Софиja - импресии

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Јас првиот пат кога одев, одев да купам некои лекови, ги немаше тука, бев како изгубен германец тотално.Во автобус запознав еден дечко, онака праевме муабет и му спомнав дека ќе спијам на автобуската и дека појма немам каде треба да одам или што треба да правам.Ме покани кај него дома, преспав на каучот и сабајлето ме испрати до такси и ми даде 10лева, да ми се најдат.
Да не беше тој, појма немам како ќе се снајдев.Можно е ова да е исклучок, ама мене ептен добар впечаток ми оставија бугарите.
Е сега, малку ми смета тој нивни став-един народ, ама се трудам да сум космополит.
Бугарите се најснабдени со лекови во регионов.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Шарена сол?
Незнам да ти кажам право, ама повеќе ми личи како некој шафран или така нешто.Зелениш, некој.Можно е и да е таа шарена сол, ние во МКД многу не ја користиме, па незнам каков вкус има.

Во каква смисла? Jaс не сум чул да има дефицит во соседни држави на лекови?!o_O
Сега сме подобри, ама на времето немаше некои работи.Конкретно, ова за кое што одев, го немаше на хирургија во Скопје, па ме пратија во Медицинскиот Факултет во Софија да го земам.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Ако е зелено не е шарена сол.Ако ми го покажеш на слика ке ти кажам што е ама вака само предпоставувам.
шарена сол - чубрика на тоа ли мислиш..едини производ што ви го купувам , се друго избегнувам што е маде ин блгарија..

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Извадија Македонците бугарски пасоши оти се чувствуваат бугари и сакаат да живеат во Бугарија, нели бугарска логика:) Извадија зошто единствената земја која за пари и газот го дава е Бугарија па макар цел свет извадиле пасоши од кај нив. И викаш сега во Бугарија се Македонците кој извадија пасоши, да не седат кај Илиенско ќоше па молат за 5 евра? Или се разбегаа по Европа како и милионите Бугари кој уште крадат по Европа и уште ги сметаат за граѓани од ш класа. Се да си освен Бугар да не си викаат Данците.
Самуиловите тврдини може само да ги гледате со водич кога идете во Охрид и да си плукате во пазува. И така бакшиш не оставате, уште во сандала со чорапа шетате, по најнова бугарска мода.
И за крај колку и да имаме доволно ни е, само да не паѓаме на колена за 5 евра, барем образот ни е зачуван, за разлика нели од вас.
Ne mi tresi zeleni darling ako nema shto da kajesh;)
Koga sakam da gledam tvurdini odim vo Italia i Francia i gledam originalni tvurdini od XIV - XVII vek,a ne vakvi postroeni predi 10 godini,razumesh ja razlikata ,a ?
Originalen barok si go gledam seki den u doma
A koga sakam umetnost predpochitam da gledam Donatelo , Mikeleangelo, Roden ,a ne ,, Voin na kon ,,

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Koga sakam da gledam tvurdini odim vo Italia i Francia i gledam originalni tvurdini od XIV - XVII vek,a ne vakvi postroeni predi 10 godini,razumesh ja razlikata ,a ?
A koga sakam umetnost predpochitam da gledam Donatelo , Mikeleangelo, Roden ,a ne ,, Voin na kon ,,
Значи конечно се согласивме на крај. Кога сакаме да гледаме убавина одиме секаде освен во Софија.

B

Borg_Drone

Гостин
„Микеланџело“ а не „МикелеШанџело“.Имај почит према познатите уметници.
Помеѓу самогласките и и а , секогаш стои сонантот ј.
На пр. Франција, Италија, Марија, мизерија и др.Ова се основни правописни правила кои се употребуваат секојдневно при пишување на документи, текстови, коментари и др.Не ги знаеш основните правописни правила, а си напишал дека се интересираш за уметност?!
Најдобро ќе биде за тебе да се откажеш од уметноста и да почнеш со граматика по македонски јазик и да ги научиш основните работи.
Не се бара од тебе перфекција при пишувањето, се бара само основните работи да се научат.......

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.998
Поени од реакции
1.283
Не сум бил во последно време во столицата, али пред 5 години си поминав одлично за нова година, бев во Bar Tequila во центарот на градот, за кој слушнав после тоа дека се запалил.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
зошто морате со бљувотини да се служите?!
ако не ви се допаѓа - тоа е лично мислење, или обратно- но,тоа што Софија денес е убав,модерен, среден..... град е факт- признале или не,бидете самокритични - што па Скопје да е нешто нај, нај???? како дојдовте до тој заклучок? или само поради тоа што ете наш си е па е НАЈ?
дааааааааалеку се отидени Бугарите- но, наместо да биде тоа еден предизвик на секој еден Македонец, својот град да го направи удобно местенце за живот,ние сме научени да плукаме ,да се исмејуваме над другите.
тоа што го споменавте за бг-пасошите - па и тоа е нивна позитивна страна- ти даваат можност (која друга држава ти нуди тоа????)ниту една
да, даааааааа ќе заборавев- кажете ми колку избеглици од Косово -дојдоа , добија МК државјанства и останаа овде ????
Па, и гејлада да го понудеше истото - сигурно и таму ќе имаше многу заинтересирани. исто ко она пола милион граѓани наши на летување во гејлада:eek:
Бугарија воопшто не е за окривување , напротив -тука крива е нашава држава-
понудете и вие некому МК пасош- кој ви брани? само незнам кој би го зел- освен оние од албанските села, пустец и ....останати, но и тие се под еден голем знак ?

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Софија неможе да ја мериме со Скопје.
Скопје ако се мери треба да иде со градови од негов ранг,Сарајево,Тирана...иако по население не сме многу разлика со Загреб,Загреб изгледа многу недостижен за нас...
Софија е во ранг со Белград,Букурешт,Атина...

ако збориме искрено во однос на инфраструктура,Софија е зад Атина и Белград...но според нивото со кое напредува не се сомневам дека нештата ќе се променат...

Моите забелешлки околу Софија е тоа колку не се грижат за зградите со убава архитектура,не само лошата состојба на фасадите но дури и ги уриваат или пак од нив прават некава комбинација со модерна зграда,потоа катастрофалните тротоари вон центарот и секако комуњарските блокови што се во типичен советски стил и се многу погадни од типичните за Скопје коми згради...
а на душевен план забелешка ми се турбо-фолк чалга простаците...

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Софија за Скопје е исто ко што е Париз за Минск.

bulgarischer

Горд Б'лгарин
Член од
8 август 2010
Мислења
93
Поени од реакции
43
Ето метро станција Климент Охридски Софија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Гледам отдавна е немало публикации, па еве неколко слики от Софиja

Руската црква во строгин центар на градот

Строгиот центра со ларгото

улица Витошка

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
От днес функционира саjт создаден от обштина Софиja, за сите турсти,кои планират да посетат градот, не знаат каде да идат, што да видат, каде да отседнат и каде да jaдат.Има посебен дел за сите,кои одат по шопинг.
http://visitsofia.bg

Kajgana Shop

На врв Bottom