Софиja - импресии

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Не сум прошетана јас, ти кажав девојче од село ништо немам проживеано. Може ли да ме прошеташ? Не сум била Италија, Рим, Венеција, Верона, не сум била Будимпешта цел Балкан, не сум била Германија, Берлин,Турција, не сум била Шпанија, не сум била на Палма де Мајорка, на Ибица, може ли да ме прошеташ?
Абе Александров бре, кај и да отидам во светов имам два града во срцето, еден е Охрид, беспрекорен, таму ја оставив младоста, другиот е Скопје, градот во кој „израснав“. Градови кој и на крај на светот да отидам помислувам на нив, на единствената атмосфера и моите најблиски пријатели и најискрени насмевки. Така да без да си го мериме на темава можам само да ти кажам да си навиваш за Софија и дај боже цел живот таму да останеш. Да дишеш бугарски воздух, да завидуваш на бугарската култура, да се палиш на бугарските ефтини сељандури, да јадеш од бугарските ќебапи со крв и зачини смрдливи, да уживаш во нивниот беспрекорен бугарски рап и Азис и да ја почитуваш бугарската митаџиска европска полиција и администрација. А јас и понатаму ќе уживам во Скопје, во старата чаршија макар го нагрдиле со сто импровизирани споменици и капии.
Sme sigurni deka pone na Mars si bila.
Slava bogu deka drugite inostranci ne sa izkompleksirani pa poveke od 8 miliona tuisti seka godina sa vo Bulgaria. :)Nasproti 600 iljadi vo MK ako da e rajot na zemjata
Koga bev vo Skopje go jadoh najubavata japanska kuzina i suschi vo Europa, kinezkite restoranti sa podobri od tia vo London , pizata vo Ohrid i Skopje e kako vo Neapol,a makedonsite kebapi i pleskaviza sa podobri od srbskite.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Sme sigurni deka pone na Mars si bila.
Slava bogu deka drugite inostranci ne sa izkompleksirani pa poveke od 8 miliona tuisti seka godina sa vo Bulgaria. :)Nasproti 600 iljadi vo MK ako da e rajot na zemjata
Koga bev vo Skopje go jadoh najubavata japanska kuzina i suschi vo Europa, kinezkite restoranti sa podobri od tia vo London , pizata vo Ohrid i Skopje e kako vo Neapol,a makedonsite kebapi i pleskaviza sa podobri od srbskite.
Дека го јадеше во тоа не се сомневам, де кажи нешто што незнам :icon_lol:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Darling, ti go rekoh ednaj ,ke ti go kajam vtori pat - ne treba da edesh rana na ulicata za 1 Euro i da spish vo hotel 2 zvezdi za 20 Euro.
Nasekade vo svetot oni sa mizerni:)
Душо моја бугарска, наместо да дремеш на Македонски форум и да продаваш финти бугарски иди прошетај се малце и раскажи како си поминал. Ах да, и прекини да им даваш по едно евро на твојте сограѓанки за да не мислиш дека тоа е вредност. Во целиот свет оддамна едно евро изгуби смисла, за разлика од Бугарија, каде уште за едно евро свирки прават. Кој знае за 20 евра што прават, треба да го прашам шоферот. И кренете малку стандард не чини цел живот за пет чрвени газ да даваш.

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Душо моја бугарска, наместо да дремеш на Македонски форум и да продаваш финти бугарски иди прошетај се малце и раскажи како си поминал. Ах да, и прекини да им даваш по едно евро на твојте сограѓанки за да не мислиш дека тоа е вредност. Во целиот свет оддамна едно евро изгуби смисла, за разлика од Бугарија, каде уште за едно евро свирки прават. Кој знае за 20 евра што прават, треба да го прашам шоферот. И кренете малку стандард не чини цел живот за пет чрвени газ да даваш.
Na tvoata vozrast darling treba da te trese samu nostalgia po ubavite vremena od predi 20 godini.
Ne se sekirai za mene ,jiveem vo gadot nomer edno vo svetot za poredna godina ;)
Vij za svirkite ne znam -javno tebe ova te interesira od profesionalen aspekt

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Na tvoata vozrast darling treba da te trese samu nostalgia po ubavite vremena od predi 20 godini.
Ne se sekirai za mene ,jiveem vo gadot nomer edno vo svetot za poredna godina ;)
Vij za svirkite ne znam -javo tebe ova te interesira od profesionalen aspekt
Гледаш и ти си се иселил од Бугарија. Кој не би се иселил :)
А за свирките од професионален аспект знам, мојте шофери ги трошат ситните пари кога одат во Бугарија на пат, да не им тропкаат во џебовите. Нешто ситно им делат и нив и на полицијата, цариниците и на вагата што стојат бугарките. Знаеш сиромаштија на 5 евра се радуваат. Десет Европски заедници не ве спасуваат, оној што си е таков од Бога таков и ќе си остане.

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Гледаш и ти си се иселил од Бугарија. Кој не би се иселил :)
А за свирките од професионален аспект знам, мојте шофери ги трошат ситните пари кога одат во Бугарија на пат, да не им тропкаат во џебовите. Нешто ситно им делат и нив и на полицијата, цариниците и на вагата што стојат бугарките. Знаеш сиромаштија на 5 евра се радуваат. Десет Европски заедници не ве спасуваат, оној што си е таков од Бога таков и ќе си остане.
Da ve vo pravo si ,od bednotia 50 000 bulgari dobia makedonski pasoshi-da se radvat na vosokiot standart i blagina u vas.
Ja mi kaji ,koe gi pravi Skopje i Ohrid tolkoz enigmatichni i unikalni so sobstven duh??
Naverno imash vpredvid celata butaforia i fake od poslednite godini,ili shto? Pa to ne bea falshivi samuilovi kreposti,falshivo Kale ,falshif barok ,falshif klasicizum.
Ne znaev deka da si kako Hollywood dekor e beleg na kvalitet:vozbud:
Steta za tebe e deka posle viznata liberalizacia makedonzite mogat svobodno da patuvat i sami da vidat koe kak e
Da beh samu az bi pomislil deka ne sum u red ,ama kato gledam poslednata godina pone 20 makedonzi ti repliziraa deka ne si obektivna i si polna so zloba.
Vo ova gledam i neshto pozitivno-deka tuka na forumot se raztovarvash od negativna energia.
Se pak podobre tuka ,odkolko da stadat tvoite deca ,neli :)???

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Da ve vo pravo si ,od bednotia 50 000 bulgari dobia makedonski pasoshi-da se radvat na vosokiot standart i blagina u vas.
Ja mi kaji ,koe gi pravi Skopje i Ohrid tolkoz enigmatichni i unikalni so sobstven duh??
Naverno imash vpredvid celata butaforia i fake od poslednite godini,ili shto? Pa to ne bea falshivi samuilovi kreposti,falshivo Kale ,falshif barok ,falshif klasicizum.
Ne znaev deka da si kako Hollywood dekor e beleg na kvalitet:vozbud:
Steta za tebe e deka posle viznata liberalizacia makedonzite mogat svobodno da patuvat i sami da vidat koe kak e
Da beh samu az bi pomislil deka ne sum u red ,ama kato gledam poslednata godina pone 20 makedonzi ti repliziraa deka ne si obektivna i si polna so zloba.
Vo ova gledam i neshto pozitivno-deka tuka na forumot se raztovarvash od negativna energia.
Se pak podobre tuka ,odkolko da stadat tvoite deca ,neli :)???
Извадија Македонците бугарски пасоши оти се чувствуваат бугари и сакаат да живеат во Бугарија, нели бугарска логика:) Извадија зошто единствената земја која за пари и газот го дава е Бугарија па макар цел свет извадиле пасоши од кај нив. И викаш сега во Бугарија се Македонците кој извадија пасоши, да не седат кај Илиенско ќоше па молат за 5 евра? Или се разбегаа по Европа како и милионите Бугари кој уште крадат по Европа и уште ги сметаат за граѓани од ш класа. Се да си освен Бугар да не си викаат Данците.
Самуиловите тврдини може само да ги гледате со водич кога идете во Охрид и да си плукате во пазува. И така бакшиш не оставате, уште во сандала со чорапа шетате, по најнова бугарска мода.
И за крај колку и да имаме доволно ни е, само да не паѓаме на колена за 5 евра, барем образот ни е зачуван, за разлика нели од вас.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Ти бате треба да се преиспиташ,
Take books, learn all for that, and back to forum, we will make another discussion
ps. Don't use drogs when you want to tell something.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Тие што се гордеат со Скопје имаат неколкупати повише причини да им се допадне Софија , затоа што :

Софија има 2 пати повеќе жители. (не мора да биде причина)

Многу повеќе и поважни цркви.

Имаат повеќе од 10 Музеји.

Нивниот Историски Музеј , има 650.000 артефакти. Во споредба со скопскиот , можеби има помалку восочни фигури.

Археолошкиот Музеј им е стар 106 години.

Зградата на Националниот Театар е изградена во 1906 година , оригинална од тогаш , не е дел од проектот Софија 2014.

Зградата на Опера и Балет им е со оние округли стубови , какви што градиме ние сега за Уставниот Суд , ама нивниот е дизајниран во 1921.

Националната библиотека Кирил и Методиј , им е богата со илјадници стари книги од 11век навака , од различни полиња и култури.

Имаат повише и поголеми трговски центри.

Еден куп стари згради , кои што Скопје сака да ги копира во 2011-та.

Зоолошка имаат од 1888 година , со површина од 230.000м2 , се чуваат 1.113 животни.

Многу повеќе организирани концерти со големи светски имиња.
Дискотеки , а со тоа и ноќен живот исто така.

итн итн итн

Луѓе , шетајте кој има услови , насекаде може да пројдете убаво , ќе видите, ќе знаете ... зарем заслужуваме ние да ни дојдат странски туристи ? Секој од љубопитност и од желба да запознае нови места , си шета кај ќе му текне , без разлика колку е прљаво , скапо-евтино , опасно , убаво ...

Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
Leandra ti dusho si stara,groznovata, popreminala klimakteriuma frustrirana, samotna i dremeshta na forumot katadnevno zlobna tvar! Te razbiram, tarsish nekoi da ti obarne vnimanie ama jok. I feel sorry 4 U period. Po temava: Razlika megju sofia i skopie e kako megju london i sofia. New York is by far the city of the world. Sum jivel i vo tea chetiri grada i gi poznavam dobro, ta toa e lichno izkustvo.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Leandra ti dusho si stara,groznovata, popreminala klimakteriuma frustrirana, samotna i dremeshta na forumot katadnevno zlobna tvar! Te razbiram, tarsish nekoi da ti obarne vnimanie ama jok. I feel sorry 4 U period. Po temava: Razlika megju sofia i skopie e kako megju london i sofia. New York is by far the city of the world. Sum jivel i vo tea chetiri grada i gi poznavam dobro, ta toa e lichno izkustvo.
Ова беше тешка иронија. Нема потреба од вакви погрдни зборови другар. Мислам дека треба да се дебатира околу секоја тема ама не и да се навредува. Глупаво од твоја страна.:tapp:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тие што се гордеат со Скопје имаат неколкупати повише причини да им се допадне Софија , затоа што :

Софија има 2 пати повеќе жители. (не мора да биде причина)

Многу повеќе и поважни цркви.

Имаат повеќе од 10 Музеји.

Нивниот Историски Музеј , има 650.000 артефакти. Во споредба со скопскиот , можеби има помалку восочни фигури.

Археолошкиот Музеј им е стар 106 години.

Зградата на Националниот Театар е изградена во 1906 година , оригинална од тогаш , не е дел од проектот Софија 2014.

Зградата на Опера и Балет им е со оние округли стубови , какви што градиме ние сега за Уставниот Суд , ама нивниот е дизајниран во 1921.

Националната библиотека Кирил и Методиј , им е богата со илјадници стари книги од 11век навака , од различни полиња и култури.

Имаат повише и поголеми трговски центри.

Еден куп стари згради , кои што Скопје сака да ги копира во 2011-та.

Зоолошка имаат од 1888 година , со површина од 230.000м2 , се чуваат 1.113 животни.

Многу повеќе организирани концерти со големи светски имиња.
Дискотеки , а со тоа и ноќен живот исто така.

итн итн итн

Луѓе , шетајте кој има услови , насекаде може да пројдете убаво , ќе видите, ќе знаете ... зарем заслужуваме ние да ни дојдат странски туристи ? Секој од љубопитност и од желба да запознае нови места , си шета кај ќе му текне , без разлика колку е прљаво , скапо-евтино , опасно , убаво ...
Софија навистина треба да се види, за да може да се заклучи какви се бедотии од градови се сметаат за метрополи. И навистина треба да се прошета низ светот за да може да се заклучи дека дестинација како Бугарија ти се џабе фрлени пари, кич на тони и единствени кој се фалат и уживаат во неа се самите Бугари. И вака чат пат по некој кој води инат.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 08:38 ---
Сигурно до зачините ти е штом си помислил дека ќе ме навредиш :) Намали малце со споредбиве, секогаш почни од доле, значи вака: Приштина - Софија и се останато натаму.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Не сум прошетана јас, ти кажав девојче од село ништо немам проживеано. Може ли да ме прошеташ? Не сум била Италија, Рим, Венеција, Верона, не сум била Будимпешта цел Балкан, не сум била Германија, Берлин,Турција, не сум била Шпанија, не сум била на Палма де Мајорка, на Ибица, може ли да ме прошеташ?
Абе Александров бре, кај и да отидам во светов имам два града во срцето, еден е Охрид, беспрекорен, таму ја оставив младоста, другиот е Скопје, градот во кој „израснав“. Градови кој и на крај на светот да отидам помислувам на нив, на единствената атмосфера и моите најблиски пријатели и најискрени насмевки. Така да без да си го мериме на темава можам само да ти кажам да си навиваш за Софија и дај боже цел живот таму да останеш. Да дишеш бугарски воздух, да завидуваш на бугарската култура, да се палиш на бугарските ефтини сељандури, да јадеш од бугарските ќебапи со крв и зачини смрдливи, да уживаш во нивниот беспрекорен бугарски рап и Азис и да ја почитуваш бугарската митаџиска европска полиција и администрација. А јас и понатаму ќе уживам во Скопје, во старата чаршија макар го нагрдиле со сто импровизирани споменици и капии.
Ова што го напиша се вика-предрасуда и генерализирање.
сум јадел ќебапи во Бугарија,и на море и во Софија,и убави беа,немаше зачини,немаше крв...незнам ти што си јадела но да генерализираш така,тоа е сељачки!

незнам што разбираш под сељаци ама во Скопје нема сељаци?
чим цеца ти прави концерт и ја полни Борис Трајковски,тоа за мене е еден вид мерило дека и тука има сељаци...барем нивните сељаци се палат на нивниот сељачлук...таму е Азис а тука е Боки 13...

не ти ја гледам поентава со ова...и тоа што ми го кажуваш ти,е стварно сељачката страна на Софија а и на Бугарија...такви работи има и на запад,дури и бетер,има од ист калибар и во други градови на балканов,сакаш да ми кажеш дека само таму е така и само таму има такви работи?

немој да бидеш искомплексирана како што делуваш со коментариве,зошто ама баш ич не е кул!

Kajgana Shop

На врв Bottom