Слаткар(истика)

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Конкретно зборував за Слаткар.

И зошто по ѓаволите го пуштаат Слаткар по сите дискотеки,а не Некст Тајм на пример.(прати ПРИМЕР дадов само,не сфаќај буквално.)

туку не, подобро е да слушниш од туѓи муабети дека не чини и да си создајш свое мислење инаку ќе си out или фејкер.

Нвм не ти се мешам во твојот вкус,само ти кажувам дека не се проценува квалитетот на еден артист според две-три песни шо ги вртат по ТВ.
Грешиш. Имам слушнато голем дел од творештвото на Слаткар.
И да, пак ќе речам, има песни што ми се свиѓаат, како на пр. Да Полетам. Да пишуваше Слаткар толку добри лирики, а може, затоа што има просечен капацитет, а не да пишува текстови од типот на шоп-шопинг, ние ќе бевме подобра нација.

Ама, ете, се слуша Слаткар баш со тие две-три катастрофални песни, исто како и Некст Тајм (да, се слушаат по дискотеките, тоа е факт), и баш за тие песни зборувам. Се форсира она лошото, а доброто, не е битно, нека стои за украс. Проблемот е во нас, како општество, што голема вредност и даваме на музиката со плитки текстови.

Квалитетот на Слаткар не се проценува од две или три песни. Но неможеш да тврдиш дека се што знам јас од него се Шопинг, ФМ и Топ. Грешка, му одев на настапи и кога не беше комерцијала а и сега му имам отидено на настап. Разликата е огромна. Ми текнува, пред 4 години, со Скит имаа настап во еден скопски клуб. Публиката не му беа тинејџерки што свршаваат на него, туку луѓе кои се таму поради музиката, а не поради тоа што е секси.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Секој е свесен за тоа,но колкав му беше хонорарот тогаш,а колкав сега?
Разликата е енормна.

Знаеш сега повеќето прават песни шо се игриви и лесно запамтливи,текстот е мање битен.
И тоа не е само феномен во Македонија,туку насекаде во светот.

И шо д фак има врска: Ако сакаме да бидеме подобра нација, не слушајте шоп-шопинг?

Г

Господ

Гостин
Вака ако станува збор за рап најчесто песна се прави така што правиш beat od 10-15 секунди и го моташ цела песна,рапот не е мелодична музика кој што сака нека каже.Ама ете можеш да ги оценуваш текстовите.
Затоа што тоа е рапот,нема пеење нема мелодичност,нема прогресија,само рецитирање.
Постојат рапери што имаат стварно философски текстови кои пола и повеќе
од народот како прво нема да ги разбере,туку само ќе се трескаат
од земја и ќе си пишуваат thug life на ташните.
Ама ајде нека им биде.
Од слаткиов тоа што сум слушнал,текстовите реков и погоре му се тиња и во најмала рака простачки.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Ама тогаш не беше комерцијала, сега е.
Тогаш неговите фанови ја ценеа неговата музика, сега пола Македонија го **** на него.

Во тоа е разликата.

И да, нека биде песната игрива и лесно запамтлива, ама нека има значење. Некоја порака. А не рецитал во која едно со друго нема врска.

Не реков, не слушајте шоп-шопинг. Реков, дека секој текст, па и мојата поезија што ја пишувам, има поетска вредност. За жал, во шоп-шопинг не гледам ништо освен добар материјал за да се палат мали девојчиња на него. Во тоа е трагедијата. "Правам рап од љубов, никогаш за пари" - негов цитат. Која љубов? Нека лаже друг. Да правеше музика од љубов, немаше да стане комерцијала. Он стана комерцијала, и ги изгуби вистинските фанови. Ако му е боље да го слушаат мали дечиња кои под дифолт не би требало да го слушаат, тоа е негов избор, но не и вистински. Не би требало да пресудувам, ама реалноста е таа.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Вака ако станува збор за рап најчесто песна се прави така што правиш beat od 10-15 секунди и го моташ цела песна,рапот не е мелодична музика кој што сака нека каже.Ама ете можеш да ги оценуваш текстовите.
Затоа што тоа е рапот,нема пеење нема мелодичност,нема прогресија,само рецитирање.
Постојат рапери што имаат стварно философски текстови кои пола и повеќе
од народот како прво нема да ги разбере,туку само ќе се трескаат
од земја и ќе си пишуваат thug life на ташните.
Ама ајде нека им биде.
Од слаткиов тоа што сум слушнал,текстовите реков и погоре му се тиња и во најмала рака простачки.
Мене Шопинг и Топ не ми се рап песни.
Фала шо ме просветли и ме истаде од темнината на незнаењето бтњ:smir:
И по кој пат бе луѓе да се повторувам веќе дабетер од папагал станав, оди мафтај со колкојте на "Гласот на смртта" од Tonyo San по дискотеки.
Текстот е ебање стварно,ама нема игривост,а то не значи дека не го слушаат,туку само народот бара нешто на кое ќе може да игра да се крши.
Појасно?
Појќе не се повторвам,кој сфати-арно,кој не-к*р ме боли.

