не е тоа инает туку чиста логика
Не можеш да викаш јас сум антикомунист аликомунисти не постојат, или јас сум антифашист али фаќизам не постои...
Самото то што си сатанист произлегува дека постои, егзистира има религија, бог, идеологија... на која и се спротивставуваш или ја отфрлаш. Али сепак, признаваш дека постои. Не велам дека ја прифаќаш, туку признаваш. Ако си сигурен дека не постои бог и дека тој бог преку свои пророци им пренел на луѓе збор, учење тогаш нема да се замараш со градење и следење на сопстрвена религија која ќе бидио спротивставена на тој бог. Пример комунизмот. Вели Бог не постои и толку. Не гради свој пандан на христијанството или свои ритуали или религија која ќе му биди контра. Едноставно тотално го отфрла како измислица. А ако нештото е измислено, нема што да му создаваш спротивна религија.
Брат прво не може сатанизмот, овој на лавеј, да биде религија, поради тоа што се противи на религијата. Тоа ви е испомешано малце со црквата сатанска, членство и сите други попатни ствари. Не знам точно да кажам зашто ги содржи тие елементи на религија, зашто со видов на сатанизам се запознав читајќи ја темава, и според тоа мене ми изгледа поише као идеологија и све тоа со цркви, библии и членарини ми е малце глупо, али нејсе. Битно како
идеологија според мене е многу правилен. Нема да разглабам зашто, само ќе кажам дека мање-више се слагам со целата идеја. Е сеа, за муабетот што викаш дека се противи на религиите (вашите спорни монотеистички религии). Идеологијата на сатанизмов е да ја одржи човековата природа каква што е, каква што била отсекогаш - пред да настане било каква религија што проповеда тоа и тоа, вака и така. Во целата таа природа на човекот и негови основни инстинкти, спаѓа и
потребата да верува во нешто што ќе му биде духовен водич во животот, а тоа отсекогаш постои. Само што пред 3000 години на некој му текнало дека тој дел од човековата природа (потребата да веруваш) може да ја искористи за да манипулира со луѓето и нивните други потреби да ги моделира според неа, односно да ги смени во однос на тоа какви биле
првобитно. Значи друже, сатанизмот не е контрата, туку е оригиналот. Тој ја претставува човековата природа каква што е - со други зборови кажано, човекот е таков, каков што го претставил лавејовиот сатанизам многу подоцна. Единствено нешто што тој го проповеда е дека човекот е најдобар таков каков што бил настанат. Значи у право си дека сатанизмот настанал како спротивставување на релилгија, ама тоа може комотно да се поништи, зашто религијата е настаната како спротивставување на
идеологијата на сатанизмот, односно величање на човекот каков што е.