Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Но не ми е јасно уште колку ќе се брани идиотштината што оваа влада ја протежира по цена на економската криза.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Да се задолжуваше македонија за леб и поефтина струја разбирам, ама да се задолжуваме за врби и споменици е страшна работа :нинџ:

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
A што сакаш ? Ај консултирај се па кажи.. Ако сакаш архитектура ко Дубаи ич не сањај да ти кажам..далеку сме од тоа :sneaky:
Јас сум еден од таквите, што сака такви градби како во Дубаи. Искрено ова со бароков ми смета, премногу е кич.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Јас сум еден од таквите, што сака такви градби како во Дубаи. Искрено ова со бароков ми смета, премногу е кич.
Исто, во 2012 живееме, треба да се гради од стакло и метал. The end.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Toa стакло во Дубаи и ова по Скопје што се става,не е исто,ама ич..исто им е само името стакло..а разликата во изведбата и квалитетот и дизајнот е разлика како од небо до земја.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Toa стакло во Дубаи и ова по Скопје што се става,не е исто,ама ич..исто им е само името стакло..а разликата во изведбата и квалитетот и дизајнот е разлика како од небо до земја.
Точно,исто и барокот што го градат сега нашиве и тој што го има по Виена,Прага,Берлин и другите европски метрополи што се градел пред стотици години е небо и земја.
Ни едното и другото не е добро.Порано беше чим е ново и со стакло е добро,сега обратно чим е барок,не е битно каков,каде и за каква зграда битно старо изгледа- топ е.
Да бидам искрен не ми пречи неокласичниот и барокниот стил на градба,но тоа да се 1-2 згради изградени во тој стил.Арно ама во 21 век менувње на изгледот на центарот на градот во барокен стил,е тоа ми е огромна глупост.
На крајот од краиштата не мора да бидат некои грандиозни дела како во Дубаи,може и да биде нешто ново,поскромно од тоа,но сепак убаво и модерно.

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Имам контра одговор на твоето противење за барок..не е барок ама ај нека биде,а тое е следново..

1.

2.

Моето мислење е боље овој барок,него или овоа ругло,гнадосија што ја начукаа у сред плоштад.
А за сплавовите,врбите и плажите се слагам со тебе.
Вака ќе улетам на темава, ама мора да искоментирам. Оној кој дозволил вакво огромно створење да се иступури на сред плоштад треба да се стрела. Без разлика дали створењето е стаклено, барокно или пагода-стил.

M

Moon Child

Гостин
Трагично е што сите тие квази барок градби ќе ни останат засекогаш. Мене таа помисла ме ужаснува, не друго...:вонзем:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.166
Поени од реакции
18.212
Или може за секој случај некоја пирамида или сфинга да ставиме. И тоа не ќе е лошо.
Немој вакви идеи по форуми, да не ти ја украдат па да гледаш задутре на ТВ Бео...Сител најава за пирамида од 430 милиони евра :sneaky:

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.438
Поени од реакции
5.485
Трагично е што сите тие квази барок градби ќе ни останат засекогаш. Мене таа помисла ме ужаснува, не друго...:вонзем:
Vezilka ti ke umres edna den ama tvoite deca nema da znaat za toj "manijakalen patorko" koj gradel kvazi barok gradbi tuku ke se voshituvaat na toa sto e izgradeno i ke se gordeat.

Vprocem za vremeto na Causesku se izgradi i taa negova palata. Ogroooomni pari bea frleni na toa. i den denes Causesku e eden od najgolemite diktatori ama ene Romanija se gordee so toa zdanie...Pred 2 god bev Bukurest i si kupiv snezna kugla so maketa na palatata...Impresivno zdanie. Treba li Romanija da se srami....Mene kako turist mi bese fenomenalno

Zasto vi preci investiranjeto vo nesto sto ke ostane i ke sluzi? Odamna ne bev dojen Skopje i posledniot pat koga bev za prv pat pominav po Ilindenska, solzi mi navrea kofa go vidov ona i se prisetiv na toa sto izgledase Ilindenska pred toa....I den denes ako me prasate dali bi glasal za ovaa garnitura So 2 race bi sotrcal, zatoa sto ne me interesira zasto Rajko Petko Stanko napravil tolku i tolku pari, tuku zatoa sto znam deka nekade nesto ostanalo.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Vezilka ti ke umres edna den ama tvoite deca nema da znaat za toj "manijakalen patorko" koj gradel kvazi barok gradbi tuku ke se voshituvaat na toa sto e izgradeno i ke se gordeat.

Vprocem za vremeto na Causesku se izgradi i taa negova palata. Ogroooomni pari bea frleni na toa. i den denes Causesku e eden od najgolemite diktatori ama ene Romanija se gordee so toa zdanie...Pred 2 god bev Bukurest i si kupiv snezna kugla so maketa na palatata...Impresivno zdanie. Treba li Romanija da se srami....Mene kako turist mi bese fenomenalno

Zasto vi preci investiranjeto vo nesto sto ke ostane i ke sluzi? Odamna ne bev dojen Skopje i posledniot pat koga bev za prv pat pominav po Ilindenska, solzi mi navrea kofa go vidov ona i se prisetiv na toa sto izgledase Ilindenska pred toa....I den denes ako me prasate dali bi glasal za ovaa garnitura So 2 race bi sotrcal, zatoa sto ne me interesira zasto Rajko Petko Stanko napravil tolku i tolku pari, tuku zatoa sto znam deka nekade nesto ostanalo.
Ме мрзи да се повторувам веќе по 100 ако не и милион пати. ПРемногу се инвестира во за Македонија непродуктивни поректи. Што ќе донесе да речеме еден мост за пешаци на 20 метри до камениот? што ќе донесат 10 скулчптури? а 100на на 10 000 м2?
Што? Ќе добијат нешто со тоа? Естетика? не зезај.... Прво види ги на што личат плоштадиве низ Европа. Која е сразмерноста? потоа, запрашај се која е сврхата од спомениците. За барокот, кој всушности и не е барок туку некој хибрид помеѓу модерно и нео класицизам, да не зборам.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082

Чаушеску владеел пред 20 и кусур години и сега ти индиректно го нарекуваш паторот диктатор што до некаде и има смисла. Но поентата ми беше дека не можеме зорле да бутаме некој стил на архитектура што не варирал тука особено не во 2012та година, сите одат напред ние рикверц тераме, ќе му текне сега и пирамиди ќе почне да гради. И јас се срамам од ова од проста причина што не гледам поента на целото здание и избегавам да се движам на плоштад особено затоа што секогаш кога минам таму ми навираат во глава зборовите "прости им боже не знаат што прават". Ти викаш ќе остане, ок нека остане, а за што ќе служи те молам просветли ме. За да му се восхитуваат јапонските туристи што ги има во изобилие :tapp: , која корист од проектов?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Иако не е поврзано со проектот Скопје 2014, овде ќе прашам бидејќи не најдов соодветна тема, а и оваа вака како најактуелна.
Дали знаете дека покрај кафиќите во ГТЦ ќе си поминува улица? Онака си седиш на пивце на кеј, си грицкаш пилешки прсти и пред тебе ти чади од коли, комбиња итн. Ужасија..
Извор ми е дупот за мал ринг, и на форумот на билд има во некои дискусии спомнато.
Не сфаќам, зошто, оооо зошто таму улица?

Kajgana Shop

На врв Bottom