Русија - смена во надворешната политика?

Член од
16 декември 2009
Мислења
948
Поени од реакции
415
Јас сум русофил.
Русофил сум зато што согледувајќи ги сите вектори кои влијаат врз меѓунардната политика уверен и убеден сум дека рускиот вектор е најдобриот за нас.
А за Русија и нејзината убавина,за нејзините села реки и градови,за нејзините планини крајбрежја и езера...........тоа е цел еден континент на убавина и спокој за православниот словенски македонски народ.
Се сеќавам на мирисот и ветерчето кое дува на вливот на Волга во Каспиското море на лето,па патувањето по каналот Волга-Дон се до Црното Море.
Тој што ја видел Русија на лето знае каков е тој прекрасен континент не недопрена природа и прекрасни гостопримливи православни словени........
 
Член од
9 февруари 2020
Мислења
12
Поени од реакции
10
Хмм, добро е, има напредок, почна да чукаш по тастатурата, да бараш по интернет.
Сигурно се помачи, ама не најде нешто што ќе ти потврди дека Буран или 47ката се копија. Не се бидејќи виде дека се комплетно различни дизајни, како што и прочита на Quora, Wiki, или тој другиот сајт. Знам дека е тешко против факти, уште потешко прифаќање пораз, па затоа преминуваш кон "тотален морон", нешто менувале, и сл.
Тоа што Калашников се дружел со Хуго, што крилата на Буран се слични со Шатлите, не е никаков доказ дека се копија, како што впрочем и прочита.
Настрана тоа што повеќето авиони личат едни на други. Глупаво би било да речиш дека 777ката е копија на 330ката, само затоа што се многу слични. Тешко дека и би погодил кој е кој, всушност за скоро било кој авион.
Tу-4, да, е копија, но не и Ту-95, Tu-114 (револуционерен за своето време), Ту-160, Tу-22, како и многу други.
Самиот факт што постоеле толку многу различни дизајни, еден куп развојни бироа, повлекува тоа дека технологијата и науката биле доста развиени, бидејќи за да направиш авион треба да имаш развиена металургија, хемија, машинство, итн.
Во спротивно секоја земја ќе правеше авиони, возови, нуклеарки...
Оваа груевистичкава цепидлака уше сака да се бламира.

За Ту-4 кој бил апла украден од B-29, за што сведочат самите руски авиоконструктори, ти се избламира на мртво име и уше прогласуеш „победа“. Броиш штрафови и анализираш каков бил ретровизорот на Буранот, а пошироката слика не ја глеаш. Ти си ко Дастин Хофман у "Rain Main".

А Михаил Калашников бил неписмена сељандура од село Курја на Алтај шо го нема на карта, со завршено 7-мо одделение и никакви познавања од машинство, физика и математика, а ти продужи да веруеш дека на свои 28 години он бил вундеркинд и дека не содрал нишо од Шмајзер, кој у споредба со него бил Ајнштајн и Госпот лично. Ова го признаваат и многу Руси (не сите, но многу). У самото интервју шо ти го линкав има и вакви и онакви мислења.

Чак Михаил не бил Русин, туку потекнувал од Украина и правото презиме му било Калашник, а ’ов’ ваљда му туриле за полесно да го асимилираат у Русин (ил’ тако нешто).

Ропакот Михаил Калашников бил гуран чисто од идеолошки причини зашто имал „пролетерско“ порекло шо и’ било потребно на сталинската пропаганда. Дека имал природна интелигенција, тоа да (знаел да попраи чесма без да вика мајстор), ама геније не бил. За све ова сведочел неговиот дааалеку поспособен колега инж. Александр Зајцев, кого власта го понижувала у корист на Михаил (руска раота). Чак се вели дека АК-47 првично не значело „автомат калашникова“ туку „автоматическиј карабин“.

Со тоа што рече дека Калашников и Шмајзер „се дружеле“ покажуваш базична неписменост. Шмајзер не бил у Русија туристички, туку бил у некоја врста на куќен притвор. Да, поудобен него за другите германски заробеници (му даале боља клопа, нешо лова), но ипак притвор. За никакви дружења тука не стануе збор, него строго за проекти, многу од кои биле засекречени (тајни) и за кои до денес не се знае све. Исто у проектите се праеле невиџени манипулации околу авторствата и др. Некои чак прашуваат дали све тоа било уредно патентирано.

Јас ти наведов линк у кој овие ствари се дискутираат. Се работи за интервју со неколку историчари, секој од нив со свое гледање (позитивно, негативно). Ти си можда машинац или електраш и сакаш стварите да ги глеаме од тој аспекат, но книгата е у хуманитарни науки, а не егзактни. Она не брои шрафчиња, не се бави дали Русиве додале два или три мотора, какви биле штрафчињата, туку дека краделе идеи, концепти, дизајни, а шо праеле после кражбата - дуга прича. Замисли ја ти украдам тоа фичото шо го возиш, го офарбам, го custom-изирам, тоа сепак нема да биде мое.

Штрафчиња бројат “рејнменови“, аутисти ко тебе, кои од такви ситници не ја гледаал пошироката слика.

СССР крадел туѓи достигнувања (факт кој дефинитивно го докажавме) или, пак, тајно му плаќал на Западот за истите. СССР имал и многу пострашни ствари: репресии, корупции, чернобили итн. Книгата за Русија шо ја збориме не е за нобелова награда, ама не е жута штампа

Соочи се дека Русија не ја бива онолку колку што ти би сакал. Дека има позитив страни, никад не сум негирал, па ни авторот на книгата.

KalashnikovMichael1947_thumb.jpg
Неписмениот ропак Михаил Калашников невешто позира као да е Ајнштајн шо не би излажало ни мало дете, осим можда Human и слични грујо-путинисти
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
878
Поени од реакции
827
Русофил сум зато што согледувајќи ги сите вектори кои влијаат врз меѓунардната политика уверен и убеден сум дека рускиот вектор е најдобриот за нас.
А зашто си уверен во тоа, што не кажеш, наброиш или па да потрошеше време да образложиш, како што си потрошил за зелената трева и проточните води
Автоматски споено мислење:

Оваа груевистичкава цепидлака уше сака да се бламира.

За Ту-4 кој бил апла украден од B-29, за што сведочат самите руски авиоконструктори, ти се избламира на мртво име и уше прогласуеш „победа“. Броиш штрафови и анализираш каков бил ретровизорот на Буранот, а пошироката слика не ја глеаш. Ти си ко Дастин Хофман у "Rain Main".

А Михаил Калашников бил неписмена сељандура од село Курја на Алтај шо го нема на карта, со завршено 7-мо одделение и никакви познавања од машинство, физика и математика, а ти продужи да веруеш дека на свои 28 години он бил вундеркинд и дека не содрал нишо од Шмајзер, кој у споредба со него бил Ајнштајн и Госпот лично. Ова го признаваат и многу Руси (не сите, но многу). У самото интервју шо ти го линкав има и вакви и онакви мислења.

Чак Михаил не бил Русин, туку потекнувал од Украина и правото презиме му било Калашник, а ’ов’ ваљда му туриле за полесно да го асимилираат у Русин (ил’ тако нешто).

Ропакот Михаил Калашников бил гуран чисто од идеолошки причини зашто имал „пролетерско“ порекло шо и’ било потребно на сталинската пропаганда. Дека имал природна интелигенција, тоа да (знаел да попраи чесма без да вика мајстор), ама геније не бил. За све ова сведочел неговиот дааалеку поспособен колега инж. Александр Зајцев, кого власта го понижувала у корист на Михаил (руска раота). Чак се вели дека АК-47 првично не значело „автомат калашникова“ туку „автоматическиј карабин“.

Со тоа што рече дека Калашников и Шмајзер „се дружеле“ покажуваш базична неписменост. Шмајзер не бил у Русија туристички, туку бил у некоја врста на куќен притвор. Да, поудобен него за другите германски заробеници (му даале боља клопа, нешо лова), но ипак притвор. За никакви дружења тука не стануе збор, него строго за проекти, многу од кои биле засекречени (тајни) и за кои до денес не се знае све. Исто у проектите се праеле невиџени манипулации околу авторствата и др. Некои чак прашуваат дали све тоа било уредно патентирано.

Јас ти наведов линк у кој овие ствари се дискутираат. Се работи за интервју со неколку историчари, секој од нив со свое гледање (позитивно, негативно). Ти си можда машинац или електраш и сакаш стварите да ги глеаме од тој аспекат, но книгата е у хуманитарни науки, а не егзактни. Она не брои шрафчиња, не се бави дали Русиве додале два или три мотора, какви биле штрафчињата, туку дека краделе идеи, концепти, дизајни, а шо праеле после кражбата - дуга прича. Замисли ја ти украдам тоа фичото шо го возиш, го офарбам, го custom-изирам, тоа сепак нема да биде мое.

Штрафчиња бројат “рејнменови“, аутисти ко тебе, кои од такви ситници не ја гледаал пошироката слика.

СССР крадел туѓи достигнувања (факт кој дефинитивно го докажавме) или, пак, тајно му плаќал на Западот за истите. СССР имал и многу пострашни ствари: репресии, корупции, чернобили итн. Книгата за Русија шо ја збориме не е за нобелова награда, ама не е жута штампа

Соочи се дека Русија не ја бива онолку колку што ти би сакал. Дека има позитив страни, никад не сум негирал, па ни авторот на книгата.

Прегледај го приврзокот 233793
Неписмениот ропак Михаил Калашников невешто позира као да е Ајнштајн шо не би излажало ни мало дете, осим можда Human и слични грујо-путинисти
Ама и ти па си се фатил со оружјата ... Немаш Американец научник, бидејќи таму сите се дојденци :D
 
Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
10.998
Поени од реакции
3.006
Оваа груевистичкава цепидлака уше сака да се бламира.

За Ту-4 кој бил апла украден од B-29, за што сведочат самите руски авиоконструктори, ти се избламира на мртво име и уше прогласуеш „победа“. Броиш штрафови и анализираш каков бил ретровизорот на Буранот, а пошироката слика не ја глеаш. Ти си ко Дастин Хофман у "Rain Main".

А Михаил Калашников бил неписмена сељандура од село Курја на Алтај шо го нема на карта, со завршено 7-мо одделение и никакви познавања од машинство, физика и математика, а ти продужи да веруеш дека на свои 28 години он бил вундеркинд и дека не содрал нишо од Шмајзер, кој у споредба со него бил Ајнштајн и Госпот лично. Ова го признаваат и многу Руси (не сите, но многу). У самото интервју шо ти го линкав има и вакви и онакви мислења.

Чак Михаил не бил Русин, туку потекнувал од Украина и правото презиме му било Калашник, а ’ов’ ваљда му туриле за полесно да го асимилираат у Русин (ил’ тако нешто).

Ропакот Михаил Калашников бил гуран чисто од идеолошки причини зашто имал „пролетерско“ порекло шо и’ било потребно на сталинската пропаганда. Дека имал природна интелигенција, тоа да (знаел да попраи чесма без да вика мајстор), ама геније не бил. За све ова сведочел неговиот дааалеку поспособен колега инж. Александр Зајцев, кого власта го понижувала у корист на Михаил (руска раота). Чак се вели дека АК-47 првично не значело „автомат калашникова“ туку „автоматическиј карабин“.

Со тоа што рече дека Калашников и Шмајзер „се дружеле“ покажуваш базична неписменост. Шмајзер не бил у Русија туристички, туку бил у некоја врста на куќен притвор. Да, поудобен него за другите германски заробеници (му даале боља клопа, нешо лова), но ипак притвор. За никакви дружења тука не стануе збор, него строго за проекти, многу од кои биле засекречени (тајни) и за кои до денес не се знае све. Исто у проектите се праеле невиџени манипулации околу авторствата и др. Некои чак прашуваат дали све тоа било уредно патентирано.

Јас ти наведов линк у кој овие ствари се дискутираат. Се работи за интервју со неколку историчари, секој од нив со свое гледање (позитивно, негативно). Ти си можда машинац или електраш и сакаш стварите да ги глеаме од тој аспекат, но книгата е у хуманитарни науки, а не егзактни. Она не брои шрафчиња, не се бави дали Русиве додале два или три мотора, какви биле штрафчињата, туку дека краделе идеи, концепти, дизајни, а шо праеле после кражбата - дуга прича. Замисли ја ти украдам тоа фичото шо го возиш, го офарбам, го custom-изирам, тоа сепак нема да биде мое.

Штрафчиња бројат “рејнменови“, аутисти ко тебе, кои од такви ситници не ја гледаал пошироката слика.

СССР крадел туѓи достигнувања (факт кој дефинитивно го докажавме) или, пак, тајно му плаќал на Западот за истите. СССР имал и многу пострашни ствари: репресии, корупции, чернобили итн. Книгата за Русија шо ја збориме не е за нобелова награда, ама не е жута штампа

Соочи се дека Русија не ја бива онолку колку што ти би сакал. Дека има позитив страни, никад не сум негирал, па ни авторот на книгата.

Прегледај го приврзокот 233793
Неписмениот ропак Михаил Калашников невешто позира као да е Ајнштајн шо не би излажало ни мало дете, осим можда Human и слични грујо-путинисти
Се додека не си објективен, не си ништо подобар од тој над тебе. Исто срање, само од другата страна.
Факт е дека Ак-47 има комплетно различен дизајн од Stg-44. Како, што, колку, каде, небитно, муабетот беше дека едното нема врска со другото, што значи не е копија, како што се излажа самиот на почетокот. Исто и со Буранот. Ту-4 не негирам дека не е копија.
Дали Михаил бил ропак, друга тема, верувај не сакаш и за тоа да читаш. :D
Дека СССР копирал од Западот - факт.
Дека СССР имал развиена индустрија, наука и технологија која произведила огромен број на пронајдоци, машини, научен труд и сл. - факт.
Ако ги гледаш нештата само од една страна не си ништо поразличен од груевчината, русофилчината.
Поентата ми беше дека книгата е далеку од објективна.
 
Член од
9 февруари 2020
Мислења
12
Поени од реакции
10
Се додека не си објективен, не си ништо подобар од тој над тебе. Исто срање, само од другата страна.
Факт е дека Ак-47 има комплетно различен дизајн од Stg-44. Како, што, колку, каде, небитно, муабетот беше дека едното нема врска со другото, што значи не е копија, како што се излажа самиот на почетокот. Исто и со Буранот. Ту-4 не негирам дека не е копија.
Дали Михаил бил ропак, друга тема, верувај не сакаш и за тоа да читаш. :D
Дека СССР копирал од Западот - факт.
Дека СССР имал развиена индустрија, наука и технологија која произведила огромен број на пронајдоци, машини, научен труд и сл. - факт.
Ако ги гледаш нештата само од една страна не си ништо поразличен од груевчината, русофилчината.
Поентата ми беше дека книгата е далеку од објективна.
Последен пат: настрана штрафчиња, големата слика е таа што е, и таа не е ласкава за Русите. Но јас не можам вечно да седам на форум, да се фатам со други работи. Биди поздравен.

Да им одговорам и на други пред да си одам

Чекај вака ако Русите небратски и подло се однесувале кон другите браќа Словени во минатото па тоа не значи и денес дека така се однесуваат...
Ич бе брат, само убија 10000 Украинци во последнава војна. Или ти веруваш дека „во Донбас нема регуларни руски војски“? Путин вели „Их там нет“ (Нив таму ги нема), но никој нормален не му верува.

Руски специјалци тајно се убацуваат преку украинска граница и се враќаат во мртовечки сандаци, а некои паднаа во украинско заробеништво. Особено го јадеа стапот специјалците од рускиот град П’сков (Псковские десантники). Гробиштата таму малце се проширени у задње време...

Исто Русија го прекрши Будимпештанскиот меморандум од 1994, согласно кого таа го призна суверенитетот и интегритетот на Украина, во замена за нуклеарното оружје останато кај неа од советските времиња. Украинциве им го дадоа тоа оружје на Русите, а тие подоцна ги нападнаа и им го зедоа Крим. Тој да спомнам не бил оригинално руски, туку Русите го освоиле во 18 век од Кримските Татари. Итн.. итн...

Сето тоа го има во книгата шо ја збориме со денови на форумов. Ѕирни ја, не џабе ја зборевме толку.

Русија е уствари као Велика Србија, а Украина како Македонија. Русите во Украинците гледаат „Русите со говорната маната“ и „Јужна Бановина“.

Еве исти пример земи ја Германија во минатото во времето на Хитлер како се однесувала кон Словенските народи, а денеска ни на крај на памет тоа истото не би го направила...

Дај му денес на германец пушка и речи му да убива евреи, роми, Полјаци, или од народите од бившите ЈУ-простори како шо правеле неговите дедовци и прадедовци, речи му сега на италијан да тргне да освојува други земји, кажи му сега на бугарин да запали живи деца и им сечи глави на жени...
Германецот сега не убива зашто тој поминал денацификација. Значи низ образованието и медиумите Германците биле запознаени со злосторствата на Хитлер, а Германија официјално се кае за истите. Но во Русија таков процес немало и таа ги учи децата дека таа никогаш не згрешила.

Русија ги обвинува Украинците дека се „нацисти“, а голем број на РУСКИ неонацисти одат како доброволци во војната во Донбас за да убиваат Украинци. Гледам дека на Кајгана некои за ова веќе збореле, но некои упорно одбиваат да се соочат со тој факт.

На сликата е РУСКИОТ неонацист Антон Раевскиј од град Орел. Самиот има признаено во медиумите дека бил наци и дека убивал низ Украина. Размисли Заптијо за сево ова и биди поздравен.

russiannazidonbass.jpg

Не пишуј, мајке ти! Ќе ти биде срам кога ќе пораснеш ;)
Ај сеа не зезај, и ти си тргал од Русите, си тргал братко, сам знаеш колку им е лош системот. Но да не должам, си ветив да одморам од форумов. Биди поздравен.

далеку си од форумџија... се роди заедно со политичкиот памфлет...
И далеку сум и затоа ќе одморам од форуми. Поздрави таму кај тебе у Грчка, играј ламбада по тоа плажите со Златна зора. И нека ви пее косоварката Ира Истрефи ко што пееше усред Москва на Светското Фудбалско Првенство 2018 (пошо нели Русите се ептем „доследни“ по косовското прашање).

Добро бе добро, не се вреѓај, биди поздравен и намали со тоа теории на заговор. И читај книги, корисно е.

Љуби вас деда

(на фото највечиот руски националист и путриот Жириновски, а у Русија ич нема гејoви, само миљарда)

zirik gay.jpg

Одох
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.846
Поени од реакции
8.111
Не е убо вака да пишуваш, знаеш дека не пишувам поезии. Затоа и допишав дека и самиот Путин си признава мора економијата да ја оправат, иначе се им е џабе.
Врска оружјето, зашто линкот е нерелевантен, а твојот е... На твојот има докази дека оружјето е функционално и исправно ... или слики/ видео или не се случило :D
Излагањето на Путин врска оружјето беше контра одговор на Трампчо и неговите најави за вооружување, што се бесмислени кога глобализацијата е завршена. Затоа и повторно го постирав линкот со праќање доларос кај Русите. Потребни си се едни на други, за народот да го плашат. Русите се мешале во изборите :pos: , а јенките сакале да ги освојат.

Американците имаат корист од тие бази, прва труба се во светот за сега. Русија не може во напад ни под разно да тргне. Првиот момент кога ќе тргне накај Турција или ЕУ, Кинезот од позади ќе му влезе. Кина во иднина ќе им се поголем "непријател" него ли САД.
Може не пишуваш поезија, ама поезија читаш.. :)

Значи реков не се број 1 не се доминантни но имаат нагорна линија, додека западот обратно... Путин е прагматичен гледа како да се снајде во океанот, гледа за себе можеби, не навлегувам, но како што разбирам јас заслужено, со оглед на тоа што го направи за својата држава... Дефинитивно во негавата ера Русија е светлосни години понапред од времето како што ја затекна... Тие се факти очигледни...

Доколку ме читаш од порано, можеш да ми го видиш ставот за потребата што си ја имаат едни со други, може и на првите страни на темава, а ако побараш имам и тема отворено во врска со потребата од биполарност заради рамнотежа.. Па така да доколку линкот мој е неточен, САД ќе направи уште повеќе за да биде точен...

Што се однесува и ривалството Русија - Кина и Русија - Иран и тоа доста го имам коментирано, па можеш да го најдеш пред да тураш сол врз главата :) Поготово ривалството Русија-Иран од аспект на Сириската војна... За човек кој е навлезен во кашата што се случува на таму, треба да знае дека дипломатијата и потезите на Путин на блискиот исток до сега, се par exellence...


И на крај, не те прашав што има Дик Чејни од Американските бази, туку што има просечниот граѓанин на САД...
Автоматски споено мислење:

И далеку сум и затоа ќе одморам од форуми. Поздрави таму кај тебе у Грчка, играј ламбада по тоа плажите со Златна зора. И нека ви пее косоварката Ира Истрефи ко што пееше усред Москва на Светското Фудбалско Првенство 2018 (пошо нели Русите се ептем „доследни“ по косовското прашање).

Добро бе добро, не се вреѓај, биди поздравен и намали со тоа теории на заговор. И читај книги, корисно е.

Љуби вас деда

(на фото највечиот руски националист и путриот Жириновски, а у Русија ич нема гејoви, само миљарда)

Прегледај го приврзокот 233805

Одох
ОК Алма, те очекуваме со твојот автентичен профил...
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.279
Поени од реакции
1.758
Ич бе брат, само убија 10000 Украинци во последнава војна. Или ти веруваш дека „во Донбас нема регуларни руски војски“? Путин вели „Их там нет“ (Нив таму ги нема), но никој нормален не му верува.

Руски специјалци тајно се убацуваат преку украинска граница и се враќаат во мртовечки сандаци, а некои паднаа во украинско заробеништво. Особено го јадеа стапот специјалците од рускиот град П’сков (Псковские десантники). Гробиштата таму малце се проширени у задње време...

Исто Русија го прекрши Будимпештанскиот меморандум од 1994, согласно кого таа го призна суверенитетот и интегритетот на Украина, во замена за нуклеарното оружје останато кај неа од советските времиња. Украинциве им го дадоа тоа оружје на Русите, а тие подоцна ги нападнаа и им го зедоа Крим. Тој да спомнам не бил оригинално руски, туку Русите го освоиле во 18 век од Кримските Татари. Итн.. итн...
Убија 10000 Украинци тие што беа продадени души на страната на Западот. И што добија Украинците со новиот претседател што го дава г'зот на западот?
Го изгубија попустот од 25% за набавка на суровата нафта и гас. И плус долгот од стотици милиони евра за нафтата Русија им го опрости на Украина? И сега им продава Русија на Украина нафта ама не како претходно со 25% попуст...Така Украинците си праеја бајрам на умот ако го изгубивме Крим, ама битно сега нон стоп ќе ни даваат пари САД и Западот. И Србите така размислуваа ако го изгубивме Косово, то не е битно, битно милијарди ќе ни праќаат САД и Западот. Но не се оствари тоа така како што тие си мислеа...