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Ама тогаш не беше комерцијала, сега е.
Тогаш неговите фанови ја ценеа неговата музика, сега пола Македонија го **** на него.
Тогаш не беше комерција ама кој го знаеше Слаткар ... сега е комерцијала и цела Македонија го знае .. го боли кур на дечкото што мислите вие за него тој си прави пари,а и топ песни има :toe:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
И по кој пат бе луѓе да се повторувам веќе дабетер од папагал станав, оди мафтај со колкојте на "Гласот на смртта" од Tonyo San по дискотеки.
Ама рапот не е музика што би требало да се пушта по дискотеки!
Што е со она, да се искаже револтот? Да се претвори внатрешната омраза кон општеството во музика? Да му се објасни на светот болката нанесена од општеството и суровоста на животот?

Ја те сфаќам што сакаш да кажеш, ама не збориме за исти работи, дефинитивно.

S

StormRage

Гостин
Тогаш не беше комерција ама кој го знаеше Слаткар ... сега е комерцијала и цела Македонија го знае .. го боли кур на дечкото што мислите вие за него тој си прави пари,а и топ песни има :toe:
Ова да... а болдот... НЕЕЕ дечко грешка

Што е со она, да се искаже револтот? Да се претвори внатрешната омраза кон општеството во музика? Да му се објасни на светот болката нанесена од општеството и суровоста на животот?

точно то е суштината на рапот:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.697
Поени од реакции
34.224
Не е Слаткар нигер, оправдано е.

И излишни се коментарите како: Го боли кур, пари направи, не се замара со вас, познат е..

Не се соживувајте со него. Патетично е. Не си кул ако имаш „кур“ во постот.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355

Мојш да забраниш?

M

M del Mar

Гостин
Во дискотека апсолутно се е дозволено да се пушта во зависност од сопственикот.
Треба да се организираат само.Пример во оваа дискотека се пушта рап, во оваа се пушта турбофолк, во оваа метал,рок, во оваа електронско(добра организација во клуб кастро и хавана дефинитивно)...а не сум отишла на свирка и ми пуштаат аца лукас o_O

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Добро бе напор, ако не ти се сфиѓа не ти се сфиѓа, сфативме, не сме испиени у мозокот. Затоа се е релативно, за ти да имаш свој став, јас мој. Ние не те напаѓаме шо не го сакаш Слаткар туку не сфаќаме како може толку човек хејтер да е....ко интересно да му е..

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414

точно то е суштината на рапот:
Не велам дека сите му се топ,ама добар дел од нив ми се допаѓаат и ги слушам :smir:
П.С за Едо Маајка немам зборови човекот е :zver:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Во дискотека апсолутно се е дозволено да се пушта во зависност од сопственикот.
Треба да се организираат само.Пример во оваа дискотека се пушта рап, во оваа се пушта турбофолк, во оваа метал,рок, во оваа електронско(добра организација во клуб кастро и хавана дефинитивно)...а не сум отишла на свирка и ми пуштаат аца лукас o_O
Повеќето клубови не се ограничуваат само на еден музички правец да пуштаат.
Скоро сегде е истото,прво house,techno,progressive house,после преминуваат на Аца Лукас мадафака и некои македонски песни.
И јас среќа овде шо не сум отишла на "рап" журка,кај шо пуштале панк :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom