Anco
За солун ДА, ЗА срем НЕ
- Член од
- 1 ноември 2011
- Мислења
- 8.603
- Поени од реакции
- 15.407
последен збор
Време е на оваа тема да го дадеме последниот збор.Секој да се искаже и да ја закључиме. Јас пак ќе ќажам,незнам кој го ова измисли,и мислам во најмалку за тоа не сме ние виновни или причинители.Никогаш за мене,а тоа и Пумата и други го кажаа: Дебар,Кратово,Берово и др.не биле провинција.Јас до земјотресот ни на накрај памет не ми паднало,да прашам некого од каде е,па ни во препополниот воз кога не носеше далеку од овој град.Потоа нити сум го употребил тој израз,ниту сум чул од некого да го каже.Вие отсекогаш сте биле за нас од таму,од каде сте. Но ова сега е нешто ново,
сега ова ќе го правиме „Метропола“ се другото е нешто друго а не е така.
Секое место си има име и си е за себе центар,а тоа што некој места останаа празни е крива миграцијата и потребата за подобар живот.
Отидете на „капија“ на некоја мала фабрика и побарајте некој работник:
-ми треба провинцијалецот.(нема ништо да добиете)(ќе ве прашат од каде)Прашајте:викно го Галичанчето,Башиноселецот,Кратовчанецот и слично и ќе го добиете и без име да кажувате,ако се двајца и двајцата ќе ги викнат.
Значи не сте провинцијалци,туку:Беровчани,Стружани,Паланчани и сл.
Има нешто друго што не го спомна никој,а очекував, има и еден друг термин-назив за места што се во околина на некое место и се вика периферија.
Значи ПЕРИФЕРИЈА има и Скопје и Кратово и Башино село.
За Скопје тоа би било: Ѓорче-Сарај-Волково, од западната страна,
или Стајковци,- Смилковци -Радишани од севернета страна
а од источната: Трубарево,Илинден па и Арачиново до некаде.
Во Башино село на периферија се: отпадите,сервисите и бензинската.
последен збор
Нема провинцијалци ( еве и во Скопје ако сакате)
туку:Прилепчани,Паланчани ,Велешани и т,н, и тоа 75%
Како што и во Велес не се сите велешани.Има од Сопот,Слп,Согле и др.
но по однесувањето можеби има луѓе кој сосем заслужено и заслужуват
и друг назив и тука сме едномисленици, сите и во право.
Време е на оваа тема да го дадеме последниот збор.Секој да се искаже и да ја закључиме. Јас пак ќе ќажам,незнам кој го ова измисли,и мислам во најмалку за тоа не сме ние виновни или причинители.Никогаш за мене,а тоа и Пумата и други го кажаа: Дебар,Кратово,Берово и др.не биле провинција.Јас до земјотресот ни на накрај памет не ми паднало,да прашам некого од каде е,па ни во препополниот воз кога не носеше далеку од овој град.Потоа нити сум го употребил тој израз,ниту сум чул од некого да го каже.Вие отсекогаш сте биле за нас од таму,од каде сте. Но ова сега е нешто ново,
сега ова ќе го правиме „Метропола“ се другото е нешто друго а не е така.
Секое место си има име и си е за себе центар,а тоа што некој места останаа празни е крива миграцијата и потребата за подобар живот.
Отидете на „капија“ на некоја мала фабрика и побарајте некој работник:
-ми треба провинцијалецот.(нема ништо да добиете)(ќе ве прашат од каде)Прашајте:викно го Галичанчето,Башиноселецот,Кратовчанецот и слично и ќе го добиете и без име да кажувате,ако се двајца и двајцата ќе ги викнат.
Значи не сте провинцијалци,туку:Беровчани,Стружани,Паланчани и сл.
Има нешто друго што не го спомна никој,а очекував, има и еден друг термин-назив за места што се во околина на некое место и се вика периферија.
Значи ПЕРИФЕРИЈА има и Скопје и Кратово и Башино село.
За Скопје тоа би било: Ѓорче-Сарај-Волково, од западната страна,
или Стајковци,- Смилковци -Радишани од севернета страна
а од источната: Трубарево,Илинден па и Арачиново до некаде.
Во Башино село на периферија се: отпадите,сервисите и бензинската.
последен збор
Нема провинцијалци ( еве и во Скопје ако сакате)
туку:Прилепчани,Паланчани ,Велешани и т,н, и тоа 75%
Како што и во Велес не се сите велешани.Има од Сопот,Слп,Согле и др.
но по однесувањето можеби има луѓе кој сосем заслужено и заслужуват
и друг назив и тука сме едномисленици, сите и во право.