OBDN
Ходајучи Вујаклија
- Член од
- 25 јули 2005
- Мислења
- 1.456
- Поени од реакции
- 32
Koi samo tuzni generalizacii i stereotipi moram da recam. Bolji u krevet rece... trgni od toj tvoj stav i posle dojdi kazi mi deka imash mislenje bazirano na nekoi relevantni argumenti. svasta.Misirkov напиша:Nemam videno pogolemi problemi vo mojot zivot od meshan brak ili odnos!!! Brakot kako institucija denes e tesko da se odrzi, a ne pak koga e nacionalno/rasno i verski meshan.
Kakov problem e nacionalno/rasno meshan brak za mene ubavo se pokaza vo Slovenija, Hrvatska, Bosna, Holandija, Kanada, SAD, Agrentina, Urugvaj Meksiko, Britanija, i drugi mesta da ne nabrojuvam sega. Nemalo par da vidam da nemaat problemi prvo medju sebe, a potoa od okolunata -- od najmali sitnici (odenje vo kafana) do krupni raboti okolu zivotot na decata.
Nacionalnosta i verata se osnovni covekovi karakteristiki, posebno verata. Duri i licnosta uslovno da e "ateist", verata od koja sto poteknuva odreduva kulturni karakteristiki i nacin na razmisluvanje koi ako se vkrstat so druga vera nuzno doadja do "kurshluz".
Primer: moj poznat od Skopje, od dobra esnafska familija, mnogu zgoden i dobar decko, se fati nekolku godini so edna muslimanka i bese ocaran od nea bidejkji se bolji vo krevet od nashive. Negovite (cela familija) jasno mu dadoa do znaenje kje go otpisat bez oko da im trepne, i deckoto vide ne vide ja ostavi. Sto mislam deka e ispravno.
Drug primer: moj prijatel Irec, katolik, se zema za PREKRASNA zhena (KAPKA! vo sekoj pogled) od nekakva politicko-religiozna frakcija. Sudar. Prijatelov ja ostavi mnogubrojnata familijata i ne zborat dolgi godini, nitu mu gi videle 3te decinja, nisto.
Zatoa pamet vo glava, posebno bidejkji kje ima uste pogolemi sudiri i raslopjuvanja vo svetot vo idnina.
nacija i religija se precka samo za lugje koi razmisluvaat vaka. Primerite za zemji koi gi davash ti se mnogu off, i den denes u site tie zemji 90% od deca na mesani brakovi i lugjeto koi se vo mesan brak ziveat srekjno i slozno. edni od najnaprednite, otvoreni umovi vo ovoj svet se lugje od mesani brakovi... ali ajde, za da takvo neshto uspee mora prvo da se ubijat stereotipite i predrasudite.
Neam nishto protiv, i utre ako se zaljubam vo nekoj od druga vera ili nacija, nema ni da pomislam na temata i ic ne mi e stalo shto drugite mislat i kolku ke se obidat da mi go oteznat zivotot, ako nemaat svoj neka se mesaat vo mojot.
Ima mnogu pogolemi vrednosti od vera, i nacionalna pripadnost koi moraat da se socuvaat.