Сакам да знам!

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.881
Поени од реакции
20.514
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.810
Поени од реакции
37.810
Право на пензија имаш ако си има 401К акаунт, и си во редовен престој во државата барем 5 години.
...срцка, не за мене туку за брачед на @Stern, јас само малкуцка помогнав ако можете вие да му одговорите!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.639
Поени од реакции
8.464
Imav dobra cerada za sega vekje ,,penzioniranata kola,, solidno ja plativ. Parkirana vo opstina centar, na parkingot kade sega mi e ,,novata,, kola.
Eden den ,,prezivea,, vtoriot ,,iscezna,, ceradata.
Sega za Pezoto kupiv od onie golemite prekrivki za staklo no za od nadvor //so ,,ushi,, za priglavuvanje vo predni vrati//, so cel kako bi ja zastitil od sonce celosno vnatresnosta, zosto znaes kolku ,,trakatanci t.e. kutii,, ima okolu sredniot retrovizor pa od vnatre e vozmozno samo legnata zastitata vrz plastiki.
Mi go skinaa tretiot den, ostanaa samo ,,ushite,, zaglaveni vo vrati.
Izgleda si iselen od Makedonija, pa coveka brzo se uchi na normanoto i go zaborava nenormalnoto. Uzivaj tamu kade si, vaka povremeno ponekogas kje se potsetish na tazniot mentalitet kaj nas.
Fala ti sepak za sovetot. Sekoe dobro.
Eve ti razlichni modeli i golemini!
Izmeri go stakloto kolku e golemo i porachaj si!

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Me interesira Dali predlog zakonot za rabota na neopredeleno vreme e donesen so toa sto rabotodavecot posle 5 godini na rabotnikot na opredeleno vreme mora da dade resenie za neopredeleno ili otkaz. Kako e sega zakonot kolku vreme smee da bide rabotnikot na opredeleno vreme ?

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
540
Поени од реакции
266
Здраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
1. Дали доколку ме тужи на суд дали се признава решение за одобрено користење на годишен одмор.
2. Хипотетички на суд излезам виновен, пресудат во негова корист и треба да му платам парична оштета, дали после тоа се впишува пресудата во казнената евиденција и нема да пишува дека сум неосудуван.

Било каква помош за да се справам со ситуацијата е добредојдена.

Благодарам однапред

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.216
Поени од реакции
12.027
Здраво, денес (02.07) работодавецот ми се заканува дека ќе ме тужи ако не потпишам отказно решение со дата 28.06, а јас имам решение за користење на годишен одмор од 15.06 заклучно со 01.07 со потпис и печат од фирмата. Сака да ме одјави порано за да не ме следува К15.
1. Дали доколку ме тужи на суд дали се признава решение за одобрено користење на годишен одмор.
2. Хипотетички на суд излезам виновен, пресудат во негова корист и треба да му платам парична оштета, дали после тоа се впишува пресудата во казнената евиденција и нема да пишува дека сум неосудуван.

Благодарам однапред
Не знам судска пракса како е во МКД, тоа може само некој адвокат да ти каже (види и во темата Правни совети).

Во принцип можи само да ти јади пајпата чим има потпис и печат од фирмата на решението за одмор. Чувај го тој оригинал ко очите.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.639
Поени од реакции
8.464

Благодарам однапред
Nemash shto da potpishvash!
Nema zakon na Zemjava shto mozhi da te prinudi da potpishish!
Neka te tuzhi ako ima Muda!

A i ako za vakva ili slichna rabota te osudat, toa ne e krivichno sudenje shto ce ti se broi!

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.658
Поени од реакции
797

Благодарам однапред
Мој совет веднаш да го пријавиш во трудова инспекција

Последно уредено:
Член од
23 март 2011
Мислења
1.172
Поени од реакции
1.056
Дали некој знае.

Исплатено е плата од страна на книговодство по грешка на лице кое е избркано поради глупост туку
Како да се вратат парите во фирма? На драга волја или може да се покрене постапка некоја?
Шо доколку несака да ги врати?

Направивме налог за да потпише но што друго?

Белки некој знае законот како е

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.876
Поени од реакции
1.633

Благодарам однапред
Доколку си на неопределено може да ти се фати само . Освен ако немаш негде во договор клаузула дека може еднострано да ти го прекине работен однос. Не потпишувај ама баш ништо има игри доколку сака да те намести може да рече 4 дена не си дошол на работа и автоматски ти е отказ ама со решение за одмор ама баш ништо не ти може.
Автоматски споено мислење:

Дали некој знае.

Исплатено е плата од страна на книговодство по грешка на лице кое е избркано поради глупост туку
Како да се вратат парите во фирма? На драга волја или може да се покрене постапка некоја?
Шо доколку несака да ги врати?

Направивме налог за да потпише но што друго?

Белки некој знае законот како е
Ако сакаш да ги вратиш инаку немаш ти никаква обврска ни закон не е товоја вина свиркај си , ако веќе сакаш да ги вратиш да треба да ги уплатиш на фирмата.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.172
Поени од реакции
1.056
Доколку си на неопределено може да ти се фати само . Освен ако немаш негде во договор клаузула дека може еднострано да ти го прекине работен однос. Не потпишувај ама баш ништо има игри доколку сака да те намести може да рече 4 дена не си дошол на работа и автоматски ти е отказ ама со решение за одмор ама баш ништо не ти може.
Автоматски споено мислење:

Ако сакаш да ги вратиш инаку немаш ти никаква обврска ни закон не е товоја вина свиркај си , ако веќе сакаш да ги вратиш да треба да ги уплатиш на фирмата.
Добро ,дали можат да тужат?
Одјавен работник од почеток на месец ,си има увид ама тоа шо исплатиле по грешка ништо не му можат?

(цар си)

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.639
Поени од реакции
8.464
Одјавен работник од почеток на месец ,си има увид ама тоа шо исплатиле по грешка ништо не му можат?

(цар си)
Covekot ne e pismen i nema vreme da odi do banka , reshil otkazot da go iskoristi i da prosheta edno 2 Meseci na odmor!

Sakam da kazha , ima mnogu izgovori zoshto ne im gi vratil dodeka ne mu se javile AKO voopshto i mu se javat!

Член од
23 март 2011
Мислења
1.172
Поени од реакции
1.056
Covekot ne e pismen i nema vreme da odi do banka , reshil otkazot da go iskoristi i da prosheta edno 2 Meseci na odmor!

Sakam da kazha , ima mnogu izgovori zoshto ne im gi vratil dodeka ne mu se javile AKO voopshto i mu se javat!
Имаше порано такви случки
Па се јавувале па пак ништо.
Бркаат преку нок ,а кога сакат отказ сакат рок да им дадеш . Они те остават на улица а кога ти си одиш ги оставаш на цедило.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.639
Поени од реакции
8.464
Имаше порано такви случки
Па се јавувале па пак ништо.
Бркаат преку нок ,а кога сакат отказ сакат рок да им дадеш . Они те остават на улица а кога ти си одиш ги оставаш на цедило.
Pa ako igrash na nivnoto oro taka ti e.
Ama ako si odluchil da si odish ima edna recepta, zdravo, eve ti otkaz, i odish da rabotish toj den.
Posle pola saat ne ti e arno i odish na lekar, Od lekar zemash bolovanje za depresija (zaradi otkazot shto te primorale od mnogu losha rabotna klima de)
I otkazniot rok gledash da go pominish po plazhi! Demek treba da si na opushteno i svezho vreme :pos:

So edna recenica, Davash otkaz i koj mu ebe mater!

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.876
Поени од реакции
1.633

(цар си)
За што да те тужат за нивна грешка? По кој основ и по кој закон ќе те тужат? Само на твоја добра воља може да ги вратиш законски ама ништо не ти можат.

Kajgana Shop

На врв Bottom