Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
zdravo decki
dali moze nekoj od vas da mi najde kutija za filter za vazduh. KIA Pride.
odnapred blagodaram.
hitno mi e!

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.049
Поени од реакции
1.177
Сега еден другар ме прашуваше, не знаев да му одговорам.. Дојден е од Србија, има македонско државјанство и српска возачка дозвола. Ме прашуваше дали можи да вози тука со таа дозвола?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Мислам дека можи, но може да прават проблеми. За да е се ок, тој од Србија требало да извади меѓународна возачка дозвола, која важи за цел свет. Овде кај нас да ја извадиш се плаќа (ше) околу 5 евра кога прашував последно пред 2-3 години. Со неа нема да има никаков проблем, а и не е некоја голема процедура.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Има кај нас Chrysler ME 4-12??

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Освен полицајските, една серија увезени Neon, и по некој налетан Cruiser и 300 C (кои ги увезуваат од Европа) никаков модел Chrysler на неможе да се види по нашите улици.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Освен полицајските, една серија увезени Neon, и по некој налетан Cruiser и 300 C (кои ги увезуваат од Европа) никаков модел Chrysler на неможе да се види по нашите улици.
Може да се најде од времето, кога возилата на Симка се брендираа како Chrysler.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Каде може да се купи кај нас средство за анти-бактериско третирање на климата (целиот вентилациски систем)? Или во кој сервис истото третирање се прави?

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Imam slicen problem kako ped nekolku posta. Imam grebanica na kolata niz cela strana. Napravena e verovatno so kluc, sajka ili dr ostar predmet. (jbg koga ziveam vo zgrada i nemam garaza) Чаре?

korun

lame
Член од
21 октомври 2007
Мислења
389
Поени од реакции
28
Друго да ве прашам, дали некој мојт да ми објаснит лоши и добри страни на поголема комресија и обратно... Ако имат некоја разлика кај мотори ке ве мољам да наведите....

:salut:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Друго да ве прашам, дали некој мојт да ми објаснит лоши и добри страни на поголема комресија и обратно... Ако имат некоја разлика кај мотори ке ве мољам да наведите....

претпоставувам дека станува збор за во цилиндри тогаш е:
поголема компресија=поголема моќност=пократок век на траење на моторот

korun

lame
Член од
21 октомври 2007
Мислења
389
Поени од реакции
28
Да за во цилиндри прајме муабет, векот на траење мислам не играт голема улога, то е процент на мешање на воздух со гориво, е сега имат разлика во економичност брзина, акцелерација, то ме интересираше главно....

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Да за во цилиндри прајме муабет, векот на траење мислам не играт голема улога, то е процент на мешање на воздух со гориво, е сега имат разлика во економичност брзина, акцелерација, то ме интересираше главно....
Да ама дихтунзите порано ќе ти попуштат, што може да резултира со влегувње на вода во цилиндри и сл. работи кои доведуваат до оштетување на моторот. Инкау со поголема моќност имаш и поголемо забрзување, или механички гледано забрзувањето многу зависи и од менувачот, а за економичност, тогаш ако сакаш поголема компресија ти треба и повеќе бензин.
За што кола станува збор?

ReNaTa

-SHY- girl
Член од
1 декември 2007
Мислења
240
Поени од реакции
6
ё вака значи имам еден проблем со колата т.ё. со стаклата :pos2:(на некој може смешно ќе му звучи ама тоа е) , посебно со шофершајбната-кога врне многу се магли, ама премногу.
Вчера коа се враќав од пат ме фати дожд и имав големи проблеми, некој мислеше да не е до вентилаторот проблемот зашто не беше стално уклучен, ама мислам дека не е тоа проблемот(не ни сфатив за што се мисли ама нема врска). После тоа ми текна да не е проблемот во шофершајбната (дека е нова и да не не ја наместиле убаво?!или пак да не нечини)?!
врска неам што е работава некој ако има идеја нека пише дека стварно е голем проблем се магли на 5 сек. а и не може да се избрише убаво со крпа (му доаѓа како да е внатре во стаклото маглата), а исто и од надвор се магли.
Лошо е многу... не се вози на дожд колава

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
ё вака значи имам еден проблем со колата т.ё. со стаклата :pos2:(на некој може смешно ќе му звучи ама тоа е) , посебно со шофершајбната-кога врне многу се магли, ама премногу.
Вчера коа се враќав од пат ме фати дожд и имав големи проблеми, некој мислеше да не е до вентилаторот проблемот зашто не беше стално уклучен, ама мислам дека не е тоа проблемот(не ни сфатив за што се мисли ама нема врска). После тоа ми текна да не е проблемот во шофершајбната (дека е нова и да не не ја наместиле убаво?!или пак да не нечини)?!
врска неам што е работава некој ако има идеја нека пише дека стварно е голем проблем се магли на 5 сек. а и не може да се избрише убаво со крпа (му доаѓа како да е внатре во стаклото маглата), а исто и од надвор се магли.
Лошо е многу... не се вози на дожд колава
Најверојатно не ти е подесена вентилацијата на одмаглување.
Значи...
Имаш 3 копчиња како на шпорет...
Едното со нацртан вентилатор и бројки е самиот вентилатор... Го пушташ на која сакаш брзина...
Второто има нацртано човек што седи и стрелкички кои покажуваат на човекот, и едно како коцка (симболизира шофершајбна) и цртички кон неа...Ќе го ставиш на тоа шофершајбната...
Третото е околу циркулацијата на воздух...нацртана колата и стрелка која влегува однадвор во колата и стрелка која кружи во колата...ќе го ставиш на она кое влегува во колата. Топло или ладно...бираш што ти душа сака...
И ќе ти се одмагли шофершајбната сосе страничните стакла.

ReNaTa

-SHY- girl
Член од
1 декември 2007
Мислења
240
Поени од реакции
6
Најверојатно не ти е подесена вентилацијата на одмаглување.
Значи...
Имаш 3 копчиња како на шпорет...
Едното со нацртан вентилатор и бројки е самиот вентилатор... Го пушташ на која сакаш брзина...
Второто има нацртано човек што седи и стрелкички кои покажуваат на човекот, и едно како коцка (симболизира шофершајбна) и цртички кон неа...Ќе го ставиш на тоа шофершајбната...
Третото е околу циркулацијата на воздух...нацртана колата и стрелка која влегува однадвор во колата и стрелка која кружи во колата...ќе го ставиш на она кое влегува во колата. Топло или ладно...бираш што ти душа сака...
И ќе ти се одмагли шофершајбната сосе страничните стакла.
:je:мислам дека сфатив во што е проблемот, ме збуни третото копче зашто кај мене има 4, ама со различен распоред.
Првото-за температура, второто-вентилаторот со бројките, третото е -во твојот случај второто кај тебе, е сеа ми фалеше тоа за циркулација на воздухот и сфатив дека всушност тоа копче кај мене е правоаголното што стои под овие три (+ прочитав во книгичката дека е тоа тоа копче) .не знам дали сум пробала со тоа- да го уклучам:raz:.. Ми останува уште да чекам да заврне и да проверам:icon_bigg
сепак фала мн за објаснувањето. :helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom