Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Veke kazav prethodno.. i jas sum strasten pusac ili zavisnik kako miluvate, no freeboy.. da ne im tekne .. vo USA ima nekolku gradovi so celosna zabrana.. da da duri i doma!!!!
Kako i da e kolku i da se osekam diskriminirano sepak ke stisneme zabi nekako.. preeska gledam na facebook grupata za podrska na zakonot maltene 18000 clena za nekolku dena :( Znaci od ona sto go gledav i pratev gore dole na fb ovaa grupa e edna od najuspesnite i najbrzo rasteckite sporedeno so bilo koja dali zabavna patriotska politicka ili slicno..
Nema drugo ke svieme opas i ke barame nekoe dupce vo zakonot.. jas veke prasav pogore za onie sto go citale zakonot.. dali so zakonot e zabraneto nargeleto??? ne zagaduva duri i ne mirisa a nas pusacite ke ni zavrsi rabota bez ogled dali ke bide popatnik na kafe vodka ili caj :)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
јасно ми е што сакаш да кажеш само неможам да си објаснам сам на себе како е можно некој да ми забрани дома да пушам... па дома им пречам ја на моите и со нив барем ке се разберам ако нишо повеќе. ова е кршење на правото на слобода.. мислам. да бидеме реални алооо ДОМА ми забранува да пушам шо останува за нешо друго...

инаку околу наргилето.. забрането е и тоа сто посто ма да незнам некој у македонија место цигара шо пали наргиле.. инаку нели е и оно штетно? дим нема од него??? тутун не се става? чим има тутун под дифолт е штетно без разлика каква арома имал дали на јаболка или јагода или незнам ти шо...

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Дома не смее да ви се забрани и нема да ви се забрани во оваа држава.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
богами као шо тргнале работиве... не сум баш сигурен за ова.
Инаку вака да дадам ја едно мое мислење
активен сум на темва од самото отварање и се изначитав се и свашта.. нема да мирисам на цигари фала богу, законов е закон, добар е лош е, одделени простории, лиценци, државата се грижи за моето здравје бла бла бла....

Мој предлог е
ако толку сака државата да се грижи за нашето здравје( нашето мислам и на пушачи и непушачи ) нека а зголеми цената на цигарите драстично
нека биде родео 300 денара па да видиме тогаш кој ке пуши а кој не.
е има па фраери шо ке пушат ама и тие некако нема да им биде сеедно па и они ке почнуваат со оставање на цигари.
Јас искрено како пушач ако дочекам кутија цигари да ми продаваат по 300 денара ке се откажам дефинитивно.. па 300 денара на некого денеска му е дневница за 12 саати рмбање и уше да ги дадам за цела кутија цигари Е неееееееее... не иде.

н заборавајте.. муабетов е ако се грижи државата за нашето здравје!!!
тука нема нишо лошо мислам. ако си фраер пуши ако не остви цигари.. ем заштедуваш добар дел од својот буџет ем си го заштитуваш пред се своето здравје како пушач а потоа и на другите непушачи...

Шо викате на ова???

S

StormRage

Гостин
Хахахаха... велат коа не пушиш вкафана не пуши и овде... (гледам и то нешто)... иии

не дека сум пушач (ама не дека сум и непушач)
читај ти ова... не сум против непушачите во никој случај ни сум против пушачите... јас од кога сум роден дома имав двајца шо по 2 кутии денот малку им беа... а за то за вентилацијата во право си ама може така најлесно да се реши проблемот. Гледав сношти бев на работа во една кафана во Охрид... луѓево пивото враце и надвор на паркинг седат со цигарата и пивото:nesvest: чекај јбг... не личи, плус гледам дека дупло му е намален прометот...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.802
Поени од реакции
23.147
можеби е и забрането во шведска,ама на шведска не и главна извозна гранка тутунот, така да нормално од еконосмка гледна точка да донесат такви глупости од закон.и да не забораваме шведска е шведска а македонија е македонија.друг народ друга култура друга традиција.сигурен сум дека во шведска има закони кои воопшто нема мило да им паднат ни на пушачите ни на непушачите.ете можи во шведска е забрането да се прави ајвар дома, и што сега многу ке ги заболи немаат пиперки, поарен им е купечкиот.ај тука забрани го тоа.пола македонија ке гладува на зиме.едно време и велеја ваков бил таков канцероген немал хранливи материи ама барем е вкусен.сега шведска мошеби и ке донесе забрана за увоз на ајвар од само неа познати причинии што треба ние да го забраниме и тука дека во шведска било така.
ама едно само ме радува.
ке дојдат избори порано или покасно
тоа цигарите низ нос ке им излезат
никаква економска бенефиција и прогрес не се доволни кога ми се загрозуваат основните права да си го живеам животот онака како што сакам јас

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
богами као шо тргнале работиве... не сум баш сигурен за ова.
Инаку вака да дадам ја едно мое мислење
активен сум на темва од самото отварање и се изначитав се и свашта.. нема да мирисам на цигари фала богу, законов е закон, добар е лош е, одделени простории, лиценци, државата се грижи за моето здравје бла бла бла....

Мој предлог е
ако толку сака државата да се грижи за нашето здравје( нашето мислам и на пушачи и непушачи ) нека а зголеми цената на цигарите драстично
нека биде родео 300 денара па да видиме тогаш кој ке пуши а кој не.
е има па фраери шо ке пушат ама и тие некако нема да им биде сеедно па и они ке почнуваат со оставање на цигари.
Јас искрено како пушач ако дочекам кутија цигари да ми продаваат по 300 денара ке се откажам дефинитивно.. па 300 денара на некого денеска му е дневница за 12 саати рмбање и уше да ги дадам за цела кутија цигари Е неееееееее... не иде.

н заборавајте.. муабетов е ако се грижи државата за нашето здравје!!!
тука нема нишо лошо мислам. ако си фраер пуши ако не остви цигари.. ем заштедуваш добар дел од својот буџет ем си го заштитуваш пред се своето здравје како пушач а потоа и на другите непушачи...

Шо викате на ова???
Vikam samo deka svercot ke cuti i pak ke si kupueme cigari za 100-ka. :toe:

almostanangel

...за малку =)
Член од
22 декември 2008
Мислења
121
Поени од реакции
13
Дома не може да се забрани - секако, меѓутоа, ако на некој член од ДОМА му сметаш - може да те пријави и да те казни :pos2:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zakon protiv pusenje,"zimi majka",koj e povlecen vo site zemji od EU

Vo cela Evropa se pusi.Sekade kade bese donesen vakov zakon e veke povlecen.Ova e kako videla zaba deka konj se potkovuva,pa i taa dignala noga...:uvo:Apropo zakonite so drakonski kazni za soobrak'ajnite prekrsoci,od 200-300-500 evra (deneska,za ne dozvoluvanje na alko-test),ne mi e poznato vo koja od zemjite na EU ima kazni koi se dvapati ili trepati pogolemi od zvanicno deklariraniot prosecen licen dohod vo taa drzava....Toa znaci ako e prosecna plata vo Germanija 1500 evra da postoi kazna od 4500 evra...!!!!???????:nenene: Takva kazna nema vo niedna drzava od EU.:nenene: Ova pak kako ona so zabata.....:vozbud: POZDRAV...

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
И ја сум против законов , само да ти кажам дека си се излажал за Шветска , таму апла се почитува , само надвор се пуши , дури и им имаат остаено ќебенца надвор , демек да ѓи заштитат тие шо пушат . А еве ти уше посмешна информација , у Шветска е забрането и пушењето дома :vozbud: , луѓето само по улица пушат и на тераса ... :nesvest:

Е па не е забрането дома никој не може да знае дали пушиш дома не можат да те контролираат дома, ама имаат култура никој не пуши дома а сум сигурен дека во шведска, има кабини за пушење барем во поголемите локали.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Vo USA ima nekolku gradovi so celosna zabrana.. Da da duri i doma!!!!
Таму се пробиваат другите дроги, затоа и сето тоа лицемерие со пушење тутун.

во шведска, има кабини за пушење барем во поголемите локали.
Во поголемите фирми има посебни простории каде може да се запали цигара, испие кафе (седишта, столчиња, маси) како човек, со добра изолација и проветрување-овде нема. Сепак тоа е Шведска. За локалите појма немам, толку се скапи да со скопските примања не можам да припарам :wink:
Па излегува дека се дури и тие пофлексибилни од нас.

Vo cela Evropa se pusi.Sekade kade bese donesen vakov zakon e veke povlecen.
Ова стопати грофе им е потенцирано дека секаде се пишманија, сменија....дека е потребна флексибилност, прилагодливост...во смисол дека секој муштерија треба да е задоволен, дека секој вработен треба да е исто третиран...џабе. Со вакви постапки се оди од една крајност (зачадени непушачи) во друга (отфрлање на пушачите како најголемо зло за општеството).

Баш као со жабата.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Сигурен си дека нема да загрозува ничие здравје, а здравјето на работникот. И да не збораме сега за интензитетот на штетата, поважно е од кои себични побуди е предизвикана, од мрзата културно да се излезе и испуши цигара надвор.

Од друга страна пак многу вешто се премолчува фактот дека социјализацијата секогаш ќе биде далеку далеку поприоритетна од пушењето. Имено никој нема да се лиши од излегување за да пуши цигара исто така скоро секој ќе прифати да го компромитира здравјето за социјализација.

На крај прашањето е шо да се заштити, твојата себична потреба да не одвоиш 5 минути за да испушиш цигара без да загрозуваш никој или здравјето и комфортот на сите останати.
Dobro be covek, inat neviden si, si zapnal de rabotnikot, de sebicna potreba na pusacite, de ova de ona.... iako desetina pati ti se odgovori soodvetno na tie argumenti.

Za rabotnikot, ti bese odgovoreno deka koga se vrabotuva rabotnikot svesno gi prifakja rizicite koi eventualno bi mozele da mu nastetat pri vrsenje na rabotata. Baska, znaes kolku konobari pusaci ima koi pcujat se zivo i divo radi ovoj zakon? Ja kako musterija ako sedam u kaficot saat vreme i mozam da izlezam do nadvor da zacuram dve-tri cigari, toj e tamu minimum 8 saata i ne moze da izleze nadvor, zosto treba da raboti. Taka da, ne ti drzi toj muabet, sekogas ke se najde nekoj koj so dve race ke potpise za takvo rabotno mesto, od prosta pricina deka i nemu taka povekje mu odgovara.

Za sebicnosta na pusacite. Zosto ne sfakjas deka ne e nikakva sebicnost, tuku e nacin na ziveenje, stil na ziveenje i teranje na terakjuluk. Sega toa nekoj mi go skratuva na krajno debilen i moronski nacin. Jas nikad, ama bas nikad u zivotot ne sum sednal u kafic a da ne sum pusel cigari. Od koga izlagam po kafici od togas i pusam.

Sfati deka ne sme nit Svedska nit Engleska, nego sme Balkan. Kafanata vo ovie podnebja ima sosema drugo znacenje i dimenzija, koi sto gi nema vo drugite zemji. Kafanata kaj nas pretstavuva institucija. Institucija koja se gradela i etablirala desetina godini nanazad. Kafanata postoi za da pies, mezes i pusis, pusis ko nenormalen, da ja zadimis prostorijata prst da ne se gleda. E toa e vistinskoto lice na kafanata, toa e smekot na kafanata, bez toa se obezlicuva, gubi identitet, gubi od svojata avtenticnost. Kot akva postoi mnogu mnogu dolgo vreme, i bar ja vo minatotot ne sum slusnal deka nekoj se pozalil na taa odlika na kafanite, deka im smrdelo na dim bla bla bla....

Kako i da e, vi preci seto toa na vas nepusacite? Okey, ajde ke pravime pusacki i nepusacki kafani. Kraj na muabetot. Sto ima povekje da izmisluvame topla voda, koga i onie sto pred nas ja izmislija ipak se otkazaa od nea.

Ama ne, nie ko i sekogas ljubime da izigravame po englezi i od englezite, iako potonati sme do gusa u proliv so trista drugi mnogu pobitni problemi. :toe:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
е сеа синдикат и ти претеруваш у некои работи.. ајде сеа здравјето на работникот. е ајде де ке најдеме работник шо ке биде пушач па нема да му пречи. ВАКА ОДГОВАРА? или сеа ке најдеш уше нешто шо не е океј.. ако глеаме вака според тебе неможеш да им удоволиш ти на сите и никој да не се буни...

и околу мрзата... синдикат не си пушач така да можам да сватам дека некои работи неможеш да ги искусиш како шо можеме ние пушачите...
мене на пример кафе без цигара да пушам не ми е слатко бре едноставно не ми е тоа тоа..
дурго.. 5 минути да искочиш надвор океј... а шо праиме ако ја седам у кафич 2 саати? и да речам на 30 мин дека сакам да палам цигара.. ова значи 3 пати да искачам надвор? не бе синдикат некои работи не идат баш така како што ислисш ти...
Јас го разбирам твоето мислење, ти сметаш дека е во ред да повредуваш нечија слобода да дише, јас и мнозинството сметаме дека е во ред несебично да излезеш и да не труеш никој. Твојата себична потреба да пушиш каде ќе ти текне НЕ Е поприоритетна од нечие здравје. И готово!

П.С. Пушач сум, пушам умерено, со кафе 2-3 цигари дневно. Од друга страна пак неверојатно многу ми сметаше безобразното пушење во најголема гужва во дискотека.

Dobro be covek, inat neviden si, si zapnal de rabotnikot, de sebicna potreba na pusacite, de ova de ona.... iako desetina pati ti se odgovori soodvetno na tie argumenti.

Za rabotnikot, ti bese odgovoreno deka koga se vrabotuva rabotnikot svesno gi prifakja rizicite koi eventualno bi mozele da mu nastetat pri vrsenje na rabotata. Baska, znaes kolku konobari pusaci ima koi pcujat se zivo i divo radi ovoj zakon? Ja kako musterija ako sedam u kaficot saat vreme i mozam da izlezam do nadvor da zacuram dve-tri cigari, toj e tamu minimum 8 saata i ne moze da izleze nadvor, zosto treba da raboti. Taka da, ne ti drzi toj muabet, sekogas ke se najde nekoj koj so dve race ke potpise za takvo rabotno mesto, od prosta pricina deka i nemu taka povekje mu odgovara.

Za sebicnosta na pusacite. Zosto ne sfakjas deka ne e nikakva sebicnost, tuku e nacin na ziveenje, stil na ziveenje i teranje na terakjuluk. Sega toa nekoj mi go skratuva na krajno debilen i moronski nacin. Jas nikad, ama bas nikad u zivotot ne sum sednal u kafic a da ne sum pusel cigari. Od koga izlagam po kafici od togas i pusam.

Sfati deka ne sme nit Svedska nit Engleska, nego sme Balkan. Kafanata vo ovie podnebja ima sosema drugo znacenje i dimenzija, koi sto gi nema vo drugite zemji. Kafanata kaj nas pretstavuva institucija. Institucija koja se gradela i etablirala desetina godini nanazad. Kafanata postoi za da pies, mezes i pusis, pusis ko nenormalen, da ja zadimis prostorijata prst da ne se gleda. E toa e vistinskoto lice na kafanata, toa e smekot na kafanata, bez toa se obezlicuva, gubi identitet, gubi od svojata avtenticnost. Kot akva postoi mnogu mnogu dolgo vreme, i bar ja vo minatotot ne sum slusnal deka nekoj se pozalil na taa odlika na kafanite, deka im smrdelo na dim bla bla bla....

Kako i da e, vi preci seto toa na vas nepusacite? Okey, ajde ke pravime pusacki i nepusacki kafani. Kraj na muabetot. Sto ima povekje da izmisluvame topla voda, koga i onie sto pred nas ja izmislija ipak se otkazaa od nea.

Ama ne, nie ko i sekogas ljubime da izigravame po englezi i od englezite, iako potonati sme do gusa u proliv so trista drugi mnogu pobitni problemi. :toe:
Ти треба да разбериш дека секој живеј со своите приоритети и на крај се сведува на општочовечка прифатеност. Ти колку и да го игнорираш преочигледно е ПРИФАЌАЊЕТО на законот.

Во Македонија посебни простории за пушачи и непушачи едноставно не функционираа, нема култура за да функционират. Ова не е хипотеза, ова е факт, имавме закон шо не функционираше и имаме сега закон кој функционира и мнозинството не само шо го прифаќа ами и го смета за исклучително подобрување.

Е сега извини многу господине “страстен пушач“ шо мора да изгубиш 30 секунди да го напуштиш локалот за да не труеш мнозина други луѓе.

Член од
20 декември 2009
Мислења
14
Поени од реакции
1
шо збориш бе човек? ова се заебаваш ти или??? ДОМА ДА МИ ЗАБРАНИ ДА ПУШАМ??? со кое право? со која логика пред се? мој дом е.. едноставно ке правам што сакам во него кога сакам и со кој сакам и како сакам..

ај кажи ми дека се заебаваш жити се зашо неможам да се исначудам. ајде океј да има целосна забрана ама ДОМА да ми забрани ??? не не не стварно неможам да си замислам.. знам дека у франција се збореше ке им забраниле на тарасите од зградите да палат цигари наводно грдфо изгледало ама ова шо го кажуваш ти.. дај некој доказ да прочитам со свои очи те молам.
И на крај да прашам само нешо... Кој би ме пријавил дека пушам ДОМА ?? Мајка ми ? Татко ми? брат ми сестра ми баба ми.. КОЈ ???

Не се заебавам , и мене ми беше чудно коа бев , али тоа е , нема твоите да те пријават туку комшиите и најверојатно им даваат некој денар од државата на тие шо ѓи кажале ... преку цевките од парно им идел димот или било кои др цевки шо ја поврзуваат цела зграда :tapp:

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
поише луѓе киснат пред него ли унутра на рандом објектот...

бар сеа ќе се отвори нова струка, вратен цигаро-паљач на клиенти :wtf:

нешто слично како типцине што дремат у тојлет и ти нудат разни детергенти...

Kajgana Shop

На врв Bottom