Пошто викаш дека фудбалот денес е посебен универзум за старовремците кога ќе ископаш барем еден играч на денешницава кој изведува слободни удари и со поголем процент на реализација од дедо Синиша Михајловиќ јави ми се да те частам у било која кафана по твоја желба:
L'ultima seduta della settimana del Bologna, a Casteldebole, è stata caratterizzata dal lavoro prevalentemente atletico agli ordini del prof. Marchesi. Prota...
www.youtube.com
www.youtube.com
Имам изгледано многу инсерти и видеа од стари утакмици ама никогаш не сум обрнал внимание да споредувам со денешниов фудбал. Едноставно ме интересирало како играле Кројф, Марадона, Ромарио, Платини и компанија.
Е сеа, пред некој ден најдов еден канал на јутуб со хајлајтси од стари утакмици кои траат по 15тина минути.
Од 78ма финалето Аргентина Холандија ги изгледав сите финалиња до 2002ра.
Полошо и понефудбалско нешто не постои.
Фудбал на ура, рогање, тепање, секој сам игра, секој шутира од кај сака, гол не можат да погодат, смислени акции не постојат.
Ужасот траеше до втората половина и крајот на 90тите каде веќе се приметува смислена игра, акции, планско играње фудбал, тактика, дисциплина и све тоа.
Е сеа све у свое време нормално, за тој стил на игра што се играл пред 40 50 години си имало феномени кои најдобро се снаоѓале таму и затоа остануваат запишани како фудбалски великани.
Можда за 40 години од сега ова што го игра Меси ќе му биде чудно и смешно на некој, јеби га, не знаеме како ќе еволуира фудбалот.
Од сите тие едино сметам дека Марадона би бил барабар со денешниве и би го играл фудбалов што се игра сега.