Релација Скопје - Провинција

• Креатор на темата Забавата е во Кругот
  • Време на започнување
Член од
5 април 2011
Мислења
1.920
Поени од реакции
925
a sho ima vrska koj e star skopjanec, negovite se preselile po zemjotresot i on e roden tuka ili se doselil na 20 godini?
ne gledam nikakva razlika.

nekoj shto pishal tuka deka e star skopjanec neka mi objasni koja e poentata vo ovaa rabota.
kje mu bidam zahvalen i kje mu dadam like bez razlika dali kje mi se dopadne komentarot!

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
a sho ima vrska koj e star skopjanec, negovite se preselile po zemjotresot i on e roden tuka ili se doselil na 20 godini?

nekoj shto pishal tuka deka e star skopjanec neka mi objasni koja e poentata vo ovaa rabota.
kje mu bidam zahvalen i kje mu dadam like bez razlika dali kje mi se dopadne komentarot!
Епа ако твоите биле стари скопјани, аутоматски знаеш дека Тито им земал многу земја во духот на братство и единство и ја поделил на тие од другите градови, што исто така денес се кажуваат стари скопјани.
Што значи денес имаме два вида на стари скопјани, стари скопјани и стари скопјани :icon_lol:

И двата вида се стари, ама едните се постари :icon_lol: Мада што кој qr, било поминало, а и цела оваа расправија нема везе со ова, али за лајкот ми беше, признавам :LOL:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.125
Поени од реакции
30.209
Не е лоша идејата.
Еве некои скопски (узречици) само за (доселениците) колку да се разбереме.
1.Не - Рака - рука
2.Не - Нозе - ноги
3.Не - Па што ако - Шо има везе
4.Не - Подобро.. - Боље, Боља, Бољи
5.Не - Ќе те удрам - Ќе ти учукам една или ако ти бапнам една
6.Не - Лани - Прошла година
7.Не - Со помин нека е - Убао да си поминеш
8.Не - Не си поигрувај со мене - Не ме заебавај
9.Не - И сега - Јеби га
Имам уште само првин овие треба да ги научите иначе не е у реду.
Затоа што Блаже Конески е премногу мејнстрим.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Епа ако твоите биле стари скопјани, аутоматски знаеш дека Тито им земал многу земја во духот на братство и единство и ја поделил на тие од другите градови, што исто така денес се кажуваат стари скопјани.
Што значи денес имаме два вида на стари скопјани, стари скопјани и стари скопјани :icon_lol:

И двата вида се стари, ама едните се постари :icon_lol: Мада што кој qr, било поминало, а и цела оваа расправија нема везе со ова, али за лајкот ми беше, признавам :LOL:
Да точно е тоа дека постојат два типа на стари Скопјани, едните се постари/најстари(прави староседелци уште од Турско)но тие се во многу мал процент, такви познавам многу малку, но сепак ги почитувам како такви и го признавам фактот дека се постари Скопјани од на пр. баба ми и дедо ми кои се доселиле тука во 1962 год.(пред точно пола век), но сепак и тие кои што живеат во континуитет тука пола век и тие се на некој начин стари Скопјани, неможе да бидат (вечити дошљаци) кога веќе начукале тука стаж пола век, половина век не е баш краток временски период, па дури и тие што се 45, 40 год. на пр. и.т.н.
Е сега кога може некој навистина тазе-Скопјанец(тазе дојден), кој се доселил тука пред 1, 2, 3, 5, 7, 10... год. да рече со полна уста дека е Скопјанец, тогаш јас на пр. имам ите-како право да речам дека сум стар Скопјанец со оглед на стажот на мојата фамилија поминат тука(пола век) ......... а плус и јас тука сум роден, тука сум израснат, тука припаѓам, тука живеам цел живот(скоро 3 децении до сега), во комшилук на пр. има еден младич(Кратовчанец) тој се родил во друг град(Кратово) таму поминал цели 20 год. од животот, таму израснал, таму завршил школо и дошол пред 2-3 год. тука да живее, а веќе се нарекува Скопјанец, ако тој на пр. е Скопјанец со 2-3 год. стаж тука, тогаш јас сум за него антички Скопјанец, ако така ги гледаме работите !
А што се однесува до тоа што си го напишал дека Тито им делел земја беспари на доселениците во Скопје после 2 с.в. ма немој, можеби делел на некои, но не на сите, дедо ми си има уредна документација каде што точно е наведена купената квадратура од тој и тој сопственик(со име и презиме-инаку староседелец нормално), па дури и цената сеуште ја памти дедо ми колку ја купил тогаш нивата(од 500м2), така да не зборете напразно дека некој на некого давал земја за беспари, можеби имало и такви случаи, незнам, но не генерализирајте !
Инаку за крај, глупо е да се отвараат вакви теми, јас немам ништо лично против тазе дојденците(во последниве години), секој има право на живот и никој неможе некого да спречува во тоа каде решил да живее, ако имаш доволно пари можеш да живееш каде што ќе посакаш(така иде зборот), но сепак кога веќе непотребно се буричка по работите, барем убаво да ги објасниме ........ сепак не е исто 100 год. 50 год. и 2, 4, 7, 10... год. континуирано жителство на едно место ............ најстаро, старо и ново/тазе се три различни работи !

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
А што се однесува до тоа што си го напишал дека Тито им делел земја беспари на доселениците во Скопје после 2 с.в. ма немој, можеби делел на некои, но не на сите, дедо ми си има уредна документација каде што точно е наведена купената квадратура од тој и тој сопственик(со име и презиме-инаку староседелец нормално), па дури и цената сеуште ја памти дедо ми колку ја купил тогаш нивата(од 500м2), така да не зборете напразно дека некој на некого давал земја за беспари, можеби имало и такви случаи, незнам, но не генерализирајте !
Инаку за крај, глупо е да се отвараат вакви теми, јас немам ништо лично против тазе дојденците(во последниве години), секој има право на живот и никој неможе некого да спречува во тоа каде решил да живее, ако имаш доволно пари можеш да живееш каде што ќе посакаш(така иде зборот), но сепак кога веќе непотребно се буричка по работите, барем убаво да ги објасниме ........ сепак не е исто 100 год. 50 год. и 2, 4, 7, 10... год. континуирано жителство на едно место ............ најстаро, старо и ново/тазе се три различни работи !
Ти ми стоиш ко да си со мувата на капата :cool:. Не дека сакам да дискутирам на темава, онака ми дојде инспирација, можеш да видиш у некоја претходна страница мое мислеше за старите скопјани.

А дека тито правел парче тоа и те како сум во право, на тие што не им дал од експроприраната земја им ја продал, а претходно нели им дал поволни кредити со 1% камата.
И алалда му е на дедо ти, ама се заебал, требало и он да лапне нешто кога више сите масовно користеле.

Овие нели провинцијалците шо ги викаме, се снашле и сеа се и подобро ситуирани од скопјаниве, што е за уште поголем респект.
И на крај краева у Македонија нема провинција, провинции имаат Англија, Франција и други, ама Македонија е целата провинција.

И ко за на крај, оваа провинциска слава ја мислам дека е масло на Српските и Бугарски тајни служби за да имаме ние тука внатре занимација, дур се работи на пропагандата. Еве пред некој ден слушам цеца парче напраила :love:

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Има стари скопјани и денес, фала Богу, како да нема?
Оди медицината напред, луѓето живеат подобро... Life expectancy е каде - каде зголемен од пред 200 години, на пример.
Јас дури мислам дека во ова време има најмногу стари скопјани во Скопје - шо да праиш, низок природен прираст, подолг животен век, иселување итн...

Јас, пак, не се чувствуам нешто многу стар. Татко ми, исто, не беше стар, а ниту пак дедо ми, прадедо ми починал на 32 години... тоа е, никој не бил стар во моево семејство по машка линија, 100тина години наназад.

Додуша, си замислувам, ако доживеам старост, да се преселам во Луксембург, тогаш со право би се нарекол стар Луксембуржанин. :D

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Ти ми стоиш ко да си со мувата на капата :cool:. Не дека сакам да дискутирам на темава, онака ми дојде инспирација, можеш да видиш у некоја претходна страница мое мислеше за старите скопјани.

А дека тито правел парче тоа и те како сум во право, на тие што не им дал од експроприраната земја им ја продал, а претходно нели им дал поволни кредити со 1% камата.
И алалда му е на дедо ти, ама се заебал, требало и он да лапне нешто кога више сите масовно користеле.

Овие нели провинцијалците шо ги викаме, се снашле и сеа се и подобро ситуирани од скопјаниве, што е за уште поголем респект.
И на крај краева у Македонија нема провинција, провинции имаат Англија, Франција и други, ама Македонија е целата провинција.

И ко за на крај, оваа провинциска слава ја мислам дека е масло на Српските и Бугарски тајни служби за да имаме ние тука внатре занимација, дур се работи на пропагандата. Еве пред некој ден слушам цеца парче напраила :love:
Da ne ocekuvase mozebi Suzana Spasovska da pravi parce,sto se fakas za Srbite odma.
Ti fali ponekoja bukva vo poveketo zborovi ako ne si primetil,ili taka slengski se izrazuvas sekade.

Член од
27 септември 2011
Мислења
423
Поени од реакции
682
Со тоа "вашата" мислеше на дојденците, провинцијалците или шо знам како нарекувате баш ме брига, па сега на тие што ја користат таа реченица. Ахам.
И не те нареков лицемерна туку постапката што ја направи е лицемерна.
Тоа што има простаци има секаде, без разлика од каде се, ама пак не ми врати на одговорот што е со горенаведените искомплексирани Скопјани , а и да не ги враќам страните назад да ти ги набројувам и да видиш колку има со слично размислување, зарем тоа не е проблем или само оние што ја користат "болдираната реченица" ?
Ти одговорив со тоа што ти кажав дека нема потреба од замарање со искомплексирани луѓе, без разлика дали се Скопјани, Велешани, Битолчани или што и да е. Дури некој не ме навреди и јас не вреѓам.
Главниот проблем е со искомлексираноста и со помислата: еј тие не не сакаат. Многу ми е гајле дали некој од друг град не ме сака само затоа што сум од Скопје, битно ми е блиските да ме сакаат.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495

Какви муви бе друже, темава е тотален феил, но кога веќе се буричка по работите барем да се објаснат убаво, јас сум стар Скопјанец да, можеби не како оние најстарите Скопјани, но сепак сум стар Скопјанец за некој што вчера или завчера дошол тука да живее, јас сум роден и живеам тука скоро 3 децении, мојата фамилија е тука точно 50 год. и тоа е тоа крај на муабетот и онака нема врска темава и создава непотребни поделби ОК е да бидеш и тазе-дојденец, ама сепак кога веќе се мерат ку*овите, барем убаво да се измерат, па после да правиме муабет !
Дојденец/дошљак/тазе-Скопјанец е некој што дошол тука сега во последниве години, а некој што е тука во континуитет 40/50 или повеќе години е стар Скопјанец и тоа е тоа, капито !

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Da ne ocekuvase mozebi Suzana Spasovska da pravi parce,sto se fakas za Srbite odma.
Ti fali ponekoja bukva vo poveketo zborovi ako ne si primetil,ili taka slengski se izrazuvas sekade.
Така е кај нас у село....
И дај не се фаќај за овие букви, не пишувам книга, пишувам на форум што е апсолутно неважна работа и служи за тепање време.

Член од
5 април 2011
Мислења
1.920
Поени од реакции
925
Какви муви бе друже, темава е тотален феил, но кога веќе се буричка по работите барем да се објаснат убаво, јас сум стар Скопјанец да, можеби не како оние најстарите Скопјани, но сепак сум стар Скопјанец за некој што вчера или завчера дошол тука да живее, јас сум роден и живеам тука скоро 3 децении, мојата фамилија е тука точно 50 год. и тоа е тоа крај на муабетот и онака нема врска темава и создава непотребни поделби ОК е да бидеш и тазе-дојденец, ама сепак кога веќе се мерат ку*овите, барем убаво да се измерат, па после да правиме муабет !
Дојденец/дошљак/тазе-Скопјанец е некој што дошол тука сега во последниве години, а некој што е тука во континуитет 40/50 или повеќе години е стар Скопјанец и тоа е тоа, капито !
ju ar da men! ajde te molam odgovori mi na prashanjeto :)

(n)

i da, kamoli pra dedo mi da se preselel vo 62ra i da kupel niva od 500m2, sea kje sum go prchel na jahta, kako sho vika popularniot raper kumanovec - doshljak u skopje, skipi

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
:facepalm:
последен збор
Време е на оваа тема да го дадеме последниот збор.Секој да се искаже и да ја закључиме. Јас пак ќе ќажам,незнам кој го ова измисли,и мислам во најмалку за тоа не сме ние виновни или причинители.Никогаш за мене,а тоа и Пумата и други го кажаа: Дебар,Кратово,Берово и др.не биле провинција.Јас до земјотресот ни на накрај памет не ми паднало,да прашам некого од каде е,па ни во препополниот воз кога не носеше далеку од овој град.Потоа нити сум го употребил тој израз,ниту сум чул од некого да го каже.Вие отсекогаш сте биле за нас од таму,од каде сте. Но ова сега е нешто ново,
сега ова ќе го правиме „Метропола“ се другото е нешто друго а не е така.
Секое место си има име и си е за себе центар,а тоа што некој места останаа празни е крива миграцијата и потребата за подобар живот.
Отидете на „капија“ на некоја мала фабрика и побарајте некој работник:
-ми треба провинцијалецот.(нема ништо да добиете)(ќе ве прашат од каде)Прашајте:викно го Галичанчето,Башиноселецот,Кратовчанецот и слично и ќе го добиете и без име да кажувате,ако се двајца и двајцата ќе ги викнат.
Значи не сте провинцијалци,туку:Беровчани,Стружани,Паланчани и сл.

Има нешто друго што не го спомна никој,а очекував, има и еден друг термин-назив за места што се во околина на некое место и се вика периферија.
Значи ПЕРИФЕРИЈА има и Скопје и Кратово и Башино село.
За Скопје тоа би било: Ѓорче-Сарај-Волково, од западната страна,
или Стајковци,- Смилковци -Радишани од севернета страна
а од источната: Трубарево,Илинден па и Арачиново до некаде.
Во Башино село на периферија се: отпадите,сервисите и бензинската.

последен збор
Нема провинцијалци ( еве и во Скопје ако сакате)
туку:Прилепчани,Паланчани ,Велешани и т,н, и тоа 75%
Како што и во Велес не се сите велешани.Има од Сопот,Слп,Согле и др.
но по однесувањето можеби има луѓе кој сосем заслужено и заслужуват
и друг назив и тука сме едномисленици, сите и во право.
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
имаме Метроплола од одприлика 3 квадратни километри - сето друго е Провинција :facepalm:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
ju ar da men! ajde te molam odgovori mi na prashanjeto :)

(n)
i da, kamoli pra dedo mi da se preselel vo 62ra i da kupel niva od 500m2, sea kje sum go prchel na jahta, kako sho vika popularniot raper kumanovec - doshljak u skopje, skipi
Што ку* ме боли ти што мислиш, јас сум стар Скопјанец, тука сум роден, тука сум порастен, тука живеам цел живот, тука припаѓам, ако утре на пр. отидам во некој друг град да живеам таму да ќе бидам дошљак, исто како што некој од друг град на пр. денеска се преселува во Скопјево, нормално дека ќе биде дошљак ................ дошљаци се тие кои се придојдени овде во последниве години, а такви ги има доста ........ немам ништо против, маката ги натерала да дојдат овде во потрага по подобар живот, исто како што моите претци се доселиле тука пред 50 год. маката ги натерала и дошле тука во потрага по подобар живот, такво било тогаш времето во тој период, имало масовна емиграција од сите краишта на Републикава во главниот град, тогаш започнала индустријализацијата и општиот развој на Скопјево. Но и другите главни градови по другите држави се на ист принцип, на пр. Белград има скоро 2 милиона жители, зарем сите тие се (пра)стари Белграѓани, Загреб има преку 1 милион жители, зарем сите тие се (пра)стари Загрепчани, Софија исто има преку 1 милион жители, зарем сите тие се (пра)стари Софијанчани, Истанбул има преку 15 милиони жители, зарем сите тие се (пра)стари Истанбулчани и.т.н. и.т.н.(овие градови од регионов ги зедов за пр.) ....... ама ајде и подалеку да погледнеме .... ЊуЈорк има преку 20 милиони жители, зарем сите тие се (пра)стари ЊуЈоркчани, Лос Анџелес има преку 15 милиони жители, зарем сите тие се (пра)стари жители, Токио има можеби и 30 милиони жители, зарем сите тие се (пра)стари жители таму, Москва има преку 15 милиони, откаде толку многу (пра)стари Московјани, Лондон исто има 15 милиони жители, сите ли се (пра)стари жители... и.т.н. и.т.н. тоа се нормални процеси кои ги има насекаде ширум планетава, градовите се шират, развиваат, а руралните средини запустуваат, моментално две третини од светската популација живее во урбани средини, а можеби и повеќе од две третини !
Јас немам ништо против таквите појави, цела Македонија нека се пресели во Скопјево ич не ми е гајле, немам јас право да кажувам на другите каде смеат, а каде несмеат да живеат, но кога веќе се отвараат теми каде што се мерат ку*ови(т.е. во случајов стаж на живеење), барем убаво нека се измерат и после да правиме муабети, сепак не е исто животен стаж од 100, 50 или пак 2-3-5-10 год. на едно место, кога веќе нели си ги мериме на темава, барем убаво да си ги измериме .............. али ајт нема врска и онака темава е феил и не води никаде !

Kajgana Shop

На врв Bottom