Редовна војска повторно?

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.323
Поени од реакции
8.327
Работава "служев три месеца мајка ми се расплака,зимно време:Март,Април,Мај. Стратегија:беревме не брана царевка,време снег до колена а ветер шиба што да ти причам". :pos2: :pos2:
Ти дечко што си толку исфрустриран да не живееш близу некоја касарна па да си имал мака од војска или си бил гуштер цел воен рок стварно не ми си јасен и нај малку смешен и поетичен :tapp:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Како овие момци...момки/момички...ќе идат у војска која е обавезна за сите мажи од х до х години? На воена вежба, недај боже вонредна состојба????
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3305949&postcount=1233

Се очекува дека Мур ќе се породи кон крајот на овој месец.
Скот Мур со сопругот Томас

?

..........

Гостин
Мислам дека доколку се воведе, повторно служење редовна војска, тука треба да присуствуваат и жените, нели да не се осеќат дискриминирано, а воедно и мажите ќе бидат повеќе мотивирани за отслужување на обврската.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Остав!

Немој ти мене: "зависи од човекот".
На оваа тема ќе ми се обраќаш со Господине Потпоручник!
Јасно војнику?
Ова мора да е некој филм што го немам гледано,не е цитат од „Спасувањето на војникот Рајан“.Во кој филм влезе?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Evil Betty напиша:
]
Дали вие што сте биле у војска, ако сте можеле да не идете, пак ќе сте иделе?
Денес што и да речете, верувам дека тогаш немало да идете.
Така да, скините им се скурца на копиљаците што не идат и имале шанса да не идат.
goran16taa напиша:
Зависи од човекот
Остав!

Немој ти мене: "зависи од човекот".
На оваа тема ќе ми се обраќаш со Господине Потпоручник!
Јасно војнику?

Ова мора да е некој филм што го немам гледано,не е цитат од „Спасувањето на војникот Рајан“.Во кој филм влезе?
Ма фантастична поента, Леа, зарем не ја приметуваш?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Во минатото многу повеќе доаѓале во израз милитаристичките стилови на владеење каде војска се служело и по неколку години, од таму се влечат тие сурови третмани кои придонеле кон денешниот анимозитет спрема служењето војска.

Од чисто рационално размислување, воената обука треба да биде застапена како редовна обврска.
Светот не е розев.

Имаме редовна војска, професионална, меѓутоа тоа се сепак ограничени ресурси. Во не дај боже ситуација, сите сме препуштени сами на себе, а 8 или 10 илјади професионални војници плус 20 полиција не се способни да ги заштитат ниту сопствените семејства камо ли останатите граѓани, при тоа да ја бранат и територијата на државата.

Парадоксот кој денеска барем јас го гледам, е тој што претходно се боревме со сите сили и средства да ги повлечеме нашите војници од ЈНА за да не водат туѓи војни, а денеска самите ние доброволно ги испраќаме по светот да водат туѓи војни и да жртвуваат живот за туѓи интереси.

Затоа треба да се решиме, што повеќе ни одговара, бидејќи оној што не си ја храни сопствената армија, сигурно ќе ја храни туѓата.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
e taka e sto e vistina vistina e nie prakame vojnici vo tugi agresii znaci stanuvame soucesnici vo agresijata na zemjata sto se kao osloboduva a tuka teroristite gi staivme u vlada i sea so demek ne znaeme kako bese sve e kako da ja sakas drzavata koa ti vika vrakaj osteta a penzii za onie sto ti ubile najblizok e nemoze taka so ne znaeme kako bese ili prekutuvame, ok, treba voena obvrska nego drzavata veke ne e ona sto bese vo socijalizmot ne ja osekas ko svoja, pak ke kazam denes ako nemas pari crkni ne te gleda nikoj sve stanalo profi pa od toj aspekt treba i profi vojska poso gleas ne daj boze da se razbolis ne te lecat ako nemas pari znaci sve zinal gz za pari epa stom e taka nema be patriotizam koj saka neka gine ama toj sto zaginal dva metra e pod zemja so se borel za nekakvi opsti visi ideali, sega se otkrija kartite kapitalizmot ko sistem go razara patriotizmot sve e za pari epa nema nisto dzabe ni borba za drzava koj plati vise za toj igram ko u fudbalot jebi ga...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
e taka e sto e vistina vistina e nie prakame vojnici vo tugi agresii znaci stanuvame soucesnici vo agresijata na zemjata sto se kao osloboduva a tuka teroristite gi staivme u vlada i sea so demek ne znaeme kako bese sve e kako da ja sakas drzavata koa ti vika vrakaj osteta a penzii za onie sto ti ubile najblizok e nemoze taka so ne znaeme kako bese ili prekutuvame, ok, treba voena obvrska nego drzavata veke ne e ona sto bese vo socijalizmot ne ja osekas ko svoja, pak ke kazam denes ako nemas pari crkni ne te gleda nikoj sve stanalo profi pa od toj aspekt treba i profi vojska poso gleas ne daj boze da se razbolis ne te lecat ako nemas pari znaci sve zinal gz za pari epa stom e taka nema be patriotizam koj saka neka gine ama toj sto zaginal dva metra e pod zemja so se borel za nekakvi opsti visi ideali, sega se otkrija kartite kapitalizmot ko sistem go razara patriotizmot sve e za pari epa nema nisto dzabe ni borba za drzava koj plati vise za toj igram ko u fudbalot jebi ga...
Да си ми жив.

Само едно би изменил од мој аспект...не дека не ја осеќаш државата како своја туку таа можеби не те осеќа како свој :smir:

Се друго...издршка, пари, здравство, отштета на оние кои загинаа, кои се бореа...јбг, тоа е така, од воздух ако некој живее нека каже рецептот.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Парадоксот кој денеска барем јас го гледам, е тој што претходно се боревме со сите сили и средства да ги повлечеме нашите војници од ЈНА за да не водат туѓи војни, а денеска самите ние доброволно ги испраќаме по светот да водат туѓи војни и да жртвуваат живот за туѓи интереси.

Затоа треба да се решиме, што повеќе ни одговара, бидејќи оној што не си ја храни сопствената армија, сигурно ќе ја храни туѓата.
Војниците кои ние сега ги праќаме да се борат по светот се ПЛАТЕНИЦИ, не се редовна војска (ко што например праќаа америте во Виетнам). Има разлика драстична. Платениците имат избор, а прифатиле дека нивниот живот има цена. Не ги жалам.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Да си ми жив.

Само едно би изменил од мој аспект...не дека не ја осеќаш државата како своја туку таа можеби не те осеќа како свој :smir:

Се друго...издршка, пари, здравство, отштета на оние кои загинаа, кои се бореа...јбг, тоа е така, од воздух ако некој живее нека каже рецептот.

На 7.55 - “За Татковината комшија... СВЕ“... :wink:

S

smart ass

Гостин
Еден ден драги мои ќе се огласат сирените во скопје,битола...Македонија.(ова за 20 години Гарант!!)

И вие нема да знаете дали станува збор за Воздушен Напад,дал НХБ закана,или вашио град е пред ебана Огнена стихија...ил пак Охис ил Окта се сјебани тотално па ќе ве отрујат ко глувци.

Епа кога нема да знаете што се случува и дали треба да ојте во скривница или не....тогаш драги мамето ќи ви се поебе.:toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Еден ден драги мои ќе се огласат сирените во скопје,битола...Македонија.(ова за 20 години Гарант!!)

И вие нема да знаете дали станува збор за Воздушен Напад,дал НХБ закана,или вашио град е пред ебана Огнена стихија...ил пак Охис ил Окта се сјебани тотално па ќе ве отрујат ко глувци.

Епа кога нема да знаете што се случува и дали треба да ојте во скривница или не....тогаш драги мамето ќи ви се поебе.:toe:
Ај па ти сеа, не зарекувај, таман почнаа да градат :smir:

Туку, дали имаме скривници?
А за војската...секој има свое мислење базирано на некое претходно искуство како сведоци (посредни или непосредни). Од војната на балканот (почеток на крајот на јна) и војната 2001 не видов некоја организираност и добро во тоа што имавме редовна војска (што ради неопременост, што ради паника и...слично).

Таа војска треба да се опреми и храни, а не да јаде најлоша храна (и да се крати од оброците). Знаеш на пример дека 1996 (не сум сигурен за годината) Шкорпионите штрајкуваа оти им кратеа од оброците? Јбг, за здрава и јака војска треба многу повеќе (во техника не навлегувам оти не сум за тоа стручен) од добра волја и желба на младината.

S

smart ass

Гостин
Види луртз кај нас односот плати-воена тоехника и одржување пред неколку години беше 80% за плати а 20% ресто...денеска е 70 спрема 30 што е добро,а согласно проекциите оптимумот би бил(и се цели кон него) 60% од средствата да одат за Плати а остатокот за модернизација,техника...па и храна како што велиш.

Ова за сирените...искуството во Босна покажа дека тука ЈНА згрешиле,имено имаа премногу предупредувачки звуци па граѓаните се бунеа,затоа денес се редуцирани...на елементарни непогоди,Воздушна закана. НХБ закана.....

Значи денес (ако немаат изменето нешто имаме 4 основни предупредувачки звуци) а за време на конфликтот во босна имаше Над 15...фактички ако војник прдне се пушташе сирена..:toe:

Туку, дали имаме скривници?
.
Скривници Има.

Југославија се грижеше за своите граѓани.

Инаку Швајцарија и Ирак се Единствени земји кои имаат место резервирано за секој цивил.

Ај па ти сеа, не зарекувај, таман почнаа да градат :smir:

Каде бе градат...аууу ми текна-ова анимациите на ТВ.:pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom