Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
другар законот важи да треба да помини на а-тест оти ако не се внеси бројот на пример на моторот во сообраќајната може да има проблеми при републичка контрола поздрав
Да, знам за тоа. Него муабетот ми е, едно време ако сменеше мотор од исто на исто возило, иста зафатнина и кс, на технички беше доволно само да приложиш копија од сообраќајна дозвола (на возилото шо си го извадил моторот) и толку. Новите бројки ги впишуваа во сообраќајната на постоечкото возило, без А-тест и слични трошоци.

Прашањето ми е дали сеуште важи истото, или сега треба А-тест да се прави?

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
дечки, ауди а4 караван, новата серија односно 2002 за 5500 евра, добро зачувана 1.9 тди мотор 110 коња мислам.
Добра зделка или не, што мислите ?
и така нешто повеќе за овој модел ако знаете би ми било мило да кажете, ептен сум заинтересиран :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Прашање до поупатените: дали уште важи законот ако промениш мотор, а да ставиш ист таков (иста кубикажа, исти кс) на регистрација можиш да поминиш без А-тест?
Струмикс, JeepMkd
Тоа е дискутабилно...
Ама правилникот вели вака:
Член 6
Испитување поради одобрување на преправени возила се врши на возило:
......................................................................................................................................................
10. на кое е променет матично, односно претходно вградениот погонски мотор со мотор
од друг вид или тип, или со мотор кој има други карактеристики (силина, или работна
зафатнина, или еколошки параметри итн.);

Ако го протолкуваме членот 6, т. 10, доаѓаме до заклучок дека без атест поминува само фабрички мотор, односно првобитно вградениот или вграден од исто такво возило, или друго возило но со ист код на моторот. На пример, кај PSA групацијата, моторот TU3 го има кај едно чудо Пежо и Ситроен возила...
Се останато мора да помине атест.
http://www.vozila.mf.edu.mk/Pdf/PRAVILNIK 7.pdf

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Имам еден другар кој го тврди следново:

Ако има една фабрика за KIA во, да речеме Полска (карикирам), и таа има пример калап за правење врати. Другарчево тврди дека материјалот кој ќе го употреби фабриката за да ја направи вратата од колата што ќе се извезува во Германија е МНОГУ поквалитетен и поиздржлив, него материјалот што ќе го употреби за да ја направи вратата, која ќе биде дел од кола што ќе се извезе во Македонија. Ова не ни се чинеше логично на никој од друштвото, па затоа прашувам овде, баш ме интересира :).

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Имам еден другар кој го тврди следново:

Ако има една фабрика за KIA во, да речеме Полска (карикирам), и таа има пример калап за правење врати. Другарчево тврди дека материјалот кој ќе го употреби фабриката за да ја направи вратата од колата што ќе се извезува во Германија е МНОГУ поквалитетен и поиздржлив, него материјалот што ќе го употреби за да ја направи вратата, која ќе биде дел од кола што ќе се извезе во Македонија. Ова не ни се чинеше логично на никој од друштвото, па затоа прашувам овде, баш ме интересира :).
Епа да ти биде логично, кај нас не само вратите шкарт, туку цели коли што се со фалинка, 2ра 3та класа се носат и се продаваат како нови по редовна цена во салоните ... коли што на такви пазари како германија нема теорија да поминат

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
zelenoto ti vozis stilo so 1.9 JTD koja godina e tvoeto kako si zadovolen sum slusnal dobri raboti za nego ama drugo e vaka od nekoj sto go ima znaes velat prasaj patalec a ne gatalec :D kazi so mislis mene mi treba povekje za na otvoreno ne vozam mnogu niz grad pozdrav :)
--- надополнето: 8 декември 2012 во 17:50 ---
1.9 JTD AR 156 - скратено за Alfa Romeo 156, ист мотор како и да е. На отворено влече одлично за неговите карактеристики само што прејдеш ли 120 отиде потрошњата. До 120 троши отприлика 6 а после тоа докај 8 иде на 160 мерено Скопје Солун Скопје[/quote]

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
дечки, ауди а4 караван, новата серија односно 2002 за 5500 евра, добро зачувана 1.9 тди мотор 110 коња мислам.
Добра зделка или не, што мислите ?
и така нешто повеќе за овој модел ако знаете би ми било мило да кажете, ептен сум заинтересиран :)
Tie ponovite se pumpa dizna so 85kw/115 konja. Odlična mašina,treba da se pazi koga se kupuva na tie mnogu im stradaat bregastite,toa mu e edinstvena maana. Polovni nema nikade nova e preku 500 evra. Ne znam tačno kakvi se simptomite,mislam deka malku pocuden zvuk ke pocne da vadi motorot koga mu e izedena bregastata i mnogu ke počne da troši,+30-50% nego obično. So majstor gledaj pa ako e u red zimaj,nema da ja grešiš.
Jas ako bi kupuval ipak bi se odlučil za postar tip i toa od 90 konja so obična boš pumpa,toa brat nema smrt.

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Прашање до поупатените: дали уште важи законот ако промениш мотор, а да ставиш ист таков (иста кубикажа, исти кс) на регистрација можиш да поминиш без А-тест?
Струмикс, JeepMkd
Џишнат, најдобро е да прашаш на технички или дирекно во МВР кај вас.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Каде да идам за да ми монтираат и балансираат зимски гуми?
Негде низ аеродром или ново лисиче.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Џишнат, најдобро е да прашаш на технички или дирекно во МВР кај вас.
Во право е Струмикс
без атест поминува само фабрички мотор, односно првобитно вградениот или вграден од исто такво возило, или друго возило но со ист код на моторот.
Ако моторот носи ист код, нетреба А-тест. Ако е понова/постара генерација, ќе мора да се изврши А-тест.

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.211
Поени од реакции
2.345
Da ne znae nekoj kolku mu e potrosuvackata na Mercedes CLS 2005/2006 godiste? 320/350 model?

Член од
7 март 2012
Мислења
238
Поени од реакции
21
edno prasanje do dzish :D izvini batka ama ti si mi najstrucen za ford
da te prasam koja e razlikata pomegju ford focus 1.8 tddi i 1.8tdci i koj e podobar :)

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.639
Поени од реакции
59.490
Da ne znae nekoj kolku mu e potrosuvackata na Mercedes CLS 2005/2006 godiste? 320/350 model?
350 бензинец
Градска 14.3л
На отворено 7.8л

320 дизел
Градска 10.6л
На отворено 5.9л

Така вели во карактеристиките...Голем потрошувач :)

L

Luki Junior

Гостин
edno prasanje do dzish :D izvini batka ama ti si mi najstrucen za ford
da te prasam koja e razlikata pomegju ford focus 1.8 tddi i 1.8tdci i koj e podobar :)
тдди ти е бош вп44 електроника директно вбризгувајне.
постара технологија
тдци ти е комонрејл технологија со пумпа на висок притисок сименс електроника со делфи инјектори.
понова технологија.

Кој е поарен? И двата са арни, само кај тдци имаш повеќе којна 100/116 (разлики у турбината и софтвер)
Кај тдди имаш 75/90 којна. (без интеркулер/со интеркулер)

Kajgana Shop

На врв Bottom