Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Член од
14 ноември 2013
Мислења
2.241
Поени од реакции
4.640
Ставам изјави на официјални лица и податоци од идентични извори за Македонија ко што тој става за Бугарија, пошто тука луѓето преферираат да се ситат на проблемите на комшијата, отколку да ги решаваат своите кои се далеку поголеми.

Нема шанси да има и 2 милиони. А и од тие што останале да не излезат едно 40% Албанези и 50% муслимани?
Ова е тема за Романија и Бугарија во ЕУ така? За што треба да се дискутира во оваа тема ако не за Бугарија и Романија во ЕУ? Можеби те допре длабоко тематикава па реши да изреагираш вака јувенилно? Нема никакво мое ситење на проблемите на мојот шизофрен комшијата, само ги споделувам проблемите кој тој ги става под тепих. Мислам дека ти па и останатите Бугари треба помалку да се палите кога ќе се спомне Баштината и да се соочите и директно да ги решавате внатрешните проблеми наместо да ги игнорирате. Ватабаутизмот, за жал, нема да ја реши вашата патетична демографска слика.

Мислење =/= факт. Симовски може да мисли дека популацијата е 1 милион.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.081
Поени од реакции
12.209
Ќе има попис годинава здравје ќе видиш дека бројката е далеку над тој милион ипол, иако се согласувам дека нема над 2 милиони во моментов. Тој става црни статистики за Бугарија оти бугарите на форумов пробуваат да ја престават БГ како да е многу напред, а по многу статистички параметри е очајна - од 90тите па натаму соодносот на родени/починати е во константен минус таму па дури стигна и до -50к годишно додека во Македонија прв пат лани отиде во минус

За 40% Албанези мало сутра, изгледа немаш прошетано низ Западна Македонија и во било кој др Албански села да видиш дека повеќе одат странство од нас
Над 1.7 - 1.8 не верувам да отиде бројката, за 2 милиони не може да стане збор. Види, Бугарија тоа можеби и може да си го дозволи. На Бугарија не и се заканува стран етникум да и ја превземе државата, кој во исто време е политички и воено организиран, и има поткрепа од матичните земји. Кој, Циганите ли ќе ги превземат? Глупо е некој од Македонија да и тера сеир на Бугарија на овие теми, кога процесот на губење на државата активно се одвива.

Албанците можеби повеќе се иселуваат, иако и тука не би се сложил. Албанците барем влегуваат во бракови и имаат деца. Од моја генерација, на 34 - 35 години возраст уште голем дел немаат стапено во брак, останатите кои се во брак во најголем дел имаат по едно дете, останатите, односно најголемиот дел, се иселени.
Автоматски споено мислење:

Ова е тема за Романија и Бугарија во ЕУ така? За што треба да се дискутира во оваа тема ако не за Бугарија и Романија во ЕУ? Можеби те допре длабоко тематикава па реши да изреагираш вака јувенилно? Нема никакво мое ситење на проблемите на мојот шизофрен комшијата, само ги споделувам проблемите кој тој ги става под тепих. Мислам дека ти па и останатите Бугари треба помалку да се палите кога ќе се спомне Баштината и да се соочите и директно да ги решавате внатрешните проблеми наместо да ги игнорирате. Ватабаутизмот, за жал, нема да ја реши вашата патетична демографска слика.

Мислење =/= факт. Симовски може да мисли дека популацијата е 1 милион.
Ти сам ја спомна Македонија во твојот пост, на што јас се надоврзав.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
2.241
Поени од реакции
4.640
Над 1.7 - 1.8 не верувам да отиде бројката, за 2 милиони не може да стане збор. Види, Бугарија тоа можеби и може да си го дозволи. На Бугарија не и се заканува стран етникум да и ја превземе државата, кој во исто време е политички и воено организиран, и има поткрепа од матичните земји. Кој, Циганите ли ќе ги превземат? Глупо е некој од Македонија да и тера сеир на Бугарија на овие теми, кога процесот на губење на државата активно се одвива.

Албанците можеби повеќе се иселуваат, иако и тука не би се сложил. Албанците барем влегуваат во бракови и имаат деца. Од моја генерација, на 34 - 35 години возраст уште голем дел немаат стапено во брак, останатите кои се во брак во најголем дел имаат по едно дете, останатите, односно најголемиот дел, се иселени.
Автоматски споено мислење:


Ти сам ја спомна Македонија во твојот пост, на што јас се надоврзав.
Доколку сакаш отвори тема за демографијата на Македонија и ќе учествувам во неа. За жал во декадите што доаѓаат, што поради георграфија и клима, што поради неспособноста и корумпираноста на елитите и институциите - држави како Македонија, Бугарија, Летонија, Молдавија итн ќе бидат доведени на раб на буквално постоење како држави.
 
Член од
4 октомври 2018
Мислења
2.442
Поени од реакции
5.852
Над 1.7 - 1.8 не верувам да отиде бројката, за 2 милиони не може да стане збор. Види, Бугарија тоа можеби и може да си го дозволи. На Бугарија не и се заканува стран етникум да и ја превземе државата, кој во исто време е политички и воено организиран, и има поткрепа од матичните земји. Кој, Циганите ли ќе ги превземат? Глупо е некој од Македонија да и тера сеир на Бугарија на овие теми, кога процесот на губење на државата активно се одвива.

Албанците можеби повеќе се иселуваат, иако и тука не би се сложил. Албанците барем влегуваат во бракови и имаат деца. Од моја генерација, на 34 - 35 години возраст уште голем дел немаат стапено во брак, останатите кои се во брак во најголем дел имаат по едно дете, останатите, односно најголемиот дел, се иселени.
Јас сум 99% сигурен дека над 1.800.000 ќе биде бројката и блиску до 1.9 ама ајде ќе видиме за брзо време. На Македонија и се заканува стран етникум со 25% да и ја превземе државата, ама затоа на Бугарија со скоро 20% Турци и Роми не и се заканува иако граничи со регионална сила како Турција на чело со Ердоган ?

Се иселуваат повеќе еден куп куќи празни им зјаат така, може влегуваат во брак повеќе ама и таму има тенденција за помалку деца кај помладите генерации

Доколку сакаш отвори тема за демографијата на Македонија и ќе учествувам во неа. За жал во декадите што доаѓаат, што поради георграфија и клима, што поради неспособноста и корумпираноста на елитите и институциите - држави како Македонија, Бугарија, Летонија, Молдавија итн ќе бидат доведени на раб на буквално постоење како држави.
Кога ќе видиш Бугарија уствари ни направи услуга со ветото, младите да не можат така лесно да ја напуштат државата и демографски да потонеме. Ова во комбинација со некоја квалитетна влада која ќе направи сериозни реформи, на некој начин ќе донесе оптимизам и шанса да не пропаднеме.
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
590
Поени од реакции
1.862
Во 2016та бев на избирачко место од невладина организација, пошто бев на моето избирачко место поставен одзивот мислам беше 76% и се знае кој гласал и кој не гласал. Имаш едно 5-6% што немаат искочено последните 20 години на избори, а не се иселени. Арно ама имаше и голем број дијаспорци вратено така да бројката на иселени кај мене на избирачкото место се движи од 25-30%. Етнички изборната единица ни се состои од 95+% Македонци.

Најјакото е што две земји кој се пред демографска катастрофа вие овде си го мерите која земја е во полоша позиција.
Инаку за реална бројка и јас исто мислам со @zmej gorjanin дека е околу 1.7-1.8 . А за иселување дефинитивно повеќе и во поголем број се иселуваат Албанците. Само погледни колку е бројот на албански паралелки по селата во западна Македонија пред 15-20 години и спореди со сега.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.464
Поени од реакции
16.953
Правата на Македонците, Ромите и Турците со тек на време ќе се регулираат во Бугарија, така што бројот на етничките Бугари е веќе под 50%. Мора да се издејствува заедно со нашите Турски пријатели во ОН да се изгласа резолуција за геноцид над Македонскиот, Турскиот и Ромскиот народ во Бугарија, а потоа и да се признаат нивните најосновни човекови права согласно со Повелбата за човекови права на ОН, како и ЕКЧП и останатите меѓународни документи на кои се обврзала Бугарија. Ако ова не е исполнето тогаш може да се побара штета или пак да се лобира за да ги напуштат институциите во кои за да стапат се обврзале на одредени правила, а тоа се: OН, Советот на Европа и ЕУ.
 
Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
209
Правата на Македонците, Ромите и Турците со тек на време ќе се регулираат во Бугарија, така што бројот на етничките Бугари е веќе под 50%. Мора да се издејствува заедно со нашите Турски пријатели во ОН да се изгласа резолуција за геноцид над Македонскиот, Турскиот и Ромскиот народ во Бугарија, а потоа и да се признаат нивните најосновни човекови права согласно со Повелбата за човекови права на ОН, како и ЕКЧП и останатите меѓународни документи на кои се обврзала Бугарија. Ако ова не е исполнето тогаш може да се побара штета или пак да се лобира за да ги напуштат институциите во кои за да стапат се обврзале на одредени правила, а тоа се: OН, Советот на Европа и ЕУ.
Оди се лечи бе, треба ти
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Бугариja се задолжи за 10 години со 300 милиона лева при отрицателна камата от минус 0,10%.
Тоа е второто отрицателно задолжуване за 10 годишни книжа от вредности.

 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
5.001
Поени од реакции
5.954
Бугариja се задолжи за 10 години со 300 милиона лева при отрицателна камата от минус 0,10%.
Тоа е второто отрицателно задолжуване за 10 годишни книжа от вредности.


makedonski be bugar...
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
5.001
Поени од реакции
5.954
Добро утро на кирилица ;)
dobra vecer e kaj mene... milo mi e sto znaes deka sme vi dale pismenost ama kirilica se koristi vo mnogu jazici a ovde se pisuva na makedonski ili angliski... bugarski e protiv pravilata taka da vreme e moderatorite da pocnat da baniraat za vakvi tekstovi.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
dobra vecer e kaj mene... milo mi e sto znaes deka sme vi dale pismenost ama kirilica se koristi vo mnogu jazici a ovde se pisuva na makedonski ili angliski... bugarski e protiv pravilata taka da vreme e moderatorite da pocnat da baniraat za vakvi tekstovi.
Баш де, македонскиот е со кирилица.
 
Член од
29 септември 2013
Мислења
514
Поени од реакции
427
Јас предлагам да се промени насловот на темата односно да се избрише Романија, а да се додатат неколку други работи, па да биде насловот наместо: Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот, во

Бугарија 14 години во ЕУ, а политички, економски, културно и ментално засекогаш на Балканот!

Како тоа се прави?
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.464
Поени од реакции
16.953
Јас предлагам да се промени насловот на темата односно да се избрише Романија, а да се додатат неколку други работи, па да биде насловот наместо: Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот, во

Бугарија 14 години во ЕУ, а политички, економски, културно и ментално засекогаш на Балканот!

Како тоа се прави?
Се согласувам, само Балканот јас би сменил со Кавказот. Потаман е.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom