Македончињата се феномен! Јас кога им зборувам на странци за тоа како размислува еден просечен Македонец, не ми веруваат, мислат дека таквото размислување е изумрено одамна. Интересно е што и останатите народи од Балканот одамна не размислуваат овака, а толку сме блиски со културата... Патетики!
Па да ти кажам искрено и ние од тука ви/им (во зависност како се гледаш себеси) си чудиме на Швеѓаните. Да земеш една држава со културен народ, со социјална кохезија и сам со свој труд да ја уништуваш со тоа што ќе увезуваш секаков џган, треба да си акнат во мозокот. Треба чавки да ти го испиле умот или да бидеш труен со тие идеологии што се популарни таму на северот, сеедно, исто ти се фаќа.
Значи сигурен сум дека знаеш дека цел интернет ја рачуна Шведска за rape capital of the world или еве, Europe. И не само тоа туку медиумите во име на политичката коректност не ни смеат да зуцнат и да кажат дека тие што силуваат Швеѓанки се Авганистанци, Либијци, Сиријци и други племенци. И како реакција на тоа, пази ова, не се соочуваат со проблемот, туку им викаат на жените да не се облекуваат во сукњи, да не покажуваат деколтеа и секогаш да се држат вон дофат на дошљаците.
И затоа викам, Швеѓанчето е феномен. Ја ко им кажувам на овдешниве и на сите нелоботомизирани луѓе по светов, не ми веруваат. Викаат не може некој така да размислува. Викаат никој не е толку глуп сам со свој камен по глава да се тепа, дури ни Швеѓанчето.
Ама тоа е реалноста. Ти некому атер тој тебе матер.
Од муабетов со тебе само сакам едно: да дојдеш на моето дека треба да ги толерираме сите освен нетолерантните. Со луѓето људски, а со ѕверовите ѕверски.
И така идеме на ред до нашиве овдешни племенци.
Да се разбереме, пред да хејташ нешто треба добро да знаеш што хејташ. Затоа јас викам: не е проблемот националноста туку културата.
Да земеме дека националноста е еден пакет. И во него влагаат кулутрата, вредностите, традициите, религијата, национални обележја итн...
Јас орките воопшто не го мразам зашто се орки. Такви се родиле, не се криви за тоа. И да ги мрази некој поради самиот факт што шќипонци, да речеме, да мразиш бебе зашто се родило во шќипонска фамилија е
ретардирано. Значи против национализам сум. Не викам дека се генетски инфериорни или зли или штетници со самото раѓање.
Ама затоа тврдам дека се културно инфериорни и нецивилизирани и
токму тоа е проблемот. И заради тоа ние не можеме со нив да бидеме парнери и фамилија.
И истото цело време го рециклираат сите на темава. Затоа постои таа поделба на еманципирани и планинци.
Знам дека за тебе цивилизираноста е релативен поим ама да ти кажам нешто искрено: културниот релативизам е отров за западната цивилизација.
Не може да се толерираат луѓе што се ментално застанати во 19ти век. Минимум.
Ние имаме судир на цивилизации и вредности. Тие не сакаат да се интегрираат и да ги прифатат западните вредности, што ги имаме ние, барем онолку колку што ги имаме, и ги напаѓаат сите нивни што се интегрираат.
Тука нормално збориме за правилото, не за исклучоците. Секако дека има исклучоци и баш убаво рече некој пред мене: и тие исклучоци тие ги третираат како нас - како непријател.
И тука иде следниот момент:
the us vs them mentality.
Поради конфликтите, омразата и нетрпеливоста што
ОПРАВДАНО ја имаме спрема нив сите наши што се плеткаат со нивни се осудувани. Жално е, но тоа е реалноста. Јас, еве лично за себе ќе кажам,
би можел да бидам со Албанка. Запознав девојки во Албанија што беа прва лига. Во споредба со овдешниве беа Парижанки. Сум запознал и такви во МКД што биле, како што погоре спомнав, еманципирани од нивната традиционална култура и беа одлични девојки со кои ради би почнал нешто.
Но, нажалост знам, дека постои реален ризик да не бидам прифатен, прво од нејзнината фамилија, па од мојата, па од целото општество што е поделено по етнички линии и не живее заедно туку паралелно итн.
Ситуацијата е како што кажа Тирион: Никогаш не заборавај кој си (и што си) зошто другите нема да заборават.
Тоа е тужната Балканска приказна: национализмите и тој „ние наспроти нив“ менталитет не уништуваат и тоа е, секако, нешто против што треба да се бориме.