Medea
Облинеса
- Член од
- 25 април 2007
- Мислења
- 2.973
- Поени од реакции
- 3.269
Канелони со брокула, печурки и топено сирење
Потребно:
250гр канелони (едно пакување)
500 гр брокула
300 гр печурки
1 стракче млад лук
1 стракче млад кромид
1 томатело
масло, бибер, сол, оригано
за прелив
100 мл. неутрална хопла
4 триаголници топено сирење
100 мл. млеко
мускатно оревче
Подготовка:
Младиот лук и младиот кромид ситно сечкани се пржат на тивко. Печурките се сечкаат на коцки и се додаваат во мешавината. Брокулата на страна се вари кратко (само да омекнат цветчињата) и се цеди, сечка на ситно и се додава во печурките. Посолувате, биберувате, ориганувате и оставате да се крчка за да пушти сок/вода и го додавате томателото. Се’ треба да се вари на тивко (јас на тројка правам се’). Откако ќе стивне сево ова, оставете го да се лади. Оладено, треба да е густо, но не и прегусто. Со лажичка ги полните канелоните и ги редите во четвртаста тепсија.
Доколку ви остане од течноста, само полијте ги канелоните. Ставете ги да се печат на 200 степени 20 минути.
За преливот, хоплата истурете ја во тенџерче и матете ја на тивок оган, со малку сол и мускатно оревче. Додадете ги триаголниците топено сирење и млекото и мешајте со маталка. Извадете ги канелоните (треба веќе да имаат фатена коричка) и истурете го преливот. Оставете да се допече уште 10тина минути и исклучете ја рерната.
Нека се оладат наредниот половина час и потоа имате вкусно и едноставно јадење.
Потребно:
250гр канелони (едно пакување)
500 гр брокула
300 гр печурки
1 стракче млад лук
1 стракче млад кромид
1 томатело
масло, бибер, сол, оригано
за прелив
100 мл. неутрална хопла
4 триаголници топено сирење
100 мл. млеко
мускатно оревче
Подготовка:
Младиот лук и младиот кромид ситно сечкани се пржат на тивко. Печурките се сечкаат на коцки и се додаваат во мешавината. Брокулата на страна се вари кратко (само да омекнат цветчињата) и се цеди, сечка на ситно и се додава во печурките. Посолувате, биберувате, ориганувате и оставате да се крчка за да пушти сок/вода и го додавате томателото. Се’ треба да се вари на тивко (јас на тројка правам се’). Откако ќе стивне сево ова, оставете го да се лади. Оладено, треба да е густо, но не и прегусто. Со лажичка ги полните канелоните и ги редите во четвртаста тепсија.
Доколку ви остане од течноста, само полијте ги канелоните. Ставете ги да се печат на 200 степени 20 минути.
За преливот, хоплата истурете ја во тенџерче и матете ја на тивок оган, со малку сол и мускатно оревче. Додадете ги триаголниците топено сирење и млекото и мешајте со маталка. Извадете ги канелоните (треба веќе да имаат фатена коричка) и истурете го преливот. Оставете да се допече уште 10тина минути и исклучете ја рерната.
Нека се оладат наредниот половина час и потоа имате вкусно и едноставно јадење.