Свадба според народните обичаи НОУ УЕЈ ........... нема шанса ........... поретроградна ствар не сум видел од тоа, зурли, тапани, ора, народни песни, кичерајство, украсување на тераси, огради, капии, автомобили, свирење, па собирање на 100/200 души од кои блиски ти се и ги познаваш едно 20 од нив, а другите ти се роднини од 5то или од 10то колено кои или си ги видел само еднашка или двапати во животот или пак прв пат ги гледаш .......... така да нема смисла да викам и да ми доаѓа некој човек што воопшто не го познавам и не ми е близок, без разлика дали ми е роднина(поблизок/подалечен) или не ............. нешто помодерно може, приватна домашна забава, или вечера, но со потесен/помал круг на луѓе(само најблиски) друго не, не ми е до толку за парите што треба да се фрлат за тоа, да не ме сфатите погрешно, ретроградна и глупа ствар ми се тие старински обичаи и навистина ми се гади од нив и не можам да ги поднесам, а камо ли па да ги правам !
Е сега старите(родителите) обично се палат(повеќето) на тие старински народни обичаи и адети, но сепак младите се тие кои пресекуваат и одлучуваат дали ќе се слави и прави свадба и како, каде и со кого ќе се прави, крај краева бракот е правен документ така да свадбата/прославата ништо не менува, ако двајца се сакаат, се земаат, потпишуваат и чао пријатно(брак), а свадбата и сите останати пропратни ствари се само глупирање .......... одење по невестата ......... црква ........ кафана/хотел .............. ора ........... свиркање ....... кичерај ...... украсување .........
![Тапшање :tapp: :tapp:](/styles/default/xenforo/emot/tapp.gif)