Сакам да знам!

Член од
13 септември 2023
Мислења
6
Поени од реакции
0
Дали некој се разбира во пресметка на плата,вкупно 240 саати. Работен договор и анекс од 33.352 бруто плата ноќна работа 50 саати работа во недела 29 и и работа во 3 смени 50 ,и вишок саати 80 ако одземе 240-80 и ако е законски плаќањето на вишок саати и права кои ги имам за нив дали можат да се земат како денови слободни
Автоматски споено мислење:

Дали некој се разбира во пресметка на плата,вкупно 240 саати. Работен договор и анекс од 33.352 бруто плата ноќна работа 50 саати работа во недела 29 и и работа во 3 смени 50 ,и вишок саати 80 ако одземе 240-80 и ако е законски плаќањето на вишок саати и права кои ги имам за нив дали можат да се земат како денови слободни

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
514
Поени од реакции
218

Чекаj чекаj, како законски ти работиш 240 саати ? Според закон за работни односи предвидено работно време е 40 часа неделно, односно во просек по 8 часа на работен ден. Може да има прекувремена работа но трае најмногу осум часа во текот на една недела и најмногу 190 часа годишно. Прекувремената работа во период од три месеци не може во просек да надминува повеќе од осум часа неделно.
Основната плата на работникот се зголемува по час најмалку за:
•Прекувремена работа - 35%
•Работа ноќе - 35%
•Работа во три смени - 5%
•Работа во ден на неделен одмор - 50%
Така да тоа што си го пишувал е потполно незаконско од твоjот газда. Во просечен месец со 21 работен ден односно 168 работни часови, наjмногу може да имаш уште 32 работни часа што би дошло 200ч во текот на еден месец, ти работиш 240ч, претпоставувам работиш во градежна компаниjа или некоjа сепарациjа, работното време ти е 10ч на ден, понеделник до сабота. Не сум правник ама мислам дека неможе законски да ти плати прекувремено 60-80 часа на месец, може да ти компензира со слободни денови (платени нормално).

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Има некоја бесплатна апликација за логирање посетени градови? Знам за држави има, ама обично опцијата за градови им е за плаќање.
Google Maps (Maps Timeline или така нешто го викаат, ми праќа месечно маил кои места ги имам посетено, околу нова година за цела година, и плус ги обележува со сини маркери).

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.469
Поени од реакции
58.896
Функционира или не? :D
Само за вработени во МВР :D

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.361
Функционира или не? :D
За да стигаат казни не, посекако ке објават кога ке бидат во функција (во смисол кога ке почнат честитки да испраќаат) има мега вест да биде на вести и портали
Иначе гледам и по Србија со истиве камери на автопативе им мерат време поминато од точка А до точка Б за колку време

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Иначе гледам и по Србија со истиве камери на автопативе им мерат време поминато од точка А до точка Б за колку време

Ne pishuvaj toa shto ne znaesh!
Vo srbija vejche 7-8 godini Ima section control na SITE AVTOPATI i raboti mnogu ednostavno i bez kameri !

Na vleznata naplatna na Krtata shto ti ja davaat ti go vnesuvaat saatot koga si vlegol i na izlezot kompjuterot presmetuva vo kolku saatot NAJRANO si trebal da izlezish za da ne dobijash kazna!
Znaci ako si vlegol vo 10:00 i si trebal do Belgrad da vozish preimer 100min presmetano sprema postavenite znaci znachi si trebal da izlezish vo 11:40h ako si porano na Kujchickata od izleznata Rampa se pali crvena Lampa i dokolku stoi policaec ti doajga i si pravite muabet :D se razbira zavrshuvate so olesnet Parichnik!

Vo Avstrija i germanija ima slichni mobilni i fiksni section control so toa shto tuka te Slika radarot i cestitkata ti doajga doma dolkolku si so adresa vo nekoja od zemjite so koi shto se vospostaveni dogovori so predavanje na Kaznite!
Znachi slikan vo Avstrija si dobivash cestitka i vo Germanija i obratno. E sea so Mk tablici ce si pominish baz kazna osven AKO sluchanjo ne te zastani policija za nekoe drugo delo i koga ce otvori PC i im izleguva i taa kazna!

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.361
Ne pishuvaj toa shto ne znaesh!
Vo srbija vejche 7-8 godini Ima section control na SITE AVTOPATI i raboti mnogu ednostavno i bez kameri !

Na vleznata naplatna na Krtata shto ti ja davaat ti go vnesuvaat saatot koga si vlegol i na izlezot kompjuterot presmetuva vo kolku saatot NAJRANO si trebal da izlezish za da ne dobijash kazna!
Znaci ako si vlegol vo 10:00 i si trebal do Belgrad da vozish preimer 100min presmetano sprema postavenite znaci znachi si trebal da izlezish vo 11:40h ako si porano na Kujchickata od izleznata Rampa se pali crvena Lampa i dokolku stoi policaec ti doajga i si pravite muabet :D se razbira zavrshuvate so olesnet Parichnik!

Vo Avstrija i germanija ima slichni mobilni i fiksni section control so toa shto tuka te Slika radarot i cestitkata ti doajga doma dolkolku si so adresa vo nekoja od zemjite so koi shto se vospostaveni dogovori so predavanje na Kaznite!
Znachi slikan vo Avstrija si dobivash cestitka i vo Germanija i obratno. E sea so Mk tablici ce si pominish baz kazna osven AKO sluchanjo ne te zastani policija za nekoe drugo delo i koga ce otvori PC i im izleguva i taa kazna!
Не го тупи жити се мора за се најпаметњн да се напраиш, ме заболе мене од кога на кртонче им мереле јас пишав за камерите дека исти користат од лани и сега се на сите излези порано не им беа така

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Не го тупи жити се мора за се најпаметњн да се напраиш, ме заболе мене од кога на кртонче им мереле јас пишав за камерите дека исти користат од лани и сега се на сите излези порано не им беа така
Pa i jas ti kazhav istoto, da ne se prajsh pameten! i zgora na se i da ne treskash gluposti!
Kamerite ne gi koristat za Section Control!

Prevedi si sam!

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.361
Pa i jas ti kazhav istoto, da ne se prajsh pameten! i zgora na se i da ne treskash gluposti!
Kamerite ne gi koristat za Section Control!

Prevedi si sam!
Човеку го тупиш ама реално многу

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Човеку го тупиш ама реално многу
More objasni be ako ti izgleda kako tupenje!
Ti se kazha kako e . Od patarina do patarina se meri. i ima na nekolku mesta i kameri na sredina na delnicata I NITU EDNA ne e e na Patarina namestena!

I za da rechish Tupish treba da imash i fakti. A ne samo vaka od rakav od dosada ili oti ne ti odgovara muabetot.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.361
More objasni be ako ti izgleda kako tupenje!
Ti se kazha kako e . Od patarina do patarina se meri. i ima na nekolku mesta i kameri na sredina na delnicata I NITU EDNA ne e e na Patarina namestena!

I za da rechish Tupish treba da imash i fakti. A ne samo vaka od rakav od dosada ili oti ne ti odgovara muabetot.

Па еве пак го тупиш јас не реков дека од пред две години почнале со мерењето него дека со тие камери како во Скопје што наместија почнаа да мерат брзина и да сликаат од пред две години е тоа беше поентата као и стилот не се играчка камериве

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
беше поентата као и стилот не се играчка камериве
Toa e malce drugo!
Inache vo Germanija ima i Kameri shto ti go merat rastojanieto do voziloto pred tebe . Kaznite pochnuvaat od 100€ a za poseriozni rastojanija i do 3 Meseci bez vozacka + 430€
I shto e najzaebano za ovie kameri, gi mestat koga ce im tekne i kaj shto ce im tekne. Da gi primetish nema shansa. A koga ce gi primetish vejche ti e prekasno.
Taka da kamerite ne se nikakva zaebancija tuku salam problem za pola Makedonija ludaci.

vlcsnap-2017-05-18-15h07m52s36.5607370.png

vlcsnap-2017-05-18-15h07m03s101.5607369.png

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.444
Поени од реакции
11.361
Toa e malce drugo!
Inache vo Germanija ima i Kameri shto ti go merat rastojanieto do voziloto pred tebe . Kaznite pochnuvaat od 100€ a za poseriozni rastojanija i do 3 Meseci bez vozacka + 430€
Taka da kamerite ne se nikakva zaebancija tuku salam problem za pola Makedonija ludaci.
На кумот татко му камионџија е рутата му е до Шведска така да не знам во која европска земја ама битно му стигна казна за престигнување на полна со цигарата во уста :masa:
За шипурките во скопјево не постои црвено момемтално ама ке видиме со камериве дали ке има шанси да се брише ипак за Македонија се работи

Kajgana Shop

На врв Bottom