Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Птичји Грип

Без влакна на јазикот!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
770
Поени од реакции
9
Бреее џева.Кој како сака нека си прави.Кој сум јас да судам некому.Ако сака и раси нека мењава.Не ми смета никој што прави само јас да не бидам директно инволвиран.Што сме ти македончето еееј.
Јас лично->Македонка,христијанка.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Уше девица да не сакаш, да се чува за првата брачна вечер.

Кај си видел рисјанки ти бре, онакви прави, не што им помагаат на мајките за вапцање јајца пред Велигден, од оние со верба во Бога и слично (ти текиња..)?

Член од
13 март 2006
Мислења
38
Поени од реакции
0
Znaci vaka,koga stanuva zbor za emocii i ljubov nema granici,nema religii,nema nacionalnosti ne postoi nisto osven ljubovta na tie dvajca.Dodeka ne prestane,jasno?

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Јас никогаш не би имала нешто (мислам на брак или врска)со човек од друга националност затоа што мислам дека не е во ред.Но во никој случај не би осудувала ако некој тоа го прави и ако тоа му причинува срека и добро функционира.Секој си има право да бира што и со кого ке прави,а имам и такви примери во моја близина.Така да јас никогаш, ама другите слободно!!

Птичји Грип

Без влакна на јазикот!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
770
Поени од реакции
9
Bada Bing! напиша:
Уше девица да не сакаш, да се чува за првата брачна вечер.

Кај си видел рисјанки ти бре, онакви прави, не што им помагаат на мајките за вапцање јајца пред Велигден, од оние со верба во Бога и слично (ти текиња..)?
Туку зашто да не.Рисјанки се нашите (со исклучок на оние што слават католички празници).Сум видел.Ама ќе видиш и ти кога ќе потпораснеш.

N

n/a

Гостин
Ne vi gi citav postovite,ali sum siguren deka se inatite i deka ima mnogu polemika.
Dur ziveev vo BG imav vrska koja sto traese godina i pol so turkinja.
Ima mnogu razliki vo povedenieto i nacinot po koi sto se razbiraat rabotite,ama tocno toa pravi i vrskata da dobie na kvalitet i da stane pointeresno.Kratko i jasno...se drugo e taboo i klise,vazni se onie dvajca koi sto se vo vrska i nivnite svakjanja za zivotot...
Nedorazbiranja i neprimanje od sredinata ima i sekogas ke ima,ama tokmu toa moze da pomogne vrskata da bide postabilna!

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Nikogas ne sum osuduvala luge so druga religija ili nacionalnost.Ja pocituvam sekoja religija i gi prifakam tie luge ako dobro se postavat so mene.
Ako dvajcata partneri se sakaat i ne im smeta toa, ako se svesni i dvajcata deka moze da ima osuduvanja od strana na nekoi drugi luge i ako mislat deka nivnata ljubov e vredna za toa togas zosto da ne, ali ja licno ne bi...Sekoja religija si ima svoi razlicni sfakanja koi za mene se nekoi cudni i nesfatilivi. Mislam deka ne bi mozela da se prilagodam na niv kolku i da se trudam zasto taka ne sum naucena...

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
toa so imninjata go dadov kako primer... a toa bese moe mislenje, ne mi bese namerata da mu sudam na nekoj, koj sto saka neka si pravi...

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Maca напиша:
aman be kako moze da ne vi smeta... kako ke gi krstite decata, zenata ke saka Filip, a mazot Agim, i kako ce se vika detetto? nesto mesano? jas ne se slozuvam so toa, pa tolku malu sme nie makedoncite pa mora so Albanci... (temava ne bese konkretno za Albanci no sepak tie ni smetaat najmnogu vo drzavava a i vo poslednive nedeli se poveke slusam kako makedonki zaminuvaat so Albanci i toa vo Kosovo)
Ќе влечат сламка : кој ја извлече подолгата - ќе даде име коешто го сака. Нејсе, зошто мажот и жената да “сакаат“? Кумот е тој што одлучува! :star:

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Macedalien напиша:
Ќе влечат сламка : кој ја извлече подолгата - ќе даде име коешто го сака. Нејсе, зошто мажот и жената да “сакаат“? Кумот е тој што одлучува! :star:
Маце, не биди старомоден. Кој го прашува кумот во денешно време?:)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
PSYtisfaction напиша:
Маце, не биди старомоден. Кој го прашува кумот во денешно време?:)
Пааааа.... Никој - токму тоа е и поентата! :pos:

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Vrska so chovek od druga nacionalnost?

Mozebi veke ima vakva tema na forumov (nemam nervi sve da pregledam) ama mnogu e vazhno prashanjevo za deneshnicava znachi:
DALI BI VLEGLE VO VRKSA SO DECHKO/DEVOJKA OD DRUGA NACIONALNOST?
Inspiriran od edna tema tuka prashuvam. Problemov go imav na glava. Jas sum bil dva pati: prviot pat katastrofa ama vtoriot najubavo dosega. Mislam deka situacijava u drzavava ne ni dozvoluva ,barem ne seushte, seriozno da razmisluvame za vakvi vrski i site shto imaat gore dole gi obvinuvame, znam najbolno e koga ke slushneme nekoja nasha mila lichnost idela so nekoj od druga vera, pa kako pravoslavni znaeme tri pati da se prekrstime i da kazeme- skraja da e ili neshto slichno. Toa e ako e devojka u prashanje za mashko znaat lugevo da kazat- bravo be taka treba ama nishto seriozno- NEMOJ NI DA SI POMISLIL ZENSKA DA TI BIDE. DA IDESH SO NEA U GRAD. Ova vtoroto mene mi beshe trubeno ali shteta shto sega(dve godini pokasno svakam)
Znachi eve go moeto iskustvo KONKRETNO :))):
1* Prviot pat beshe so Albanka, vlegov u vrska chisto da vidam kako e da idesh so chovek od druga vera(ne traeshe dolgo) imavme ogromni razliki, soseam sprotiven zivot ziveeshe od mene, posle dve nedeli propadna ali..
2* Vtoriot pat beshe mnogu poubavo devojkata beshe Turchinka i traeshe nekolku meseci, imavme sekakvo razbiranje i jas za nea i taa za mene. Otidovme do tamu da seriozno razmisluvav za brak imav zelba da oformam semejstvo (prv i edinstven pat do sega u zivotov) ali nekako bev mnogu mlad (21 godina togash) i morav da prekinam da stavam tochka(sega malku mi e krivo ali toa e toa zivot ide dalje)...
Eve vi od mene. Ajde da slushnam vashe....

Член од
24 август 2006
Мислења
53
Поени од реакции
3
Заради тие разлики ми раскина девојката и отиде со друг!Не можеше да го издржи притисокот од околината!Се плашеше да не биде отфрлена од семејството...итн.
Моето мислење е дека нашето општество е сеуште ЗЕЛЕНО кога станува збор за такви работи,т.е. на тоа гледа како ТАБУ.....
Не сакам веќе да коментирам,извинете,почнувам да се нервирам!

P

Princ

Гостин
Не знам дали се имам произнесено на темава а имаше многу страни за читање. Ако сум го искажал мојот став, ова ќе биде надополнување/обнова. Ако не, ја го.

За најголем дел од вас спаѓам во групата "друга религија/националност".
Поради поставеноста на работите во мојот живот онака како ми беа поставени, немав друга среќа освен онаа да израснам во околина во која најголем дел спаѓаа во групата "друга религија/националност" за мене. Така продолжи да ми се гради животот и понатаму, значи останав во постојан контакт со "вашите". Земајќи го во предвид она што го реков нешто погоре, се сметам себеси за open minded. И тоа доста многу. Сум бил во врска со албанка, македонка и босанка. Не можам да речам дека сите подеднакво сум ги сакал, или дека ми се мили подеднакво, но не поради религијата/националноста, туку поради нивната индивидуа. Кога размислувам за мојот партнер, ја замислувам како личност со која се исполнуваме, а не како религија или националност.
Се до пред некој ден. Последната врска (со македонка) ми беше уништена бидејќи нејзините и забранувале да биде со албанец. Не беше некоја врска сеуште, беше во својата "младост" па не знам како ќе одеше понатаму, можеби немаше и така да бидеме долго (вечно) заедно, но беше убиена поради националноста.
Поради тоа жалам. Жалам бидејќи јас сум погрешната личност према која треба да покажеш и искажеш национализам а токму мене ми се случи национализмот.
Расисти.

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Тањушка напиша:
Мислам дека посериозен проблем може да настане само доколку се работи за муслиман + некоја друга вера или евентуално закрвени меѓу себе националности . Христијаните по правило се пофлексибилни без разлика дали се православни, католици, протестанти...
Еве ви искуство од прва рака.
Мојот брак е мешан. Јас сум Македонка, православна, а тој Пољак и католик. Се венчавме во православна црква, а децата ги крстивме во католичка. И можам да ви кажам дека досега ама баш никогаш, не сме наишле на проблем заради нашата различност. Напротив. Секаде каде што ќе се појавиме сме интересни, егзотични, будиме симпатии...Ги славиме и почитуваме и католичките и православните празници, одиме и во едната и во другата црква. И нема поголема среќа кога ќе ја чујам мојата ќерка која има 3,5 години како на совршено чист полски му се обраќа на татко и, за веднаш потоа мене да ми каже нешто на македонски. :icon_roll
Се` уште стојам зад ова свое мислење, со мало надополнување. Врска помеѓу Албанец и Христијанка (и обратно) сметам дека е невозможна од причина што муслиманите се уверени дека се најдобри и дека оној другиот треба да се смени и да ја прифати неговата вера. Христијаните се многу пошироки и пофлексибилни, не прават проблем и прифаќаат различност. Сум имала можност да разговарам со многу Албанци од Македонија, (за останатите муслимани не можам да тврдам, зашто не ги знам) и сите без исклучок тврдат дека со христијанин/ка не би оформиле брак. За врска може, ама брак-не. Евентуално има шанса, но само доколку партнерот премине на ислам.

П.С. Друга е ситуацијата ако Албанците живеат во некоја друга средина. Америка, Германија....тогаш, во принцип, се поотворени.

Kajgana Shop

На врв Bottom