Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.692
Поени од реакции
17.427
Бугарија и Романија се влечкаат зад другите земји во ЕУ со својот развој, според студија направена од Институтот отворено општество.
Двете последни членки на Е
У не успеваат да се одвојат од другите балкански земји во однос на економската состојба, квалитетот на животот, нивото на демократија и владеењето на државата
, според Индексот на приближување, подготвен од експерти на Институтот отворено општество, јавува бугарскиот сајт Новините.

Студијата ги анализира членството на Бугарија во ЕУ и конкурентноста на економијата на земјата.
Индексот ја споредува Бугарија со другите ЕУ-членки и потенцијални членки: Хрватска, Исланд, Србија, Црна Гора, Албанија, Турција, Македонија и Босна и Херцеговина.
Во однос на главните четири критериуми што ги спомнавме претходно, Бугарија е 28-ма, зад Хрватска, но пред Романија.

Сè на сè, 47 критериуми биле користени при споредувањето на 35-те европски земји, кои биле поделени во шест групи според сличноста во нивото на раст.
Бугарија влегла во петтата група заедно со Хрватска, Латвија, Романија и Црна Гора, по кои следуваме ние, Србија, Турција, Албанија и Босна.
Иако има висок индекс на економски развој, квалитетот на животот во Бугарија е понизок од тој на Србија и Црна Гора.

Според индексот на приближување на новите ЕУ членки со старите, студијата вели дека Чешка, Естонија и Словенија се најблиску до првичните 24 членки на ЕУ.

Да не е само како празен муабет, еве и по некој naјминимален податок, особено периодот од 2007 навака...


Романија (Јануари 2007 - Февруари 2012)


Романија (2005-2011)
Буг
арија (период 2008-2011)
Дестинациите во Италија и Германија (по некоја коинциденција земји со најголем број работници од Романија) држат околу 40% од вкупниот авионски транспорт од/за Романија.
Мапа на линии од аеродромот во Темишвар (за компанијата Carpatair)

Процената на растот на БДП за Романија за 2012 е во зависност од изворите 1,5-1,9%; за Бугарија 3-3,4 %.Од една страна економските бројки се нестабилни, а од друга страна се значително зголемени бројките на меѓународниот транспорт на патници (двете слики горе) и процентот на емигранти.
Истовремено, намален е и наталитетот и процентот на работноспособно население, најмногу поради механички одлив.


 

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
А Грција кај е :) ? Африка o_O ? или Италија , Шпанија кај е ?
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.100
А Грција кај е :) ? Африка o_O ? или Италија , Шпанија кај е ?
гејлада е во Отпишаните-
таа е во коматозна состојба
вештачки ја одржуваат во живот
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Да погледнеме статистиката.
2006 година е последната година во коjaто Бугариja е била надвор от ЕУ. За тази година извоза е 12 милиарда евро.
2011 година -извоза е стигнал 20 милиарда евра. Това е 70% раст.
Просечна плата
2006 - 200 евро
2012 - 385 евро
Това е раст от 90%
Минимална плата :
2006 - 81 евро
2012 - 138 евро
Това е раст от 70%
Многу уште примери можат да бидат дадени. Да, това не е доволно, но трендот е показателен.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.085
Поени од реакции
3.890
Kако беше она од времето на Енвер Оџа.Имале еден авион,купиле уште еден.Нареден ден во весник наслов :ја зголемивме нашата воздушна флота за 100 %.
Одлична статистика Фемчо.(y)
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.600
Поени од реакции
2.166
Aбе Блгар, колку те плаќаат во Бугарија за пропагандиве што ги шириш??? :pos:
 

LMC

Член од
26 август 2011
Мислења
147
Поени од реакции
44
од 70 до 90% раст на секој од индекси е многу добар показател (y)
 
Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
FMI, платата е по голема оти невработеноста е по голема. Финти на заводот за статистика.
Инаку, ас jадам цело пиле, ти само зеле. Средно jадаме пиле сус зеле.
Сега невработеноста во БГ е ного голема.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Kако беше она од времето на Енвер Оџа.Имале еден авион,купиле уште еден.Нареден ден во весник наслов :ја зголемивме нашата воздушна флота за 100 %.
Одлична статистика Фемчо.(y)
Аjде например да погледнем колко држави са поголем извоз на Балканот, може? :)
Или да ти припамтам, кога нашата плата беше 10 дорапа, а вашата беше 100 марки. Днеска како е?
--- надополнето: 12 февруари 2012 во 14:11 ---
Aбе Блгар, Колку Лева те плаќаат во Бугарија за пропагандиве што ги шириш???
Немам потреба некоj да ми плакja за да ти покажам статистиката. На тебе дали некоj ти плакja?
--- надополнето: 12 февруари 2012 во 14:12 ---
FMI, платата е по голема оти невработеноста е по голема. Финти на заводот за статистика.
Инаку, ас jадам цело пиле, ти само зеле. Средно jадаме пиле сус зеле.
Сега невработеноста во БГ е ного голема.
И? Има статистика за невработеност и таа покажува дека след кризата таа се е покачила. По таа логика во РМ просечната плата требаше да е 1000 евро, заштото невработеноста е около 30%?!
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.085
Поени од реакции
3.890
Аjде например да погледнем колко држави са поголем извоз на Балканот, може? :)
Или да ти припамтам, кога нашата плата беше 10 дорапа, а вашата беше 100 марки. Днеска како е?
Денеска просечната плата е скоро иста како вашата,со тоа што ние не сме во ЕУ и НАТО.
 
Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
И? Има статистика за невработеност и таа покажува дека след кризата таа се е покачила. По таа логика во РМ просечната плата требаше да е 1000 евро, заштото невработеноста е около 30%?!
Невработеноста во БГ е ного по-голема отколко го кажува заводот за статистика и биурата по труда. Даже во медиумите не викат дека безработните са се сголемили со 56 000, а ослободените од работа.;) И пишуваа дека сголемената просечна плата е за сметка на ослободените. Оди кажи на гладните деца на безработните дека просечната плата се е сголемила. Во кризата ич не са розови работите и това од авион се гледа. А сметаш ли шо ке стане ако и гастарбаитарите се вратат? За това е арна ЕУ за нас. Невработените отидоа во странство, а во земиата работните места намалуват.

Само за едно тримесечие наетите се стопиха с над 56 000 души
Бонуси и по-малко работешти вдигнаха средната заплата в краја на 2011 г.
извор http://www.segabg.com/article.php?id=588698
--- надополнето: 12 февруари 2012 во 16:16 ---
Денеска просечната плата е скоро иста како вашата,со тоа што ние не сме во ЕУ и НАТО.
Солид, вие имате повеке невработени и по малко гастербаитери кои да носат пари во МКД.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.197
Поени од реакции
3.478
ФМИ, платата која си ја постирал за Бугарија е бруто а не нето, ако е за така платата во Македонија бруто е 500 евра.
 
Член од
11 февруари 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Да погледнеме статистиката.
2006 година е последната година во коjaто Бугариja е била надвор от ЕУ. За тази година извоза е 12 милиарда евро.
2011 година -извоза е стигнал 20 милиарда евра. Това е 70% раст.
Просечна плата
2006 - 200 евро
2012 - 385 евро
Това е раст от 90%
Минимална плата :
2006 - 81 евро
2012 - 138 евро
Това е раст от 70%
Многу уште примери можат да бидат дадени. Да, това не е доволно, но трендот е показателен.
Ова не докажува ништо за стандартот на живот во Бугарија.

Нема смисла да ги преставуваш нештата како да сме Америка.

Секој македонец може да види со сопствени очи состојбата на Бугарија и да разбере реалноста без да са му нужни статистики и цирфи които служат само за ментална мастурбација.

На микроекеномично ниво разликата помегу двете држави е минимална.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom