Софиja - импресии

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Тие што се гордеат со Скопје имаат неколкупати повише причини да им се допадне Софија , затоа што :

Софија има 2 пати повеќе жители. (не мора да биде причина)

Многу повеќе и поважни цркви.

Имаат повеќе од 10 Музеји.

Нивниот Историски Музеј , има 650.000 артефакти. Во споредба со скопскиот , можеби има помалку восочни фигури.

Археолошкиот Музеј им е стар 106 години.

Зградата на Националниот Театар е изградена во 1906 година , оригинална од тогаш , не е дел од проектот Софија 2014.

Зградата на Опера и Балет им е со оние округли стубови , какви што градиме ние сега за Уставниот Суд , ама нивниот е дизајниран во 1921.

Националната библиотека Кирил и Методиј , им е богата со илјадници стари книги од 11век навака , од различни полиња и култури.

Имаат повише и поголеми трговски центри.

Еден куп стари згради , кои што Скопје сака да ги копира во 2011-та.

Зоолошка имаат од 1888 година , со површина од 230.000м2 , се чуваат 1.113 животни.

Многу повеќе организирани концерти со големи светски имиња.
Дискотеки , а со тоа и ноќен живот исто така.

итн итн итн

Луѓе , шетајте кој има услови , насекаде може да пројдете убаво , ќе видите, ќе знаете ... зарем заслужуваме ние да ни дојдат странски туристи ? Секој од љубопитност и од желба да запознае нови места , си шета кај ќе му текне , без разлика колку е прљаво , скапо-евтино , опасно , убаво ...
Тихо, тихо Дарданиja тука народа има една реченица: "Ти во кофа без д'но си започнал да наливаш вода"... друго си е да се прошеташ по Скадарлиja и да си на журка по сплавови. Било многу кич, а не е кич да градиш триумфални порти во 21 век. Не е кич да правиш архитектура,што се правела преку век,два за да имаш от таа,штото тогава си пропуштил.
Можам да се обзаложам со тебе, дека нема ни един да е посетил ни опера, ни балет, ни театар, ни национален исторически музеj, ни археологически, ни обекта на UNESCO, ... во Софиja.
Това изкувство, култура, природа...не е за секи. Друго си е да гледаш соц населбите како Лулин и да правиш заклучоци.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 16:37 ---
Софија навистина треба да се види, за да може да се заклучи какви се бедотии од градови се сметаат за метрополи. И навистина треба да се прошета низ светот за да може да се заклучи дека дестинација како Бугарија ти се џабе фрлени пари, кич на тони и единствени кој се фалат и уживаат во неа се самите Бугари. И вака чат пат по некој кој води инат.

Сигурно до зачините ти е штом си помислил дека ќе ме навредиш :) Намали малце со споредбиве, секогаш почни од доле, значи вака: Приштина - Софија и се останато натаму.
Имам една молба ком тебе - аjде да ни кажеш каде си била во Бугариja? Кои населби, кои градови си била, па да видиме.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ова што го напиша се вика-предрасуда и генерализирање.
сум јадел ќебапи во Бугарија,и на море и во Софија,и убави беа,немаше зачини,немаше крв...незнам ти што си јадела но да генерализираш така,тоа е сељачки!

незнам што разбираш под сељаци ама во Скопје нема сељаци?
чим цеца ти прави концерт и ја полни Борис Трајковски,тоа за мене е еден вид мерило дека и тука има сељаци...барем нивните сељаци се палат на нивниот сељачлук...таму е Азис а тука е Боки 13...

не ти ја гледам поентава со ова...и тоа што ми го кажуваш ти,е стварно сељачката страна на Софија а и на Бугарија...такви работи има и на запад,дури и бетер,има од ист калибар и во други градови на балканов,сакаш да ми кажеш дека само таму е така и само таму има такви работи?

немој да бидеш искомплексирана како што делуваш со коментариве,зошто ама баш ич не е кул!
Со тебе дискусијата е завршена, на здравје нека ти се!
--- надополнето: 22 декември 2011 во 17:35 ---
Имам една молба ком тебе - аjде да ни кажеш каде си била во Бугариja? Кои населби, кои градови си била, па да видиме.
Сме разговарале кај сум била во Бугарија да не се повторуваме на темава. Последно да споменам имав работа до Ќустендил, тоа ти е Демир Хисар застанат во 1937 година.

п.с. Во комбинацијава ви фали еден Милојко и еден Сакис, да бидете комплетни.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Со тебе дискусијата е завршена, на здравје нека ти се!
--- надополнето: 22 декември 2011 во 17:35 ---

Сме разговарале кај сум била во Бугарија да не се повторуваме на темава. Последно да споменам имав работа до Ќустендил, тоа ти е Демир Хисар застанат во 1937 година.

не е завршено ништо додека не се корегираш,и форуми постојат за да се разменат тези и слушнат мислења а не гракање глупости во круг како што правиш ти...
а продолжи да судиш цели нации поради тоа што некој ти давал зачинети ќебапи и нема далеку да стигнеш!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
не е завршено ништо додека не се корегираш,и форуми постојат за да се разменат тези и слушнат мислења а не гракање глупости во круг како што правиш ти...
а продолжи да судиш цели нации поради тоа што некој ти давал зачинети ќебапи и нема далеку да стигнеш!
:facepalm:
Ти ќе ме корегираш? Ти ќе ме убедиш во спротивното за Бугарија? Со какви примери?
Јадев Бугарски ќебап без зачини? Они со чубрика забите си ги мијат, Александров јадел без зачини... :pos:
Темата е Софија - импресии, јас само ги искажувам своите имресии од Бугарија и Софија ( кујна, изглед, музика, народ, обичаи, култура), ако не ти се допаѓаат прескокни ме и уживај во ќебапите.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Ти ќе ме корегираш? Ти ќе ме убедиш во спротивното за Бугарија? Со какви примери?
Јадев Бугарски ќебап без зачини? Они со чубрика забите си ги мијат, Александров јадел без зачини... :pos:
Темата е Софија - импресии, јас само ги искажувам своите имресии од Бугарија и Софија ( кујна, изглед, музика, народ, обичаи, култура), ако не ти се допаѓаат прескокни ме и уживај во ќебапите.
нити имам желба,нити намера да те разубедувам,ама знај дека звучиш просто...

Софија има богата понуда за младо и старо,има што да се види...тоа што ти очекуваш секој град да има култура како Виена и архитектура како Прага е друга работа...
и јас како тебе сум ги видел разпаднатите комунистички блокови во Бугарија кои изгледаат мизерно и пука на депресија,сум го слушнал турбо фолкот/чалга нивни,сум сретнал прости луѓе...но такви работи има на многу места и на балканов и во Европа...

а друг пат дојди кај мене ако сакаш да јадеш убави ќебапи:)

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Секој град си има свои убавини Софија половината е комунистички квартови но така е во цела И.Европа.
Но Софија има и прекрасни градби и цркви околу Софија има прекрасни места за рекреација.Горе ти е Витоша може да скијаш имаш бањи во Банкија имаш топла вода природна во сред центар.Мене Софија ми е прекрасен град.секој град има сиви зони исто и Софија има.
Софија се развива одлично транспортно превозот е добар нов има и метро кое одлично се развива.Трговски центри едни од најубавите на балканот нема бренд што го нема.
Аеродром со 4 милиони патници и огромен избор на дестинации.
А туристи Софија има и тоа многу центарот е полн со странци јапонци,германци нон стоп си има тури.
Бугарија прави 3 милијарди евра од туризам годишно па споредете.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Што ќе има во Софија на плоштад за Нова Година? -ако знае некој.
Многу ке са -Васил Наjденов,Елица и Стунджи, Миро,естрадно-духовија оркестар “Севлиево”, групите "Ахат" и "Те", рапарите Скилар и Криско, фолклорна програма - ансамбал "Гоце Делчев". Има уште, но не ги знам сите.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 21:19 ---

Извини ме, ама от това што сме зборували можам со рака на срце да ти кажам,дека ама абсолутно ништо не си видела от Бугариja.
Кустендил бил Демир Хисар от 1937, а не ни кажуваш например една Крива Паланка што е например.
Македонците имате един синдром - знаете Кустендил, Благоевград,Сандански и по изклучок Мелник, Софиja и некое место на црното море. Се друго ви е црна дупка.
Когато идеш до Велико Трново, когато видиш Пловдив, па се прошеташ малце из Родопите,па малеци до Варна се прошеташ - заповедаj пак да си прозборуваме.
Jaс, коj сум крстосал РМ неколко пати от Струмица до Тетово и от Куманово до Охрид, па не си дозволувам да генерализирам и да давам оценки, но ти сербес на 4 пати поголема териториja даваш оценки. Евала,машала.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 21:22 ---
Каде виде ти обичаи и култура во Софиja?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
fmi напиша:
Главниот обичај на бугарите е крадење, по тоа се популарни низ цел свет, еве пример:

фолклорна програма - ансамбал "Гоце Делчев".
И второ култура:

Bora Bora напиша:
Leandra ti dusho si stara,groznovata, popreminala klimakteriuma frustrirana, samotna i dremeshta na forumot katadnevno zlobna tvar!

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Многу ке са -Васил Наjденов,Елица и Стунджи, Миро,естрадно-духовија оркестар “Севлиево”, групите "Ахат" и "Те", рапарите Скилар и Криско, фолклорна програма - ансамбал "Гоце Делчев". Има уште, но не ги знам сите.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 21:19 ---

Извини ме, ама от това што сме зборували можам со рака на срце да ти кажам,дека ама абсолутно ништо не си видела от Бугариja.
Кустендил бил Демир Хисар от 1937, а не ни кажуваш например една Крива Паланка што е например.
Македонците имате един синдром - знаете Кустендил, Благоевград,Сандански и по изклучок Мелник, Софиja и некое место на црното море. Се друго ви е црна дупка.
Когато идеш до Велико Трново, когато видиш Пловдив, па се прошеташ малце из Родопите,па малеци до Варна се прошеташ - заповедаj пак да си прозборуваме.
Jaс, коj сум крстосал РМ неколко пати от Струмица до Тетово и от Куманово до Охрид, па не си дозволувам да генерализирам и да давам оценки, но ти сербес на 4 пати поголема териториja даваш оценки. Евала,машала.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 21:22 ---

BTW Ќустендил е најстар Бугарски град. ;)
--- надополнето: 22 декември 2011 во 21:56 ---
Главниот обичај на бугарите е крадење, по тоа се популарни низ цел свет, еве пример:

И второ култура:
Немој да мислиш дека само Бугарите крадат. Крадат и Американците. Повеќето од новите песни на пеачите им се крадени. На Ријана две песни колку што знам до сега и се крадени. Една е од тие Романците со спотот од авионот а другата не ми текнуваше. А кога станува збор за крадење музика, да, Бугарите се на прво место.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Мене искрено ме бендиса Софија.Бугарите се многу покултурен народ од нас, само тоа јазикот многу ми боде уши.Градот многу ми се допадна, има што да се види, ама сепак храната им е многу лоша, посебно тој зачинот што го ставаат во све, незнам како се вика.
Пак ке потенцирам, луѓето ми се видоа многу фини и културни.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Мене искрено ме бендиса Софија.Бугарите се многу покултурен народ од нас, само тоа јазикот многу ми боде уши.Градот многу ми се допадна, има што да се види, ама сепак храната им е многу лоша, посебно тој зачинот што го ставаат во све, незнам како се вика.
Луѓето како народ се едни од најдобрите ако не и најдобри на Балканов. За хрна кога збориме скарата не им е убава како што е кај нас или Србија. Но пицата поубава е. Незнам дали си јадел во Happy во Софија (јас сум бил кај Света Недела, тоа Хепи) но од услуга до јадење е СУПЕР. Исто така со цените општо не се нешто поскапи од кај нас, па дури и во некои нешта и се поефтини. Планирам да одам во понеделник во Софија и успат да наминам во Молот (најголемиот трговски на Балканот) и да си купам нешто.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Луѓето како народ се едни од најдобрите ако не и најдобри на Балканов. За хрна кога збориме скарата не им е убава како што е кај нас или Србија. Но пицата поубава е. Незнам дали си јадел во Happy во Софија (јас сум бил кај Света Недела, тоа Хепи) но од услуга до јадење е СУПЕР. Исто така со цените општо не се нешто поскапи од кај нас, па дури и во некои нешта и се поефтини. Планирам да одам во понеделник во Софија и успат да наминам во Молот (најголемиот трговски на Балканот) и да си купам нешто.
Јас првиот пат кога одев, одев да купам некои лекови, ги немаше тука, бев како изгубен германец тотално.Во автобус запознав еден дечко, онака праевме муабет и му спомнав дека ќе спијам на автобуската и дека појма немам каде треба да одам или што треба да правам.Ме покани кај него дома, преспав на каучот и сабајлето ме испрати до такси и ми даде 10лева, да ми се најдат.
Да не беше тој, појма немам како ќе се снајдев.Можно е ова да е исклучок, ама мене ептен добар впечаток ми оставија бугарите.
Е сега, малку ми смета тој нивни став-един народ, ама се трудам да сум космополит.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Шарена сол?

Kajgana Shop

На врв Bottom