Станови во Скопје, совети за купување.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Немој да ја сереш темава и ти жити се. Со тебе неќам ни 2 зборови да разменам од глупостите што ги тресеш. Не те можам како појава пошто ке ми штракаш со сечени репорти да ми докажеш одредена поента цел месец.
Еве ти realtime дата.

Прегледај го приврзокот 389346
Прегледај го приврзокот 389347
dosta be glup eden... idi i vidi si na tabeta imas fino GODISNO prosecno kako e a ne kako e momentalno. ova denes moze im e taka a ostanatite 364 dena nema vrska... ti koga zivees valjda prosek gledas, doduse glup si ti za toa da sfatis.
Автоматски споено мислење:

Немојте луѓе да ја правите австралиската тука пред сите, народ гледа срамота е.
nema vrska ova so AUS, ovoj e epski glup, seedno dali zborime za AUS ili za vozduhot vo MKD. eve sega ke ti dokazuva deka imas i cist vozduh vo mkd :lolzz:

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
On-Topic пошто експертиве од Аус цел месец ке спамираат овде со глупости, немаат другарчиња таму па серат на све живо и диво за МК на мак форум :vozbud:

По се изгледа најголемиот дел од растот на цените се трошоците за работна снага. Во последниот извештај за Август 2023 може да се види дека материјалите се помал фактор иако значителен.

Што е логично со моменталното иселување на квалитетни мајстори во странство. Но и ова веќе ке има некоја граница пошто имам познаници што работеле во странство и се вратиле тука да видат дека убави пари се прават од занает.

Тоа можете да го приметите за било што во градежништвото.
За мала ограда од 6-7 метри наплаќаат по 2-3,000 евра како од шала. Истото се случува со плочкари, зидари, местење на бекатон, покрив итн итн. Кој вработил некој во последно време знае колку наплаќаат сега во споредба со 3-4 години порано. Што е најтрагично неможат ни да постигнат од што има премногу побарувачка.

Такада според анализа се очекува имотите во Јужна и Источна Европа сеуште да растат.
Многу повеќе процентуално него во развиените земји.

Класичен Spill-Over effect. Кога најскапите имоти први се креваат во побогатите земји, а после сите имоти во посиромашните. Такада ако Белград, Атина, Софија, Приштина одат нагоре цените, Скопје ке го следи истиот тренд, а после Скопје одат и помалите градови низ МК, како што гледаме во моментов дека и таму цените растат.

Лоша вест за сите тие што мислат дека цените ке "паднат" или дека нема кој да купува.

"Крајната цена ја формира пазарот, односно таа зависи од понудата и побарувачката. Кај нас побарувачката за станови сè уште е висока. Не разбирам од каде толкава побарувачка за станови во Скопје кога куповната моќ се намалува, граѓаните се иселуваат, а нема толкав природен прираст. Поголем дел од становите кои се купуваат во Скопје се од граѓани од внатрешноста."

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
895
Поени од реакции
1.375
2021-22 е преселен не е ни 2 години таму ниту пак има документи земено.
Така да голем fail ти е проценката.

А тебе ако не ти се свиѓа овде гитла во странство. И вака после првата година надвор од МК памет ке солите на мак форум на луѓе што седат овде и мислите ке ви веруваат во глупостите и гомната што ги тресете.

Темава е за цените на становите во Скопје, а тоа што не ви се свиѓа фактот што Мк не е загадена толку колку што ја правите е ваш проблем. Следете air quality индех и не ми ги дувајте јајцата со непроверени информации.
Глумиш шериф низ темава и глумиш мултидисциплиниран експерт на повеќе полина, а самиот знајш дека не си.

Се кревале цените на становите, не можат да одат до плафон цените.

35% од становите во Скопје се празни благодарение на албанската мафија која полека го купува пола Скопје со нарко пари. Кој пазар го имаш во Македонија бе син, ова не hyper-economy, годишниот бруто домашен производ е 13 билиони евра, типична фирма во Европа повеќе вреди бе умоболен еден.

По 50000 огласи за станови вртат истите цело време, кај се купуваат становите молим те свести се син не се дрогирај.

Луѓето ако им било ептен убаво во земјата немало да се иселуваат, голем кур е Скопје искрено за живот за типичниот граѓанин, ги жалам искрено со МК плати плаќаат европски цени.

И продолжи да веруваш се што ќе прочиташ по порталите.

Вака по табиет вие во Австралија што сте преселени од МК ве имам заприметено имате преголем ego проблем, кога бев баш ептен помлад и работев келнер кога ќе ми спомнеа дека се од Австралија дојдени у МК, абе живот да ти се одмили од толку што се без култура, манири и без основен кодекс на однесување, безобразни.

Мора да си почутат учтивите за да не не се почуствуваат таквите ко тебе аутистични (очигледен му е случајов кај тебе на сите).

Верувај неможиш на госпо мадината да му ги фатиш, ама на сите овде веќе по еднаш ни ги изгарколка.

Typical keyboard warriors, ауф син скрати се молим те

Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
Не сфаќам зошто се карате, сте заминале во аус, наместо да бидете задоволни што имате платена работа и живеете во богата држава,вие сте фрустрирани.o_O

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
Не е битно кој град е позагаден еве да ви кажам дека има многу луѓе кои живеат во загадени градови, а имаат над 90 години луѓе од мојата најблиска околина, а познавам што се иселија америка и канада па умреа испод 45 години. Се е индивидуално. Не значи ако живееш во загаден град дека ќе живееш кратко.

Член од
21 мај 2021
Мислења
795
Поени од реакции
1.669
Не е битно кој град е позагаден еве да ви кажам дека има многу луѓе кои живеат во загадени градови, а имаат над 90 години луѓе од мојата најблиска околина, а познавам што се иселија америка и канада па умреа испод 45 години. Се е индивидуално. Не значи ако живееш во загаден град дека ќе живееш кратко.
Да,добра споредба беше овоа.Не е битно дали градот ти е загаден или не.
:facepalm::facepalm::facepalm:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
Да,добра споредба беше овоа.Не е битно дали градот ти е загаден или не.
:facepalm::facepalm::facepalm:
А кој град не е загаден на денешно време, фабрики се градат во населени подрачја и сообраќајот загадува највеќе, а секаде го има. Де толку се фатиле загаден или не, ко да е тоа битно, живеат луѓе по 100 години и во загадени градови. А умираат во чисти, како на кого му е пишано.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
А кој град не е загаден на денешно време, фабрики се градат во населени подрачја и сообраќајот загадува највеќе, а секаде го има. Де толку се фатиле загаден или не, ко да е тоа битно, живеат луѓе по 100 години и во загадени градови. А умираат во чисти, како на кого му е пишано.
pa spored statistikite recisi sekoj e pomalku zagaden od skopjevo i mkd... aus na primer e 5 pati pomalku zagadena u prosek. da ima fabriki sekade ama ima i filteri i pocista tehnologija, i se gradat tie industriski zoni na periferii i vo specijalni zoni kade ne zivee narod. nasivja ja izgradile zelezara na vreme prvo fabrikata pa posle i cela naselba okulu nea. sfakas?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
pa spored statistikite recisi sekoj e pomalku zagaden od skopjevo i mkd... aus na primer e 5 pati pomalku zagadena u prosek. da ima fabriki sekade ama ima i filteri i pocista tehnologija, i se gradat tie industriski zoni na periferii i vo specijalni zoni kade ne zivee narod. nasivja ja izgradile zelezara na vreme prvo fabrikata pa posle i cela naselba okulu nea. sfakas?
I?

What's your point?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
I?

What's your point?
poentata e deka MKD e relativno zagadina i deka toa vo nitu eden slucaj toa nemoze da e dobro za tebe pogotovo ako imas izbor, e sega ako nemas jebi ga toa e. moze da si vidis kolku pomalku zivee prosecen makedonec/makedonka vo sporedba so drugite. se hranis zdravo za da zivees podobro. denes na zabar koga ides ne ti stavaat plombi so olovo ko na vremeto zasto neli stetni se za tebe i lacat otrovi... isto e i ova samo nekolku pati pobitno. vozdisuvas nekolku pati sekoja minuta. vo tebe ili vleguva cist vozduh ili vleguva nekoja mesavina na vozduh i otrovi. normalno deka deluva na tvoeto zdrastvo i toa na premnogu polinja pocni od asma, resperatorni bolesti, rak, srcevi bolesti i red drugi raboti.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.992
Поени од реакции
3.613
poentata e deka MKD e relativno zagadina i deka toa vo nitu eden slucaj toa nemoze da e dobro za tebe pogotovo ako imas izbor, e sega ako nemas jebi ga toa e. moze da si vidis kolku pomalku zivee prosecen makedonec/makedonka vo sporedba so drugite. se hranis zdravo za da zivees podobro. denes na zabar koga ides ne ti stavaat plombi so olovo ko na vremeto zasto neli stetni se za tebe i lacat otrovi... isto e i ova samo nekolku pati pobitno. vozdisuvas nekolku pati sekoja minuta. vo tebe ili vleguva cist vozduh ili vleguva nekoja mesavina na vozduh i otrovi. normalno deka deluva na tvoeto zdrastvo i toa na premnogu polinja pocni od asma, resperatorni bolesti, rak, srcevi bolesti i red drugi raboti.
Pa ajde pomogni za Avstralija da emigriram, ako si zagrizen za moevo zdravje, znam angliski perfekt iam diploma od visoko obrazovanie.
Nemam astma i respiratoni zaboluvanja nitu poznavam nekoj so imа, pak kje recam individualno e kolku kje zivee nekoj ne e predodredeno od zagadenost na vozduh.
Toa e toj mentalitet, cigarce na planina da zapalis, zdrav zivot da vodis.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Pa ajde pomogni za Avstralija da emigriram, ako si zagrizen za moevo zdravje, znam angliski perfekt iam diploma od visoko obrazovanie.
Nemam astma i respiratoni zaboluvanja nitu poznavam nekoj so imа, pak kje recam individualno e kolku kje zivee nekoj ne e predodredeno od zagadenost na vozduh.
Toa e toj mentalitet, cigarce na planina da zapalis, zdrav zivot da vodis.
eve ti go @Strenght babackoto po se izgleda prv pat e nazad u stari kraj i ocigledno nikoj ne go druzi pa na forumot dosaga... neka te zeme za zena i svrsena rabota, taman ne mora ni da se maci dete da pravi doagas komplet pretpostavuvam. :icon_mrgr:

abe ocajna daj malku bidi realna, ne samo ocajna... poveke te sakav ko filozofka togas pisuvase sosema ok postovi... da poentava ti e OK, u princip nas narod zivee relativno loso, pusi, ne se grizi za sredinata vo koja zivee, jade eftino a ne zdravo, retko sportuva pogotovo na postari godini... sepak ova se raboti sto ti si gi kontroliras za sebe i se nadevam sosema dobro.

od druga strana ova so vozduhot e bukvalno genocid... ti zimaat 10tina godini od zivotot bez tvoja solasnost. te trujat bez pardon.... jas sfakam deka ti vo tvoe oprkuzje moze toa ne go gledas, sepak si/ste naviknati na toa. nekoj od strana ke ti kaze deka ima razlika, ti sigurno nema da go zaprimetis tek taka. jas osekam razlika i vo vodata a ne pak vo vozdhot vo MKD. dali toa ke me spreci od posetuvanje na mkd, ne sigurno nema, ali da ne se lazeme deka e dobro, ednostavno ne e.

Kajgana Shop

На врв Bottom