Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
J

joli1

Гостин
секојдневно пијам кафе или земам кафе од албански кафич, ниту еднаш не сум имал проблем, ниту пак некој ме погледнал накриво од конобарите, менаџерите или газдите.

можеби затоа што се понашам нормално, ги сметам за нормални луѓе и покажувам почит спрема нив и местото каде што влагам.

вакви моабети ми се некако празни, тетовчани уживаат вековен меѓусебен соживот, единствена дискриминација која што можеш тука да ја осетиш е онаа која што државата ја промовира во вид на двојазичност по државни институции.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
секојдневно пијам кафе или земам кафе од албански кафич, ниту еднаш не сум имал проблем, ниту пак некој ме погледнал накриво од конобарите, менаџерите или газдите.

можеби затоа што се понашам нормално, ги сметам за нормални луѓе и покажувам почит спрема нив и местото каде што влагам.

вакви моабети ми се некако празни, тетовчани уживаат вековен меѓусебен соживот, единствена дискриминација која што можеш тука да ја осетиш е онаа која што државата ја промовира во вид на двојазичност по државни институции.
Абе затоа зборам јас дека требаше да оставиме да ве скукалат 2001ва година,а не да гинат Битолчани,Прилепчани и таму од Берово и Виница луѓе за сеа вие вековен соживот да градите.Да ми извинат некои искључоци,погадно племе од шќиптари се само Македонци од Тетово и Гостивар

J

joli1

Гостин
Абе затоа зборам јас дека требаше да оставиме да ве скукалат 2001ва година,а не да гинат Битолчани,Прилепчани и таму од Берово и Виница луѓе за сеа вие вековен соживот да градите.Да ми извинат некои искључоци,погадно племе од шќиптари се само Македонци од Тетово и Гостивар
под вековен соживот подразбирам тоа што голем број народи (македонци, албанци, срби, турци, босанци) векови уназад живеат заеднички во Тетово, без никакви проблеми на дневна база.

извини, јас не можам да мразам некого стриктно поради неговата националност, јас од дете имам комшии, познаници, другари и колеги албанци, не сум научен како мнозинството вас кои што никогаш немале допир со некого од друга националност да мразам цела група народ само поради поединци.

грешка си, погадно племе од Албанците може само да се уфилманите скопјани кои се толку прогресивни што си ја шитнаа државата, што по дифолт осеќаат омраза за луѓе само поради нивната националност, што немаат мадиња да се приближат до Чаир и да се шетаат таму и да зборат македонски, а не пак да влезат у локална чеџилница и да седне на кафенце.

треба муда да имаш да живиш у Тетово или Гостивар, лесно е да паламудиш како водно комуњарче.

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.141
Ламбето ќе стане lamb :pos:
Ништо не му направија на човекот. Треба реприза.
под вековен соживот подразбирам тоа што голем број народи (македонци, албанци, срби, турци, босанци) векови уназад живеат заеднички во Тетово, без никакви проблеми на дневна база.

извини, јас не можам да мразам некого стриктно поради неговата националност, јас од дете имам комшии, познаници, другари и колеги албанци, не сум научен како мнозинството вас кои што никогаш немале допир со некого од друга националност да мразам цела група народ само поради поединци.

грешка си, погадно племе од Албанците може само да се уфилманите скопјани кои се толку прогресивни што си ја шитнаа државата, што по дифолт осеќаат омраза за луѓе само поради нивната националност, што немаат мадиња да се приближат до Чаир и да се шетаат таму и да зборат македонски, а не пак да влезат у локална чеџилница и да седне на кафенце.

треба муда да имаш да живиш у Тетово или Гостивар, лесно е да паламудиш како водно комуњарче.
Точно. Има и добри Албанци ама тие на прсти се бројат. Повеќето Албанци ќе му забодат нож на Македонецот, а за некаков соживот не ми зборувај. Не постои и нема да постои. Вие имате соживот во Тетово ама со староседелците. Дали младите имаат? Не. Ме радува што нашава генерација на млади не е како претходните и знае со какво племе си има работа. Не може 3, 4 ,,добри Албанци" да значи дека сега ете мораме да се дружиме со нив.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.045
Поени од реакции
83.485
извини, јас не можам да мразам некого стриктно поради неговата националност,
Они те мразат заради твојата вера, најпрвин , а потоа заради твојата националност. (да беше Торбеш немаше да те мразат)
Сите они те мразат. Комплетно. Без исклучок.
И не само тебе, него и другите ко тебе (и мене).

Иначе, фино така што ти не ги мрзиш. Тоа е добро. (без сарказам)

Член од
29 септември 2022
Мислења
144
Поени од реакции
452
Дали сте приметиле дека последниве
2-3 недели на кеј има наезда од шиптарки?

Секој ден приквечер трчам или возам точак на потегот од парк до Хром и овие неколку дена видов бар 10 групи шиптаpки а пред тоа ова беше мисловна именка. Дали во џамија им имаат кажано да бидат 'модерни', или конечно шиптаpките дознаа за спорт и рекреација во 2022 а можеби е некој тренд сега тоа как нив.

Во секој случај приметив дека се нашминкани, средени и стегнати во хеланки но интересното е дека никогаш не вежбаат туку се седнати на клупи и расприкажани, а по сѐ изгледа дојдени да меркаат каури
О шиптаpки, алах џелешану ќе ве казни за овој харам
DALI IMA JAKI PICINJA BRATU

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.376
... проблематични се само дојденците албански „бегалци“косовари што ги прими Црвенковски околу 170.000 лица биле сместени кај семејства домаќини, а останатите во бегалски кампови (1999 год) што до денес куј знае колку се генерациски намножиле и тие што допрва се префрлиле тука во 2001, дури и албанските староседелци во МКД не ги сакаат овие дојденци „браќа“ ама мораат, сите проблеми во државата доаѓа само и само од нив и нивни нови генерации кои го имаат тоа во ДНК да сеат хаос во било која смисла на зборот, немаат ни беса, ни почит, ни интелигенција, а со тоа ни соживот со никого!

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Мехази: 70 отсто од територијата на Македонија е во сопственост на Албанци!

Албанските земји не само во РСМ, туку и во Косово, Чамерија, Црна Гора и Јужна Србија се конфискувани, украдени и ограбени од словенските, српските и грчките соседи.
.......
„Најмудрата борба на албанските партии во РСМ би била, покрај за власта, да побараат закон за денационализација на албанските земји од Преспа, Охрид, Струга, Дебар, Кичево, Гостивар, Тетово, Скопје, Куманово, Велес, Прилеп, Штип и Битола.
@puno дали палеоалбанците си бараат денационализација на древното албанско земјиште во Штип?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.833
Поени од реакции
34.083
грешка си, погадно племе од Албанците може само да се уфилманите скопјани кои се толку прогресивни што си ја шитнаа државата
Немој сега вака, сите Скопјани не направи северџани. :)

У кој кафич било ова?
Во некој во кој не треба да се оставаат пари.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
... проблематични се само дојденците албански „бегалци“косовари што ги прими Црвенковски околу 170.000 лица биле сместени кај семејства домаќини, а останатите во бегалски кампови (1999 год) што до денес куј знае колку се генерациски намножиле и тие што допрва се префрлиле тука во 2001, дури и албанските староседелци во МКД не ги сакаат овие дојденци „браќа“ ама мораат, сите проблеми во државата доаѓа само и само од нив и нивни нови генерации кои го имаат тоа во ДНК да сеат хаос во било која смисла на зборот, немаат ни беса, ни почит, ни интелигенција, а со тоа ни соживот со никого!
Каде во линкот пишува дека од бегалците не се вратиле назад?
Освен тие 8к роми.
Каде се сместиле 170000 жители?
Дали сте нормални?
Автоматски споено мислење:

Мехази: 70 отсто од територијата на Македонија е во сопственост на Албанци!

@puno дали палеоалбанците си бараат денационализација на древното албанско земјиште во Штип?
Не.

Член од
2 август 2022
Мислења
206
Поени од реакции
121
Ednostavno e: ne odete vo albanski prodavnici, kafani, restorani itn. Tie to go prakticiraat vekje, koj vo Ramstor koj vo Kipper, ne davaat mnogu pari na kauri.
Во Велес отворија Кипер веднаш до Кам, и сега една була не можеш да видиш веќе во Кам.

Kajgana Shop

На врв Bottom