Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Misirkov напиша:
Nemam videno pogolemi problemi vo mojot zivot od meshan brak ili odnos!!! Brakot kako institucija denes e tesko da se odrzi, a ne pak koga e nacionalno/rasno i verski meshan.

Kakov problem e nacionalno/rasno meshan brak za mene ubavo se pokaza vo Slovenija, Hrvatska, Bosna, Holandija, Kanada, SAD, Agrentina, Urugvaj Meksiko, Britanija, i drugi mesta da ne nabrojuvam sega. Nemalo par da vidam da nemaat problemi prvo medju sebe, a potoa od okolunata -- od najmali sitnici (odenje vo kafana) do krupni raboti okolu zivotot na decata.

Nacionalnosta i verata se osnovni covekovi karakteristiki, posebno verata. Duri i licnosta uslovno da e "ateist", verata od koja sto poteknuva odreduva kulturni karakteristiki i nacin na razmisluvanje koi ako se vkrstat so druga vera nuzno doadja do "kurshluz".

Primer: moj poznat od Skopje, od dobra esnafska familija, mnogu zgoden i dobar decko, se fati nekolku godini so edna muslimanka i bese ocaran od nea bidejkji se bolji vo krevet od nashive. Negovite (cela familija) jasno mu dadoa do znaenje kje go otpisat bez oko da im trepne, i deckoto vide ne vide ja ostavi. Sto mislam deka e ispravno.

Drug primer: moj prijatel Irec, katolik, se zema za PREKRASNA zhena (KAPKA! vo sekoj pogled) od nekakva politicko-religiozna frakcija. Sudar. Prijatelov ja ostavi mnogubrojnata familijata i ne zborat dolgi godini, nitu mu gi videle 3te decinja, nisto.

Zatoa pamet vo glava, posebno bidejkji kje ima uste pogolemi sudiri i raslopjuvanja vo svetot vo idnina.
Koi samo tuzni generalizacii i stereotipi moram da recam. Bolji u krevet rece... trgni od toj tvoj stav i posle dojdi kazi mi deka imash mislenje bazirano na nekoi relevantni argumenti. svasta.
nacija i religija se precka samo za lugje koi razmisluvaat vaka. Primerite za zemji koi gi davash ti se mnogu off, i den denes u site tie zemji 90% od deca na mesani brakovi i lugjeto koi se vo mesan brak ziveat srekjno i slozno. edni od najnaprednite, otvoreni umovi vo ovoj svet se lugje od mesani brakovi... ali ajde, za da takvo neshto uspee mora prvo da se ubijat stereotipite i predrasudite.
Neam nishto protiv, i utre ako se zaljubam vo nekoj od druga vera ili nacija, nema ni da pomislam na temata i ic ne mi e stalo shto drugite mislat i kolku ke se obidat da mi go oteznat zivotot, ako nemaat svoj neka se mesaat vo mojot.
Ima mnogu pogolemi vrednosti od vera, i nacionalna pripadnost koi moraat da se socuvaat.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Misirkov напиша:
Drug primer: moj prijatel Irec, katolik, se zema za PREKRASNA zhena (KAPKA! vo sekoj pogled) od nekakva politicko-religiozna frakcija. Sudar. Prijatelov ja ostavi mnogubrojnata familijata i ne zborat dolgi godini, nitu mu gi videle 3te decinja, nisto.
И?

Колку што можам да сфатам, тој твој пријател направил деца и должен е самиот да си ги гледа. Неговите не се во никаква позиција да му кажат било што за било каква разлика бидејќи денес тие што не ги почитуваат разликите се проблеми на светов а не оние коишто ги почитуваат и ги надминуваат. Јас сум во мешана врска веќе три години и не смее никој да ми се меша во тоа што го правам. Нејсе, не е фамилијата (мојата фамилија до 18 години) таа што ми дава да јадам и да се облекувам како што сакам, не ми ги плаќа сметките и не ми го полни фрижидерот, не ми го плаќа АДСЛ-от и социјалното и здравствено осигурување така што : shut up and support - otherwise, get off!!!

Мило е да имаш фамилија на којашто ќе можеш да се потприш ама исправна фамилија би те ценела не заради твоите акти или не-акти туку заради самиот тебе без да дискутира на твојот избор. На крајот на краиштата, твојата сопруга ќе живее со тебе а не со твојата фамилија (митот за лошата свекрва и злобната золва!!!). :wink:

Член од
4 декември 2005
Мислења
49
Поени од реакции
2
Врска со партнери од различна религија за или против!?

Ех, вака.
Синоќа седејќи на шанкот во еден кафич за здогледав најубавата македонка муслиманка во мојот град. Да расчистама јас сум православен. Ако девојката беше православна немаше да биде ни минут слободна, но таа ја помина вечерта во друштво на нејзината пријателка со ретки поздрави од некои познаници од другарка и.
Пред некој ден, мојот најдобар другар ми се пофали дека за прв пат во животот превртел албанка и дека си поминал прекрасно. Филингот бил поголем што и неговите колеги албанци со честитки го прифатиле настанот следниот ден!!( за чудо, обично не е тоа така).
Прашањето е следно дали сте за или против секс со партнер од различна религија, дали би прифатиле врска освен само секс и конечно дали би влегле во мешан брак!!!

Многу прашања, се надевам дека темава ке предизвика убав интерес за вас. Ги чекам вашите прашања и одговори!!!:love2:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
А шо има врска религијата со љубовта? Извинете ама ја не гледам никаква врска. Вљубен си во личност а не во личност со религија. Така?

Башка темава веќе постои. Бич најди ја и спои ги постовите со нејзе оти јас ве напуштам - морам на семинар!!!

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Macedalien напиша:
Башка темава веќе постои. Бич најди ја и спои ги постовите со нејзе оти јас ве напуштам - морам на семинар!!!
Тоа правам!:icon_lol::wink:

Ај малку на темава..
Немам ништо против врска помеѓу двајца од различна религија.
Ако двајца искрено се сакаат не се битни религијата и националноста.
Колку таа врска ќе успее зависи само од нив двајца, и од тие околу нив.
Ако сите се против таа врска, ( пријателите, семејството итн.. ) тешко дека врската ќе успее.

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
Definitivno protiv brak megju partneri so razlicna religija.
Vrska moze, ali ako e onaka prolazna i neseriozna.
Nikogas ne bi smenila religija poradi partner:icon_roll

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
ThA-BiTcH напиша:
Definitivno protiv brak megju partneri so razlicna religija.
Vrska moze, ali ako e onaka prolazna i neseriozna.
Nikogas ne bi smenila religija poradi partner:icon_roll
Добро, никој не рече дека треба да се смени религија ако се заљубиш во некој од друга религија.
Врска одобруваш, зошто не и брак?
Да не се сруши традицијата во семејството?
Па детето наместо да се вика Сандра на бабата, ќе се вика Самира?:icon_roll

V

Vlad II Draculea

Гостин
Јас мислам дека и имината нема да се смена.. едноставно ке се употреби интернационално име.. и готово..
А ако има љубов во врската нема да има никаква разлика и некои спротивности..
АМАН 21век е

ThA-BiTcH

Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
The`bItCh напиша:
Добро, никој не рече дека треба да се смени религија ако се заљубиш во некој од друга религија.
Врска одобруваш, зошто не и брак?
Да не се сруши традицијата во семејството?
Па детето наместо да се вика Сандра на бабата, ќе се вика Самира?:icon_roll
Zatoa sto spored mene da smenis religija e grev.
Nema sto da rusam ja tradicija u familija, se znae sto sum i kako sum!
Veruvam vo Gospod i sum hristijanka. Ja pocituvam mojata vera. Isto taka ima dovolno maski koi i pripagjaat na mojata religija i sigurno kje se najde nekoj za mene, nema potreba da sklucam brak so nekoj od druga religija. Podobro cel zivot kje bidam siromasna so nekoj od moja religija, otkolku da ja smenam! :icon_mad::icon_roll

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Абе никој не те тера да смениш религија, ти остани си христијанка!
Ќе имате граѓански брак и готова работа! Или и тоа не чини?

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
ThA-BiTcH напиша:
Zatoa sto spored mene da smenis religija e grev.
Nema sto da rusam ja tradicija u familija, se znae sto sum i kako sum!
Veruvam vo Gospod i sum hristijanka. Ja pocituvam mojata vera. Isto taka ima dovolno maski koi i pripagjaat na mojata religija i sigurno kje se najde nekoj za mene, nema potreba da sklucam brak so nekoj od druga religija. Podobro cel zivot kje bidam siromasna so nekoj od moja religija, otkolku da ja smenam! :icon_mad::icon_roll
Побогу Да бич!!!
Кој ти рече да смениш религија?
Го цитирам Vlad II Draculea: 21 век сме, АМАН!

ThA-BiTcH

Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
spooky напиша:
Абе никој не те тера да смениш религија, ти остани си христијанка!
Ќе имате граѓански брак и готова работа! Или и тоа не чини?
aha, a kazi mi kako kje se slavi veligden kaj mene u kukja ? Kako kje gi slavam voopsto site hristijanski praznici?

moeto dete vo koja religija kje veruva? Vo dvete religii ?:icon_eek:

The`bItCh напиша:
Побогу Да бич!!!
Кој ти рече да смениш религија?
Го цитирам Vlad II Draculea: 21 век сме, АМАН!
zboram za brak!

V

Vlad II Draculea

Гостин
ThA-BiTcH напиша:
aha, a kazi mi kako kje se slavi veligden kaj mene u kukja ? Kako kje gi slavam voopsto site hristijanski praznici?

moeto dete vo koja religija kje veruva? Vo dvete religii ?:icon_eek:

zboram za brak!
Просто и едноставно... детето не мора да има религија.. нека ја одбере која што сака кога ке порасне...
пример..јас.. на 14 години сум крстен... не бев крстен бидејки дедоми беше комунист.. и го почитувам неговото мислејне не сум верник но сепак сакам да сум обележан како Првосалвен...

За праници нема врска ке ги славите само најважните... мажот ти бајрам.. сам ке го слави.. ти че прајш ручек за децата.. ти велигден гости че чекаш.. тој ке седи ке гледа фудбал и че пија пиво...

Не треба да се срамиш никогаш од тој што го сакаш.. да дека се против че бидиш изложена на оговарајна али се се можи ако се сака

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Гледај на тоа позитивно : ќе ги исцрпи најдобрите работи од двете религии. И јајца за Велигден, и баклава за Бајрам. (ова фигуративно, далеку дека јајцата и баклавата се квалитетот во приказната).

А и онака ме нервира иницирањето во религија пред детето да е свесно и да си одбере самото. Ама тоа е друго прашање.

Религијата не е ич пречка. Имаше на темава и претходно прашање, ако се засакате со некој Кинез или некој батка Италијанец-католик?

ThA-BiTcH

Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
Zal mi e, ali ne se slozuvam so vas.
Go pocituvam vaseto mislenje, ali strogo sum protiv menjanje na na religija.
Niedna pricina ili fakt ne bi mozelo da me premisli. Taka sum vospitana.
Plus rastena sum so taa religija,se uste rastam so taa religija, veruvam vo taa religija, ziveam so taa religija i takva i kje umram.:pop:

Kajgana Shop

На врв Bottom