Самоубиство!

Lucy in The Sky

A girl with kaleidoscope eyes
Член од
8 март 2009
Мислења
304
Поени од реакции
34
Кога некој извршил самоубиство, сигурно му било премногу тешко. Никој не го прави тоа без причина, освен луѓето со психички пореметувања.
Дали ги оправдувам? - Се разбира дека не, дури и за најтешките проблеми постои решение. Но не велам дека луѓето што извршиле самоубиство се кукавици, пошто за да се самоубиеш треба навистина многу храброст.

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
da za samoubistvo treba mnogu hrabrost...no tie se lica koi ne veruvaat ni vo sebe ni vo nikoj drug pa mislat deka osven smrta ne im preostanuva nisto drugo!!

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Бљјак! Ме потсеќа на Шопенхауер... НЕГАТИВЕЦ! хехе...

Инаку уште Данте им дал посебен акцент на самоубијците.

Па нели едно од човековите права е сам да одлучува за себе... Дури и да реши да се самоубие, човекот, кога веќе умира на јаже, пробува да се спаси, го изразува инстинктот за живеење... Дали само психички растроените личности го прават самоубиството? Има ли примери за нормални луѓе што се самоубиле? Каква причина ти треба да го извршиш самоубиството? СИгурно силна...
Некој ќе рече дека Господ ти го дал и Господ може да ти го земе животот... Но, како што реков, човекот сам си одлучува за самиот себе.
Но обично од самоубиствата страдаат блиските, па затоа наидуваме на несогласување на тема самоубиство... Сепак... Некогаш ви дошло до самоубиство? Дали тогаш мислите на блиските и на последиците од твоето самоубиство? НЕ! Тогаш би мислиле само на настанот кој не фрлил во депресија.

Шо знам... тешко е да се дискуира за самоубиство....

mmm121

Pentaxian
Член од
27 јуни 2006
Мислења
545
Поени од реакции
21
Самоубиството го сфаќам како најголема форма на самокритика

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Самоубиството го сфаќам како најголема форма на самокритика
Што има самокритично во самоубиството?
Бегање и невозможност да се соочиш со животот и проблемите кои ги имаш не е баш самокритичност,туку знак на слабост.
Самокритичниот човек ќе се снајде лесно и ќе ја наоѓа секоја грешка во себе,притоа ќе најде начин да се искритикува/да се казни и сл.,но нема да си го скрати животот,нема да избега..

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Samoubistvoto e ubistvo na stresnata stvarnost koja ne podetarala do tamu da nepostoenjeto vo takva stvarnost ispaga pomalo zlo od participacija vo istata.
Nikoj ne se ubul zatoa sto se mu bilo ok pa nasproti toa goodbral nepostoenjeto, tuku edino kako pomalo zlo nasproti stvarnosta koja e surova i bezobzirna za nasite zelbi i nadezi.
Samoubistvoto e ubistvo na realnosta koja ne doterala do tamu da j negirame istata preku ubivanje na samiot sebe a so toa i na seta stvarnost koja ne nudi podobra alternativa.

mmm121

Pentaxian
Член од
27 јуни 2006
Мислења
545
Поени од реакции
21
Што има самокритично во самоубиството?
Бегање и невозможност да се соочиш со животот и проблемите кои ги имаш не е баш самокритичност,туку знак на слабост.
Самокритичниот човек ќе се снајде лесно и ќе ја наоѓа секоја грешка во себе,притоа ќе најде начин да се искритикува/да се казни и сл.,но нема да си го скрати животот,нема да избега..
Секако дека беше ова на заебанција кажано.... го слушнав ова во една хумористична емисија.
А самоубиството никако не го оправдувам, бидејќи со тоа не се решаваат проблемите туку само се префрлаат на нашите најблиски.

D

Dilan

Гостин
Можеш само да ги заебеш наречниците, ништо повеќе.... затоа не го оправдувам. Има и други начини како да им побегнеш на проблемите....кои нудат можност да им се вратиш на истите ко ќе ти стане досадно.

Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
Самуибиството го сфакам како најголем ГРЕВ!

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
За сите оние кои кажаа дека секој проблем може да се реши и дека они никогаш не би се самоубиле. јас разбирам дека ваков каков што им е сега животот тие никогаш не би си го одзеле. Забава, секс, јадење на маса спремено од мама. Единствени проблеми им се ако добијат кец у школо или недај боже дечкото/женската да им раскине. И јас верувам дека се што може да се замисли може да се оствари ама треба да си баш човекот за да го направиш тоа можно. А и проблемите кои некои луѓе ги мачат не се некои што би можеле да се разрешат туку така за минутка две и од просечна интелигенција.
Пред некое време на ТВ даваа емисија за едно девојче. Беше млада цел живот пред неа. Насмеана, позитивна, многу убава. Цело време животот и го опишуваа во слики. Во еден момент кажаа дека доживеала сообраќајка. Викам ај се дешава добро бар жива останала. Кога во наредниуот момент ја дадоа како изгледа. Целата изгорена. Не беше проблемот само тоа што предтоа беше преубава, а сега беше со белези место кожа. Полошо беше. И недостигаа делови од лице како надворешен нос, уши. Човече немаше клепачи. Мораше цело време да си капи некакви капки во очи за да функционираат нормално. Место прсти имаше нешто ко клешти од рак. Страшна работа. Замислете предтоа имала се, а сега речиси ништо освен празен живот, болка и страдање. Ако можете да си го претставите ова ќе сфатите што би го натерало самоубиецот да се самоубие. Една еврејска поговорка вели Тешко е да имаш па да немаш. Не секој што се самоубил е психично болен, Не секој што шета по улица е психички здрав.
Во секој случај интересна тема за дискусија.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Самуибиството го сфакам како најголем ГРЕВ!
Би било добро да образложиш зошто и како самоубиството е најголем грев (и имај во предвид дека ова е философија и психологија подфорумот, а не религија)
А јас го сфаќам како што Черчил го сфаќал, кој е поголем мадерфакер сега?
Черчил или Библијата? А?
:pipi:
Такви "мерења" може во подфорумот Религија, каде што и има тема во која се дискутира за религијата и нејзиниот став кон самоубиството.

Тука прескокнете го религиозниот аспект.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Samoubistvo?!!!!

Ima eden moment koj sto nikako ne uspevam da go skontam pri samoubistvoto.

Ti se dava moznost da zivees, se ragjas neli, zivotot ti nudi milion ubavini koi mozes da gi vkusis ako sakas..... okey, ete ti si nekoj baksus neviden, pa se nekoi crnila ti se desavaat, patis, vo ocaj zivees i etc. .... kako i da e, najlosoto sto moze da ti se sluci pri takoc slucaj e da umres. Znaci da ostanes bez korka leb i da crknes.
Zosto bi se ubil pred vreme koga znam deka i taka taka najlosoto sto moze da me snajde i prirodno, e tokmu toa, da umram. A mozebi u megjuvreme ke mi se sluci nekoja neverojatna rabota koja ke me izvlece od gomna. Od kaj da znam. :toe::toe:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Samoubistvo?!!!!

Ti se dava moznost da zivees, se ragjas neli, zivotot ti nudi milion ubavini koi mozes da gi vkusis ako sakas..... okey, ete ti si nekoj baksus neviden, pa se nekoi crnila ti se desavaat, patis, vo ocaj zivees i etc. .... kako i da e, najlosoto sto moze da ti se sluci pri takoc slucaj e da umres. Znaci da ostanes bez korka leb i da crknes.
Zosto bi se ubil pred vreme koga znam deka i taka taka najlosoto sto moze da me snajde i prirodno, e tokmu toa, da umram. A mozebi u megjuvreme ke mi se sluci nekoja neverojatna rabota koja ke me izvlece od gomna. Od kaj da znam. :toe::toe:
Па ваљда се води од онаа теза дека така е боље уствари , да си ги скрати маките и да не умира полека во болка него да оконча еднаш-засекогаш...:toe:
Не гледа излез никаде, автоматски кога мислите се црни тогаш нема голема моќ на расудување и перцепирање на стварите, све што ќе се напраи се чини дека е залудно и дека ништо не би помогнало...
Нема оптимизам, разочараност, стравот од друга страна се повеќе преовладува...

Не оправдувам , ама разбирам во некои ситуации...Ама во некои кога ќе се самоубие кога е на врвот на успешна кариера и сето тоа од некој хир, е тоа ме курчи, а кај нас самоубиството више стана секојдневна практика и више ништо не ме чуди...

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Samoubistvo?!!!!

Тука си у заблуда, најлошото што може да те снајде не е смртта, најлошото е некое тешко сценарио како на пр. замисли си дека гориш несакајќи во пожар и целата кожа ти е како на чудовиште после тоа ни операција не помага ништо и осуден си да живееш така, или друго сценарио замисли си дека доживуваш сообраќајна несреќа и останувашинвалид во количка, тоа е најлошото што може да те снајде а не смртта размисли:uvo:

Kajgana Shop

На врв Bottom