Е јас колку што знам нема или се многу малку, зборуваме за присилна војска, каде што со сила те земаат пола година, ај кажи ми колку земји од европска унија и од Нато имаат редовна војска?
II. ПРАВА И ДОЛЖНОСТИ НА ГРАЃАНИТЕ ВО ОДБРАНАТА
Член 2
Во остварувањето на одбраната на Републиката, граѓаните ги имаат
следниве права и должности:
1) да извршуваат воена обврска;
2) да учествуваат во цивилната заштита;
3) да извршуваат работна обврска и
4) да извршуваат материјална обврска
1. Извршување на воената обврска
Член 3
На воена обврска подлежат сите граѓани на Републиката од машки
пол на возраст од 17 до 55 години живот.
Жените можат да подлежат на воена обврска под условите од став 1
на овој член, ако доброволно се пријават за воени обврзници до крајот на
календарската година во која полнат 27 години живот.
ова со сила ти личи??????????:smir:
Пишав неколку пати дека и јас сум за.Ама ако се иде да иде секој здрав маж.А не вака генерација 1989,1990...што ке биде на пример што тие што сме пред тоа родени а не сме служеле,зарем ние не вредиме како генерација,мора да се опфатат сите барем со некоја обука од барем 3месеци.Тоа е според мене доста за да се запознае човек со основни војнички работи.
:salut:
можеш да се пријавиш доброволно,што значи ќе бидеш третиран како и тие од 90/91
Ја сум ЗА од повеќе причини.
Прво, за прв пат мојата генерација `89 нема да биде опфатена од некој закон, матура, смена на пропис или слично. Конечно нешто да биде во мој прилог. Па нека тргнат тие од `91 најбоље, да се научат на ред.
Второ, ја веќе сум научен на ред,рад и дисциплина и затоа нема потреба некој старешина да ме учи на истото. Али глеам дека доста од младинава се понаша ноншалантно по тоа прашање па затоа не би им шкодело малце тримесечен дрил.
Трето, `бемти НАТО стандарди и кој ги измисли, ај малце контра нив да идеме...за промена.
не е контра НАТО,туку политичарите и медиумите погрешно го протолкуваат,ако идеш контра,идеш само контра УСТАВОТ....
Одбраната на Републиката се остварува во согласност со Уставот наРепублика Македонија, законите, Стратегијата за одбрана на Републиката,други документи и меѓународните договори ратификувани во согласност соУставот на Република Македонија.