Сакам да знам!

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Дали овој викенд се рачуна за трет викенд во месецот? Можно е да патувам со воз, па да си знам да не имам бесплатна карта, ако не, ќе си купам. Пошто 1ви беше недела и фактички тој викенд почна на 30ти октомври, па би требало за прв викенд у месецот да се рачуна 5-7 ноември и овој ќе му дојде трет. Ако некој знае со сигурност, фала. :)

E

Epsilon

Гостин
Како може да се стане пожарникар, што треба да се изучи/заврши?

AntiSpamMaster

Find Beautiful Girls from your town for night
Член од
18 август 2011
Мислења
112
Поени од реакции
83
Дали овој викенд се рачуна за трет викенд во месецот? Можно е да патувам со воз, па да си знам да не имам бесплатна карта, ако не, ќе си купам. Пошто 1ви беше недела и фактички тој викенд почна на 30ти октомври, па би требало за прв викенд у месецот да се рачуна 5-7 ноември и овој ќе му дојде трет. Ако некој знае со сигурност, фала. :)
Да, овој викенд е. И ја сум студент па се распрашував и за овој викенд викаат дека било.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Зошто во македонскиот јазик не постои можност така лесно да се oсмислат зборови како што е случај со англискиот јазик?
Има ли во мак.јазик соодветен збор пример за binge-watch, што значи “to watch a large number of television programmes (especially all the shows from one series) in succession

Член од
22 ноември 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
da mi kaze nekoj nesto za www.fxlider.com ....se pretstavuva kako kompanija koja ti ovozmozuva da bides del svetskata berza i ovozmozuva trguvanje na istata so valutni parovi (EUR/USD , AUD/CAD , EUR/GBP i drugi,kako i trguvanje so akcii na zlato,srebro,nafta i dr.) ....Normalno kako i site drugi slicni kompaniii,baraat da vlozis odredeni sredstva so koi bi go pocnal trguvanjeto...Prasanjeto mi e DALI NEKOJ ZANE NESTO VO VRSKA SO TAA KOMPANIJA,DALI E OBICNA LAGA,PREVARA ILI MOZE DA SE VERUVA I VLOZI VO TOA ???nov sum vo fourumot i nez kako da otpocnam tema..se nadevam deka ke procita nekoj,ke ima razbiranje i vreme da odgovori...Fala[DOUBLEPOST=1448201130][/DOUBLEPOST]KAKO da otvoram tema ? nov sum ? ili bar odgovorete mi na prasanjeto ... www.fxlider.com ....prevara,laga e ,ili moze da im se veruva

Последно уредено:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
da mi kaze nekoj nesto za www.fxlider.com ....
Законот за девизно работење забранува физички лица од Македонија да тргуваат со девизи или со хартии од вредност на странски пазари. Имаше лани и закани од УЈП за големи казни (читни во спјолерот)

Скопје, 16 август 2014 (МИА) - Надлежните институции почнаа да преземаат мерки за откривање и казнување на физичките лица коишто неовластено тргуваат и вложуваат преку интернет-платформи во хартии од вредност на странски пазари, што е забрането согласно Закoнот за девизно работење, соопшти денес Министерството за финансии, НБРМ и Комисијата за хартии од вредност.

- Сакаме да ја информираме јавноста дека во Република Македонија согласно со Законот за девизно работење, физичките лица - резиденти на Република Македонија, не смеат да вложуваат во хартии од вредност во странство. Според тоа, тргувањето, односно вложувањето во акции, обврзници, инструменти на пазарот на пари, деривативни финансиски инструменти и во други финансиски инструменти на странските финансиски пазари преку интернет-платформите е забрането, се вели во денешното соопштение од овие институции.

Во него се додава дека во последно време се забележува наплив на понуди за заработка со тргување преку интернет-платформите, кои ветуваат остварување големи приноси и дополнителни парични средства за вложување, со цел полесно привлекување на потенцијалните инвеститори.

- Тргувањето преку интернет-платформите со себе носи голем број ризици и може да доведе до високи загуби за вложувачите. За да се спречи ваквото тргување, надлежните органи почнаа да преземаат мерки за откривање и казнување на физичките лица коишто неовластено тргуваат и вложуваат преку овие интернет-платформи, се посочува во соопштението.

Надлежните институции потсетуваат дека казните за физичките лица коишто вложуваат во странски хартии од вредност на овој начин се во висина од 1.500 до 3.000 евра.

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.389
Поени од реакции
3.403
Дали некој може да ми каже или да ми дефинира што е асоцијализација и десоцијализација?

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.732
Поени од реакции
12.782
Дали некој може да ми каже или да ми дефинира што е асоцијализација и десоцијализација?
* Асоцијализација е избегнување на социјализирање по свој избор.
* Десоцијализација најчесто се употребува кога си попречен во социјализарње поради некаква причина.

Исто битни разлики се во тоа што асоцијален ( асоцијализиран ) најчесто подразбира човек што карактерно е таков, што е, интроверт, што не сака премногу или немал некакво искуство во социјализирање. Десоцијализација е најчесто кога некој што претходно покажувал знаци на социјален тип, моментално се однесува поинаку од тоа. Подразбира дека имал некакво искуство во социјализирање, поточно не е во негов карактер да избегнува собири итн.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Да не знае некој колку кошта повратен билет до Попова Шапка (од Скопје) и кој организира превоз? Пошто барав на страницата на автобуската ама немаше за Шапка.

Kajgana Shop

На врв Bottom