Станови во Скопје, совети за купување.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
eve ti go @Strenght babackoto po se izgleda prv pat e nazad u stari kraj i ocigledno nikoj ne go druzi pa na forumot dosaga... neka te zeme za zena i svrsena rabota, taman ne mora ni da se maci dete da pravi doagas komplet pretpostavuvam. :icon_mrgr:

abe ocajna daj malku bidi realna, ne samo ocajna... poveke te sakav ko filozofka togas pisuvase sosema ok postovi... da poentava ti e OK, u princip nas narod zivee relativno loso, pusi, ne se grizi za sredinata vo koja zivee, jade eftino a ne zdravo, retko sportuva pogotovo na postari godini... sepak ova se raboti sto ti si gi kontroliras za sebe i se nadevam sosema dobro.

od druga strana ova so vozduhot e bukvalno genocid... ti zimaat 10tina godini od zivotot bez tvoja solasnost. te trujat bez pardon.... jas sfakam deka ti vo tvoe oprkuzje moze toa ne go gledas, sepak si/ste naviknati na toa. nekoj od strana ke ti kaze deka ima razlika, ti sigurno nema da go zaprimetis tek taka. jas osekam razlika i vo vodata a ne pak vo vozdhot vo MKD. dali toa ke me spreci od posetuvanje na mkd, ne sigurno nema, ali da ne se lazeme deka e dobro, ednostavno ne e.
Ne ti samo sakas da se kurcis deka ete si na podobro mesto od Makedonija, ne ic ne idi vamu ako ti e podobro, ostavi ne nas da se trueme, jas znaev deka ne bi pomognal,

samo taka ti rekov, da se vidi tvoeto licemerie na delo, tipicno makedonski, abe daj ne tresi zeleni, od prilepski i bitolski sela najprostiot shljam ste tamu geto vo Australija, nepismeni, ne znaete recenica da svrzete, ne mi baraj ti mene maz jas si iam maž, nemoras mene da mi pomognes, ete pomogni na nekoj drug da emigrira vo Australija, napravi dobro delo, ama ne!!!!!

Ti ne sakas da pomognes!!!! Poentata e da se falis i falis, licemer, da ete ti se spasi nie izginavme u mk.

Abe daj ne me smej. Da bese tolku ubavo tamu nemase da trcate vamu na odmor, da se"truete" od necistiot Makedonski vozduh.

Mrsh! I da ne se vratis nikogas!!!!, tamu zakopaj se.
Kad se opinok pocipeli, pazi pazi kaj otisol, pa sea ako sakam fakjam avion i odam na studii avstralija i kje ostanam tamu, ne mi trebas ti selance prilepsko. 80% od mladite vo mk se iselija ne si samo ti znaes, jas vo Germanija ziveev vo najcistiot del nikogas ne sum plukala po mk i ne sum se falela, primitivizam.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Ne ti samo sakas da se kurcis deka ete si na podobro mesto od Makedonija, ne ic ne idi vamu ako ti e podobro, ostavi ne nas da se trueme, jas znaev deka ne bi pomognal,

samo taka ti rekov, da se vidi tvoeto licemerie na delo, tipicno makedonski, abe daj ne tresi zeleni, od prilepski i bitolski sela najprostiot shljam ste tamu geto vo Australija, nepismeni, ne znaete recenica da svrzete, ne mi baraj ti mene maz jas si iam maž, nemoras mene da mi pomognes, ete pomogni na nekoj drug da emigrira vo Australija, napravi dobro delo, ama ne!!!!!

Ti ne sakas da pomognes!!!! Poentata e da se falis i falis, licemer, da ete ti se spasi nie izginavme u mk.

Abe daj ne me smej. Da bese tolku ubavo tamu nemase da trcate vamu na odmor, da se"truete" od necistiot Makedonski vozduh.

Mrsh! I da ne se vratis nikogas!!!!, tamu zakopaj se.
Kad se opinok pocipeli, pazi pazi kaj otisol, pa sea ako sakam fakjam avion i odam na studii avstralija i kje ostanam tamu, ne mi trebas ti selance prilepsko. 80% od mladite vo mk se iselija ne si samo ti znaes, jas vo Germanija ziveev vo najcistiot del nikogas ne sum plukala po mk i ne sum se falela, primitivizam.
pa ako ne primetuvas ve imam ostaveno, ne sum tamu, ti od druga strana si, aj sega disi dlaboko... :icon_mrgr:

i zosto bi ti pomognal? ni te poznavam ni mi deluvas nesto mnogu prisebna ili nekoja sto moze da se snajde vo stranstvo, eve ni u ger ne si se snasla. loso procenuvas luge, duri ni maz ne znaes da izberes, skarana si so logika stom nemozes da vidis deka zagaden vozduh e loso za tebe plus ocigledno si finansiski utepana... sto ustvari mozes da ponudis osven picka? :toe:

a dali ke se vrakam ili nema si e moja rabota. i da se vratam sigurno nema da si go gubam vremeto so tebe... i kade vide deka plukam po mkd? realnosta e takva kakva sto e, nema sega da izmisluvame deka SK e zdrava sredina za ziveenje.

dzabe si ziveela vo ger, ocigledno nisto ne si naucila...

Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
pa ako ne primetuvas ve imam ostaveno, ne sum tamu, ti od druga strana si, aj sega disi dlaboko... :icon_mrgr:

i zosto bi ti pomognal? ni te poznavam ni mi deluvas nesto mnogu prisebna ili nekoja sto moze da se snajde vo stranstvo. loso procenuvas luge, duri ni maz ne znaes da izberes, skarana si logika stom nemozes da vidis deka zagaden vozduh e loso za tebe plus ocigledno si finansiski utepana... sto ustvari mozes da ponudis osven picka? :toe:

a dali ke se vrakam ili nema si e moja rabota. i da se vratam sigurno nema da si go gubam vremeto so tebe... i kade vide deka plukam po mkd? realnosta e takva kakva sto e, nema sega da izmisluvame deka SK e zdrava sredina za ziveenje.

dzabe si ziveela vo ger, ocigledno nisto ne si naucila...
Ti si bolen vo mozokot, gi izvrtuvas moite zborovi, jas ne sum barala da mi pomognes, ti prvo sam treba da si pomognes odi na psihijatar, ne si ti u sostojba da pomagas na drugi.
Ja finansiski ic da ne te boli kakva sum, a pickava moja zaboravi ja.
Sto da naucam, od germancite mozes ti da ucis kako da si ja sakas rodnata zemja, kamenot si tezi na mestoto.
Dzabe si Australija koga si nesrekjen i bolen. I sonuvas za mk sekoj den.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Ti si bolen vo mozokot, gi izvrtuvas moite zborovi, jas ne sum barala da mi pomognes, ti prvo sam treba da si pomognes odi na psihijatar, ne si ti u sostojba da pomagas na drugi.
Ja finansiski ic da ne te boli kakva sum, a pickava moja zaboravi ja.
Sto da naucam
, od germancite mozes ti da ucis kako da si ja sakas rodnata zemja, kamenot si tezi na mestozo.
Dzabe si Australija koga si nesrekjen i bolen. I sonuvas za mk sekoj den.
Pa ajde pomogni za Avstralija da emigriram, ako si zagrizen za moevo zdravje, znam angliski perfekt iam diploma od visoko obrazovanie.
Nemam astma i respiratoni zaboluvanja nitu poznavam nekoj so imа, pak kje recam individualno e kolku kje zivee nekoj ne e predodredeno od zagadenost na vozduh.
Toa e toj mentalitet, cigarce na planina da zapalis, zdrav zivot da vodis.
Ic ne me boli, nikakva razika ne mi pravi mene a veruvam ni tebe ne ti pravi razlika sto jas imam ili nemam. Tebe ti pravi i na deteto sto treba da go rastes, ti misli mu ja... :toe:

Pa valjda si mozele ako nisto drugo da naucis ekologija i deka zdrav vozduh e prilicno bitno i pozelno za da imas dobra zivotna sredina... onaka kolku za pocetok.

A kaj vide ti deka ne ja sakam? :facepalm:

Nitu sum nesreken nitu sum bolen, nitu sonuvam za MKD nitu mi e nesto mnogu bitna MKD pa pogotovo vakva celata ruinirana so politicari sto ne i mislat dobro i narod sto e prilicno utepan vo sekoja smisla na zborot.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
Ic ne me boli, nikakva razika ne mi pravi mene a veruvam ni tebe ne ti pravi razlika sto jas imam ili nemam. Tebe ti pravi i na deteto sto treba da go rastes, ti misli mu ja... :toe:

Pa valjda si mozele ako nisto drugo da naucis ekologija i deka zdrav vozduh e prilicno bitno i pozelno za da imas dobra zivotna sredina... onaka kolku za pocetok.

A kaj vide ti deka ne ja sakam? :facepalm:

Nitu sum nesreken nitu sum bolen, nitu sonuvam za MKD nitu mi e nesto mnogu bitna MKD pa pogotovo vakva celata ruinirana so politicari sto ne i mislat dobro i narod sto e prilicno utepan vo sekoja smisla na zborot.
Повторно настапуваш со надменост и од високо, ама како не сфаќаш дека во Македонија живеат побогати луѓе од тебе, ти си во аус ама тоа не те прави поимотен од некој Македонци, доста подценување, доста веќе презир кон нас.
Е што ако расте тука шо ќе му фали, има деца у мк шо растат и паметни се и успешни.
Абе кано животот ти е краток, поживеј го тоа што го имаш каде и да си битно е да си среќен, не е битно да исполниш некој очекувања, од тебе се очекува да бидеш во аус, во странство оти така успешните македонци се, во странство, епа батка грешка си.
Ако си ти несреќен таму џабе ти е се.. во мк има луѓе шо си живеат убаво си шетаат по планини и етно села, охрид и маврово на викендици или кај и да е, за некого рај е ваму, е сега има и доста сиромашни, ама за среќа и не требаат премногу пари.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Повторно настапуваш со надменост и од високо, ама како не сфаќаш дека во Македонија живеат побогати луѓе од тебе, ти си во аус ама тоа не те прави поимотен од некој Македонци, доста подценување, доста веќе презир кон нас.
Е што ако расте тука шо ќе му фали, има деца у мк шо растат и паметни се и успешни.
Абе кано животот ти е краток, поживеј го тоа што го имаш каде и да си битно е да си среќен, не е битно да исполниш некој очекувања, од тебе се очекува да бидеш во аус, во странство оти така успешните македонци се, во странство, епа батка грешка си.
Ако си ти несреќен таму џабе ти е се.. во мк има луѓе шо си живеат убаво си шетаат по планини и етно села, охрид и маврово на викендици или кај и да е, за некого рај е ваму, е сега има и доста сиромашни, ама за среќа и не требаат премногу пари.
fino sto taka me doziuvas. :icon_mrgr:

devojko ic ne mi e mene gajle koj kako zivee. ni ti si mi bitna, ni bilo koj nadvor od mojata familija. sto si seel ke si zneesh ne rekle za dzabe. konkretno ne mi e mene bino dali ima ili nema pobogati luge od mene seedno dali na mojata ulica ili u mkd, mene mi e edino bitno jas i mojte bliski da odime napred.

sto ke mu fali? pa 10 godini od zivotot za pocetok... odprilika toa e razlikata megu prosecen zivoten vek vo mkd vo sporedba so zapad... ke mu fali i asalno zdrastvo ako ne daj boze se razboli i asalno obrazovanie posto kako trgnalo ni ucebnici nemoze da obezbedat tie sto se na vlast. ke mu fali pravda od vreme na vreme, ke mu fali asalen sistem i pocituvanje na standardi. ke mu fali zdrava hrana, voda i vozduh... ke mu falis i ti eden den zasto lesno moze da se sluci 10 godini porano da zamines od sto trebalo... drugo nisto bitno.

jas si go ziveam zivotot bas kako sto si sakam, neli gledas deka mi e gajle za necije mislenje na forumot ili ocekuvanja na nekoj? si teram kako mi odgovara bez kompromisi i najbino mozam da si go dozvolam toa. i ne rekov deka u mkd sekoj e nesreken ili deka ne mu e ubavo, kade vide toa? imas tendencija da si vadis pretpostavki sto apla nemaat vrska so realnosta. sigurno mozes da zivees super vo MKD ili bilo kade kaj sto ti e tebe ubavo ama toa nema vrska toa so kvalitetot na vozduhot sto go dises i diskusijata. nikoj ne spori deka od SK mozes sekoj vikend da ides na planina i da si pomines super i toa da e top ako te ispolnuva. sepak ne go menuva faktot deka drugite 5 dena ke dises otrovi, kapiras?

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
fino sto taka me doziuvas. :icon_mrgr:

devojko ic ne mi e mene gajle koj kako zivee. ni ti si mi bitna, ni bilo koj nadvor od mojata familija. sto si seel ke si zneesh ne rekle za dzabe. konkretno ne mi e mene bino dali ima ili nema pobogati luge od mene seedno dali na mojata ulica ili u mkd, mene mi e edino bitno jas i mojte bliski da odime napred.

sto ke mu fali? pa 10 godini od zivotot za pocetok... odprilika toa e razlikata megu prosecen zivoten vek vo mkd vo sporedba so zapad... ke mu fali i asalno zdrastvo ako ne daj boze se razboli i asalno obrazovanie posto kako trgnalo ni ucebnici nemoze da obezbedat tie sto se na vlast. ke mu fali pravda od vreme na vreme, ke mu fali asalen sistem i pocituvanje na standardi. ke mu fali zdrava hrana, voda i vozduh... ke mu falis i ti eden den zasto lesno moze da se sluci 10 godini porano da zamines od sto trebalo... drugo nisto bitno.

jas si go ziveam zivotot bas kako sto si sakam, neli gledas deka mi e gajle za necije mislenje na forumot ili ocekuvanja na nekoj? si teram kako mi odgovara bez kompromisi i najbino mozam da si go dozvolam toa. i ne rekov deka u mkd sekoj e nesreken ili deka ne mu e ubavo, kade vide toa? imas tendencija da si vadis pretpostavki sto apla nemaat vrska so realnosta. sigurno mozes da zivees super vo MKD ili bilo kade kaj sto ti e tebe ubavo ama toa nema vrska toa so kvalitetot na vozduhot sto go dises i diskusijata. nikoj ne spori deka od SK mozes sekoj vikend da ides na planina i da si pomines super i toa da e top ako te ispolnuva. sepak ne go menuva faktot deka drugite 5 dena ke dises otrovi, kapiras?
Реално ето си живееш убаво, ние што сме во Македонија сме отепани, е сега дали можеш да предложиш или направиш некое добро да се подобриме општо како општество. Дали има нешто во Австралија што може да го искористиме како предност. Пример да се отвори некој погон да се работи од тука за тој пазар? Да се донесат некои нови алатки што може да се подобри. Да се направат иновативни работи поврзани со градежништво што ги има таму и да се предложат тука на форумот. Да се отвори тема како таму се гради според кои стандарди што ги нема тука и сл. Треба да се прави муабет за тоа, а не политичарите и тоа цело време истото. Отепано, политичари, смрдено. Стварно државата е во лоша состојба, но може да се подобри доколку се сака, бидејќи ако ја нема таа смрдена држава ќе нема кај да дојдиш летоска или да се чувствуваш убаво покрај роднините..

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Реално ето си живееш убаво, ние што сме во Македонија сме отепани, е сега дали можеш да предложиш или направиш некое добро да се подобриме општо како општество. Дали има нешто во Австралија што може да го искористиме како предност. Пример да се отвори некој погон да се работи од тука за тој пазар? Да се донесат некои нови алатки што може да се подобри. Да се направат иновативни работи поврзани со градежништво што ги има таму и да се предложат тука на форумот. Да се отвори тема како таму се гради според кои стандарди што ги нема тука и сл. Треба да се прави муабет за тоа, а не политичарите и тоа цело време истото. Отепано, политичари, смрдено. Стварно државата е во лоша состојба, но може да се подобри доколку се сака, бидејќи ако ја нема таа смрдена држава ќе нема кај да дојдиш летоска или да се чувствуваш убаво покрај роднините..
Daleku e MKD za da se raboti od tamu za AUS pazar. Za takov biznis podobro e da se fokusiras na EU ili bliskiot istok. Od MKD vo AUS ona sto moze da se izvezuva veke se izvezuva. Ona sto moze i treba MKD da bide bar za nas vo AUS e odskocna daska za da se prosiri proizvodstvo so fokus na izvoz povtorno vo EU ili bliskiot istok. Od toj aspekt imas dosta MKD biznisi ovde sto bi bile zainteresirani ako se napravi pravilen pristap do niv. Za zal toa e veke politicko prasanje i tesko ide. Vo minatoto sum bil involviran vo nekolku takvi zdelki i mozam da ti kazam deka od MKD so isklucok na opstina Ilinden site drugi se katastrofa za sorabotka i ova vazi bukvalno za site sloevi na vlada...

Konkretno eve ti edna kompanija sto sakase porano da se prosiri vo MKD i treba da se donese vo MKD.

Gazdi makedonci, imaat veke kupeno plac vo edna od industriskite zoni, proizveduvaat transformatori ama i cela paleta na sekakvi proizvodi posebno od plastika.Moze da pomognat i so recikliranje i so red drugi raboti...Tuka i za vreme a pandemijata proizveduvaa medicniski materijali i red drugi raboti. Ovie na primer bi imale korist od fabrika vo MKD zasto ke moze povtorno da vlezat na evropskiot pazar, ke donesat novi tehnologii i pred se odlicni kontakti ne samo od AUS nego i Azija.

Ima miljarda vakvi primeri...

Член од
18 август 2015
Мислења
189
Поени од реакции
95
Здраво на сите

Дали знаете како оди процедурата за преградување на трособен стан, т.е од еден трособен стан да излезат два станови (еден двособен, другиот еднособен)?

Фала :)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.843
Поени од реакции
38.006
Јас би додал и подобра звучна изолација да не слушаш 10ти комшии како се расправаат
...како најважен фактор е какви комшии ги има горе, лево, десно, џабе супер распоред кога до тебе живеат нецивилизирани, некултурни, неразбрани и агресивни комшии, ниедна изолација не може да пригуши тропање, скокање на комшиите како мајмуни во кафез или чукање и бушење со бор машина на полноќ.

...непочитување на куќен ред и немање механизам да државата ја изврши обврската за спроведување на тој куќен ред како што е во ЕУ, после 20ч мува не лета, мир и тишина инаку глоба у евричи, кај нас дива лига, мој стан мој qур, што сакам правам!

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
661
Здраво на сите

Дали знаете како оди процедурата за преградување на трособен стан, т.е од еден трособен стан да излезат два станови (еден двособен, другиот еднособен)?

Фала :)
Neznam tochno no ako sakas posebni edinici so posebni strujomeri treba elaborat.da se pravi, vo opstina treba da znaat za dokumentacijata koja e potrebna ,dozvola za vtor strujomeri, vtor vodomer,pa vo katastar izmeni.
Ova e kolku sto pametam od edna poznanichka sto go pravese stanot no toj bese pogolem (okolu 100 kvadrati) ,otvarase dve vrati.

Kajgana Shop

На врв Bottom