Страв од заљубување/љубов

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
У вистинска смисла на насловот, не.
Мене после бед раскин ми се случува само свесно да одбијам нови квалитетни љубовни чувства, да им речам МА МРШ БРЕ!, сакам уште да си го сакам него!

Член од
16 ноември 2007
Мислења
430
Поени од реакции
6
У вистинска смисла на насловот, не.
Мене после бед раскин ми се случува само свесно да одбијам нови квалитетни љубовни чувства, да им речам МА МРШ БРЕ!, сакам уште да си го сакам него!
mnogu e bolno da sakas nekoj so koj nemozes da bides. kako uspevas?

La Española

Лекот е отров!
Член од
1 февруари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
556
mnogu e bolno da sakas nekoj so koj nemozes da bides. kako uspevas?
Еве ја ќе се убацам во одговоров непоканета...
Не да е болно да сакаш некој со кого неможеш да бидеш... Па посебно ако е постојано околу тебе, ако е постојан дел од твојот живот... :pipi:
Незнам како успеав, али мене таквата љубов ми траеше скоро две години... Можеби се било до интензитетот на чувствата, че да биле многу силни :kesa:

Член од
16 ноември 2007
Мислења
430
Поени од реакции
6
Еве ја ќе се убацам во одговоров непоканета...
Не да е болно да сакаш некој со кого неможеш да бидеш... Па посебно ако е постојано околу тебе, ако е постојан дел од твојот живот... :pipi:
Незнам како успеав, али мене таквата љубов ми траеше скоро две години... Можеби се било до интензитетот на чувствата, че да биле многу силни :kesa:
sakas da kaze deka dve godini si sakala nekoj so koj nemozes da bides. DEVOJKO TI SI MI IDOL. KAKO USPEA. BRAVO

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Што поради несигурноста во себе, што поради некои порази во минатото, со години имам страв во коски од заљубување. На почетокот свесно се трудев да не се врзам и заљубам во некој, а сега тоа ми се има развиено во "условен рефлекс".Не еднаш се наоѓам во ситуација како несвесно ги негирам и потиснувам чувствата за одредени особи. Тоа толку се повторува што почнува да ми пречи, а не знам како да излезам надвор од тој зачаран круг.
Затоа што она што некогаш ми служеше како штит од емотивни разочарувања, сега се претвора во оклоп кој ме гуши. Ми ги гуши емоциите и ми вгнездува сивило и рамнодушност. А, тоа е далеку од пријатно чувство.

vlatkolik

~I'm busy U are UglY,Have a Nice DaY!!!~
Член од
17 мај 2007
Мислења
2.647
Поени од реакции
28
Страв од заљубување или од љубов немам,а и не сум имал досега,никогаш пред да се впуштам во врска не размислувам дека на крај можеби ќе бидам повреден,оставам чувствата да ме водат,јебига или ќе се погоди или не,со стравот не решаваш ништо,може само да се измачуваш повеќе

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
65
Ne mi se slucilo...naprotiv zaljubuvanjeto mi e predizvik.Da se boram za nesto sto mi znaci,bez razlika na posledicite,tie samo me pravat posilna i so toa si ucam od greskite,sakam da sakam zosto ljubovta me vozvisuva i raspolozuva!Sakam da bidam srekna (sekoj saka) i da pravam da bide sreken poradi mene...

С

Сатори

Гостин
~*~

Ви се има ли ова случено до сега?
Да ви било страв да се заљубите,бидејќи сте мислеле однапред дека ќе бидете повредени?
Дали го разбирате ова или...?
Не е тоа страв од повредување кај мене, повеќе е проста себична потреба да не го делам мојот свет, одвај изграден, стаклен, со некој друг.
Затоа не ми се случило сеуште некој да го пуштам во мене, а со тоа аналогно си правам и проблем при заљубувањето, кое во последно време е последната работа која би ми требала во животот.
Едноставно љубовта не е само емоција, туку е и некој вид на избор, на ветување, и на крајот тоа е стадиум кој не секој сака да го помине.:galerija:

Член од
16 ноември 2007
Мислења
430
Поени од реакции
6
strav od zaljubuvanje? jas prekinav 2 godisna vrska pred 2 nedeli tocno. mnogu mi e tesko. vo momentot koga raskinavme si rekov deka nikogas nema da si fatam devojka za dolga vrska ili ako si fatam nema da bide toa sto go baram. toa mozebi i ne e bas ona STRAV OD ZALJUBUVANJE. mozebi e strav od obvrska ili od nesto drugo kako i da e. no sega si vikam zivot ide dajle. pa od kade da znam. imam 22 godini mozebi so slednata devojka ke mi bide uste podobro. mozebi i togas ke se rodi nekakva ljubov kon taa idna licnost. ili grubo kazano lek za bivsa devojka e nova devojka. ili decko zavisi koj ja cita porakava:). tesko e da si sam vo vakvi momenti.i tokmu zatoa treba nova OBVRSKA na nekoj nacin. da te ottrgne od mislite za starata ljubov.

M

**MEMORY**

Гостин
Баш тогаш кога мислев дека се е ми е ок со типот, мислам дека цел свет се урна врз мене. Долго време немав очи да погледнам друг, немав срце да засакам друг, едноставно се плашев од луѓето околу мене. Сега од кога го запознав него, сфатив што е љубов, што значи да си вљубен, да му значиш на некој...
Стравот од заљубување мине, само ако длабоко веруваш во себе и ја запознаеш правата личност.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Баш тогаш кога мислев дека се е ми е ок со типот, мислам дека цел свет се урна врз мене. Долго време немав очи да погледнам друг, немав срце да засакам друг, едноставно се плашев од луѓето околу мене. Сега од кога го запознав него, сфатив што е љубов, што значи да си вљубен, да му значиш на некој...
Стравот од заљубување мине, само ако длабоко веруваш во себе и ја запознаеш правата личност.
abe deca deca.... ednas se zivi.... ako ne probas so drug kako ke znaes deka ti bilo dobro so prethodniot?
i mene mi se desi na dva pati vakva glupost ali ne e toa toa... Treba vie da ja koristite ljubovta a ne taa vas.... a nemoze taa mene stalno da me zaebuva i da mi rasipuva zivotot... dogovorot ne e takov... taa e tuka radi mene a ne jas radi nea...

od iskustvo ne se glupirajte: ti raskinal? super... ne e do tebe problemot tuku do nego... prost covek ne znael sto propusta... arno ama ovoj noviov znael i zatoa ti e ubavo so nego... zas da se maltretiram radi toa sto nekoj kreten mi raskinal..
ili pa nedaj Boze da mi prekine zivotot radi nego.... no way

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Ви се има ли ова случено до сега?
Да ви било страв да се заљубите,бидејќи сте мислеле однапред дека ќе бидете повредени?
Дали го разбирате ова или...?
Јас сум ви некој изрод, според сите мислења кои ги прочитав тука. Јас не го разбирам тој поим страв. Немам појма како изгледа. Да се плашам да се заљубам? Па јас не ни мислам на тоа. Никогаш со план не влегувам во врска, никогаш со план не сакам, никогаш со план не раскинувам и сл. Се` тоа ми оди спонтано, а кога веќе сум со некого, ги немам тие песимистички мисли. Да, знам да помислам на иднината, да се натажам од помислата дека можеби ќе изгубам некој што во моментот ми значи, ама страв? Па тој страв да ми влијае на чувствата и да ги контролирам? Тоа ми е најнесфатлива работа на светот. Навистина не можам да разберам.:toe:
Тоа што спомнавте сите дека сме доживеале и ќе имаме уште многу разочарувања е точно, не дека не ми се случило и мене, ама ништо од тоа не останало во мојата потсвест, за да ми влијае на наредните врски. Ми е тешко додека е тазе ситуацијата (не сум од камен, јасно), а после тоа не се ни сеќавам на непријатните моменти. Го имам сфатено тоа како една нормална појава, верувам дека само еднаш се сака вистински, па ваљда ради тоа сум похрабра ... ако се сака еднаш, секако дека треба време и повеќе падови за да се стигне до вистинскиот ... чиста логика, која ете, ме држи позитивно настроена во врска со муабетов.:pipi:

**The Beauty**

and the beast
Член од
4 февруари 2007
Мислења
552
Поени од реакции
11
Баш така како што кажа Дивајн, се се случува спонтано... Страв, нестрав тоа ти е... Се заљубуваш додека да трепнеш..
Не ми е страв да се заљубам. Имав врска, страст, љубов до болка, солзи.. Заврши ... Бев повредена, помина, и еве сум сега после 5 месеци спремна за нова љубов, уште поубава и пољубовна.:pipi:

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
... откако сватив што значи таа и колку само е убава...не сакам да живеам без неа...без разлика на се, сакам секогаш да бидам заљубена зашто љубовта е таа што ми дава сила, љубовта и ништо друго освен неа...не постои нешто друго што може да ме направи посреќна во животот...досега во мојот животот љубовта е таа што ми ги подари најсреќните моменти...нај нај нај прекрасните, највозбудливите...нема ништо поубаво од љубовта...само љубовта може да направи да се чувствувам како најсреќна жена на светот...
сакам пак да сакам !
Ми го пренесе тоа убаво чувство на заљубеност...И тотално се пронајдов во сево ова...Love love love...:smir:

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Што поради несигурноста во себе, што поради некои порази во минатото, со години имам страв во коски од заљубување. На почетокот свесно се трудев да не се врзам и заљубам во некој, а сега тоа ми се има развиено во "условен рефлекс".Не еднаш се наоѓам во ситуација како несвесно ги негирам и потиснувам чувствата за одредени особи. Тоа толку се повторува што почнува да ми пречи, а не знам како да излезам надвор од тој зачаран круг.
Затоа што она што некогаш ми служеше како штит од емотивни разочарувања, сега се претвора во оклоп кој ме гуши. Ми ги гуши емоциите и ми вгнездува сивило и рамнодушност. А, тоа е далеку од пријатно чувство.
Те сфаќам што сакаш да кажеш, сум била и јас во ваква ситуација. Среќа што не траеше со години, месеци беа во прашање. Прв пат ми се случи такво нешто и сега знам како да не западнам пак во таков лавиринт. И има начин како да излезеш од тој круг:) Мислев дека нова врска ќе ме ослободи од тие ѕидови, но се покажа погрешно. Излегов откако излегов од нејзе.
Со самото тоа што не можев да се опуштам, не можев да се заљубам. Меѓу такви блокови се чувствуваш најсигурно, заштитено и убаво ти е што знаеш дека нема да бидеш повредена, знаеш дека ако мрднеш малку може силата да ти се разниша и не знаеш како да се бориш. И да пуштиш некој во твојот живот нема да ти биде лошо ако те сака (иако на моменти може да ти пречи), но со тоа што не возвраќаш се измачуваш и себеси, а и партнерот. Нема да знае каде греши кога ќе чувствува дека никако не прекинуваш со студенилото, па ако не прекинете, без да сака ни крив ни должен го повлекуваш и него во тој водовртеж.
И воопшто не е пријатна состојба, мора човек што побрзо да најде начин како да излезе. Најмногу боли тоа што им е тешко на другите да те сфатат колку и да се обидуваш да објасниш што ти се случува:)

Е сега, надвор од ова...
Не се сеќавам да сум размислувала пред да се заљубам дали воопшто треба да се заљубам или не. Не се форсирам, не се кочам. Штом ќе дозволам да влезе некој во мојот живот, постои можност да се заљубам во него. Тоа чувство доаѓа неочекувано и или ќе се заљубам или нема да се заљубам.
До некаде сфаќам што сакаат да кажат другиве. Кога ќе бидеш повреден после тоа ти е потешко да се опуштиш и не сакаш да ти се случи истото (никој не сака), со недоверба гледаш и си повнимателен. Тоа е во ред, но нема потреба од страв во вистинска смисла на зборот. Нека оди како што треба да оди, треба да им дозволиме на убавите чувства да ни се покажат без разлика што ќе биде утре. И да се случи пак истото - да ја немаме веќе личноста до себе, ќе ни е тешко, можеби ќе плачеме, ќе се затвориме некое време во себе, но колку побрзо се ослободиме толку побрзо ќе ги имаме пак истите убави чувства. Стравот од болка е поголем од самата болка:)

Kajgana Shop

На врв Bottom