Религиите во 21-виот век

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Пошто вчера ветив, еве посочувам неколку автори-креационисти и нивните дела:

-„Научен крацинизам„-Хенри Морис.
-„Библиски потоп„-Хенри Морис.
-„Големиот кањон-споменик на катастрофата„-Стивен Остин

Еве и неколку критички насочени книги и автори:

-„Не е случајно!„-Ли Шпетнер.
-„Дарвиновата црна кутија„-Мајкл Бехе.
-„Исконструиран заклучок„-Вилијам Дембски (обратен кон православното рисјанство!).
-„Вистинската наука е согласна со Библијата„-Малколм Боуден.

Еве и две книги, на кои не им ги најдов авторите:
-„Creation: facts of life„.
-„Evolution: fosils say no!„

Е па, драги поклоници на еволуционизмот, барајте и запознајте се и со поинакви вистини од онаа небулоза, наречена еволуција...:icon_lol:

Погоре наведените книги ги користел и блажениот Серафим Роуз, во неговата апологетика кон Постанокот.
Миловане ме разочара... ги проверив информацииве, а и информациите на ДиБек.. ДиБек је у право..
А баш помислив да застанам на твоја страна..

Ех то ти је..

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Meddle,

ај иди и читај ја „Слепиот часовничар„ од славниот Докинс (кој, ради убедливост во своето философирање, користи правнички трикови а не докази и факти...) и не се петљај со непознато категории...разбираш.

А што се тиче проверката на информациите, напросто сум фрапиран како тоа Ти успеа да го сториш ова утро....Да провериш куп книги во рок од 3 саати-немогуќе....

Пардон, Дибек така вели, не? :icon_lol:

Јас барем сум коректен: ветив дека ќе посочам автори и нивни книги и тоа го сторив, а тоа што посочените ликови и книги никако не се вклопуваат во Твојте (и Дибековите) предрасуди, тоа и не е мој проблем. Нели?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
DBack,

се‘ дур пишуваш постој со Твојте предрасуди и исклучивост, се‘ до тогаш ќе бидеш убеден дека сите други се лудаци...само затоа што не прифаќаат небулози од еволуционистички тип.
Мики, бре! Јас само ти цитирам мислења од луѓе кои науката ги смета за авторитети.

Пак си се збунил.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ц, не сум се збунил.

Науката, било која, не е само апстрактен поим, туку заедница од поединци со иста професија. Така, ако таа заедница каже дека за неа (за заедницата) одредено учење е најприфатливо, тоа не значи дека тоа учење е и највистинито па ако некој поединец од таа наука не се вклопува во „светогледот„ од таа наука, таквиот поединец е исто што и еретикот за Црквата.

И сега, за возврат, јас би требало да напишам што рекол некој кој е авторитет во креационизмот и конечно, некој кој е авторитет во Црквата па ако тие два авторитети не се согласуваат со некоја тековно прифатена научна вистина, тоа ќе значи дека овие два авторитети не ги бива, така?

Или, конечно, ако го наведам не трпението на Црквата кон одредени движења во дел од науките, философиите или уметностите, што ќе речеш. дека Црквата е во криво?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ц, не сум се збунил.

Науката, било која, не е само апстрактен поим, туку заедница од поединци со иста професија. Така, ако таа заедница каже дека за неа (за заедницата) одредено учење е најприфатливо, тоа не значи дека тоа учење е и највистинито па ако некој поединец од таа наука не се вклопува во „светогледот„ од таа наука, таквиот поединец е исто што и еретикот за Црквата.

И сега, за возврат, јас би требало да напишам што рекол некој кој е авторитет во креационизмот и конечно, некој кој е авторитет во Црквата па ако тие два авторитети не се согласуваат со некоја тековно прифатена научна вистина, тоа ќе значи дека овие два авторитети не ги бива, така?

Или, конечно, ако го наведам не трпението на Црквата кон одредени движења во дел од науките, философиите или уметностите, што ќе речеш. дека Црквата е во криво?
Си се збунил, си се збунил...

Во науката нема еретици. Има само дебили кои безуспешно се обидуваат да станат научници.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Си се збунил, си се збунил...

Во науката нема еретици. Има само дебили кои безуспешно се обидуваат да станат научници.
Дибек, ај не го напињај многу Мики, да не си замине, знаеш како ни беше пусто без него кога го немаше недела-две...

:(

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Дибек, ај не го напињај многу Мики, да не си замине, знаеш како ни беше пусто без него кога го немаше недела-две...

:(
Остај тоа, пиво ќе нема со кого да пиеме :P

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@Ipsissimus, за еволуцијата и за дрвото за познавање на доброто и злото повеќе не дискутирам затоа што тоа се најдискутираните теми кои му ги отекоа тестисите на форумов. Не планирам да се повторувам, а и многумина не верувам дека сакаат повотрно да читаат. Секој што се интересира може да ја погледне богатата архива на форумов и секако странските веб страни.
Нормално дка нема да дискутираш, кога си побиен и демантиран. Но за тоа не ни дискутиравме сега на оваа тема, туку за тоа дали библијата греши или не кога вели дека земјата е создадена пред ѕзездите и сонцето. Ми побара аргументи, и кога ти ги посочив, се обиде да ја свртиш темата кон сосема друга насока - дискусијата за доброто и злото. Што и не ме чуди воопшто кога е во прашање манипулатор како тебе. Е арно ама, на погрешна "црква" се крстиш тука чорбаџија. :)
Значи да ти повторам. Има безброј научни трудови кој се едногласни за начинот на кој елементите од периодниот систем се формирани. Тоа е процесот познат како нуклеарна фузија, а таа може да се случи само и единствено во внатрешноста на ѕвездите. Нашата планета се состои од над 90% на елементи кој се потешки од водородот и хелиумот, што значи дека материјалот од кој е создадена нашата планета е направен во внатрешноста на ѕвездите. Ти посочив и автор на дело во кој се наброени десетина научни трудови кој го докажуваат тоа - Маркус Чон - "Магична Печка".
Кој е тој што се брука на форумов чорбаџија, ајде кажи ми сега? Дали јас или ти, кој и ова ќе го премолчиш, за да после одредено време повторно и бесрамно ги пласираш истите тврдења?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Има безброј научни трудови кој се едногласни за начинот на кој елементите од периодниот систем се формирани. Тоа е процесот познат како нуклеарна фузија, а таа може да се случи само и единствено во внатрешноста на ѕвездите.
Класичен пример за нуклеарна фузија се нуклеарните (хидрогенски) бомби, нуклеарните реактори и сл. Дали и овие, според твојава „логика“, се случуваат во внатрешноста на ѕвездите? :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Класичен пример за нуклеарна фузија се нуклеарните (хидрогенски) бомби, нуклеарните реактори и сл. Дали и овие, според твојава „логика“, се случуваат во внатрешноста на ѕвездите? :)
Чорбаџија стварно е срамота до ова дереџе да се спушташ и да тераш магарешки инает.
Хидрогенските бомби постојат 50-60 години, ѕвездите се далеку од поодамна тука.
Друга работа, во нуклеарните реактори, не се случува фузија, туку фисија, процес кој е обратен од фузијата.
Но тоа што и на врапчињата би им станало јасно досега е фактот што во природата (универзумот) фузија може да има единствено во внатрешноста на ѕвездите. Без фузија, нема елементи потешки од хелиум, а без тие елементи, неможе да има ни планети како нашава.
За да постојат хидрогенски бомби, мора да постојат луѓе кој ќе ги направат! А за да постојат луѓе, мора да постојат елементи потешки од хелиум. :)
Оди сега и прочитај неколку деви марии, да ти каже господ како да се извадиш овој пат.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ofmorimajko... Sea sofist kje bides.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Хидрогенските бомби постојат 50-60 години, ѕвездите се далеку од поодамна тука.
Па што? Ти рече дека фузијата може да се случи само и единствено во внатрешноста на ѕвездите. Јас ти покажав и друго место каде што може да се изведе нуклеарна фузија. Што значи јасно и директно го побив твоето смешно тврдење. А ти место да си ја ставиш главата во кеса од пуканки и да се засрамиш за лапсузот што го тресна, продолжуваш да попуваш...

Друга работа, во нуклеарните реактори, не се случува фузија, туку фисија, процес кој е обратен од фузијата.
Постојат и нуклеарни реактори на фузија, но се уште во експериментални услови, а не и комерцијални. Речиси сите нуклеарни физичари предвидуваат дека наскоро сите нуклеарни реактори на фисија ќе се заменат со фузионите, заради поголемата моќност и економичноста. Иран веќе го гради првиот голем нуклеарен реактор на фузија.
Ај да ти дадам и некое линкче, бидејќи на збор не ми веруваш:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5841241,00.html
www.sitel.com.mk/dnevnik/svet/iran-zapochna-studija-za-izgradba-na-reaktor-za-nuklearna-fuzija

Но тоа што и на врапчињата би им станало јасно досега е фактот што во природата (универзумот) фузија може да има единствено во внатрешноста на ѕвездите.
Дали хидрогенските бомби се наоѓаат во Универзумот? И врапчињата ќе ти одговорат со ДА на ова тривијално прашање. Сепак и во нив се случива нуклеарна физија. Значи не е точно твоето тврдење дека фузија може да има единствено во внатрешноста на ѕвездите.

Без фузија, нема елементи потешки од хелиум, а без тие елементи, неможе да има ни планети како нашава.
Тргнуваш од атеистичка догматична позиција дека не постои Создател кој би ги создал потешките елементи и дека тие исклучиво се создавале спонтано согласно атеистичките хипотези и доаѓаш до атеистички заклучок. Сосема нормално. Доколку си во некоја кутија и во неа се вртиш во круг, колку и круга да свртиш, пак ќе си останеш во кутијата. :)

За да постојат хидрогенски бомби, мора да постојат луѓе кој ќе ги направат! А за да постојат луѓе, мора да постојат елементи потешки од хелиум. :)
Хидрогенските бомби ги наведов како пример на друго место (различно од твоето единствено :) ) каде што може да се изведе нуклеарната физија и да се синтетизираат потешки од полесни хемиски елементи. Тоа беше само еден пример ДОВОЛЕН да го побие твоето тврдење дека „само и единствено“ во внатрешноста на ѕвездите може да има фузија.
Хидрогенските бомби се само еден пример дека интелигентни битија (во случајов луѓе) можат да организираат алатка која ќе произведе нукеларна фузија и потешки елементи.
Доколку излезеш од догматичната кутија на материјалистичкиот натурализам и претпоставиш дека постои Интелигентен Создател (Бог) тогаш воопшто нема да ти изгледа нелогично дека Тој воопшто не би морал да ги создава потешките елементи во внатрешноста на ѕвездите, туку на место и начин на кој што Тој ќе посакал.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Љубовнику на Ошо, иди малку помедитирај, доцветај си ја свесноста, па потоа реплицирај ми со „научни факти“. Кога јас учев за Биг Бенг, Кант-Лапласова хипотеза и добивав признанија од покојниот проф. д-р Мијат Мијатович (тогашен претседател на скопското астрономско друштво) ти уште јадеше киндер јајце и си замислуваше дека тоа е Универзумот.

п.с. Сега го прочитав и последниот дел за еволуцијата. :D сполај ти што ме насмеа вака убо за пред спиење :D
Само ме интересира што беше толку смешно тоа за еволуцијата. Или бидејки ти ги побива верувањата за креационизамот па се смееш да не заплачеш:icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom