Совети околу мотоцикли

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А пак кој има A1 категорија жити бога ..... дечишта јурат со 50 кубици мотори , јас барем имам B i C
Дечиштата се тип на луѓе шо се малолетници, и не ги фаќа закон. А не гледај кој има А1 категорија, гледај ти што имаш.

Јас имам А и Б. Ама то ти шо си возел мотор без дозвола е исто како јас да земам да возам камион. Нити ти ниту јас немаме положено за соодветната категорија во која ни спаѓа возилото, па прекршокот е еднаков.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
А таа А! категорија не е нешто како потврда или и за таа треба да се полага ?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Не... Порано, А1 ја издаваја на 16 годишници да можат да возат до 125 кубици моторчиња, нешто налик на возачката потврда (со која 14 годишници можат да управуваат до 50 кубици, трактори и сл), со тоа што на 18 години му преминуваше во А категорија.

Е сега, незнам како е со новите возачки, гледам дека стои и А и А1, заедно со М категорија, така да за точно ќе почекаме JustBlack да не просветли, пошто треба да знае како одат тие работи.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Исто е а1 и а, а1 се дава на 16 години и поминува во А. Додека М категорија е за лица кои немаат Б категорија или се помлади од 18години, се полагаат само тестови за правила во сообраќајот

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Исто е а1 и а, а1 се дава на 16 години и поминува во А. Додека М категорија е за лица кои немаат Б категорија или се помлади од 18години, се полагаат само тестови за правила во сообраќајот
A mene mi treba taa A1 kategorija ? imam b i c kategorija na vozacka

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne, ako si postar od 18. Valjda taka e. Taka kaza Dzish.
Ja iam A.
AKo si nad 18 polagaj za A. samo ppligon i gradska. Koga imas B i C.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ne, ako si postar od 18. Valjda taka e. Taka kaza Dzish.
Ja iam A.
AKo si nad 18 polagaj za A. samo ppligon i gradska. Koga imas B i C.
To шо беше беше ко беа А, Б, Ц, Д, Е категории... сега во новите возачки имаат А, А1, Б, Ц1 (камион со 2 оски), Ц (камион со 3 оски кој го интересира појќе некја гледа сличиња на возачката и нека чита законот)... Така да незнам точно дали една категорија важи за 2 или некако поинаку (пример Ц е валидна за Ц1). Затоа и чекав некој поупатен точно да ни кажи како е. Јас имам А категорија, меѓутоа полето за А1 ми е празно. Можно е тоа да го имаат укинато, па да останува А1 како категорија, а за А да мораш да полагаш уште нешто??? Лупам на памет, немора да е така...

A mene mi treba taa A1 kategorija ? imam b i c kategorija na vozacka
Абе види, имаш возило што не спаѓа во М категоријата (велосипед со мотор) шо значи ти треба некаква А категорија... полагањето е исто (чим имаш Б ти важи за тестови, со моторот возиш само градска), негледам зошто би полагал за А1, ко можиш да полагаш за А. Освен ако нема некое правило да имаш А1 категорија Х време, па да полагаш за А.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Мислам дека има некоја фора ко за возач почетник дека добиваш А1 мислам до 125ццм па после ти поминува во А. Ама не сум сигурен

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
To шо беше беше ко беа А, Б, Ц, Д, Е категории... сега во новите возачки имаат А, А1, Б, Ц1 (камион со 2 оски), Ц (камион со 3 оски кој го интересира појќе некја гледа сличиња на возачката и нека чита законот)... Така да незнам точно дали една категорија важи за 2 или некако поинаку (пример Ц е валидна за Ц1). Затоа и чекав некој поупатен точно да ни кажи како е. Јас имам А категорија, меѓутоа полето за А1 ми е празно. Можно е тоа да го имаат укинато, па да останува А1 како категорија, а за А да мораш да полагаш уште нешто??? Лупам на памет, немора да е така...

Абе види, имаш возило што не спаѓа во М категоријата (велосипед со мотор) шо значи ти треба некаква А категорија... полагањето е исто (чим имаш Б ти важи за тестови, со моторот возиш само градска), негледам зошто би полагал за А1, ко можиш да полагаш за А. Освен ако нема некое правило да имаш А1 категорија Х време, па да полагаш за А.
ama nemat potreba spored zakonot jas da imam a kategorija ... tamo e spored clen 288 rabotna zafatnina pogolema od 125 kub i 11 kw , jas ni edno ni drugo ne nadminuvam
Da bese 125.1 ili 150 kubici ajde de da treba A kategorija

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
ama nemat potreba spored zakonot jas da imam a kategorija ... tamo e spored clen 288 rabotna zafatnina pogolema od 125 kub i 11 kw , jas ni edno ni drugo ne nadminuvam
Da bese 125.1 ili 150 kubici ajde de da treba A kategorija
Ти кажувам тоа што го возиш ти не спаѓа ни во А ни во М категорија - спаѓа во А1. Ако со наполнети 18 години А1 = А, тогаш треба да си полагаш за А. Толку е муабетот, џабе се инаетиш.

Шо не се буниш дека со 124,9 плаќаш годишна регистрација, а тие со М се трајно регистрирани?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Може им е страв д ане паднат на полагање полигон хахахаха
Или нема МЗ у ауто школата. Пошто ја не знам кој оние осмици ќе ги напраи без МЗ.

Кога веќе земал Б и Ц, нека земе и А. Месот да носи документ у новчаник за кубикаша и слично и пресуда од суд.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Ти кажувам тоа што го возиш ти не спаѓа ни во А ни во М категорија - спаѓа во А1. Ако со наполнети 18 години А1 = А, тогаш треба да си полагаш за А. Толку е муабетот, џабе се инаетиш.

Шо не се буниш дека со 124,9 плаќаш годишна регистрација, а тие со М се трајно регистрирани?
Не се бунам за тоа си плаќам 3000 + годишно ама не возам 50 кубици него 125 ..... јас све по закон си одам , сеа не е мој проблем што 125 ките не спаѓаат во ниедна категорија ..... кога може дечиште да вози 50 ка а нема појма од сообраќајни правила зошто па јас да не можам да возам без А категорија мотор кој не спаѓа во таа категорија ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Се инаетиш за џабе.
Кажи не ти се полага и крај.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Се инаетиш за џабе.
Кажи не ти се полага и крај.
Кога нема потреба да полагам зошто да полагам ? според законот нема потреба да имам А категорија за мојот мотор .... според член 288 точка 2 или тамо како беше за А категорија лицето треба да поседува моторцикл,трицикл со работна зафатнина поголема од 125 кубици и моќност поголема од 11 kw .... јас не го преминувам лимитот и во двете граници така да не треба А категорија ....

Kajgana Shop

На врв Bottom