Сексуална злоупотреба во Извиднички камп во Скопје

Член од
12 март 2009
Мислења
20.156
Поени од реакции
16.294
Токму тоа ми беше инспирација за напишаното. Во кампов иделе деца над 16 години...16,17 и 18 години воопшто не се наивни години за да не можеш барем малку да расудиш што е ок а што не е.
Да си ги бојам гениталиите и да оставам отпечатоци од нив на хамер, да идам топлес, да идам на натпревар за најубави гради и сето тоа да ми изгледа нормално на 16 години, не е ок. Мене би ми било понижувачко и деградирачко во најмала рака. Не сакам да верувам дека од сите деца што иделе таму, ниту едно не се нашло во сите тие години за да каже дома на родителите.

Не ми се верува ни дека ниту еден родител толку години не се заинтересирал да не ја читне програмата. Ај еве не ја знаеле програмата, затоа што со години наназад детето го пуштале таму (со претпоставка дека не се педофилски настроени од 2011 год)...ама насловот бе Златко? Па толку ли нема да се дознае во текот на тие 11 години од некој во градот?
Не знам, моите и ден денес кога разговараме знаат кога нешто не е океј со мене. Дури и по телефон. Едноставно по гласот ме познаваат.
кај живееш ?? ... со 13г купуваат невести, со 16 веќе легално со дозвола на родителите склопуваат брак...
Патем, пролетва излезе на ФБ, еден женски неделник на големо ја промовираше младата мајка од Струга која со 18г роди 3то дете, првото со 15г ( нормално сексот почнал порано, од 12 - 13г )... сега некој коментираа тоа е педофилија ( партнерот бил 6г постар) а таа се брани, ама они се сакале :facepalm: ...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Ама ние не можеме да знаеме што се случувало до лани на кампот. Можеби бил сосема поинаку организиран, и навистина имало само сексуална едукација. Знаеме само дека годинава го имало тоа што сите го слушнавме. Ако и до лани било исто, а никој од децата не ни спомнал, тогаш да, потполно си во право. Но не можеме да заклучуваме и да осудуваме стотици родители на децата кои до лани учествувале само врз база на претпоставка дека и до лани било исто како и годинава. Сега зборуваме за оваа година, за тоа што знаеме како било.

За насловот - јас не гледам ништо чудно зошто на ниту еден родител не му паднал во око. Едноставно: децата им се зачленети, или како и да иде тоа, во тој Скопски скаутски одред, или како и да се вика, цело време оделе на кампови, никогаш ниту едно од нив не се пожалило од ништо, и сега има нов камп, за кој нормално е дека сите ќе претпостават дека е ист со претходните. А зошто и би бил поразличен? Затоа не го виделе насловот и не ја прочитале програмата. Тоа е исто како: цело време купуваш една иста работа, ете, нека е за јадење, го читаш составот на артиклот првиот пат, гледаш дека се е во ред, го отвораш, го јадеш, ти се допаѓа, и продолжуваш да го купуваш. Вториот, третиот, десеттиот пат... не го читаш повторно составот. Е арно ама, тој десеттиот пат производителот одлучува да го смени составот и да стави состојка која не е за јадење. Ти пак купуваш, нормално: не читаш, јадеш и сфаќаш дека не е во ред.
Ist bil kampot sekoja godina, samo izglea prv pat se pogodilo devojce so ne mu se svigjalo toa so go glea tamu :) Kaj otislo i so mislelo deka se desava tamu, kje se razberat doma so roditelite verojatno.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.416
Поени од реакции
11.234
Ама ние не можеме да знаеме што се случувало до лани на кампот. Можеби бил сосема поинаку организиран, и навистина имало само сексуална едукација. Знаеме само дека годинава го имало тоа што сите го слушнавме. Ако и до лани било исто, а никој од децата не ни спомнал, тогаш да, потполно си во право. Но не можеме да заклучуваме и да осудуваме стотици родители на децата кои до лани учествувале само врз база на претпоставка дека и до лани било исто како и годинава. Сега зборуваме за оваа година, за тоа што знаеме како било.

За насловот - јас не гледам ништо чудно зошто на ниту еден родител не му паднал во око. Едноставно: децата им се зачленети, или како и да иде тоа, во тој Скопски скаутски одред, или како и да се вика, цело време оделе на кампови, никогаш ниту едно од нив не се пожалило од ништо, и сега има нов камп, за кој нормално е дека сите ќе претпостават дека е ист со претходните. А зошто и би бил поразличен? Затоа не го виделе насловот и не ја прочитале програмата. Тоа е исто како: цело време купуваш една иста работа, ете, нека е за јадење, го читаш составот на артиклот првиот пат, гледаш дека се е во ред, го отвораш, го јадеш, ти се допаѓа, и продолжуваш да го купуваш. Вториот, третиот, десеттиот пат... не го читаш повторно составот. Е арно ама, тој десеттиот пат производителот одлучува да го смени составот и да стави состојка која не е за јадење. Ти пак купуваш, нормално: не читаш, јадеш и сфаќаш дека не е во ред.
Океј, ти ја сфаќам поентата и се согласувам за првиот дел од постот (затоа и пишав под претпоставка да не биле педофилски настроени минатите години).

А што се однесува до вториот, не ми се допаѓа компарацијата на своето дете со производ за јадење. Не можам да прифатам неинволвираност на родителот во животот на детето (до 18 години), до толку па да се нема дури ниту една базична комуникација за дневните активности на детето.

кај живееш ?? ... со 13г купуваат невести, со 16 веќе легално со дозвола на родителите склопуваат брак...
Патем, пролетва излезе на ФБ, еден женски неделник на големо ја промовираше младата мајка од Струга која со 18г роди 3то дете, првото со 15г ( нормално сексот почнал порано, од 12 - 13г )... сега некој коментираа тоа е педофилија ( партнерот бил 6г постар) а таа се брани, ама они се сакале :facepalm: ...
Старомодна сум јас многу.

Затоа реков...колективно сите имаме потреба од психолошка помош. :(

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.701
Поени од реакции
36.535
А што се однесува до вториот, не ми се допаѓа компарацијата на своето дете со производ за јадење. Не можам да прифатам неинволвираност на родителот во животот на детето (до 18 години), до толку па да се нема дури ниту една базична комуникација за дневните активности на детето.
Не го споредив јас детето со производ за јадење, дадов прост пример како функционира созавањето доверба во нешто. Родителите стекнале доверба во Извидничкиот одред зашто детето се враќало од таму задоволно и барало повторно да оди. Родителите ја прочитале програмата за првиот камп, можеби и за вториот, и за третиот, детето секогаш се враќало задоволно, немало никакви проблеми и сакало повторно да оди, затоа десеттиот пат кога им вели на родителите: „ќе има нов камп, ќе одам“, тие не ја читаат програмата, зашто стекнале доверба кон одредот и не ни помислувале дека може да има нешто девијантно таму.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.156
Поени од реакции
16.294
..Старомодна сум јас многу.
Затоа реков...колективно сите имаме потреба од психолошка помош. :(
Не ги правдам овие што Дрпнаа 12000$, дури се сомневам дека Дурекс е спонзор :cool: ( гледам во Рамстор 483мкд пакетче ) а Сорос посредник, но има и друга работа... за нешто сме поназад дури од времето на ехЈу... дали сељачана навали во градовите а и исламизација не знам.. голи гради биле атомска бомба:facepalm:Па за време Краљевина имало во Скопје и бордели, стрип тиз , нудистички плажи на Вардар... Патем околу голите гради да спомнам дека има многу мажи со ГинекоМастија , па никој не ги тера да облекуваат градник или да пливаат со маица... колку се сеќавам во Њујорк ДЦ жените тужеа и сега нема забрани само за голи женски гради, туку каде е забрането, забрането е и за мажи гол од пола нагоре... остана бокс мечевите и кечерите да мажите се со голи гради а жените не, ама тоа е од што би им сметало на жените во борбата.. кај нас летоска кај Десарет, жими една жена во средни години се сончаше едно попладне топлес, па цела недела се утепаа таму чамци и глисери од патролирање.... Да потсетам дека во Бања Лука летоска редарите одстранија од плажата една новинарка на Ал Џезаера што дојде на плажа со Буркини, кај нас не верувам дека смеат да забранат; а се сеќавам на Ливадиште еднаш порано дојдоа од селата албански и се бањаа со фармерки и маици ..
Исто го враќам Филмот назад во 70/80-тите, на работа имаше еден колега, исто неженет,25години бевме, а беше активен во извидници; не одеше таму за к*рово здравје туку фаќаше таму извиднички, може не 16г, ама сигурно од 18г не биле постари...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
BaggyExaltedGuillemot-max-1mb.gif game-turn.gif

... не знам дали сте ја играле играта со „вртење на шише“ додека сте биле тинејџери онака собрани најмалку десет души, па каде ќе застане отворот на шишето таа особа ќе биде „жртвата“ што нешто ќе и' се направи, најчесто тоа беа бакнежи и телесни додири по атрибутите и све е тоа симпатично кога се одвива САМО меѓу малолетниците без присуство на возрасни,

CandidCloudyInchworm-size_restricted.gif

...така да во тие „детски“ игри учествуваат само тие тинејџери на кои им се допаѓаше таквата игра најчесто беше со сексуални срамежливи допири и бакнежи, демек игра, а всушност први сексуални искуства, додека другите кои негодуваа за такви допири беа само набљудувачи, но само и само меѓу младите без присуство на возрасни што е недозволиво, недопустливо и девијантно да возрасен, непознат човек во извиднички камп ги учи децата на вакви сексуалести тинејџерски игри, па уште што нема никакви допирни точки со тоа што значи да се биде извидник!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Nastrana toa sto seto ova e glupo i bolno, no realno retko koja tinejderka na 16 godini e nevina. Akrep nekoj koj so prst nejkat da ja doprat ili ostetena. Drugite veke go iskusile toa zadovolstvo ili kaj da e ke go iskusat, taka da ne se pravime sega od mars padnati site kao iznenadeni. Tinejderkite stanuvaat seksualno aktivni od 14, 15 godini vekje i toa kojznae od koga, ne e toa od vcera. Roditelite sto si pravat bajram so umot e druga rabota.
Ete pocnite od vas, koga ja izgubivte nevinosta. Na prva bracna nokj?
Имаш слушнато за педофилија?И тебе сево ова ти е нормално?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Овие, вклучително и оваа од снимката, читаат наслов на кампот? Знаат кај пуштаат деца?
Син и се згрозил и целокупната слика за извидништвото дрн дрн дрн.

Како прво, на 16 мушичките во глава ти се иха ха, та и кај женски та и кај машки, ако не е така тогаш нешто не е во ред со детето.

И јас одев по екскурзии со ќеиф кога Сандра идеше. Обратно и девојчината ќе одат кога им е таму симпатијата.

Што е проблемот? РОДИТЕЛИТЕ.
Кај бе курац воспитуваш дете да игра сексуални игри со истополов другар или со возрасен маж/жена.

Повторно, РОДИТЕЛИТЕ. Како има некој трпение да седи и да ја слуша ќерката (или синот, небитно) за извитопереноста на некое магаре кое му ги боело цицките и мадлаците на децата па правеле оттисоци на хамер?

Па инстант земам еден хамер, одам во тоа невладината или шо кур и да било од организација, ги тепам говедата на мртво, крвишта да течат и секако правам оттисоци на хамер.

Е ТЕК ТОГАШ, јас како РОДИТЕЛ ЕБАГО ќе викнам медиуми и ќе речам видете пријатели јас својата улога како родител НЕ ЈА ИСПОЛНИВ. Потфрлив како таков и цената ја плати за жал моето дете.
Еве им искршив глава на организаторите за да служи како пример, сега ќе си одам поштено да си одлежам.

Ебате родителите ебате. Колку повеќе читам вакви теми и слушам изјави од вакви "родители" толку повеќе ми се гади.
Мекуши.

Сопствените деца ги упропастија од незаинтересираност за истите.
Подобро дај го во дом ебате.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.416
Поени од реакции
11.234
Не го споредив јас детето со производ за јадење, дадов прост пример како функционира созавањето доверба во нешто. Родителите стекнале доверба во Извидничкиот одред зашто детето се враќало од таму задоволно и барало повторно да оди. Родителите ја прочитале програмата за првиот камп, можеби и за вториот, и за третиот, детето секогаш се враќало задоволно, немало никакви проблеми и сакало повторно да оди, затоа десеттиот пат кога им вели на родителите: „ќе има нов камп, ќе одам“, тие не ја читаат програмата, зашто стекнале доверба кон одредот и не ни помислувале дека може да има нешто девијантно таму.
Хм...ја тука би работела на довербата родител-дете, тоа би ми било најважно.

Како и да е, не сум родител. Можеби и ми се малку хардкор ставовите, ама времето во кое живееме и целосно изместените морални вредности, ме тераат во таква насока да размислувам. Не би си дозволила да бидам до толку незаинтересирана за активностите на моето дете. Патем, тетка сум на една мала принцеза и буквално 24/7 сум окупирана со нејзините активности. Муабетов што го правиме е морална миопија.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.702
Поени од реакции
48.975
press-x-to-doubt-la-noire.jpg

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.721
Поени од реакции
2.237
Ништо чудно ова да е само параван. Може и го користат како начин на регрутирање односно вклучување во малолетна проституција. И ова ќе биде како што вели народната: Секое чудо за три дена. Никој нема да превземе никаква одговорност, ниту пак некој ќе биде изведен пред лицето на правдата. Затоа што за да биде изнесен во државата треба да има правда. Ама овде ниту имало ниту ќе има.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.636
Поени од реакции
35.176
Прво и основно, дали познавате 16 годишници денес без смартфон?
Дали тие деца штом виделе што всушност се случува таму, не контактирале родител да им каже што се случува?
Дали за еден 16 годишник е нормална појава да симулира секс движења со истополов другар?
Дали за една 16 годишна тинејџерка е нормална појава да става отисок од цицка на хамер?
Дали за тинејџерки е нормална појава да се избираат најдобри цицки? Зарем не им беше ни малку понижувачки?
Зарем на нити еден 16 годишник не му падна незгодно за таквото омаловажување спрема нивните другарки?
И во толку 16 годишници, на нити еден не им падна на памет „чекај бе, што е ова“?

Односот родител - дете и те како е важен во самото воспитување на детето. Основната едукација и воспитување започнува дома.

Чисто се сомневам дека институционално ќе се реши нешто. Меѓутоа сите родители треба да си го стават прстот на глава и да се запрашаат знаат ли тие што им прават сопствените деца.

Член од
18 септември 2021
Мислења
33
Поени од реакции
39
Значи сепак родителите знаеле дека се работи за сексуална едукација.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Имаш слушнато за педофилија?И тебе сево ова ти е нормално?
Прво треба да видиш што државата смета за педофилија, па после да одиме на следниот чекор.

И тука нормално се надоврзува муабетот na Darklady:
Прво и основно, дали познавате 16 годишници денес без смартфон?
Дали тие деца штом виделе што всушност се случува таму, не контактирале родител да им каже што се случува?
Дали за еден 16 годишник е нормална појава да симулира секс движења со истополов другар?
Дали за една 16 годишна тинејџерка е нормална појава да става отисок од цицка на хамер?
Дали за тинејџерки е нормална појава да се избираат најдобри цицки? Зарем не им беше ни малку понижувачки?
Зарем на нити еден 16 годишник не му падна незгодно за таквото омаловажување спрема нивните другарки?
И во толку 16 годишници, на нити еден не им падна на памет „чекај бе, што е ова“?

Односот родител - дете и те како е важен во самото воспитување на детето. Основната едукација и воспитување започнува дома.

Чисто се сомневам дека институционално ќе се реши нешто. Меѓутоа сите родители треба да си го стават прстот на глава и да се запрашаат знаат ли тие што им прават сопствените деца.
Во услови на тешка етичка дисторзија, тешко е да се чува детето далеку од случувањата што се наметнати како нормалност. Имај во предвид дека пријавата на девојчево(или на родителот сеедно) на конкретниов случај му даде голем публицитет. И иако е скандалозен, претпоставувам дека меѓу младите негативецот ќе биде самото девојче, дека го пријавило случајот. И претпоставувам дека и тие што немаат слушнато за овој камп, сега ќе се веќе заинтересирани за истиот. Така да едноставно, не знае човек што да прави.

Родителот може да се бори до извесен степен, понатаму обликувањето на децата ни го прават медиумите, образованието, околината.

Така да @stratUs, колку многу да е невкусен и да револтира впечатокот што го изнесе владе, тоа е вистината, тоа е тоа што се случува.

Kajgana Shop

На врв Bottom