Турбофолкот појак од џезот

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
[FONT=&quot]

[/FONT] Телевизискиот водител Драган Вучиќ го натплатил Скопскиот џез-фестивал за закуп на Универзална сала, од каде што ќе се емитува неговата Мак гранд ѕвезди. Последните два концерта од Џез-фестивалот (од 18. до 22. октомври) биле во ист ден со фолк-емисијата, но поради големиот закуп на дури 32 термина, Вучиќ добил предност. Директорот на Скопски џез-фестивал Оливер Белопета вели дека со ова се доведени во тешка состојба и дека последните два концерта веројатно ќе мора да ги одржат во Домот на АРМ. Директорот на Универзална сала, Душко Поповски, смета дека во еден ден може да организира две манифестации, и Мак гранд ѕвезди и Џез-фестивалот, и дека постапил според пазарната логика - му излегол во пресрет на тој што закупува простор за повеќе термини.
Без да не праша, директорот на Универзална му го издал под наем истиот простор на друг за последните два дена од фестивалот. Имаме исклучително тешка ситуација. Алтернатива ни е Домот на АРМ, но таму условите се катастрофални, а и капацитетот на салата не одговара - рече Белопета.
За Поповски, ова не е ситуација што ја превидел, но сметал на џентлменски договор со Белопета.
Не е ова скандалозна одлука на директорот, ниту нешто што ќе го наруши угледот на институцијата или на градот, зашто Универзална е простор за сите граѓани. Не навлегувам апсолутно во тоа што е подобро - Мак гранд ѕвезди или Џез-фестивалот. Вучиќ закупи 32 термина, што е една третина од годишното работење на Универзална. Мене ме интересира само материјално-финансискиот аспект - вели Поповски.
Тој е категоричен дена Универзална е способна во ист ден да организира две манифестации, уште повеќе што Мак гранд ѕвезди го има просторот од 16 до 20.30 часот, а од 21 часот може да го има Џез фестивалот.
Белопета на време беше информиран дека тој термин го закупи друг и му рековме дека ќе има доволно време да се организираат и неговите концерти. Но, тој сметаше дека таквата организација не е на ниво на групите што ги носи, иако јас му тврдев дека нема да има пропусти, односно ќе имаат и тонска и техничка проба. Сепак, го информирав Управниот одбор за ваквата состојба и тој реши да му одобри термин на Вучиќ. Во Скопје не е само Универзална концертен простор - смета Поповски.
Во ваква ситуација Џез-фестивалот решил концертите на 21. и 22. октомври на Ај Си Пи оркестра од Холандија и Нублу од САД, како и на Стефано Болани од Италија и на А.В. Шлипенбах од Германија да се одржат во Домот на АРМ.
Скопскиот џез-фестивал годинава се одржува 26-ти пат.
Реномиран е во земјава и во регионот.

Дневник

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ке бидете асимилирани сунер ор лејтер

ресистанс ис фјутил

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Па појак е многу нормално дека е појак....тоа мисирот треба со вили да се брка од земјава, некои луѓе пробуваат да го едуцираат народов да го воведат во прав колосек со асална музика, а тука дозволуваат некоја си турбо факинг фолк емисија бај мистер АЈ ЛАВ ЈАНГ ЧИКС Вучич да ја бриши потта и солзите на маалските пијандури кои се палат на сузе ми падају нагоре.....имам едно смајли за емисијата на вучич:anus:

N

n/a

Гостин
Па појак е многу нормално дека е појак....тоа мисирот треба со вили да се брка од земјава, некои луѓе пробуваат да го едуцираат народов да го воведат во прав колосек со асална музика, а тука дозволуваат некоја си турбо факинг фолк емисија бај мистер АЈ ЛАВ ЈАНГ ЧИКС Вучич да ја бриши потта и солзите на маалските пијандури кои се палат на сузе ми падају нагоре.....имам едно смајли за емисијата на вучич:anus:
:pos2: :pos2: :pos2:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Мрно бизнис е тоа, пари се во прашање. Ама џезот како воглавно некомерцијална музика не зависи толку од парите, и може и во сиромашни услови да опстане, така да не бери гајле.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Бизнис си е бизнис. Тука кај нас е појак турбофолкот но глобално ако гледаме турбофолкот не се ни смета за музика, поточно не ни знаат дека постои.

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Драџе е апсолутен бог во мојот пантеон на најомразени сељаци. А дека е бизнисмен покрај сељак - е. Без сомнение.
Риспект
:)

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Ova e makedonija... nie celoto gjubre go sobravme .. a ubavoto i dobroto go unistuvame ... katastrofa :tapp:

Fatty

Режи :)
Член од
2 јуни 2006
Мислења
427
Поени од реакции
5
Nego ne go krasi, golema intelegencija...
imase traumaticna adolescencija...
sakase da bide slaven, da ima vitko telo,
da go gleda so voshit celoto selo...
negovite sonista stanaa stvarnost,
dojde vo golemiot prljav grad,
edna nok vo kafanata Buket peese Sinan Sakic,
rece "Vaka sakam i jas"

Nabrgu potoa zapea toj i negovite pesni stanaa hit
snimi album so pesna za "Marika"
a narodot go fati na patetika
go viknaa od lokalnata televizija
i mu dadoa da vodi FOLK emisija

Refren:
Dragane, Dragane, Dragane
ajde zapej sega ti
Dragane, Dragane, Dragane
ova se tvoite 5 minuti

Pozdrav do Dragan Vucic so pesnava :vozbud:

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Секоја година одам на фестивалот, ама ова, дека две вечери нема да се одржат во универзална ради гранд ѕвездите на Вучиќ?!? Нечуено. Просто не ми се верува. И кај во Дом на АРМ... Лошо.
Ке бидете асимилирани сунер ор лејтер
Фуј бе. :pov:

moskva_bojan

Kirk Hammett
Член од
28 јануари 2007
Мислења
470
Поени од реакции
3
море племе да му е**м не знае што е музика! боље е jazz отколку турбо фолк!!!! колку само мрзам турбо фолк!! аисто така тоа претставува навреда зз jazz музичарите затоа што не се почитува jazz музиката!!!!!! JAZZ,ROCK & HEAVY METAL RULES , TURBO FOLK SUCKS!!!!!

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
A тој факинг Белопета, зошто не даде пристојни попусти за студентарија? Шиба цени кои си ги дозволуваат во главном фејк џезери.

Што сте се потресле... како божем ќе одевте.

Жал ми е и мене, али ако Белопета ми излезеше во пресрет минативе години, мене и на уште многу млади, денес можеби ќе протестиравме или бојкотиравме.

Сега, нека го спасува неговата елит - фела која му иде на фестивал.

Kajgana Shop

На врв Bottom