...срцка, не за мене туку за брачед на @Stern, јас само малкуцка помогнав ако можете вие да му одговорите!Право на пензија имаш ако си има 401К акаунт, и си во редовен престој во државата барем 5 години.
Eve ti razlichni modeli i golemini!Imav dobra cerada za sega vekje ,,penzioniranata kola,, solidno ja plativ. Parkirana vo opstina centar, na parkingot kade sega mi e ,,novata,, kola.
Eden den ,,prezivea,, vtoriot ,,iscezna,, ceradata.
Sega za Pezoto kupiv od onie golemite prekrivki za staklo no za od nadvor //so ,,ushi,, za priglavuvanje vo predni vrati//, so cel kako bi ja zastitil od sonce celosno vnatresnosta, zosto znaes kolku ,,trakatanci t.e. kutii,, ima okolu sredniot retrovizor pa od vnatre e vozmozno samo legnata zastitata vrz plastiki.
Mi go skinaa tretiot den, ostanaa samo ,,ushite,, zaglaveni vo vrati.
Izgleda si iselen od Makedonija, pa coveka brzo se uchi na normanoto i go zaborava nenormalnoto. Uzivaj tamu kade si, vaka povremeno ponekogas kje se potsetish na tazniot mentalitet kaj nas.
Fala ti sepak za sovetot. Sekoe dobro.
Не знам судска пракса како е во МКД, тоа може само некој адвокат да ти каже (види и во темата Правни совети).Здраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
1. Дали доколку ме тужи на суд дали се признава решение за одобрено користење на годишен одмор.
2. Хипотетички на суд излезам виновен, пресудат во негова корист и треба да му платам парична оштета, дали после тоа се впишува пресудата во казнената евиденција и нема да пишува дека сум неосудуван.
Било каква помош за да се справам со ситуацијата е добредојдена.
Благодарам однапред
Nemash shto da potpishvash!Здраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
1. Дали доколку ме тужи на суд дали се признава решение за одобрено користење на годишен одмор.
2. Хипотетички на суд излезам виновен, пресудат во негова корист и треба да му платам парична оштета, дали после тоа се впишува пресудата во казнената евиденција и нема да пишува дека сум неосудуван.
Благодарам однапред
Мој совет веднаш да го пријавиш во трудова инспекцијаЗдраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
Благодарам однапред
Доколку си на неопределено може да ти се фати само . Освен ако немаш негде во договор клаузула дека може еднострано да ти го прекине работен однос. Не потпишувај ама баш ништо има игри доколку сака да те намести може да рече 4 дена не си дошол на работа и автоматски ти е отказ ама со решение за одмор ама баш ништо не ти може.Здраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
Благодарам однапред
Ако сакаш да ги вратиш инаку немаш ти никаква обврска ни закон не е товоја вина свиркај си , ако веќе сакаш да ги вратиш да треба да ги уплатиш на фирмата.Дали некој знае.
Исплатено е плата од страна на книговодство по грешка на лице кое е избркано поради глупост туку
Како да се вратат парите во фирма? На драга волја или може да се покрене постапка некоја?
Шо доколку несака да ги врати?
Направивме налог за да потпише но што друго?
Белки некој знае законот како е
Добро ,дали можат да тужат?Доколку си на неопределено може да ти се фати само . Освен ако немаш негде во договор клаузула дека може еднострано да ти го прекине работен однос. Не потпишувај ама баш ништо има игри доколку сака да те намести може да рече 4 дена не си дошол на работа и автоматски ти е отказ ама со решение за одмор ама баш ништо не ти може.
Автоматски споено мислење:
Ако сакаш да ги вратиш инаку немаш ти никаква обврска ни закон не е товоја вина свиркај си , ако веќе сакаш да ги вратиш да треба да ги уплатиш на фирмата.
Covekot ne e pismen i nema vreme da odi do banka , reshil otkazot da go iskoristi i da prosheta edno 2 Meseci na odmor!Добро ,дали можат да тужат?
Одјавен работник од почеток на месец ,си има увид ама тоа шо исплатиле по грешка ништо не му можат?
(цар си)
Имаше порано такви случкиCovekot ne e pismen i nema vreme da odi do banka , reshil otkazot da go iskoristi i da prosheta edno 2 Meseci na odmor!
Sakam da kazha , ima mnogu izgovori zoshto ne im gi vratil dodeka ne mu se javile AKO voopshto i mu se javat!
Pa ako igrash na nivnoto oro taka ti e.Имаше порано такви случки
Па се јавувале па пак ништо.
Бркаат преку нок ,а кога сакат отказ сакат рок да им дадеш . Они те остават на улица а кога ти си одиш ги оставаш на цедило.
За што да те тужат за нивна грешка? По кој основ и по кој закон ќе те тужат? Само на твоја добра воља може да ги вратиш законски ама ништо не ти можат.Добро ,дали можат да тужат?
Одјавен работник од почеток на месец ,си има увид ама тоа шо исплатиле по грешка ништо не му можат?
(цар си)