Секакви рецепти

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.828
Поени од реакции
7.710
Измати ги. Направи шлаг.
Можеш да го ставиш врз овошна салата. ;)
Agde, од овошје имам слатко од смокви, нешто као мармалад од дуњи, мармалад од сливи и ајвар.
Не бива шлаг, нешто друго дај.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Agde, од овошје имам слатко од смокви, нешто као мармалад од дуњи, мармалад од сливи и ајвар.
Не бива шлаг, нешто друго дај.
ПУСЛИЦИ
Се мешаат белките со шеќер и ванила и се ставаат во рерна да се исушат
Еве детален рецепт:
http://moirecepti.mk/post/пуслици-целуфки/
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.828
Поени од реакции
7.710
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Целуфки!
Има пробувано, ама ми спласнаа...
Пробај да додадеш малку лимонтус или вински оцет
Или обиде се да ги матиш белките не со шеќер туку со шербет ( како за шампити )
Направи густ шербет - Во лонче стави шеќер и малку вода - само да го прелие шеќерот
Свари го шербетот и кога ќе се олади ставај го во белките по малку со лажиче
Најнапред измати ги белките без шеќер со миксер. Потоа додавај од шербетот по малку, постојано мешајќи со миксерот
Ако и ова не ти успее - испржи ги белките со сирење и купи си наполитанки - се шегувам - верувај ми ќе ти успее
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.745
Поени од реакции
24.403

Dr. Wish

Outstanding Сasual Dating Authentic Maidens
Член од
23 септември 2013
Мислења
2.393
Поени од реакции
2.794
Nekoi evtini pralini recept? :) mi trebaat za majka mi slatkar e :P
 

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Витамински јуфки

Потребно е
500 гр. јуфки
4 средна големина моркови
1 главица црвен кромид,
чешне лук
200 мл павлака
лажица сенф
бибер,
сол
путер



Кромидот, морковите и лукчето изрендајте ги на крупно ренде. На лажица путер пропржете ги на тивко 20тина минути, да се стопи и кристализира кромидот, а морковот да смекне. Кога ќе се испржи добро, посолете, ставете бибер и сенф и павлаката. Промешајте да се изедначи целата смеса и оставете да крчка на тивко уште 10тина минути.
Претходно сварените јуфки истурете ги во оваа смеса и мешајте. Се служи топло со пармезан и сечкан магдонос.

Добар тек.
 
Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Кој има пробано лахмаџун во Скопје може да ми каже каде е поубав, во Галерија 7 или Наргиле?
 
N

Nessa Alcarin

Гостин
Подлучени моркови
2 кг моркови
2 китки магдонос
2 главици лук
зејтин
100-200 гр. свежи феферони
2 лажици сол
1л. вински оцет

Морковите се чистат и се подваруваат, малце да омекнат. Потоа се сечат на тркалца. Магдоносот се чисти се мие и се сецка. Лукот се чисти и се сецка на кругчиња. Фефероните се мијат, се бришат со сува крпа и се потпекуваат (јас моите ги потпеков на рингла :D)
Се земаат чисти тегли и се реди, ред моркови, магдонос, лукче, 1-2 феферонки, и лажица зејтин, потоа пак исто. Се завршува со ред моркови. Во целиот тој процес се притиска врз морковите со рака, за да се набијат поубаво.
Се става оцетот да заврие со 2 лажици сол. Се трга малце да се олади, и се прелеваат теглите. Се затвараат со чисти капачиња.
Конзервирање: Се загрева фурната на 100 степени. Се редат теглите внатре и после 5 мин. се исклучува фурната. Се остават теглите во фурна да се оладат преку ноќ.

IMG_20140928_200810_685.jpg
IMG_20140928_210751_322.jpg
IMG_20140928_210811_499.jpg
 

ION

Член од
27 јули 2011
Мислења
460
Поени од реакции
836

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.503
Поени од реакции
14.678
@Смрт за зони и пајак воз. првата рецепта е онаа старата за лења пита што се прави со маст, и што е далеку повкусна од останатите.
http://www.coolinarika.com/recept/starinska-lijena-pita-s-jabukama/

Ама од причина што маст не користат сите од здравствени или лични причини :) еве и друга испробана варијанта која не е како оргиналната ама може да помине.
http://www.maminajela.com/2013/01/brza-lenja-pita-od-jabuka.html


И третата варијанта е со маргарин и рендано тесто која мене не ми е фаворит:
http://www.coolinarika.com/recept/cupava-pita-od-jabuka/
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

Kajgana Shop

На врв Bottom