Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ninochka напиша:
Temava e super, no za zal nie sekogas kje si ostaneme takvi kakvi sto se.
Tokmu taka, deka za zhal, iako svesni, polnoletni, ushte ziveat lugjeto so stravuvanje od gestapo-fashistichki rezim na roditelite...Ye, right....abe kje si ziveam ja ko sho sakam, tochka :) kraj.

Член од
9 јуни 2005
Мислења
489
Поени од реакции
0
поздрав за темава!!!!!!!!!
оправдувам мешани врски/бракови ама кај нас многу тешко иако и тие што се најголемите патриоти имале врски со луѓе од друга националност

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Со дечко од друга националност би била да, но со од друга религија незнам. Зависи од тоа каков е дечкото. Ако не му смета тоа што не планирам да си ја сменам религијата и ако не ме вовлекува во негови обичаи тогаш ОК. Инаку не би... За децата би било тешко, но секако тие би си одлучиле во што и како да си веруваат. До сега не сум имала врска со дечко од друга религија па затоа тоа ми е непозната ствар...

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Sum bila vo vrska so decko od druga nacionalnost.. I nemase nikakov problem.. Deckoto mi e seuste drugar.. Sve bese super.. Ne bese nisto poinakvo odkolku so nekoj Makedonec da receme..

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
jas gi opravduvam... no nie sekogas ke si ostaneme eden zabegan anrod koj se sekira za kozata od komsijata a ne za svojata... nikogas ne mi bilo jasno zosto site gi interesira sto pravat drugite... i zasto sse tolku ograniceni... zborime za od druga vera/nacionalnost...
aj vi se molam .. niz cela makedonija ke bide seir ako nekoja ne daj boze ima crnec ili kinez...

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
romeo_ferara напиша:
NIkad vo zivotot nema da si dozvolam da pravam dete so druga nacionalnost ili boja osven so makedonka , a so muslimanka nema sansa, toa si e licno moe ubeduvanje . Nema da gledam malo bugarce ,niti grkince , niti albance . Licno ne gi sakam komsiite , cisto od patriotski pobudi . Cel zivot ni go krojat curkot .Naj kraj bese kaj ni ja zemaat zemjata , ke se desi istoto kao na kosovo , pa sea i decata da ni gi ebavaat . Naj krajno bese , gledav klip Albanec ebe edna nasa pod albansko zname i se slusa albanski rap , ke povratev . Aj dosta kazav .
Првите два болдирани дела те поздравија. Како згаден патриот, молим те седни научи прво да разликуваш националност и религија ... оукеј?:tapp:

А вториот болдиран дел ... зошто да повратиш? Па тоа го имаат снимано луѓе како тебе ... не ги разбираш нивните мотиви?:toe:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Уф, едно е да се каже што мислиш, а друго е што ќе се прави кога ќе се најдеш у ваква ситуација.

Моите деца се родени у Америка и тука живееме. На скоро секој чекор гледаш мешани парови - националности и раси, за религии знам само еден случај. Баш пошто сум у ваква средина, сакам моите деца да се земат со некој наш за да опстане нашата култура и јазик во странство. АЛИ, дали тоа ќе се деси, кој знае. Ја мислам дека ако било која од моите ќерки ми дојде дома и ми каже дека мисли на брак со човек од друга националност или религија ја едноставно ќе морам да си легнам на брашното. Не сакам да ја отпишувам од семејството, мое дете е и нејзините деца си се моја крв. Све би било ОК се додека тој маж нејзин ја чува и ја сака и имаат добра врска

Член од
10 април 2007
Мислења
97
Поени од реакции
0
Jas ne sum protiv vrski od razlicna nacionalnost ( pogotova slicna kako nasata) ete as sum mazena za crnogorec pa super e coekot, mozebi zatoasto zivee vo kanada 30 godini:toe: ali od razlicna vera, e toaveke za mene e neprifatlivo, ok ajde nekako katolik so pravoslaevn ili slicno ali musliman so hristijanin, toa iam svoi komplikacii.
Ete licno znam dosta primeri, i pominale niz mnogu maki da odpstanat a nekoi i ne opstanale,,primer edna prijatelka se omazi za torbes od struga, mada covekot mozes da reces e prav makedonec, musliman makedonski, ama ne gi pocituva tie tradicii vooptso, obrazovan covek i si saka makedonci. Nejse nejzinite roditeli, NIKAKO toa ne mozea da go prifata, tatkoto duri umre od zal i maka, a majkata ne saka d aja vidi, samo vnucite od vreme na verem koi se sega golemi. A baska sto coekot e tolku pametan , obrazovan, itar i vreden, pa stana glaven sudija vo struga (aj sega struzani setete se za koi mislam, imam makedonski ime), a zenamu za nisto pka ne ja biva, vooptso ne moze da se sporedi, ama oni si ja saka, ona si go saka i kraj price. Mislam sepak vo ovoj slucaj nekez voopsto ne ja tangirase dali familijat aja opravdale ili ne,ona si praese kako sakase.
Drug slucaj, musliman i toa od saudijska arabija a ona italijanka, dvajacat krajno golemi vernici, pa se karaa cel zivot dali da odi vo katolicko skolo ili muslimansko, pa dali ova ver aili taa, pa oni se razvedoa, a deteto, koe e sega 30 godini ne veruva ni vo edno ni vo drugo, vika dzabe se razvedoa moite!
Mislam deka ima odredeni komplikacii, pogotovo so muslimani bidejki poveketo od niv se fanatici i ednostavno religijata za niv e nacin na zivot, pa tesko deka nas/a ke se spravi so adaptacijata i kompliciranost ana celiot brak.
Kako mnogu rekoa, brakot ionaka e tezok, ne pak uste ovie problemi, za onie koi uspeal asvak aim cast, ali jas mislam deka stvarno makednocite treba da si ja cuvaat svojata nacija, ionaka izumira so low birth rate:kesa:

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
ne su razmisluvala bas na taa tema no sepak sum za brak od ista religija

Marchence

In love with Ssss
Член од
17 мај 2007
Мислења
483
Поени од реакции
1
ljubovta nema granici, no lugjeto imaat!

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
ONTHEBEACH напиша:
Jas ne sum protiv vrski od razlicna nacionalnost ( pogotova slicna kako nasata) ete as sum mazena za crnogorec pa super e coekot, mozebi zatoasto zivee vo kanada 30 godini:toe: ali od razlicna vera, e toaveke za mene e neprifatlivo, ok ajde nekako katolik so pravoslaevn ili slicno ali musliman so hristijanin, toa iam svoi komplikacii.
Ete licno znam dosta primeri, i pominale niz mnogu maki da odpstanat a nekoi i ne opstanale,,primer edna prijatelka se omazi za torbes od struga, mada covekot mozes da reces e prav makedonec, musliman makedonski, ama ne gi pocituva tie tradicii vooptso, obrazovan covek i si saka makedonci. Nejse nejzinite roditeli, NIKAKO toa ne mozea da go prifata, tatkoto duri umre od zal i maka, a majkata ne saka d aja vidi, samo vnucite od vreme na verem koi se sega golemi. A baska sto coekot e tolku pametan , obrazovan, itar i vreden, pa stana glaven sudija vo struga (aj sega struzani setete se za koi mislam, imam makedonski ime), a zenamu za nisto pka ne ja biva, vooptso ne moze da se sporedi, ama oni si ja saka, ona si go saka i kraj price. Mislam sepak vo ovoj slucaj nekez voopsto ne ja tangirase dali familijat aja opravdale ili ne,ona si praese kako sakase.
Drug slucaj, musliman i toa od saudijska arabija a ona italijanka, dvajacat krajno golemi vernici, pa se karaa cel zivot dali da odi vo katolicko skolo ili muslimansko, pa dali ova ver aili taa, pa oni se razvedoa, a deteto, koe e sega 30 godini ne veruva ni vo edno ni vo drugo, vika dzabe se razvedoa moite!
Mislam deka ima odredeni komplikacii, pogotovo so muslimani bidejki poveketo od niv se fanatici i ednostavno religijata za niv e nacin na zivot, pa tesko deka nas/a ke se spravi so adaptacijata i kompliciranost ana celiot brak.
Kako mnogu rekoa, brakot ionaka e tezok, ne pak uste ovie problemi, za onie koi uspeal asvak aim cast, ali jas mislam deka stvarno makednocite treba da si ja cuvaat svojata nacija, ionaka izumira so low birth rate:kesa:
kako sto i sama kaza... POVEKETO.. NE SITE

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
денеска сабајлешки пробав да постувам ама нешто пореметено беше не знам...

Вака значи, прво за Шорт1...нормално е дека детето твое ќе си одбере тоа што ќе си посака, дека израсната во Америка ќерка ти не ќе те разбере баш зашто ти би и забранила да се гледа со личност која ќе ја сака...не е запознаета со балканскиот феномен на морони, и не е израсната со фашистички родителски режим...поштуем сепак..не е ништо против тебе да не се разбереме погрешно.

А за примерите дадени со муслимани/католици/православни/ и друго..Само едно би сакал да знам, дали сите тие што одбиваат брак од различни вери си ја поштуваат сопствената? Ама мислам од типот, 10 божји заповеди, секој обичај, секој чекор, секој збор. Онака баш радикално религиозно верување..
Тргнувајќи од фактот дека како што напредува (или па изумира) човештвото, така се повеќе сме во заблуда во целите на Црквата/Џамијата како институција. Секој втор од нас знае да каже по збор два за поповите....Јас лично имам видено и попови и хоџи што не се баш за пример....

Крај краева, и да верувате во различни нешта, дали тоа би требало ептен да биде како препрека за љубов? Едниот верува дека Челзи е боља фудбалска екипа, а женава па му вика е не, Реал е бољи дека Бекам таму игра...и тоа на некој начин е различно верување...

Зашто верата како верување да биде пречка? Поради тоа што сте во дилема децата по кој пат ќе ги растете? Дали со такви или вакви обичаи? А што ако детето на крај испадне дека не верува во господ и во пример двата родитела да се од иста вера, пример што го имам дадено претходно, и ист со тоа што Он д бич го даде...Зашто не би имале еден сосема нормален брак со личност што го сакате и ве сака, а таа одлука во што да верува детето, тоа само нека си го донесе? А не вие како родители.

Коментарите/Постовите што не одобруваат брак, донекаде ги разбирам, дека тоа е против нивната вера/верување или што и да е...ама за брак....а за врска??? Што врска има верата/националноста во врска? Дали секоја врска резултира со брак? Или па повеќето од вас стапуваат во врска со надеж дека утре ќе се земе со истата личност?

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Nema zosto da ne bides so nekoj koj veruva vo drug Bog ili slicno.Site nie sme luge ako se pravt razliki taka pa do kaj ke stigne covestvoto? No takov narod sme, mislam deka vo druga razviena zemja ne e taka, samo sto nie ne sme razviena, ne sme ni R od Razviena. Taka dda zatoa se gleda kako strano toa kaj nas. Za mene ne e strano, oa e normalno sekoj si ima pravo da si go izbere partnerot so kogo saka da go pominuva svoeto vreme. Ne sum imal vrska so licnost od druga nacionalnost, no ako nekoj navistina mi odgovara i se naogam sebe si so nego, zasto da ne, ne gledam precki.

Член од
17 јуни 2007
Мислења
26
Поени од реакции
0
jas sum protiv brak od razlicna vera. mozebi vo vrska ne se zabelezuvaat mnogu razlikite no vo brakot da.

Член од
18 јуни 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
еј целовреме некој е против она ,против ова...
Јас сум во мешан брак(различни религии) ,па нас ни е супер!!!
Чекаме второ дете, си живееме среќно со целосна подршка и од моите и од нејзините родители,роднини и пријатели!
Има една песна од ОП иде вака:
ПРАВИЛА СУ УВЕК ТАКО СТАРА , ЗАШТО МОРА ЊИМА ДА СЕ КЛАЊАМ?
НИЈЕ ВАЖНО ПРИЧАЈ МИ О СРЕЧИ НЕШТО ЛЕПО КАО ЧОКОЛАДА...
....КАД СЕ НЕКО НЕЧЕМ ДОБРОМ НАДА!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom