Секакви рецепти

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Am Cafence morsko, a cena? + neam dosega videno tamu, sto kjor moze covek da bide ;) :) Tnx
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Последен пат ( пред месец ) во Карфур беше 290, пола кило. Стои во фрижидер кај сините сирења, одма после него почнуваат јогуртите. Најдетално. :)
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Џем од праски

Мерката е на 2,5 килограми исчистени праски, оди килограм шеќер

Праските се мијат, лупат и сечат на коцки
Се стават во тенџере, се прркриваат со шеќер.
Се остават преку ноќ да стојат да пуштат течност
Се варат на умерен оган со мешање, додека не згусне ( приближно еден час или час и половина)
По желба се додава ванилин шеќер или лимонтус
Додека е топол џемот се прибира и затвора во топли тегли.

Денес бев на пазар и видов дека праските се многу ефтини - 10 до 15 денари за кило
Еве можност да направите џем и со него да се сеќавате на летото во текот на наредната зима
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ледени коцки


Состојки:

Бисквити

5 јајца

5 лажици шеќер

2 лачици какао

5 лажици брашно

1 прашак за пециво

1 шоља (2дл) шеќер

5 шољи вода


За првиот крем: 2 кесички пудинг од ванила

7 дл млеко

20 дгр маргарин

1 дл матена слатка павлака (хопла)

1 ванилин шеќер

За вториот крем; 2 кесички шлаг крем од чоколадо

1.5 дгр млекож

Рендано бело чоколадо


(дл = децилитар; дгр = декаграм)


Подготовка:


Изматете ги шолчките со шеќер, додајте брашно, прашакот за пециво и какао, се заедно да се спои во еднолична смеса и постепено измешајте ги белките. Се пече во тава од околу 30 џ 25 цм.

Во меѓувреме намокрете ги бисквитите во млеко, малку, да не се распаднат. Пудингот направете го на вообичаен начин со шеќер во млекото. Во изладеното додајте го мекиот скоро растопен маргарин, слатката павлака и ванилин шеќерот. Вториот крем направете го вообичаено со 2.5 децилитрите млеко. Се вади од тавата колачот, се ставаат бискивите меќу кремите и колачот, се премачкува колачот со обете креми, се остава да се излдади во фрижидер барем неколку саати за да зацврсне и се стегне целито. Се сече на коцки и се служи со љубов и убаво кафе.
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.324
Поени од реакции
17.789
Мини торте за 15тина минути. :D

Обично на интернет рецептава ја пишува како колач во чаша (микробранова) и слично. Само што јас искомбинирав и си направив малку поголемко. :D

Овој пат, ги измешав „брашнестите“ состојки: 6 лажици брашно, 5 лажици шеќер, 1 пециво, 1 ванила, 1-2 лажици какао.
Во посебен сад, изматив 3 јајца. Додадов уште неколку лажички маргарин, па пак „измиксирав“, па еурокрем и 1 лажичка мармалад, неколку лажици млеко, 1 лажица зејтин. И на крај кога сето тоа го измиксирав, ова го добив:
Поима неам зошто сликава е наопаку. :ROFLMAO:
IMG_0093.JPG
До душа и нема потреба од миксер, освен за јајцата. Ама мене така ми е полесно, кога се' е убаво промешано. Околу 5 минути го ставив во микробранова, па на површината додадов сецкани крем банани. И повторно уште 5-10 минути во микробранова.
И еве што искочи. На крај само попрскав со рум. :X3:
IMG_0106.JPG IMG_0122.jpg
Важно е да имате брашно и шеќер, другите состојки не се неопходни. :D Сум правела 5-6 пати и секогаш изоставувам или млеко, или маргарин, јајца, зејтин, пециво, ванила... Што значи не мора и нема потреба да имате се'. :D Еурокремот првпат сега го ставив. А нема потреба и од мармаладот. Рецептата постојано ми варира. По некогаш додавам дробени бисквити, топено чоколадо, рум, екстракт од ванила, кокос... се' зависи од тоа што имам дома.

Инаку, на почетокот кога правев помала порција, вака изгледаше:
IMG_0009 m.jpg

На брзинка се прави и доста е вкусно. Само што секогаш штедам на шеќерот и на крајот му ставам нешто благо (во случајов крем бананите држат рамотежа), за да не искочи неблаго. :ROFLMAO: Еве рецепта за помала чашка.
 
Член од
15 јули 2012
Мислења
131
Поени од реакции
27
Ајде ако може рецепт за готвење ориз кој нема да биде на крај кашаст туку да се одвојуваат зрната
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Ајде ако може рецепт за готвење ориз кој нема да биде на крај кашаст туку да се одвојуваат зрната
За да ти се одвојуваат зрната треба да ставаш помалку вода. На еден филџан ориз се става 3 филџани вода. Пробај вака па после кажи. Ако и вака ти е кашесто, намали со водата, пола филџан помалку.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Незнам како да го наречам јадењево, ама пред некој ден го направив и ептен ми се допадна.

2 патлиџани
3-4 маслинки
1 зденка
200гр. кашкавал
2 лажици урда
зејтин
сол
бибер
оригано

Патлиџаните излупете ги и исечкајте ги ептен ситно. Потоа ставете ги во сад на оган 5 минти. Додадете ги зејтинот, солта, биберот и ориганото и оставете да се пржи.
Кашкавалот, маслинките и зденките исечкајте ги на коцки и заедно со урдата додадете ги во садот со патлиџани. Мешајте цело време се додека кашкавалот и зденките целосно не се растопат.

Пријатно јадење:)
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Моми, невести, момци, дај кажете енкој рецепт за белки, ми останаа 4. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom