Секакви рецепти

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.320
Поени од реакции
17.764
Добар рецепт за лења пита?
Состојки:
4 јајца
1 шоља шеќер
1 шоља јогурт
1 шоља масло
2 шољи брашно
1 пециво

1 кг јаболка
3 лажици масло
3 лажици гриз
1-2 лажички цимет
1/3 шоља мелени ореви
2 лажици мед

Јајцата се матат со шеќерот. Се додава јогуртот со маслото, па кога ќе се измати убаво и брашното измешано со пецивото. Со помош на лажица убаво се промешува. Смесата се дели на два еднакви дела. Во намастен сад се става првата половина и се пече во загреана рерна на 180 степени, околу 10 минути.
Во меѓувреме се пропржуваат јаболките со шеќерот. Тргнете на страна, додајте го гризот, циметот, оревите и медот (пробајте за вкус, бидејќи од киселоста на јаболката ќе зависи дали смесата е доволно или повеќе блага).
Така потпечениот пандишпан се премачкува со подготвениот фил, а одозгора се распоредува вториот дел од пандишпанот. Продолжувате со печење, додека да се испече горната кора. Кога ќе се олади, се посипува со шеќер во прав.
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.320
Поени од реакции
17.764
Супер изгледа пица банички ли се ова? Може линк до рецептот?
Повели:

Тегнети пица банички

Состојки за корите:
1 лажичка шеќер
2 лажички сол
700 мл млака вода
1/2 филџан масло
брашно по потреба (околу 1 1/2 кг)
Дополнително:
масло за попрскување на корите

Прво се соединува водата со шеќерот и солта, па маслото и брашното. Брашното се додава постепено, сѐ додека не престане да се лепи за работната површина, а истовремено да биде меко. Се меси што е можно подолго време. Потоа се дели на 13 еднакви топчиња, кои се расукуваат во мали кори и се редат врз набрашнета површина. Кога сите кори ќе бидат формирани, одозгора се премачкуваат со 1 1/2 лажица од маслото. Се остава да одморат половина час, да упијат од маслото.
Кората се става врз чаршав и внимателно од сите страни се тегне постепено додека не се истенчи убаво, да биде проѕирна, а крајчињата тенки. Кората ја попрскуваме со 3 лажици од маслото. Кората по должина се преклопува од едната страна, па од другата страна (не треба да бидат преклопени станиците една врз друга, туку една до друга). Врз преклопените страници попрскајте со 1 лажица од маслото, па филувајте низ целата површина на кората. Крајчињата преклопете ги малку навнатре. Подигнете го внимателно чаршавот од едната страна (по должина) за кората да може да почне да се витка како ролат, ама при тоа подигнување на чаршавот, треба да се полни и тестото со воздух, за да не биде многу набиено, туку да биде повоздушесто. Ролатот се витка во форма на голема баничка и ги редиме во намастена тепсија.

За фил искористив домашен доматен сос со зачини, чадено пилешко филе, кашкавал и маринирани печурки.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom