Никој не те ни тера :wink: Темава гласи “Мешани врски/бракови“
Твоето дете нема да верува во никаква религија туку во некое утопично створење коешто се вика Бог. По дефиниција религијата и верата не одат заедно бидејќи самата библија вели дека Верата ослободува а религијата носи бреме. Сфаќаш сеа?
А иначе ако ти е за празниците : ја да сум на твое место ем ќе постам за Рамадан (добро е за прочистување на опрганизмот) ем ќе фарбам јајца за Велигден (јадете ги навреме да не мувлосаат!!!). :pop:
Велиш растена си во таа религија. :raz:
Ај да кажеме дека кај мене три генерации се свештеници... Сфаќаш? :wink: Е сеа. Дали јас сум растен во таа религија или во 200 метри квадратни тоа не знам. Воспитан - да! Ама сепак со право на избор!!!
Религијата е наследна додека верата е лична и персонална работа помеѓу тебе и бог. Ниту света петка, десетка, стотка или иљадарка или пак еден танк масло од Благој Ѓорев нема да те спасат ако ти самата не веруваш во Бога и не ја живееш/олицетворуваш таа вера.
Жално е што верата/религијата/традицијата се поими коишто во Православието се измешани како украински ѓувеч! Им ебале мамата!
Туку вака сеа - да прејдам преку веронауката : ако тебе ти се допаѓа и ти годи една ЛИЧНОСТ, почитувај ја, сакај ја, прифати ја таква каква што е. Досадно ќе ти биде ако се сплотиш со некој којшто е идентичен како тебе и за дваесет години ќе те клука почеток на климакс оти ќе ти се здосади...