Мини торте за 15тина минути.
Обично на интернет рецептава ја пишува како колач во чаша (микробранова) и слично. Само што јас искомбинирав и си направив малку поголемко.
Овој пат, ги измешав „брашнестите“ состојки: 6 лажици брашно, 5 лажици шеќер, 1 пециво, 1 ванила, 1-2 лажици какао.
Во посебен сад, изматив 3 јајца. Додадов уште неколку лажички маргарин, па пак „измиксирав“, па еурокрем и 1 лажичка мармалад, неколку лажици млеко, 1 лажица зејтин. И на крај кога сето тоа го измиксирав, ова го добив:
До душа и нема потреба од миксер, освен за јајцата. Ама мене така ми е полесно, кога се' е убаво промешано. Околу 5 минути го ставив во микробранова, па на површината додадов сецкани крем банани. И повторно уште 5-10 минути во микробранова.
И еве што искочи. На крај само попрскав со рум.
Важно е да имате брашно и шеќер, другите состојки не се неопходни.
Сум правела 5-6 пати и секогаш изоставувам или млеко, или маргарин, јајца, зејтин, пециво, ванила... Што значи не мора и нема потреба да имате се'.
Еурокремот првпат сега го ставив. А нема потреба и од мармаладот. Рецептата постојано ми варира. По некогаш додавам дробени бисквити, топено чоколадо, рум, екстракт од ванила, кокос... се' зависи од тоа што имам дома.
Инаку, на почетокот кога правев помала порција, вака изгледаше:
На брзинка се прави и доста е вкусно. Само што секогаш штедам на шеќерот и на крајот му ставам нешто благо (во случајов крем бананите држат рамотежа), за да не искочи неблаго.
Еве рецепта за помала чашка.