Револуција во Босна и Херцеговина

Член од
1 февруари 2005
Мислења
652
Поени од реакции
595
Босна е еден од проектите на НСР, нестабилно буре барут, се ова е заложено во дејтонскиот договор, нестабилна насилна МУЛТИКУЛТУРНА федерација, пред крајот на војната беа скоро поделени и можеше уште тогаш да се создадат 3 нови држави и после секој народ да реши дали да се обедини со Хрватска, Србија или да е сам.
Дури сега може да се види дека тоа населување со арапи на цела Европа не е случајно а геополитички вектор.
Секој сојуз, федерација или конфедерација може да биде растурен, секој од членовите може еднострано да излезе од тој сојуз, никаков договор не може да е вечен, инаку тоа е ропство.
Тоа е всушност фашизам, може насила да воведуваш мултикултуризам, хомосексуализам, да ја исламизираш цела Европа, но референдуми не се дозволени.
Милорад Додик се посоветува со Путин, така да Босна оди кон распад. Дали босанските народи одново ќе се глупави да се фатат на истата јудеомасонска клопка ќе видиме. Сега е по различно од деведесеттите години, веќе има оформено територии со внатрешни граници, само треба да се официјализираат, незадоволни ќе има, секоја страна претендира на некое градче од соседната енклава, вадат стари карти, пописи, некогаш било нивно... Дај боже да извадат поуки од војната и да не започнат нова, иако НСР кога ќе изгуби нешто преферира војна и доста крв.
Мое мислење е дека ќе има некаква војна таму, но ќе е во помал размер. Хрватите сакаат да се обединат со Хрватска, србите со Србија, муслиманите би претпочитале да си имаат своја мини држава, проблем се само ИСИС, талибаните и НСР којшто ќе гледаат по секоја цена, насилно даја задржат таа мртво родена федерација или да предизвикаат нов конфликт.
 

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
240
Поени од реакции
509
Подигнато е нивото на безбедност во Република Српска.
Мене почиња да ми фуфка, секакви будали постојат, една вжештена глава треба да настане калакурница. Цел ден сум пред ТВ и следам вести, само да не биде војна...
Како оди референдумот и ситуацијата?
Знам дека е напнетo , но неверувам дека ќе се случи војна.
 
Член од
5 јуни 2015
Мислења
682
Поени од реакции
445
Мое мислење е дека ќе има некаква војна таму, но ќе е во помал размер. Хрватите сакаат да се обединат со Хрватска, србите со Србија, муслиманите би претпочитале да си имаат своја мини држава, проблем се само ИСИС, талибаните и НСР којшто ќе гледаат по секоја цена, насилно даја задржат таа мртво родена федерација или да предизвикаат нов конфликт.

Грешка си. Муслиманите ја сакаат цела БИХ за себе. Сакаат да бидат главни шерифи во БИХ.
Им било убаво да постои правото еден човек - еден глас во 90-тите години кога нелегално се одржал референдумот со кој БИХ се издвоила од Југославија. Но тогаш имало во устав на СР БИХ одредби дека за крупни одлуки мора да има согласност од сите три конститутивни народи на Сојузна република БИХ која била дел од СФРЈ.
Тогаш на референдумот не излегле Србите и им било во ред на Муслиманите таков референдум, а денеска референдумот не го сакаат Муслиманите кога знаат дека ќе нема да одговара резултатот.

Замисли, спорно е што се слави 9 Јануари само на територија на Српска, а тоа што Бајрам, Рамазан се слават во цела БИХ не е спорно за Муслиманите.
9 Јануари Србите си го прогласиле за празник уште пред да почне да се пука во БИХ, пред да почне војната, така да не држи вода констатацијата дека 9 Јануари произлегол како производ на војната.

Пишав пред некој ден ако Србите во Српска не кажат стоп, доста ни одземате права и надлежности кои ни припаѓаат со Дејтонскиот договор, тие и иднина ќе продолжат да губат права и надлежности.

Во Сараево пред некое време во трамвај Хрватска се прекрстила и била нападната и претепана од Муслиманка заради тоа. Прекрстувањето е забрането во земјите со шеријатски систем. БИХ е на тој пат кон шеријатството ако не се нешто преземе, дури и Божиќ и останати празници има да бидат спорни во БИХ.
 
M

Moon Child

Гостин
Грешка си. Муслиманите ја сакаат цела БИХ за себе. Сакаат да бидат главни шерифи во БИХ.
Им било убаво да постои правото еден човек - еден глас во 90-тите години кога нелегално се одржал референдумот со кој БИХ се издвоила од Југославија. Но тогаш имало во устав на СР БИХ одредби дека за крупни одлуки мора да има согласност од сите три конститутивни народи на Сојузна република БИХ која била дел од СФРЈ.
Тогаш на референдумот не излегле Србите и им било во ред на Муслиманите таков референдум, а денеска референдумот не го сакаат Муслиманите кога знаат дека ќе нема да одговара резултатот.

Замисли, спорно е што се слави 9 Јануари само на територија на Српска, а тоа што Бајрам, Рамазан се слават во цела БИХ не е спорно за Муслиманите.
9 Јануари Србите си го прогласиле за празник уште пред да почне да се пука во БИХ, пред да почне војната, така да не држи вода констатацијата дека 9 Јануари произлегол како производ на војната.

Пишав пред некој ден ако Србите во Српска не кажат стоп, доста ни одземате права и надлежности кои ни припаѓаат со Дејтонскиот договор, тие и иднина ќе продолжат да губат права и надлежности.

Во Сараево пред некое време во трамвај Хрватска се прекрстила и била нападната и претепана од Муслиманка заради тоа. Прекрстувањето е забрането во земјите со шеријатски систем. БИХ е на тој пат кон шеријатството ако не се нешто преземе, дури и Божиќ и останати празници има да бидат спорни во БИХ.
Во право си 100% се што кажуваш. Муслиманите се понашаат како Србите и Хрватите да се малцинство овде, а они да се газди.
Колку се безобразни може да се заклучи од тоа што пред неколку месеци во Сребреница имаше протест во едно училиште, родителите несакале децата да им учат на Босански, него на Бошњачки јазик. Тоа што учеле на Босански, а не на Бошњачки било дискриминаторски.
По федералните телевизии, редовно програма за војната 1992/1995та година и пумпање на мозоците колку они во војната страдале, колку бил геноцид на нив извршен, ги требеле, ги терале да пејат четнички песни, 25 години потоа они уште плачат. Во Сребреница закопаа повеќе мртовци отколку што некогаш воопшто жители таму имало. Никој не негира дека таму се дешавало свашта, ама не е колку што они ја пумпаат непрестано, секоја година. Секоја година нови 3000 лешеви закопуваат, излезе дека Сребреница е поголема во жители од Тузла и Зеница заедно.
Ете, референдумот помина без срања, луѓето си го кажаа своето.
Неофицијални податоци од вчера

U Republici Srpskoj danas se na 71,09 odsto obrađenih glasačkih mjesta izjasnilo 425.715 građana od kojih je 99,79 odsto glasalo da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike, rezultati su koje je večeras saopštila Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan rekao je da su u Berkovićima, Istočnom Sarajevu, Krupi na Uni, Kupresu, Osmacima, Kalinoviku, Petrovcu, Rudom i Čajniču svi građani izjasnili da se 9. januar slavi kao Dan Republike.

"Prema uočenoj dinamici pristizanja rezultata, očekujemo da izlaznost glasača na ovom referendumu bude između 59 i 60 odsto", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je referendum protekao bez incidenata.

Karan je rekao da će sutra u 12.00 časova u Narodnoj skupštini Srpske biti održana konferencija za novinare na kojoj će saopštiti konačne rezultate referenduma.
 
Член од
5 јуни 2015
Мислења
682
Поени од реакции
445
Во право си 100% се што кажуваш. Муслиманите се понашаат како Србите и Хрватите да се малцинство овде, а они да се газди.
Колку се безобразни може да се заклучи од тоа што пред неколку месеци во Сребреница имаше протест во едно училиште, родителите несакале децата да им учат на чки јазБосански, него на Бошњаик. Тоа што учеле на Босански, а не на Бошњачки било дискриминаторски.
По федералните телевизии, редовно програма за војната 1992/1995та година и пумпање на мозоците колку они во војната страдале, колку бил геноцид на нив извршен, ги требеле, ги терале да пејат четнички песни, 25 години потоа они уште плачат. Во Сребреница закопаа повеќе мртовци отколку што некогаш воопшто жители таму имало. Никој не негира дека таму се дешавало свашта, ама не е колку што они ја пумпаат непрестано, секоја година. Секоја година нови 3000 лешеви закопуваат, излезе дека Сребреница е поголема во жители од Тузла и Зеница заедно.
Ете, референдумот помина без срања, луѓето си го кажаа своето.
Неофицијални податоци од вчера

U Republici Srpskoj danas se na 71,09 odsto obrađenih glasačkih mjesta izjasnilo 425.715 građana od kojih je 99,79 odsto glasalo da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike, rezultati su koje je večeras saopštila Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan rekao je da su u Berkovićima, Istočnom Sarajevu, Krupi na Uni, Kupresu, Osmacima, Kalinoviku, Petrovcu, Rudom i Čajniču svi građani izjasnili da se 9. januar slavi kao Dan Republike.

"Prema uočenoj dinamici pristizanja rezultata, očekujemo da izlaznost glasača na ovom referendumu bude između 59 i 60 odsto", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je referendum protekao bez incidenata.

Karan je rekao da će sutra u 12.00 časova u Narodnoj skupštini Srpske biti održana konferencija za novinare na kojoj će saopštiti konačne rezultate referenduma.
Секогаш е така. Жртвата ќе гледа што повеќе да ги максимизира работите и да ги преувеличува. Муслиманите се прават дека тие загинале во војната најмногу, па и ќе загинат кога тие се бореа 4 години против Србите, а и против Хрватите се бореа скоро цело време додека траеше војната.
Но ја претеруваат Муслиманите работата кога едно време тврдеа дека во војната загинале 300.000 Муслимани. Сребреница со бројките за жртви е напумпана приказна. И пред да дојде Ратко Младич во Сребреница Насер Орич и Муслиманите убивале Српско население.
Толкава бројка на загинати може да има само кога ќе се соберат жртвите на сите три страни.
Во Сараево додека траеше војната секакви злосторства се правеле над Србите, и за тоа ништо не кажуваат Муслиманите. За време на војната оние Срби кои останале во Сараево биле терани да работат во зарабеништво да копаат ровови и слично.
Инаку сума сумарум во Српска се вратиле повеќе од една третина од протераните Муслимани накај 40% е процентот на вратени Муслимани. Додека Србите и Хрватите ретко се вратиле од каде што биле протерани. Имаше знам место Завидовичи во Федерација БИХ, таму неколку Срби повратници биле душмански претепани од локалните Муслимани. И нормално никој не се враќа во местата од каде е протеран. Додека Муслиманите во Српска никој не ги така претепува. И во Српска околу 13% од население се Муслимани кои нормално го бојкотираа референдумот.


Инаку за референдумот, малку е излезеноста од само 55% но тоа е што е.
Требаше да биде излезеноста 70% подобро ќе звучеше.
Од некогаш отворените и толерантни муслимани од Босна со модерни сфаќања остана само серијата Луд, Збунет и Нормален, а и во таа серија се пумпа понекогаш мултикултурност која ја нема одамна во Сараево. Ако си гледал во серијата се појавуваат ликови дека постојат во Сараево Срби и Хрвати само ради шминка.
 
M

Moon Child

Гостин
Секогаш е така. Жртвата ќе гледа што повеќе да ги максимизира работите и да ги преувеличува. Муслиманите се прават дека тие загинале во војната најмногу, па и ќе загинат кога тие се бореа 4 години против Србите, а и против Хрватите се бореа скоро цело време додека траеше војната.
Но ја претеруваат Муслиманите работата кога едно време тврдеа дека во војната загинале 300.000 Муслимани. Сребреница со бројките за жртви е напумпана приказна. И пред да дојде Ратко Младич во Сребреница Насер Орич и Муслиманите убивале Српско население.
Толкава бројка на загинати може да има само кога ќе се соберат жртвите на сите три страни.
Во Сараево додека траеше војната секакви злосторства се правеле над Србите, и за тоа ништо не кажуваат Муслиманите. За време на војната оние Срби кои останале во Сараево биле терани да работат во зарабеништво да копаат ровови и слично.
Инаку сума сумарум во Српска се вратиле повеќе од една третина од протераните Муслимани накај 40% е процентот на вратени Муслимани. Додека Србите и Хрватите ретко се вратиле од каде што биле протерани. Имаше знам место Завидовичи во Федерација БИХ, таму неколку Срби повратници биле душмански претепани од локалните Муслимани. И нормално никој не се враќа во местата од каде е протеран. Додека Муслиманите во Српска никој не ги така претепува. И во Српска околу 13% од население се Муслимани кои нормално го бојкотираа референдумот.


Инаку за референдумот, малку е излезеноста од само 55% но тоа е што е.
Требаше да биде излезеноста 70% подобро ќе звучеше.
Од некогаш отворените и толерантни муслимани од Босна со модерни сфаќања остана само серијата Луд, Збунет и Нормален, а и во таа серија се пумпа понекогаш мултикултурност која ја нема одамна во Сараево. Ако си гледал во серијата се појавуваат ликови дека постојат во Сараево Срби и Хрвати само ради шминка.
Го знам јас сето ова и секој ден го гледам.
Овде во Добој се има толеранција едни спрема други, јас досега не сум забележала инцидент или луѓе да не се дружат или соработуваат измеѓу себе затоа што едниот е Србин а другиот муслиман. Стварно нормално се функционира.
А верувај ми, пред воопшто да се омажам за Србин од БиХ и пред воопшто да сум имала контакт со човек кој е одовде, јас мислев дека муслиманите се загреови, дека биле протерувани, требени и тако даље, види Бога ти, секој еден човек на Балканот има слушнато за Сребреница, а прашај го барем пола население на Балканот дал има слушнато за Тузланска колона, никој нема поима. Тоа е затоа што муслиманите овде исто како нашите браќа во Македонија плачат и коси кубат, они биле најголеми жртви, нив сакале да ги истребат.
Па цел Озрен е протеран и истребен, сето Српско население, комплет српски села се запалени, истребени и протерани, мојот сопруг е по потекло, а и роден е таму, се сеќава на ноќта кога бегале, уште се познаваат темелите од куќата која им ја запалиле.
Јас никогаш немав поима предходно дека на Срби овде им биле палени куќи, дури кога ми раскажуваше ми беше чудно, кај нас на телевизиите поинаква приказна сме слушале. Во Добој ретко да слушнеш некој да е роден и по потекло Добојлија, се се доселени избеглици од Озрен. Постојат цели нови послератни населби, ги викаат избеглички населби, Руданка, Усора, Пољице, се се тоа Озренци.
Бијељина пред војната била село, и она е послератно населена, сега е огромен град.
Не сум ни имала поима дека Србите овде се во толкава бројка, секогаш сум знаела дека Босна е муслиманска земја, дека веројатно Срби има како кај нас браќа и се малцинство, и им прават проблем на сиротите муслимани, барајќи права како овие кај нас. А приказната многу поинаква да ти била од она што ние сме слушале и гледале.
Муслиманите биле протерувани, гонети, живи палени... Они се загреови, никој друг не е за греови, само они.
Се понашаат ко да паднале од марс, они ништо не знаат, они не војувале, се војувало против нив. Они врз никого не извршиле геноцид, само над нив е извршен геноцид.
 

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
240
Поени од реакции
509
@Moon Child србите се биле најбројно население во Босна некаде до 50тите или 60тите години од 20ти век. Ако некој е заслужил држава според број на жртви тоа се босанските срби, ова го зборувам јас што неам многу симпатии спрема србите. Не зборам за жртвите од деведесетите, бројот на срби од босна и краина што загинале во изминатите 100 години е огромен, а колку се само и протерани.

Прва светска војна секој со основно познавање знае каде почна и знае за Гаврило Принцип, после убиството на австристкиот крал/принц следува прогон и убиства низ цела босна од австријци, хрвати и муслимани. Втора светска војна со влегување на Босна под НДХ следува геноцид над србите во кој се проценува дека се убиени над 400 000 срби(Српски извори ја ставаат оваа бројка над 700 000,).

Колку крв е пролиено во Босно изминатите 100 и нешто години е огромен. Како што ми текнува имаше на еден документарец(Death of Yugoslavia) на преговорите за поделба во Дејтон , Америте имаа цела карта на компјутер со рејлеф на Босна и тој Американецот или што беше зачудено вика па добро овде е скоро се планини и ридови зашто се војува ? И добил само краток одговор "То је Босна".

Инаку на факултет се многу дружев , а и уште со еден Босанец. Никогаш не спомнуваше за војната или тие работи. Сум одел и кај него дома и никогаш не спомнува за тоа. Не ги сакаше многу шконтарите, а најмногу си живееше тој со еден Кумановец-Србин.
 
M

Moon Child

Гостин
Јас немам симпатии кон идеи за велика Србија, затоа што знам од каде потекнуваат и кој ги буцка, мене ми се одвратни Србијанците од Србија, тоа се нивни идеи. Србите од оваа страна на Дрина, и Србијанците во Србија, се според мене два различни поима, два различни менталитета, и два различни народа. Србијанците се понашаат ко они да се над се и над сите, антипатични до болка.
 
Член од
5 јуни 2015
Мислења
682
Поени од реакции
445
Јас немам симпатии кон идеи за велика Србија, затоа што знам од каде потекнуваат и кој ги буцка, мене ми се одвратни Србијанците од Србија, тоа се нивни идеи. Србите од оваа страна на Дрина, и Србијанците во Србија, се според мене два различни поима, два различни менталитета, и два различни народа. Србијанците се понашаат ко они да се над се и над сите, антипатични до болка.
Повеќето од населението на Србија некој да ги праша нешто за Србите од Република Српска, народот во Србија нив ги нарекува Босанци. Не ги издвојуваат па да ги наречат Срби.
И не беа баш сите во Србија во 90-тите години настроени кон Велика Србија, имаше и либерални политичари.
Но самите Срби од БИХ и од Краина од Хрватска бараа помош од Белград, веројатно поради тоа што нивните претци го доживеале во Втората светска војна.
Србија не беше толку настроена кон Велика Србија, да биле кон тоа настроени можеле фино во 1918 да си прават Велика Србија а не да прават Кралство СХС и потоа да доживуваат геноцид во Втора светска војна како благодарност од браќата.
Можеле 1918 да си имаат граници до Сплит според Лондонски договор, а остатокот од денешна Хрватска да го земе Италија. Така Италија во Втора светска војна можеби не би била против Србите и подобро би поминале Србите да биле насочени кон проект Велика Србија. Вака направиле голема грешка.
И Србите од Српска се бунат поради тоа што ги нарекуваат Босанци, бидејќи не се доживуваат како Босанци поради настаните од војната.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.225
Поени од реакции
3.447
Повеќето од населението на Србија некој да ги праша нешто за Србите од Република Српска, народот во Србија нив ги нарекува Босанци. Не ги издвојуваат па да ги наречат Срби.
И не беа баш сите во Србија во 90-тите години настроени кон Велика Србија, имаше и либерални политичари.
Но самите Срби од БИХ и од Краина од Хрватска бараа помош од Белград, веројатно поради тоа што нивните претци го доживеале во Втората светска војна.
Србија не беше толку настроена кон Велика Србија, да биле кон тоа настроени можеле фино во 1918 да си прават Велика Србија а не да прават Кралство СХС и потоа да доживуваат геноцид во Втора светска војна како благодарност од браќата.
Можеле 1918 да си имаат граници до Сплит според Лондонски договор, а остатокот од денешна Хрватска да го земе Италија. Така Италија во Втора светска војна можеби не би била против Србите и подобро би поминале Србите да биле насочени кон проект Велика Србија. Вака направиле голема грешка.
И Србите од Српска се бунат поради тоа што ги нарекуваат Босанци, бидејќи не се доживуваат како Босанци поради настаните од војната.
Најголма Спрска подвала ти е Југославија, а уште поголемо зло за Србите е комунистичка или Титова Југославија, каде што Тито за да го ослабне српското влијание во една таква Југославија дава држава на Македонија, Црна Гора, две покраини и Босна каде што единствена држава во европа што националниот идентитет го црпе од религијата, исто така како административна граница се определува денешните граници на Хрватска ( Краина, Славониа...), кои што во 45` на тие теротирии живеат Срби, што во 90-тите години и те како им се одбива од глава на Србите.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
4.001
Поени од реакции
4.894
Најголма Спрска подвала ти е Југославија, а уште поголемо зло за Србите е комунистичка или Титова Југославија, каде што Тито за да го ослабне српското влијание во една таква Југославија дава држава на Македонија, Црна Гора, две покраини и Босна каде што единствена држава во европа што националниот идентитет го црпе од религијата, исто така како административна граница се определува денешните граници на Хрватска ( Краина, Славониа...), кои што во 45` на тие теротирии живеат Срби, што во 90-тите години и те како им се одбива од глава на Србите.
Ако словенците и хрватите имале право на самоопределување , зошто македонците и црногорците да немаат ?
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
4.225
Поени од реакции
3.447
Ако словенците и хрватите имале право на самоопределување , зошто македонците и црногорците да немаат ?
Друга култура, друга вера, слуги на швабите и се тоа си има влијаание бидејќи како што видовме со нив заедничка држава на долг рок небива, додека Македеноците пред 45` ниту имале национална свест ниту па имале свои идеали за кои ке се залагаат и борат, туку од политички причини како што погоре ги наведов за ослабнување на Србија им сее дава на Македонците држава сакате вие тоа да признаете или не, ова е мое мислење заклучено од читање на историска литература од повеќе автори како западни , така и источни автори, и немојте сега да ми се нафрлате како хиени со наврееди и малограѓанштина, како што кажав тоа е мое мислење, додека за Црногорците неми се ни коментира зошто се ист народ со Србите...
 
M

Moon Child

Гостин
Нема ништо се подсмирија страстите.
Додик одбива да оди во Сараево, и изјави дека ако федерацијата го оспорува 9ти Јануари како ден на Република Српска кој се слави само на територијата на Република Српска, тогаш Република Српска ќе го оспорува 1 март како ден на независноста на Босна и Херцеговина кој се слави на цела територија, во двата ентитета.
И има логика што зборува дебелиот.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
10.675
Поени од реакции
9.525
Друга култура, друга вера, слуги на швабите и се тоа си има влијаание бидејќи како што видовме со нив заедничка држава на долг рок небива, додека Македеноците пред 45` ниту имале национална свест ниту па имале свои идеали за кои ке се залагаат и борат, туку од политички причини како што погоре ги наведов за ослабнување на Србија им сее дава на Македонците држава сакате вие тоа да признаете или не, ова е мое мислење заклучено од читање на историска литература од повеќе автори како западни , така и источни автори, и немојте сега да ми се нафрлате како хиени со наврееди и малограѓанштина, како што кажав тоа е мое мислење, додека за Црногорците неми се ни коментира зошто се ист народ со Србите...
Од каде бе приказната дека сме немале национална свест ние Македонците. Е стварно ми се сере кога сеуште слушам затупена српска пропаганда против Македонија. И да ти кажам покрај све што сочуствувам со тоа што му се случи на Српскиот народ, после вакви изјави ми доаѓа да се подзамислам дали све они тоа не го заслужија, ебате сељакот скапан.
 
На врв Bottom