Прво да кажам дека денес ги испробав
компирите,
кромидот и
кугловот.
Све на
к сум одбрала, еј.
Браво за рецептиве, дечки.
Се' излезе превкусно. Компирите... мњамии.
Кромидот е суперишка. Нема потреба од пржење, туку само во рерна го ставаш и уживаш.
Во кугловот во белата смеса додадов уште екстракт од јагоди, кокос и дробени бисквити. А во црната смеса, бидејќи немав какао, ставив турско. Сон! Душа мека.
Ако не ме мрзи, вечер или утре ќе прикачам слики во
темава од кугловот.
Ај јас да споделам една рецепта.
Домашен чипс.
Прво најнормално се мијат, се лупат и се рендаат со
вакво ренде. Ама мене ми се погоди некое неоштро ренде и се изнамучив. Дека компирот е доста тврд, а од еден компир се вадат доста такви кришки. Рака ми падна.
Како што ги сецкав, ги ставав во голем сад наполнет со ладна вода, за да не поцрвене во меѓувреме. Кога ги изрендав сите, почекав пет минути, да отстојат уште малку во водата. Потоа едно по едно ги вадев од садот и ги редев на крпа. Одозгора ставив уште една крпа и ги стискав, за да упие повеќе крпата. Да не се залепат.
После тоа, на загреана рингла, ги пржев. Ама пред тоа, во едно тацниче ставив 300 зачини, измешав све. То ѓумбир, то оригано, буковец, зачин лук, црн бибер, црвен бибер, кари, копар, сол... све што ми се најде пред очи.
И откако ќе се испржат, една по една кришка ги вадев, ги цедев од зејтинот и ги наросував со зачините. Грб ме заболе, дека јас ги вадев букавално една по една кришка, па ги зачинував од двете страни. Не најдов подобра техника.
Сакав на крај да ставам зачини, ама мислев после да не се исушат, па да не не попримат од зачините, да не останат доле на чинијата.
И откако ги наросив со зачини, ги ставав со сад полн со салфетки, да не биде многу мрсен.
И ми требаше доста време, дур да сфатам, колку време да ги пржам. Некои поизгорени, некои живи... па така од сите дегустирав, додека конечно на крајот најдов решение.
Мене тие изгорените не ми се свиѓаа, затоа што немаа вкус на ништо. Ама затоа овие средниве, таманка.
Значи можеби 4-5 саати окапев во кујна. Секоја кришка посебно ја пржев, ја тинтрев... ауууу. Можеби 3 кила компир направив. Па секоја кришка посебно ја ставав, ја вадев... И на крај за 15 минути се изеде.
ПРЕвкусен е, али бара живциииииииииии, упм многу бара.