Свадба - да или не?

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
Традиционелна свадба дефинитивно- не, ама може една добра журка со најблиските колку да му се даде значење на денот.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
83
Поени од реакции
22
Абе каква свадба? Бегај додека можеш. Од искуство ти кажувам. :DDDD

Член од
25 октомври 2010
Мислења
738
Поени од реакции
705
За свадба секако да, али не свадба со ора неко епѕтен се нервирам кога свират народна музика ма нема шанси да ме расположи ни тапан ни сакс,никад не сум слушал таква музика.
На сите свадби што сум бил се музика за пензионери а за младите кај?.Па и ти зборат зашто не играш,...па не играм не сум располозен и така си седам на маса да пројде време ке си се начукам да уништам болка у себе:(

Член од
21 април 2012
Мислења
144
Поени од реакции
58
So ovoj pamet, definitivno ne pak svadba, od ogromen kalibar. Fino restorance, 20-30 lugje i tolku. Imav skoro 400 gosti. Koga ke mi tekne samo deka se baciv so site po tripati...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
So ovoj pamet, definitivno ne pak svadba, od ogromen kalibar. Fino restorance, 20-30 lugje i tolku. Imav skoro 400 gosti. Koga ke mi tekne samo deka se baciv so site po tripati...
Јас тоа ќе го скокнам :) Какво црно бацување, да фрлам 50 евра на шминка и после баби да ме лигават.
Ќе им ја подавам раката, после нека оговараат ;)

Член од
29 ноември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
1
Ako vekje se zemame so dechko mi, edna od glavnite prichine kje bide radi svadbata. I toa selska svadba, so drveni klupi i prase na razhen na sred ulica, so zurli i tapani, so komshiite sho se sobiraat na oro, kachuvanje po masi i lepenje pari na svirachite... Si imame i orkestar odbrano, Malesheski Merak, epten za merak svirat.

O

onlya

Гостин
Свадбите ко свадби да бидеш гостин ги сакам но ја да имам не баш мада сум премногу млада за да размислувам сега за тоа но кога би требало да биде и тоа чудо би ја направила (доколку се согласува и другата половина) само ради мајка ми и татко ми. Родителите покрај нивниот живот живеат и за да си ги венчаат децата (посебно постарите генерации), да играат на нивните свадби, да бидат и тие еднаш грубо речено домаќини, а не само гости. Мада не го прикажуваат сите тоа и повеќето работите ги оставаат на младите но длабоко во себе сакаат нивните деца да имаат свадба според обичаите.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Свадба според народните обичаи НОУ УЕЈ ........... нема шанса ........... поретроградна ствар не сум видел од тоа, зурли, тапани, ора, народни песни, кичерајство, украсување на тераси, огради, капии, автомобили, свирење, па собирање на 100/200 души од кои блиски ти се и ги познаваш едно 20 од нив, а другите ти се роднини од 5то или од 10то колено кои или си ги видел само еднашка или двапати во животот или пак прв пат ги гледаш .......... така да нема смисла да викам и да ми доаѓа некој човек што воопшто не го познавам и не ми е близок, без разлика дали ми е роднина(поблизок/подалечен) или не ............. нешто помодерно може, приватна домашна забава, или вечера, но со потесен/помал круг на луѓе(само најблиски) друго не, не ми е до толку за парите што треба да се фрлат за тоа, да не ме сфатите погрешно, ретроградна и глупа ствар ми се тие старински обичаи и навистина ми се гади од нив и не можам да ги поднесам, а камо ли па да ги правам !
Е сега старите(родителите) обично се палат(повеќето) на тие старински народни обичаи и адети, но сепак младите се тие кои пресекуваат и одлучуваат дали ќе се слави и прави свадба и како, каде и со кого ќе се прави, крај краева бракот е правен документ така да свадбата/прославата ништо не менува, ако двајца се сакаат, се земаат, потпишуваат и чао пријатно(брак), а свадбата и сите останати пропратни ствари се само глупирање .......... одење по невестата ......... црква ........ кафана/хотел .............. ора ........... свиркање ....... кичерај ...... украсување ......... :tapp::X3:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Свадба според народните обичаи НОУ УЕЈ ........... нема шанса ........... поретроградна ствар не сум видел од тоа, зурли, тапани, ора, народни песни, кичерајство, украсување на тераси, огради, капии, автомобили, свирење, па собирање на 100/200 души од кои блиски ти се и ги познаваш едно 20 од нив, а другите ти се роднини од 5то или од 10то колено кои или си ги видел само еднашка или двапати во животот или пак прв пат ги гледаш .......... така да нема смисла да викам и да ми доаѓа некој човек што воопшто не го познавам и не ми е близок, без разлика дали ми е роднина(поблизок/подалечен) или не ............. нешто помодерно може, приватна домашна забава, или вечера, но со потесен/помал круг на луѓе(само најблиски) друго не, не ми е до толку за парите што треба да се фрлат за тоа, да не ме сфатите погрешно, ретроградна и глупа ствар ми се тие старински обичаи и навистина ми се гади од нив и не можам да ги поднесам, а камо ли па да ги правам !
Е сега старите(родителите) обично се палат(повеќето) на тие старински народни обичаи и адети, но сепак младите се тие кои пресекуваат и одлучуваат дали ќе се слави и прави свадба и како, каде и со кого ќе се прави, крај краева бракот е правен документ така да свадбата/прославата ништо не менува, ако двајца се сакаат, се земаат, потпишуваат и чао пријатно(брак), а свадбата и сите останати пропратни ствари се само глупирање .......... одење по невестата ......... црква ........ кафана/хотел .............. ора ........... свиркање ....... кичерај ...... украсување ......... :tapp::X3:
Да не заборавиш и јапонско знаме после зурлите и тапаните ;)
Барем да има зошто тапаните :pos:

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Сум за циркузи,ако е бал бар нека биде маскембал.:)
Инаку циркузите не ги прави никогаш младоженецот него сон на секоја девојка/жена е да има свадба како од цртаните шо ги гледала ко мала,тоа е јебига..
Мене свадбата и не би ме радувала многу али ергенската вечер(или како и да се вика ) со душа би ја чекал:):)

Член од
27 септември 2011
Мислења
423
Поени од реакции
682
Јас би сакала свадба, но не со сите тие испревртени обичаи измислени од милиони генерации. Тоа би била едноставна собиранка на блиските од моја и негова страна, со културна музика и вкусна вечера. Би сакала некоја опуштена атмосфера, без некои чочеци и глупости.

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Јас би сакала некоја мини свадбичка само со моите пријатели.И тоа на некое интересно место.Може под отворено небо.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Сум за циркузи,ако е бал бар нека биде маскембал.:)
Инаку циркузите не ги прави никогаш младоженецот него сон на секоја девојка/жена е да има свадба како од цртаните шо ги гледала ко мала,тоа е јебига..
Мене свадбата и не би ме радувала многу али ергенската вечер(или како и да се вика ) со душа би ја чекал:):)

Па не е баш сон на секоја девојка да ја љубат по три пат у образ 400 гости на свадбата ;)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Незнам на машките што цртани им пуштаат како мали, но ова со сонов е навистина смешно. Зарем уште ве лажат така? :)

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Незнам на машките што цртани им пуштаат како мали, но ова со сонов е навистина смешно. Зарем уште ве лажат така? :)
Машките гледаат бетмен,химен итн каде нигде нема асоцијација за свадба, додека девојчињата се палат на снежана,пепелашка ,принцови и после тоа очекуваат и нивната свадба да биде у тој стил,гламурозна и богата..99% од жените прават такви свадби,99% од жените веќе си го знаат венчалниот фустан како ќе им изгледа ..Да прашаш женско како ќе биде облечена за свадба одма се ќе ти раскаже до ситница а да прашаш машко ќе ти се изнасмее:) .Жените обожаваат свадба тоа е факт кој неможе да се негира..

Kajgana Shop

На врв Bottom