Сообраќајни прекршоци и казни

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Pokaraj globata imas baranje za poveduvanje prekrsocna postapka so koe najverojatno ke imas zabrana za upravuvanje so vozilo ili ke ti za odzemat vozackata odreden period.Vidi dali ima pominato edna godina od koga se slucil prekrsokot do denot koga si dobil pokanana za na sud? pisi pa posle ke ti kazam sto ponatamu da ne pisuvam za dzabe.
pozz

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Земав возачка ама е temporary driver licence, на лист хартија е ама има слика од мене, печат има, ама работата е таа официјалната што е како картичка е во Калифорнија и треба уште неколку недели да чекам дур да стигне овде, прашањето е дали може со оваа сеа на хартија што ми е да возам тука, дали ќе ми прават проблеми?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Има ли некој да ми каже за колку време отприлика ја праќаат казната за незастанување за рутинска проверка?
Знам дека е 300 евра, само ми треба да знам кога ќе ја пратат :)

И да, дали ако ја платиш во рок од 8 дена има 50% попуст :):)

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Има ли некој да ми каже за колку време отприлика ја праќаат казната за незастанување за рутинска проверка?

Мислам дека нема да ти испратат казна која можеш да ја платиш во рок од 8 дена со 50 % попуст, туку за таков прекршок следува директно прекршочна пријава која се испраќа до суд за прекршоци. Судот ќе те извести со покана или директно ќе ти упати изречена казна плус судски трошоци (не сум сигурен), само нема да останеш без никакво известување. Среќно !

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Мислам дека нема да ти испратат казна која можеш да ја платиш во рок од 8 дена со 50 % попуст, туку за таков прекршок следува директно прекршочна пријава која се испраќа до суд за прекршоци. Судот ќе те извести со покана или директно ќе ти упати изречена казна плус судски трошоци (не сум сигурен), само нема да останеш без никакво известување. Среќно !
Види, ова е во законот.

надзор во сообраќајот на патиштата
(1) Инспекциски надзор во сообраќајот на патиштата го извршува Министерството
за внатрешни работи, при што униформираните полициски службеници имаат
право да го запрат и прегледаат возилото, неговите системи, составни делови или
самостојни технички единици и опрема, како и документите и другите докази што
треба да ги има при себе возачот на возилото и се предмет на инспекциски
надзор.
(2) Заради спроведување на мерките од ставот (1) на овој член, возачот е должен
да застане на место што ќе го одреди униформираниот полициски службеник со
давање на пропишани знаци, на начин и по постапка како што е уредено
согласно со прописите во врска со превозот и безбедноста во сообраќајот на
патиштата. Сопственикот, односно корисникот на возилото, има право да
присуствува при изведувањето на мерките од ставот (1) на овој член.
(3) Доколку при инспекцискиот надзор се утврдат неправилности заради кои
треба да се отстрани возилото од сообраќајот, трошоците од направениот преглед
ги плаќа возачот.
(4) Глоба во износ од 200 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за
прекршок на возач што постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2)
на овој член.

Е сега јас на темава прочитав дека некого казниле 300 евра за тоа, а овде пишува 200. Како ќе ти пратат прекршочна кога не знаат кој возел во колата, може сум бил јас, може татко ми, може брат ми или некој друг.

Само ме интересира за колку време ја праќаат казната, затоа барам некој поискусен и поупатен да ми каже.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Види, ова е во законот.

надзор во сообраќајот на патиштата
(1) Инспекциски надзор во сообраќајот на патиштата го извршува Министерството
за внатрешни работи, при што униформираните полициски службеници имаат
право да го запрат и прегледаат возилото, неговите системи, составни делови или
самостојни технички единици и опрема, како и документите и другите докази што
треба да ги има при себе возачот на возилото и се предмет на инспекциски
надзор.
(2) Заради спроведување на мерките од ставот (1) на овој член, возачот е должен
да застане на место што ќе го одреди униформираниот полициски службеник со
давање на пропишани знаци, на начин и по постапка како што е уредено
согласно со прописите во врска со превозот и безбедноста во сообраќајот на
патиштата. Сопственикот, односно корисникот на возилото, има право да
присуствува при изведувањето на мерките од ставот (1) на овој член.
(3) Доколку при инспекцискиот надзор се утврдат неправилности заради кои
треба да се отстрани возилото од сообраќајот, трошоците од направениот преглед
ги плаќа возачот.
(4) Глоба во износ од 200 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за
прекршок на возач што постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (2)
на овој член.

Е сега јас на темава прочитав дека некого казниле 300 евра за тоа, а овде пишува 200. Како ќе ти пратат прекршочна кога не знаат кој возел во колата, може сум бил јас, може татко ми, може брат ми или некој друг.

Само ме интересира за колку време ја праќаат казната, затоа барам некој поискусен и поупатен да ми каже.
Знакот кој ти го дал сообраќајниот полицаец да застанеш, било со стоп палка, рака или друго помошно средство има важност како и останатите сообраќајни знаци. Е, сега твојот прекршок може да се толкува и да се поистовети со незастанување на знакот СТОП, па ако е така тогаш ќе бидеш казнет само за непочитување на сообраќаен знак.
НО, не го земај ова здраво за готово, најдобро е кога ќе видиш некој сообраќаен полицаец да го прашаш него.

Член од
11 септември 2008
Мислења
224
Поени од реакции
6
Ме интересира, дали смее да се вози со уверение за положена б категорија додека се извади возачка.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Ме интересира, дали смее да се вози со уверение за положена б категорија додека се извади возачка.
Колку што имам слушано, дозволено е да се вози со уверението додека ја чекаш возачката дозвола но само во градот, не и настрана од градот, но не сум баш сигурен, нека потврде некој.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583

Попуст има само на лице место, ако дадеш нешто под рака! :)

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36

За сторени прекршоци за кои е предвидена глоба до 500 евра ако сторителот самоиницијативно ја плати глобата добива бонус односно плаќа половина од глобата.

Извор: http://www.mvr.gov.mk/Uploads/novini.pdf

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464

bama

† Револуционер †
Член од
1 февруари 2007
Мислења
2.040
Поени од реакции
362

од кога ке ти стигне казната дома ако ја платиш за 7 дена ке ти ја намалат на 50 % како што кажа ,а кога ке ја пратат тоа не се знае... може да ти стигне и после 6 месеца

Член од
28 јули 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
1 prasanje: iam makedonska vozacka,ama iam 19 god i nemozam posle 23 casot da vozam, no ako zemam evropska vozacka t.e da polozam za vozacka vo germanija,i ako ja pokazvam taja vozacka,ke mozam li da vozam posle23?

Член од
30 август 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ве молам одговор на едно прашање.Имам сторено прекршок по чл.38 ст.6 од ЗБСП. Од денот на сторувањето на прекршокот , до денот кога ја добив поканата да се јавам во Комисијата за прекршоци при МВР помина период подолг од една година.
Во чл.42 ст.1 од Законот за прекршоците е утврдено дека прекршочната постапка не може да се поведе ниту да се води ако помине една година од денот кога е сторен прекршокот. Дали оваа законска одредба може да се примени во конкретниов случај и дали некој имал искуство со ова?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.044
Поени од реакции
11.137
1 prasanje: iam makedonska vozacka,ama iam 19 god i nemozam posle 23 casot da vozam, no ako zemam evropska vozacka t.e da polozam za vozacka vo germanija,i ako ja pokazvam taja vozacka,ke mozam li da vozam posle23?
Додека положиш за дозвола во Германија ќе наполниш 21 години...така за џабе 3000 евра ќе потрошиш :)

Ве молам одговор на едно прашање.Имам сторено прекршок по чл.38 ст.6 од ЗБСП. Од денот на сторувањето на прекршокот , до денот кога ја добив поканата да се јавам во Комисијата за прекршоци при МВР помина период подолг од една година.
Во чл.42 ст.1 од Законот за прекршоците е утврдено дека прекршочната постапка не може да се поведе ниту да се води ако помине една година од денот кога е сторен прекршокот. Дали оваа законска одредба може да се примени во конкретниов случај и дали некој имал искуство со ова?
Зависи каков прекршок е. За некои важи 1 година а за некои не истекува бидејќи се третираат како кривични прекршоци.

Kajgana Shop

На врв Bottom