Секакви рецепти

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Сончоглед погача

Состојки:
500 грама брашно
90 мл маслиново масло
200 мл суво бело вино
2 лажички сол
За фил:
350 грама обарен спанаќ
350 грама Рикота сирење (како замена може да се користи урда)
1 јајце
100 грама рендан кашкавал (Подравец, Гауда)
1 лажица презла
сол, црн пипер
1 јајца (за премачкување)

Подготовка:
Во сад за месење, ставете го брашното, солта, маслиновото масло. Замесете тесто, а постепено додавајте го виното. Тестото добро местете го за да биде меко. Поделете го на два дела и оставете го да стои во садот за месење, покриен со кујнска крпа.
Во меѓувреме припремете го филот. Спанаќот ситно исечкајте го и промешајте го со Рикота сирењето. Потоа во садот со спанаќ додадете го јајцето, солта, пиперот и ренданиот кашкавал. Добро измешајте ги сите состојки.
Од двете топки тесто, со помош на сукало развлечете кори во форма на круг, со дијаметар околу 30 см.
Во тава за печење, ставете хартија за печење. Над харијата, ставете ја првата кора од тесто. Над неа посипете со презла. Во средината на кората нанесете полутопка од филот, како што е прикажано на сликата. Потоа направете прстен од филот по краевите на кората (следете ги инструкциите на сликата).
Ставете ја втората кора над филот. Во средината поставете сад со кружен облик, а краевите притиснете ги со вилушка.
Извадете го садот. Прстенот од сад и фил, исечете го на делови со големина од 3 см, како што е прикажано на сликата.
Во средината на погачата ставете помал кружен сад и внимателно вртете ги парчињата, така што филот треба да биде од горната страна.
Средниот дел, премачкајте го со јајце и ставете семки од сончоглед.
Погачата печете ја во загреана рерна на температура од 180 степени за време од 30 минути, додека не се добие убава румена боја.



Oва ми изгледа превкусно и мора да се напраи :)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Кога ќе ви се пријаде топено сирење во грне, не е лошо да го пробате рецептов :)

Потребни состојки за една особа (едно грне)
- 200 гр. мешано сирење
- 1 домат
- 2 зденки
- 100 гр. кашкавал
- 1 црвена сува пиперка
- оригано
- масло за јадење
- лук во прав

Подготовка:
Грнето намачкајте го со малку зејтин, па исецкајте половина домат на коцки за да го прекриете дното. Врз доматот ставете сирење за да се покрие целата површина, па наросете лук во прав и оригано. Зденките пресечете ги на неколку лентички и ставете ги врз зачините, па додадете ја исецканата сува црвена пиперка . На крај додате го останатиот домат исецкан на кругови.Печете во претходно загреана рерна на 250 степени додека доматот и сувите пиперки не се потпечат. Кога ќе се потпечат, извадете го грнето од рерна и ставете го кашкавалот. Вратете во рерна и печете додека не се растопи кашкавалот.

WP_20141207_15_23_59_Pro.jpg
 
N

Nessa Alcarin

Гостин
Ај погоди што правев
Јап МАФИНИИИИИИИИИИ
2 јајца
1 чаша шеќер (филџан за чај)
1 чаша млеко
1 лажичка ванила екстракт
1 лажичка пециво
1/2 лажичка сол
1 чаша какао
1 чаша брашно
2/3 чаша зејтин
малце инстант кафе за појак вкус
додаток (не мора): имав неколку видови до пола изедени чоколадо :D ги искршив и ги додадов во смесата
Секоја состојка како ќе ја додадеш ја мешаш со жича за матење
Печење 15-20 мин на 180 (се проверува со чачкалица после 15 мин дали се готови)

2.jpg
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.949
Поени од реакции
25.471
Ај погоди што правев
Јап МАФИНИИИИИИИИИИ
2 јајца
1 чаша шеќер (филџан за чај)
1 чаша млеко
1 лажичка ванила екстракт
1 лажичка пециво
1/2 лажичка сол
1 чаша какао
1 чаша брашно
2/3 чаша зејтин
малце инстант кафе за појак вкус
додаток (не мора): имав неколку видови до пола изедени чоколадо :D ги искршив и ги додадов во смесата
Секоја состојка како ќе ја додадеш ја мешаш со жича за матење
Печење 15-20 мин на 180 (се проверува со чачкалица после 15 мин дали се готови)

Прегледај го приврзокот 109208
Декорирај со шлаг одозгора и чоколадни мрвици. :)
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
Потпечени пица макарони

Сварете ги макароните. Тавата за печење премачкајте ја со масло и додадете ги макароните. Исто се додава и шунка, кулен или што и да било од салама нели (јас ставив малце шунка и кулен), рендан кашкавал, печурки, можете и маслинки (јас обично во се ставам маслинки, па и тука), доматно пире, оригано, малце бибер и се тоа се промешува. Одозгора може и уште малце кашкавал да се додаде. Се пече на 200 степени, едно 10-15 минути.

CAM00998.jpg

И една без блицот, боите се овде поарни. :D
CAM01000.jpg
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Јас се заиграв, престанување ... накај Божиќ. :icon_lol: Не знаев како да ги наречам па нека бидат Снежни елки.

еелкаа.JPG елки.JPG

Состојки:

200 грама мелени бисквити
200 грама мелени ореви
150 грама шеќер во прав
сок од две мандарини
150 грама маргарин растопен

Плус:
Зелена прехрамбена боја
Бело чоколадо
Кокос
Нерви :)

Се мешаат состојките и се прави компактна смеса и после си правите елки. :)) Јас чоколадото го ставав со чачкалица за да не биде многу разлеано :facepalm: и после само наросував кокос.
Другите слатки се рафаело, за нив има рецепт насекаде.

Инаку состојките се точни ама ако ги правите во било која форма ( може и како бомбици де ) зависи и од бисквитите, па може ќе треба да додадете плус од нив.
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.324
Поени од реакции
17.789
Солени стапчиња. :D
  • Еден квасец, пола лажичка шеќер, една лажичка брашно и малку млако млеко, се остава на страна да стасува, едно 10тина минути.
  • На страна се замесува тесто од 2 јајца, 1 белка, 3 лажички шеќер, 2 лажички сол, пола лажица оцет, 5 лажици зејтин, 250мл. млако млеко и брашно (од прилика). Потоа се додава квасецот и се замесува меко тесто. Се остава да стасува половина час.
  • Се формираат мали топчиња (големината исто така од прилика, мене ми излегоа 25). Од топчето се сука долгнавесто кругче, коешто се премачкува со маргарин и се витка.
  • Најодозгора се премачкуваат со смеса од 1 жолчка и 2 лажици топла вода. Се остава да одмори тестото уште половина час, додека да се загрее рерната.
  • 5 минути пред да се извадат од рерна, се попрскуваат со смеса од 3 лажици брашно, 1 лажица сол и вода од прилика (густината нешто како кај јогуртот, да нема грутчиња).
IMG_0062.JPG
IMG_0069.jpg IMG_0071.jpg

Јас со истово ова тесто, правам и погача. Ептен е погодено. :D Само што овој пат ептен на брзинка ги направив, не ги оставив ни да стасуваат како што треба, дури и со смрзнат маргарин ги премачкував, па затоа не личат ич на лиснати, ама по вкус беа погодени. :X3:

6 саати се прикачуваат сликиве, морав да ги resize-нам. :noze:
 
C

cige

Гостин
Солени стапчиња. :D
  • Еден квасец, пола лажичка шеќер, една лажичка брашно и малку млако млеко, се остава на страна да стасува, едно 10тина минути.
  • На страна се замесува тесто од 2 јајца, 1 белка, 3 лажички шеќер, 2 лажички сол, пола лажица оцет, 5 лажици зејтин, 250мл. млако млеко и брашно (од прилика). Потоа се додава квасецот и се замесува меко тесто. Се остава да стасува половина час.
  • Се формираат мали топчиња (големината исто така од прилика, мене ми излегоа 25). Од топчето се сука долгнавесто кругче, коешто се премачкува со маргарин и се витка.
  • Најодозгора се премачкуваат со смеса од 1 жолчка и 2 лажици топла вода. Се остава да одмори тестото уште половина час, додека да се загрее рерната.
  • 5 минути пред да се извадат од рерна, се попрскуваат со смеса од 3 лажици брашно, 1 лажица сол и вода од прилика (густината нешто како кај јогуртот, да нема грутчиња).
Прегледај го приврзокот 109926
Прегледај го приврзокот 109927 Прегледај го приврзокот 109928

Јас со истово ова тесто, правам и погача. Ептен е погодено. :D Само што овој пат ептен на брзинка ги направив, не ги оставив ни да стасуваат како што треба, дури и со смрзнат маргарин ги премачкував, па затоа не личат ич на лиснати, ама по вкус беа погодени. :X3:

6 саати се прикачуваат сликиве, морав да ги resize-нам. :noze:
Зборовите food porn буквално ги имаш сватено?
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.949
Поени од реакции
25.471
Тестово неколку пати го имам пишувано и користено, за сите прилики ми е. :))

Еве го и во елка издание. Едниот дел е блитва со белка, другиот е ајвар.

Прегледај го приврзокот 109962 Прегледај го приврзокот 109963

Прегледај го приврзокот 109965
Го имаш преполовено рецептов?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom