Секакви рецепти

  • Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Измати ги. Направи шлаг.
Можеш да го ставиш врз овошна салата. ;)

Agde, од овошје имам слатко од смокви, нешто као мармалад од дуњи, мармалад од сливи и ајвар.
Не бива шлаг, нешто друго дај.
 
Agde, од овошје имам слатко од смокви, нешто као мармалад од дуњи, мармалад од сливи и ајвар.
Не бива шлаг, нешто друго дај.
ПУСЛИЦИ
Се мешаат белките со шеќер и ванила и се ставаат во рерна да се исушат
Еве детален рецепт:
http://moirecepti.mk/post/пуслици-целуфки/
 
Целуфки!
Има пробувано, ама ми спласнаа...
Пробај да додадеш малку лимонтус или вински оцет
Или обиде се да ги матиш белките не со шеќер туку со шербет ( како за шампити )
Направи густ шербет - Во лонче стави шеќер и малку вода - само да го прелие шеќерот
Свари го шербетот и кога ќе се олади ставај го во белките по малку со лажиче
Најнапред измати ги белките без шеќер со миксер. Потоа додавај од шербетот по малку, постојано мешајќи со миксерот
Ако и ова не ти успее - испржи ги белките со сирење и купи си наполитанки - се шегувам - верувај ми ќе ти успее
 
Nekoi evtini pralini recept? :) mi trebaat za majka mi slatkar e :P
 
Витамински јуфки

Потребно е
500 гр. јуфки
4 средна големина моркови
1 главица црвен кромид,
чешне лук
200 мл павлака
лажица сенф
бибер,
сол
путер



Кромидот, морковите и лукчето изрендајте ги на крупно ренде. На лажица путер пропржете ги на тивко 20тина минути, да се стопи и кристализира кромидот, а морковот да смекне. Кога ќе се испржи добро, посолете, ставете бибер и сенф и павлаката. Промешајте да се изедначи целата смеса и оставете да крчка на тивко уште 10тина минути.
Претходно сварените јуфки истурете ги во оваа смеса и мешајте. Се служи топло со пармезан и сечкан магдонос.

Добар тек.
 
Кој има пробано лахмаџун во Скопје може да ми каже каде е поубав, во Галерија 7 или Наргиле?
 
Подлучени моркови
2 кг моркови
2 китки магдонос
2 главици лук
зејтин
100-200 гр. свежи феферони
2 лажици сол
1л. вински оцет

Морковите се чистат и се подваруваат, малце да омекнат. Потоа се сечат на тркалца. Магдоносот се чисти се мие и се сецка. Лукот се чисти и се сецка на кругчиња. Фефероните се мијат, се бришат со сува крпа и се потпекуваат (јас моите ги потпеков на рингла :D)
Се земаат чисти тегли и се реди, ред моркови, магдонос, лукче, 1-2 феферонки, и лажица зејтин, потоа пак исто. Се завршува со ред моркови. Во целиот тој процес се притиска врз морковите со рака, за да се набијат поубаво.
Се става оцетот да заврие со 2 лажици сол. Се трга малце да се олади, и се прелеваат теглите. Се затвараат со чисти капачиња.
Конзервирање: Се загрева фурната на 100 степени. Се редат теглите внатре и после 5 мин. се исклучува фурната. Се остават теглите во фурна да се оладат преку ноќ.

IMG_20140928_200810_685.jpg
IMG_20140928_210751_322.jpg
IMG_20140928_210811_499.jpg
 
@Смрт за зони и пајак воз. првата рецепта е онаа старата за лења пита што се прави со маст, и што е далеку повкусна од останатите.
http://www.coolinarika.com/recept/starinska-lijena-pita-s-jabukama/

Ама од причина што маст не користат сите од здравствени или лични причини :) еве и друга испробана варијанта која не е како оргиналната ама може да помине.
http://www.maminajela.com/2013/01/brza-lenja-pita-od-jabuka.html


И третата варијанта е со маргарин и рендано тесто која мене не ми е фаворит:
http://www.coolinarika.com/recept/cupava-pita-od-jabuka/
 
777.gif
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom