Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.285
Не е исто да бидеш со некој од слична вера на твојата како шо е во твојот случај и да бидеш со некој што има сосем другчија вера како на пример муслиманската. Многу несогласувања би постоеле во вториот случај. Али јебеш га се за љубав. Не дека сум против вакви бракови/врски, ама мисла дека јас не би можела да издржам долго така.... :)
Имаш право ...и на муслиманите сигурно им е полесно да бидат со алавити,шиити и тн. отколку со католици,православни,протестанти ....

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Не поднесувам, т.е остро осудувам врски меѓу Македонци и Албанци. Еве, го пишав како што треба, за да не ми смени автоматски само.
Ова е на национална база, едноставно, после се што се случувало и се случува во државава само будала би помислила дека таква врска/брак може да успее.

Врски од различни религии, тоа пак да речеме можам да го оправдам, као демек љубовта е побитна (доколку е љубов во прашање), но во општествово ни тоа не успева, 90% пак би осудувале.

Во глобала, секој со своето, и онака врските се комплицирана работа, па зашто да си го комплицираш животот уште повеќе од потребното.
Значи коа би бирала меѓу ептен добар муслиман(албанец) кој ќе те поштува,третира ко принцеза,на мравка не гази..итн итн, и македонец(христијанин) кој е пример тепач,силувач,убиец итн итн.ти би го одбрала македонецот само затоа што е македонец,неговиот карактер не е битен така?
Не знам зашто оваа генерализација на националности,ако е еден лош не се сите лоши.знаеш колку што има лоши муслимани,толку има и лоши христијани.самите сме тие што правиме раздор меѓу националности и религии и после родителите ни биле криви ,ни забранувале врски бла бла.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
Зошто големи турбуленции. Ке те зборат комшиите, мајкати или таткоти ке те отпиши од род. Нема да можиш да најдиш работа или што?
За какви турбуленции зборуваш. Вашите деца што, ке ги заебаваат на училиште.
Така да освем ако не живееш за другите никакви турбуленции нема да има. А верските разлики ке се решаваат како што и би требало да се решаваат. Со толерантност.

Сакаш да кажеш дека се ова што ти наброја нема ич да влијае врз врската/бракот?
Дека ќе си живеат баш во мир онака, уво да ги боли за се?

Види, ни мене не ме интересира комшиите што и како зборат. Но не би се нафатила на ваква врска. Од проста причина што не верувам во бајки, а уште помалце верувам дека љубовта е доволна за да ги помине сите препреки.

Значи коа би бирала меѓу ептен добар муслиман(албанец) кој ќе те поштува,третира ко принцеза,на мравка не гази..итн итн, и македонец(христијанин) кој е пример тепач,силувач,убиец итн итн.ти би го одбрала македонецот само затоа што е македонец,неговиот карактер не е битен така?

Не знам зашто оваа генерализација на националности,ако е еден лош не се сите лоши.знаеш колку што има лоши муслимани,толку има и лоши христијани.самите сме тие што правиме раздор меѓу националности и религии и после родителите ни биле криви ,ни забранувале врски бла бла.

Значи сега ти ми поставуваш една хипотетичка ситуација и јас со здрав памет секако ќе мора меѓу принцов и силувачов, да го одберам принцот.
Да, така ќе одберам, ако е останат само овој принц на планетава, а од Македонциве ни еден не би ме третирал ко принцеза.
Бајки бе.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.299
Сакаш да кажеш дека се ова што ти наброја нема ич да влијае врз врската/бракот?
Дека ќе си живеат баш во мир онака, уво да ги боли за се?

Види, ни мене не ме интересира комшиите што и како зборат. Но не би се нафатила на ваква врска. Од проста причина што не верувам во бајки, а уште помалце верувам дека љубовта е доволна за да ги помине сите препреки.
Незнам можи дека јас сум растен во средина каде мешани бракови и не се некоја новост, и си функционираат баш онака како и сите бракови. Можам само да речам дека кога религијата не беше во преден план како што е сега( а така е од осамостојувањето) бројот на мешани бракови беше каде каде поголем. Од кога религијата стана доминантна во секојдневниот живот нема ден да не прочиташ некакво насилство кое е производ на верска нетолеранција.
Или поинтересно да биди, колку цркви и џамии биле ограбени или осквернавени пред 1989 и а колку потоа.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.285
Не сум србин,македонец сум.
епа затоа викам дека мн битна е и националноста не само религијата,зашто еве ти си македонец православен дали би земал девојка католик ама албанка ???? искрено не верувам ;)

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Осетлива е темава друже, незнам која националност си али колку што сум имал јас контакт и колку што ги познавам муслиманите тешко дека може да опстои ваква врска, барем не од нивна страна бидејќи да натераш муслиман да промени вера за да бидат во брак и пред бог не само на хартија би било невозможна мисија. Секој со свое мислење, ако мислат дека се толку погодени и дека толку си одговараат немора да се легални и пред бог (мислам на венчавање и такви работи, промени на вера од било која страна и тн и тн) и нека влезат во брак, али дека во толку македонци нема да го погоди вистинскиот било која и дека мора за муслиман не се сложувам. Ова христијанка-муслиман го дадов како пример али важи за скоро сите религии, најблиску со сфаќања би биле христијани-католици и ги има мн често, али христијани-муслимани тотално различни религии и различни учења.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
епа затоа викам дека мн битна е и националноста не само религијата,зашто еве ти си македонец православен дали би земал девојка католик ама албанка ???? искрено не верувам ;)
Би зел.мене воопшто не ми смета нечија религија или националност.за обичаи и имиња на деца секогаш може да се најде компромис.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.556
Поени од реакции
26.285
Би зел.мене воопшто не ми смета нечија религија или националност.за обичаи и имиња на деца секогаш може да се најде компромис.
не човек огромна е разликата ако двајцата сте од под религија на христијанството до две различни (на пример со хрватите како во твојот случај имаме Миле,Томислав,Дарио,Иван,Далибор и др. заеднички машки имиња,а со муслиманите кое ??? Ти сакаш Кристијан,таа сака Мухамед и НЗС ??? )

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Осетлива е темава друже, незнам која националност си али колку што сум имал јас контакт и колку што ги познавам муслиманите тешко дека може да опстои ваква врска, барем не од нивна страна бидејќи да натераш муслиман да промени вера за да бидат во брак и пред бог не само на хартија би било невозможна мисија. Секој со свое мислење, ако мислат дека се толку погодени и дека толку си одговараат немора да се легални и пред бог (мислам на венчавање и такви работи, промени на вера од било која страна и тн и тн) и нека влезат во брак, али дека во толку македонци нема да го погоди вистинскиот било која и дека мора за муслиман не се сложувам. Ова христијанка-муслиман го дадов како пример али важи за скоро сите религии, најблиску со сфаќања би биле христијани-католици и ги има мн често, али христијани-муслимани тотално различни религии и различни учења.
Македонец сум и то православен,кажав во пост погоре.Знам дека е осетлива темата и знам како стојат работите доле на балканот за вакви работи.иначе срцето не знае за националности и вери,секој може да се вљуби во некој/а од различна националност или вера.и не е поентата да го бара вистинскиот македонец или дека мора за албанец,туку поентата на постот беше дека не се сите албанци/муслимани лоши како што повеќето ги генерализираат.јас ги делам луѓето по карактер, а не по религија или националност.
кај нас конкретно е проблемот што сите живеат за комшиите и роднините.иако никој не признава сепак на сите им е гајле што ќе мислеле роднините и комшиите,па бебето ќе било црно,па ова па она.затоа секој е спремен да се откаже од некој/а што го прави среќен/на само да ги усреќи комшиите или роднините,па и родителите.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
Македонец сум и то православен,кажав во пост погоре.Знам дека е осетлива темата и знам како стојат работите доле на балканот за вакви работи.иначе срцето не знае за националности и вери,секој може да се вљуби во некој/а од различна националност или вера.и не е поентата да го бара вистинскиот македонец или дека мора за албанец,туку поентата на постот беше дека не се сите албанци/муслимани лоши како што повеќето ги генерализираат.јас ги делам луѓето по карактер, а не по религија или националност.
кај нас конкретно е проблемот што сите живеат за комшиите и роднините.иако никој не признава сепак на сите им е гајле што ќе мислеле роднините и комшиите,па бебето ќе било црно,па ова па она.затоа секој е спремен да се откаже од некој/а што го прави среќен/на само да ги усреќи комшиите или роднините,па и родителите.

Доле на Балканот?
Значи ти не живееш на Балканов драг. Ахм. Сега ми е појасно зошто мислиш дека ко браќа сите треба да се сакаме.

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Види вака едно да запаметиш СРЦЕТО НЕ САКА, се што правиш правиш со мозокот, во него ти се наоѓа центарот кој го контролира ова чувство. Друга работа не реков ни јас дека се сите албанци лоши ги спомнав само како пример, конретно кај нас тоа е најголем проблем бидејќи тоа е прашање на национална основа, додуша толку размислуваат луѓето инаку и со турците би било исто ако се навратат на историјата и да помислат што се случувало во минатото со тој народ, али забораваат луѓево наши оти не ги боли дирекно во моментов ;) да ги прашаат дедовците и бабите како му растеле како сираци поради тој народ и да прочитаат малку историја би се менило мислењето и во тој дел. Али да не мешаме баби и жаби бидејќи оваа ебана држава сите стигнале да ја газат. Делот со совпаѓањето на карактерите си е ОК не дека не, проблемот доаѓа во делот со религијата, бракот го озаконуваш и пред закон и пред бог, што се однесува до мене не сум некој верник и бракот си е само договор али сепак настануваат проблеми. Доаѓаат празници кои ќе ги славите? Ако муслиманот ги слави христијанските си ја нарушува својата религија и целото учење кое го примил во текот на животот, исто и за спротивната страна, ова е еден од помалку битните проблеми али верувај дека секогаш ќе излегуваат проблеми. Е сега најголемиот проблем, незнам дали си информиран како одат овие работи кај муслиманите. Секогаш делот од менување на религија, откажување од својата ќе се чека на христијанската страна ова го тврдам и стојам зад ова, али очигледно во државава имаме толку информирани, интелигентни луѓе кои сеуште веруваат во бајки. Луѓе може да ме судите, може да ме правите глуп али едуцирајте се малку за законите кои се во двете религии па после бркајте ги овие филозофии. Е сега се ова пропаѓа ако се од напредниот свет и не се замараат со религија воопшто (што кај муслиманите многу тешко), па да прифатат еден заеднички компромис и да е се така розево.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Да не постоеше одамна наметнатата религија се ќе беше поинаку.

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Да не постоеше одамна наметнатата религија се ќе беше поинаку.
Откако е настанат човекот се стреми да живее во некаква заедница (орди, племиња и тн и тн), религијата е само една од формите за зближување и контрола на луѓето, една од тие заедници по кои трага човекот од самиот настанок. Добро осмислена форма за контрола на луѓето и тоа на поголеми групи, секоја религија без исклучоци, со текот на времето се развивале различно сите, добиле различни приоритети и се развивани во различно време.

Kajgana Shop

На врв Bottom