Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Зависи кој како си ја сфаќа,а имаш и луѓе што воопшто не ја сфаќаат ;)
има секакви луѓе,тоа у право сте. но релгијата како религија не повикува на насилство и лоши работи.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
има секакви луѓе,тоа у право сте. но релгијата како религија не повикува на насилство и лоши работи.
Значи не зборам за насилство и бла бла, туку зборам во контекст на темава или поточно, да не постоеше религијата љубовта ќе беше полесна за многу луѓе.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.299
Осетлива е темава друже, незнам која националност си али колку што сум имал јас контакт и колку што ги познавам муслиманите тешко дека може да опстои ваква врска, барем не од нивна страна бидејќи да натераш муслиман да промени вера за да бидат во брак и пред бог не само на хартија би било невозможна мисија. Секој со свое мислење, ако мислат дека се толку погодени и дека толку си одговараат немора да се легални и пред бог (мислам на венчавање и такви работи, промени на вера од било која страна и тн и тн) и нека влезат во брак, али дека во толку македонци нема да го погоди вистинскиот било која и дека мора за муслиман не се сложувам. Ова христијанка-муслиман го дадов како пример али важи за скоро сите религии, најблиску со сфаќања би биле христијани-католици и ги има мн често, али христијани-муслимани тотално различни религии и различни учења.
Зошто воопшто би го натерал да промени вера, а инаку црковен брак ти е само онака за твој кеф. Тука тој брак не важи. Ќе си се регистрираш во матично, а таму многу им е гајле од која религија си пошто државата барем по устав се уште ни е секуларна или што би рекле релгијата и државата се одделени.
Така да по ова твоето би доаѓало како вахабија да жениш за монахиња. Некако не ја бива, инаку во реалниот свет нити сите се вахабии нити сите се монахињи и обратно.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Значи не зборам за насилство и бла бла, туку зборам во контекст на темава или поточно, да не постоеше религијата љубовта ќе беше полесна за многу луѓе.
нацијата е поголем проблем во денешницата.
религијата може да се смени ;)

W

Werther

Гостин
задоволен сум од мојата религија.
Од каде знаеш дека другите не се, па сугерираш копито едно неписмено ?

Носи се на тоа инцестоидниот Исламски форум со смрдливата религија и педофилот Мухамед.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
не човек огромна е разликата ако двајцата сте од под религија на христијанството до две различни (на пример со хрватите како во твојот случај имаме Миле,Томислав,Дарио,Иван,Далибор и др. заеднички машки имиња,а со муслиманите кое ??? Ти сакаш Кристијан,таа сака Мухамед и НЗС ??? )
Ја нигде не реков дека мојата боља половина е хрватиња.ќе го крстам пример John,и нема да биде ни македонско,ни албанско.не влегуваш сам у брак,влегувате двајцата,значи двајцата сте свесни дека за се треба да наоѓате заеднички компромис,така да нема ‘по мое‘ или ‘по твое*.имињата се најмал проблем.ете ја знам случаеви а сигурно и ти знаеш случај кога двајцата се православни македонци и не можат име да одберат пошо требало да подноват татко,мајка,а они имале име петкана и неделко.

Доле на Балканот?
Значи ти не живееш на Балканов драг. Ахм. Сега ми е појасно зошто мислиш дека ко браќа сите треба да се сакаме.
Живеев во мк до пред 2-3 години.македонците сами не се сакаат,не па други националности да сакаат ;)

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Од каде знаеш дека другите не се, па сугерираш копито едно неписмено ?

Носи се на тоа инцестоидниот Исламски форум со смрдливата религија и педофилот Мухамед.
јас незнам за другите, јас реков со мојата религија задоволен сум.
поздрав http://en.wikipedia.org/wiki/The_100:_A_Ranking_of_the_Most_Influential_Persons_in_History

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.285
Ја нигде не реков дека мојата боља половина е хрватиња.ќе го крстам пример John,и нема да биде ни македонско,ни албанско.не влегуваш сам у брак,влегувате двајцата,значи двајцата сте свесни дека за се треба да наоѓате заеднички компромис,така да нема ‘по мое‘ или ‘по твое*.имињата се најмал проблем.ете ја знам случаеви а сигурно и ти знаеш случај кога двајцата се православни македонци и не можат име да одберат пошо требало да подноват татко,мајка,а они имале име петкана и неделко.

Живеев во мк до пред 2-3 години.македонците сами не се сакаат,не па други националности да сакаат ;)
Ok извини шо избрзав со заклучокот ама ако толку ``таму горе`` не е битно како ке ти се вика детето дај му име Јусуф или Зумана .....и така не е битно ;)

B

babsyy

Гостин
Не осудувам, немам никакви ограничени видувања, ама јас за сериозна врска/брак не би. Барем со Македонец сигурно не, имајќи ја предвид ситуацијата кај нас (иако сум имала несериозна врска).
Различни менталитети, начини на живеење, култура итн. Сегашниот дечко ми е Босанец, а и двајцата сме атеисти по убедување. Нема никакви препреки од страна на семејствата, а лично познавам неуспешен брак помеѓу Македонка и Албанец. После 30 години брак се разведоа, а децата останаа со таткото, по своја желба. Се чувствуваат и декларираат како Албанци, муслимани, имаат албански имиња, школувани се на македонски, меѓутоа најчесто зборуваат албански и ни на крај памет не им е да влезат во црква. Јас не би можела да се носам со тоа. Тортура е за децата дефинитивно.
Секој со своето, најдобро.:)

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Зошто воопшто би го натерал да промени вера, а инаку црковен брак ти е само онака за твој кеф. Тука тој брак не важи. Ќе си се регистрираш во матично, а таму многу им е гајле од која религија си пошто државата барем по устав се уште ни е секуларна или што би рекле релгијата и државата се одделени.
Така да по ова твоето би доаѓало како вахабија да жениш за монахиња. Некако не ја бива, инаку во реалниот свет нити сите се вахабии нити сите се монахињи и обратно.
Друже не е проблем, пишав и погоре тоа си е само формалност на стартот, проблемите доаѓаат покасно. Што правиме со децата што ќе се родат, знаеш ли колку се поразлични адетите и правилата на овие 2 религии особено ако се роди машко дете...некој тука ќе мора да отстапи од својата религија или пак и двете страни. Реков, ако се до толку напредни и спремни да занемарат се во тој поглед тогаш слободно може да се одржи таков брак, али знаејќи ја исламската религија хм тешко дека нивната страна ќе отстапи ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom