Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Од кои причини се врши промена на регистрација на кола ? (нови таблички, друг број)
Oштетеност на табличките, ако си ја загубил едната и си направил иста таква од капак од казанче, или промена на регистерско подрачје.

И дали во сообраќајна е логички од надвор да ти ја пишува новата, а од внатре старата бројка на таблици ?
Логички е... надвор ја пишуваат моменталната табличка, а внатре стојат податоци за првата регистрација... кои и немора да се точни, туку можи да се впише и последната табличка, сеедно.

и уште нешто... мора да се измери количество антифриз или може да се додаде онака од тепка ?
Шо сакаш да додаваш од тепка? Ако ја возиш на густ антифриз, има шанса да ти попушти симерингот на пумпата за вода... па од тепка вака, ќе смениш 2 пати антифриз и пумпа за вода.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
А колку ќе ме фати од прилика таквиот луксуз? :) Ќе префрли 100 евра?
тука негде си... 100 и нешто плус... ако сакаш саглам правење за да не се ољупи за 6 месеци ке дадеш толку па можда и упте малку над тоа... треба да се опсигува цела површина на фарбање, па после иде шприц кит, па прајмер па боја една рака... до тука после секое шприцање се струга рачно со 1600 до 2000 шмиргла и се мазни. на крајот се шприца финална боја со лак и хартер. и сето тоа никој не го пипа без 3000 денари работна рака... заебанција од 2 дена е а на ладново може да потрае и до 4 дена... споро суши, споро стега и слично...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
тука негде си... 100 и нешто плус... ако сакаш саглам правење за да не се ољупи за 6 месеци ке дадеш толку па можда и упте малку над тоа... треба да се опсигува цела површина на фарбање, па после иде шприц кит, па прајмер па боја една рака... до тука после секое шприцање се струга рачно со 1600 до 2000 шмиргла и се мазни. на крајот се шприца финална боја со лак и хартер. и сето тоа никој не го пипа без 3000 денари работна рака... заебанција од 2 дена е а на ладново може да потрае и до 4 дена... споро суши, споро стега и слично...
Додај дека треба пола кола да ја размонтира за да ги извај рачките надвор... невервам дека ќе ги работи на лице место.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
тоа мајсторот го кажува... :vozbud: се зезам... точно.. се што треба да се фарба се вади надвор... браници, ретровизори, лајсни... се се вади и се фарба посебно т.е. не на кола... затоа и реков дека под 3000 никој не пипа... не е исто да фарбаш браник на 101 и на новиве коли... на старите коли мегу браник и шасија има место да бутнеш картон и да си тераш работа... а на новите се тоа се споени, затоа иде надвор...

O

Orion.

Гостин
Татко ми зема Голф 4 1.6 8 вентили. Има ли некој ваков голф да ми каже колку троши? Уште не е регистриран такада не можеме да го тестираме.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Татко ми зема Голф 4 1.6 8 вентили. Има ли некој ваков голф да ми каже колку троши? Уште не е регистриран такада не можеме да го тестираме.
Издржи уште еден месец ;) и ќе видиш.
Очекувај 9-10л/100км ако се е во ред, градска.
Отворено 6-8л/100км.

O

Orion.

Гостин
Издржи уште еден месец ;) и ќе видиш.
Очекувај 9-10л/100км ако се е во ред, градска.
Отворено 6-8л/100км.
Нема да биде толку долго, еден другар пред 2 недели зема голф 4 и за недела ипол го регистрираше. Неговиот е 1.4 и вика дека градска трошел 7-8. Фала за инфо

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Совет до другар ти. Нека си го проверува воздушниот филтер често. Имаат фабричка мана 1.4!

B

BooBojan

Гостин
Совет до другар ти. Нека си го проверува воздушниот филтер често. Имаат фабричка мана 1.4!
Ај пиши нешто повеке за тој филтер и јас имам 4 1.4 бензин.

--- надополнето ---

Нема да биде толку долго, еден другар пред 2 недели зема голф 4 и за недела ипол го регистрираше. Неговиот е 1.4 и вика дека градска трошел 7-8. Фала за инфо
7-8 може да троше само со некое домакинско возење ако стиска и ако често знае да оди преку 3500 вртежи во минута нема да ме чуди и да отиде преку 10.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
[/COLOR]
7-8 може да троше само со некое домакинско возење ако стиска и ако често знае да оди преку 3500 вртежи во минута нема да ме чуди и да отиде преку 10.
Јас имам Поло 1,4 и просечно пресметав дека троши 7,5 литри. Притоа го возиме 90% по град и јас и татко ми со тоа што татко ми вози како пензионер, а јас како кога но често знам да го цедам моторот. Се на се 7-8 литри во град за Голф САМО со лесна нога.

B

BooBojan

Гостин
Јас имам Поло 1,4 и просечно пресметав дека троши 7,5 литри. Притоа го возиме 90% по град и јас и татко ми со тоа што татко ми вози како пензионер, а јас како кога но често знам да го цедам моторот. Се на се 7-8 литри во град за Голф САМО со лесна нога.
Просекот е тоа 7.5 и кај мене.Мислам дека Полото би требало да троши за нијанси помалку отколку Голфот затоа што е полесно.
А за просекот треба да имаш лесна нога.Мене ми успева.Како тазе возач достигнувам одлични бројки за просечна потрошња.Ретко одам преку 2500 вртежи во минута(скоро никогаш).

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Sto e muabetov so ova deka od nova godina uste ke pagjale cenive na starive koli od uvoz. Ima li nekoj nekoe info

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Ај пиши нешто повеке за тој филтер и јас имам 4 1.4 бензин.
Епа често отворај го воздушниот филтер. Замастува. Голф 4 до 99 година имаа фабричка маана. Иберлауфот како кај дотраените коли им враќаше во филтерот. Се замастува воздушниот. Не дека моторот не ти чини ама нешто зезнаа од VW. После 2000-та година го решија проблемот.

Нема ништо лошо освен што ќе ти ја гуши колата и недај Боже со замастен филтер да поминиш низ прашина/песок кога ќе се залепи воздух нема да можи да помини и ќе ти трокира.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Просекот е тоа 7.5 и кај мене.Мислам дека Полото би требало да троши за нијанси помалку отколку Голфот затоа што е полесно.
А за просекот треба да имаш лесна нога.Мене ми успева.Како тазе возач достигнувам одлични бројки за просечна потрошња.Ретко одам преку 2500 вртежи во минута(скоро никогаш).
Ова за бензинска кола??

Си претерал друже, до 3000 вртија редовно. Ќе осетиш дека и 2500 и 3500 ги прави со истата гас... оти? Оти со 2500 се мачи, и ти троши исто како да ја вртиш до 3000... а не оди.

Ако е дизел, веќе тоа е нормално подрачје.

Kajgana Shop

На врв Bottom