Во тој период САД убиле стотици илјади невини Ирачани, Либијци, Сиријци, тој се фатил за 10.000 Украинци...

Бидејќи не сме навикнати многу на терор, секој инцидент крева цели држави на нозе, 12 мртви во Париз, Бостон, Колорадо и цела европа и САД се потресува од темел, (вонредни вести во траење од 20 минути) 120 мртви во еден напад негде низ Ирак, Либија, Сирија, тоа ќе го објават на крајот во вестите во времетраење од 15-20 секунди...

Чеченските „борци за права“ ако извршат терористички акт во Московското метро или во некоја концертна сала бројката на жртви е трицифрена и тоа го кажуваат на крајот на вестите...

Да ги ебам да им се измочам на тие западни медиуми следно што ќе кажат за Чеченците дека треба поради нив Русија да спроведе рамковен и нова територијална поделба, и 7 министерски и 23 пратенички места. И двојазичност да не треба Русија да спроведе чеченскиот да биде втор службен јазик и да основаат Демократска партија на чеченците???
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
878
Поени од реакции
827
на крај, не те прашав што има Дик Чејни од Американските бази, туку што има просечниот граѓанин на САД...
Дик се откажа од Амерички пасош, си зема од Дубаи, да спаси дупе и пари.
Е сега што има народот прашуваш. Во право си за Чејни, ама само ако гледаш еднострано:
Со базите, Американците прво се стекнуваат со влијание, односно тие се главни во тие реони. Главни на сите полиња, одземање на ресурси, одземање на најпаметните кои си ги носат дома и со тоа стануваат уште попродуктивни, со кажување кој што ќе тргува, каде МКД ќе ги троши парите од буџетот и сл. На тој начин америчките фирми прават уште поголеми профити, а тие пари после ги враќаат назад во САД, па Америте живеат во благосостојба и можат да се дебелеат, си зголемуваат вработеност, привлекуваат народ од цел свет.
@teneke на пример не сака парите да остануваат во фирмите, туку државата да им ги земе, па после се надева дека праведно и продуктивно ќе ги искористи, а нема да ги подели на своите пајташи :tapp:. Понормално било да се надеваш дека олигарсите нема да ги добијат преку криминални тендери, него ли да останат кај акционерите и директорите кои се заслужни.

Германски компании кој друг ги казни освен САД ... повеќе од 30 милијарди им собра само по основ на казни. Како пчеларот, пчелите рмбаат, на крај доаѓа Атиџе и си зема колку сака :D

Ако само така гледаш и во МКД поубаво се живее него пред 20год. Ама збориме со какви капацитети располагаме, а како живееме.
Автоматски споено мислење:

тој се фатил за 10.000 Украинци...
Стварно, кој курац па за Украинците. И така се небитни, и така никаква корист немало од нив во тој дел од планетата, и така со векови се уништувани од православните словени. Ќе им е*ам тоа Украинците, неверни католици, предавници.
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
9.846
Поени од реакции
8.111
Дик се откажа од Амерички пасош, си зема од Дубаи, да спаси дупе и пари.
Е сега што има народот прашуваш. Во право си за Чејни, ама само ако гледаш еднострано:
Со базите, Американците прво се стекнуваат со влијание, односно тие се главни во тие реони. Главни на сите полиња, одземање на ресурси, одземање на најпаметните кои си ги носат дома и со тоа стануваат уште попродуктивни, со кажување кој што ќе тргува, каде МКД ќе ги троши парите од буџетот и сл. На тој начин америчките фирми прават уште поголеми профити, а тие пари после ги враќаат назад во САД, па Америте живеат во благосостојба и можат да се дебелеат, си зголемуваат вработеност, привлекуваат народ од цел свет.
@teneke на пример не сака парите да остануваат во фирмите, туку државата да им ги земе, па после се надева дека праведно и продуктивно ќе ги искористи, а нема да ги подели на своите пајташи :tapp:. Понормално било да се надеваш дека олигарсите нема да ги добијат преку криминални тендери, него ли да останат кај акционерите и директорите кои се заслужни.

Германски компании кој друг ги казни освен САД ... повеќе од 30 милијарди им собра само по основ на казни. Како пчеларот, пчелите рмбаат, на крај доаѓа Атиџе и си зема колку сака :D

Ако само така гледаш и во МКД поубаво се живее него пред 20год. Ама збориме со какви капацитети располагаме, а како живееме.
Не ме зезај... па јас примерот што го кажав со воениот буџет и Дик Чејни за што се работеше ??? Дека државата ги црпи парите, за да после на крајно неправеден начин со политичка позадина и многу често на штета на одалечени народи, се богатат одредени структури партиско блиски на кастата на власт.. Значи со базите се стекнува влијание, се стекнуваат добра, ама се стекнуваат и непријатели... Социјалниот мир САД, ако продолжи со ова темпо нема да може вечно да го купува. А таму покажано е и докажано дека крајно е неверојатно големите играчи да се откажат од профитот ради добра воља... Тоа најубаво се виде со Fannie Mae кредитите 2008 кога цела таа структура се сруши врз обичниот граѓанин и врз малечките банки, додека големите играчи станаа уште побогати...

Е сега за да се задржи профитот, а да се контролира народот.. постојат други веќе испробани методи .... А и плус треба нов противракетен систем да се гради...

Што се однесува до животниот стандард... Често се јавува многу погрешно мислење дека животниот стандард е поврзан со моќта на државата... Да е така, според квалитетот на животниот стандард, Кина според моќта би требало да биде негде на долниот дел од средината, меѓутоа знаеме дека тоа не е така, дека е некаде на врвот.... Повеќе има влијание правецот во кој што се движи животниот стандард, од аспект на моралот кај граѓаниоте на една нација... Па така Кина и Русија се во постепен раст, а тоа значи населението е позитивно... И на крајот на краиштата генерално е многу добро да се има стабилен постепен раст на животниот стандард, одколку нагли флуктациски шокови, тоа воопшто не е добро за бизнисот... или пак континуиран пад...
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
7.432
Поени од реакции
6.489
@teneke на пример не сака парите да остануваат во фирмите, туку државата да им ги земе, па после се надева дека праведно и продуктивно ќе ги искористи, а нема да ги подели на своите пајташи :tapp:. Понормално било да се надеваш дека олигарсите нема да ги добијат преку криминални тендери, него ли да останат кај акционерите и директорите кои се заслужни.
Абе ти викам прав социјализам за капиталистите, нели по кој што толку многу плукаш :D

Најсиромашните мораат да ги платат своите даноци, оти во спротивно одат во стечај, а богативе му се простуваат сите години што затајувале данок преку офшор малверзации, само за да ги реинвестираат парите, нели @StefusRefus :pos:

Море @jamajka абе ништо немаш кажано за ова љубовниве проблеми меѓу Лукашенко и Путин :D
Нели Белорусија е одлична земја со 0% невработеност, дрн, дрн ...

 
Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
6.688
Поени од реакции
15.775
Долг текст, ама не вреди да се чита.
Ме заинтересира делот со науката и технологијата, го прочитав само тоа, но покрај тоа што има доста невистини (за шатлот, за производствените линии, за Ак-47, авионите), текстот е крајно необјективен, т.е. се спомнуваат само негативните работи, дури и кај најголемите успеси пронајдена е некоја мана. Класична пропаганда.
Плус ова:


Можеби не е далеку од вистината (не знам), но со ваков начин на пишување (од тој мал дел што го прочитав) ова воопшто не го сфаќам за сериозно.
Не се согласувам дека не треба да се чита. Текстот има мал милион фалинки и е субјективен. И јас како тебе најдов еден куп полувистинити или скроз промашени тврдења.

Суштината е следна. Не можам јас да кажам дека декларативни ги мразам Македонците само заради одвратно глупи примероци, како овие што пред тебе ми реплицираа во темава, што си киднале од овде и глумат патриоти или уште поглупите што слепо следат една политичка опција, една личност, фамилија. Всушност, и човеков пишува за таквите руски пацови. Таа навидум неконтролирана, но прецизно создадена, инжинирана, радикална сиромашна неинтелигенција. Тоа е општествен слој кој живее од фрустрација и поради сопствената неспособност гаи култ кон одредени личности. Се препознаваат во ликови од калибарот на Путин, Слобо, паторот....истите тие што ги оставаат да гнијат на дното, да живеат со минимална плата, само колку да се живи за да гласаат, да чекаат вести за да им се восхитуваат и од поново време да бљујат за нив на фејсбук, твитер, форум....
Затоа, погрешно е да се генерализира дека целиот руски народ е гнасен. Имам една пријателка со мешано потекло, татко Русин и мајка Естонка...многу рафинирана, едуцирана, културна, прав космополит. Нормално, оние што погоре ги опишав и на нејзе и предизвикуваат гадење и гнасење...
Искуствата на ликов со руската бирократија се искуства со таа багра. Еве кај нас, секој предизборен циклус, се гомила партиска багра од трите проминенции, во полиција, образование, здравство, државни институции....нешколовани скотови, со кои просечен странец што би дошол во Скопје, очекувано е со такви прво да има контакт. И недај боже тоа да е критериумот по кој ќе ја цени државава.
Од друга страна, ултра-масовната емиграција, веќе забележително остаи овде да живее само најобична фукара, па веќе е и реткост да налеташ на елоквентен, разумен, смирен човек.

Ти ја разбирам забелешката и во право си, ама нешто што допира до 300-500 луѓе, тешко дека може да се нарече пропаганда. Обрни внимание на историските релации меѓу нас и Русија, а посебно меѓу Русија и Грција. Тоа е целата поента.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
878
Поени од реакции
827
Не ме зезај... па јас примерот што го кажав со воениот буџет и Дик Чејни за што се работеше ??? Дека државата ги црпи парите, за да после на крајно неправеден начин со политичка позадина и многу често на штета на одалечени народи, се богатат одредени структури партиско блиски на кастата на власт.. Значи со базите се стекнува влијание, се стекнуваат добра, ама се стекнуваат и непријатели... Социјалниот мир САД, ако продолжи со ова темпо нема да може вечно да го купува. А таму покажано е и докажано дека крајно е неверојатно големите играчи да се откажат од профитот ради добра воља... Тоа најубаво се виде со Fannie Mae кредитите 2008 кога цела таа структура се сруши врз обичниот граѓанин и врз малечките банки, додека големите играчи станаа уште побогати...

Е сега за да се задржи профитот, а да се контролира народот.. постојат други веќе испробани методи .... А и плус треба нов противракетен систем да се гради...

Што се однесува до животниот стандард... Често се јавува многу погрешно мислење дека животниот стандард е поврзан со моќта на државата... Да е така, според квалитетот на животниот стандард, Кина според моќта би требало да биде негде на долниот дел од средината, меѓутоа знаеме дека тоа не е така, дека е некаде на врвот.... Повеќе има влијание правецот во кој што се движи животниот стандард, од аспект на моралот кај граѓаниоте на една нација... Па така Кина и Русија се во постепен раст, а тоа значи населението е позитивно... И на крајот на краиштата генерално е многу добро да се има стабилен постепен раст на животниот стандард, одколку нагли флуктациски шокови, тоа воопшто не е добро за бизнисот... или пак континуиран пад...
Не видов во 2008 да има револуција, во 2008 настрадаа луѓе кои беа лакоми, банки кои работеле надвор од рационална логика. Не може на стриптизета да и дадат три кредити за три куќи, а тоа да не биде балон. Проблемот беше што политичарите одбраа едни да ги спасат (со парите од даночниците) а другите ги оставија заслужено да затворат.
Но такво однесување во САД е последни 30тина години , додека во Русија тоа го имаш од 45 та па досега, само одбрано друштво да се богати на сметка на остатокот.

Русја велиш нагорна линија, баш ќе видиме околу 2030 како ќе се справат, а како Кинезите. Кинезите успеа да си создадат своја внатрешна економија, на која можат да се потпрат.

Најсиромашните мораат да ги платат своите даноци, оти во спротивно одат во стечај, а богативе му се простуваат сите години што затајувале данок преку офшор малверзации, само за да ги реинвестираат парите
Леле колку не знаеш за економскиот / даночен систем, исто ко јас за информатика, само што јас на таа тема не се правам паметњакович.
Сиромашните морале да платат даноци, а богатите не :cautious: .
Друга работа зашто тогаш не ги ослободат сиромашните од даноци, повеќе пари ќе им останат, ќе можат да инвестираат (разни области не само акции) и ќе излезат од сиромаштија.
Парите не ги вратија во САД, зашто им простиле данок, туку го намалија данокот (за сите). Со вратените милијарди, ја заживеа домашната економија. Што не е таков случајот со Русија, тие трошат милијарди за имоти во Англија и САД, а парите исто надвор, зашто не се сигурни во тој систем и било кое време Путин може да им ги одземе

Баш сакав Хилари, или дај боже Сандерс да дојде па уште побрзо да почнат немирите и во САД.
Берни сакал САД да ги направи како Канада и тоа било позитивно :pos:
Се прашувам зашто најголемите фирми од Канада почнаа да префрлаат централите во САД, или ради снегот или даноците, трето нема :toe:
 
На врв Bottom