Радиодифузна такса!

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Здраво....

Ми стигнаја 2 документи за 2008 и 2009 година за радиодифузна такса од ебената МРТ која нема пари и сега го колат народот се знае оти од секогаш е така, е сега овие два документи ко не се плаќале затоа што паднал законот и сме биле "ПОШТЕДЕНИ" од плаќање за 2008 и 2009 година, е сега требало да се плати 1500 и нешто за 2010 година да се расчисти таа демек оти блокирале сметки на банка од која се зема плата, а за 2011 сега секој месец требало да се плаќа по 130 денари за Радиодифузна такса. Е сега ми е дали некој од вас плати за 2010 и ако не платил дали му дошле извршители дома и да им креваат работи??? уствари конкретно прашање ми е ДАЛИ ПЛАЌАТЕ СЕГА одкако се заканиа со поостри мерки како блокирање на сметки на банка???? и не ми е јасно зошто треба да плаќаат фирми кој имаат минимум 5 врабоени радиодифузна такса а немаат ни телевизор таму а не па да ја гледаат НАЈГЛЕДАНАТА програма во светот и пошироко МТВ? Ова е крадење класично со закон........Овие подолу се документите кои наводно НЕ треба да се плаќаат ко демек паднале на уставен.....

СЛИКА 1
СЛИКА 2

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
По фирмите веќе почнаа да ги блокираат сметките.Кон граѓаните ќе почнат наскоро.(арно што ја видов темава утре да си платам)
Мајка ми наместо 2010 пишала 2009 и сега повторно треба да им дадам пари на арамиите! Е гвујо гвујо од мене дочека да ти ги плаќам глупите реклами!

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Море МАМИЦАТА да му ја ебам на крадците......... па му се потсмеваме на Грција, па видете како реагира народот кај нив, седиме дома, плачиме по форуми...некогаш се срамам од ова, апсолутно во секоја држава наородот може за 1на ноќ да те сруши, овде во Македонија е страв и трепет, од самата помисла на Полицијата на што се епотготвена да направи некогаш......Крадат ама ГОспод гледа.... Плаќаме за некој програма да пушта серии на кој Сталин бил премногу мал да ги гледа, а ги гледал татко му...

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Според чл. 145 од Законот за радиодифузна дејност радиодифузната такса е јавна давачка, а според чл. 146 радиодифузна такса плаќа:
- секое семејно домаќинство во Република Македонија;
- хотели и мотели, по една радиодифузна такса за секои пет соби;
- правни лица и сопственици на деловен простор, на секои 20 вработени или други лица кои го користат деловниот простор, по една радиодифузна такса и
- сопственици на угостителски и други јавни објекти опремени со радио или телевизиски приемник, за секој приемник плаќаат по една радиодифузна такса.
И најдобриот - член 149 - средства од наплатената радиодифузна такса се распоредуваат на следниов начин: (пази молим те)
- 72% за МРТ за покривање на трошоци за создавање и емитување на програмите;
- 4,5% за МРТ за техничкотехнолошки развој;
- 16% за МРД за одржување и употреба на јавната радиодифузна мрежа;
- 3,5 % за МРД за развој на јавната радиодифузна мрежа и
- 4 % за Советот за радиодифузија за регулирање и развој на радиодифузната дејност во Република Македонија.

Јас едно време бев во заблуда дека парите од радиодифузна такса се делат кај сите телевизии и радија!

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Плаќајте РДТ...зошто овие ПРЕРОДБЕНИЦИТЕ ОДЛЕПИЈА..:violent1::violent1::violent1:
Ќе се блокираат сметки на големо допрва..ова е само почеток...:kesa:
Сега им е лесно,ај со правните лица е јасно,се блокираат сметки кога има долгови....,,,ама сега удрија на физичките лица..тие им беа НАЈПРОБЛЕМАТИЧНИ....сега речиси и да нема субјект,физичко лице кое остварува доход а нема трансакциона сметка во банка...
Затоа и им наметнаа на сите пензионери да отворат сметки во банка,за да можат да им ги цицнат парите,зошто покрај администрацијата..пензионерите се втора група граѓани кои редовно земаат приходи...
Ќе фрчат блокирања на големо во февруар,па затоа штом ви стигни решението веднаш плаќајте,зошто овие без опомена ќе ви ја блокираат сметката и ќе шмукнат од парите...без никакво предупредување...
Преку 6000 денари дерат за блокирањето на сметката(извршување)......+ заостанат долг...кога ќе се собери се 5 пати поголема сума за извршување отколку долг.......:nerv::nerv::nerv:
Ова ни во Турско го немало-КЛАСИЧЕН РЕКЕТ НА НАРОДОТ...:bravo::violent1::violent1::violent1::violent1::locked:..

А,ќе заборавев за крај,порака за МТВ,"ПРЕРОДБЕНИЧКАТА"телевизија.....:helou:
Џабе ви се и ПАРИ И СЕ....
Кога друг ве КОМАНДУВА...:pusk:
Пак ќе ги искради некој парите..пак ќе останат вработените со прстот в уста...
Од се срце посакувам ШО ПОБРЗО ЗАТВОРАЊЕ НА ТАА ТН ТЕЛЕВИЗИЈА...:locked:
Зошто немате ни М од медиум...:locked::baeh:

Отсекогаш сте биле,сте и ќе бидете ВЛАДЕЈАЧКА ТЕЛЕВИЗИЈА,односно ќе играте по нотите на власта...:bravo::music5:
Само КЛУЧОТ ЗА ВАС....:locked:

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Плаќајте РДТ...зошто овие ПРЕРОДБЕНИЦИТЕ ОДЛЕПИЈА..:violent1::violent1::violent1:
Ќе се блокираат сметки на големо допрва..ова е само почеток...:kesa:
Сега им е лесно,ај со правните лица е јасно,се блокираат сметки кога има долгови....,,,ама сега удрија на физичките лица..тие им беа НАЈПРОБЛЕМАТИЧНИ....сега речиси и да нема субјект,физичко лице кое остварува доход а нема трансакциона сметка во банка...
Затоа и им наметнаа на сите пензионери да отворат сметки во банка,за да можат да им ги цицнат парите,зошто покрај администрацијата..пензионерите се втора група граѓани кои редовно земаат приходи...
Ќе фрчат блокирања на големо во февруар,па затоа штом ви стигни решението веднаш плаќајте,зошто овие без опомена ќе ви ја блокираат сметката и ќе шмукнат од парите...без никакво предупредување...
Преку 6000 денари дерат за блокирањето на сметката(извршување)......+ заостанат долг...кога ќе се собери се 5 пати поголема сума за извршување отколку долг.......:nerv::nerv::nerv:
Ова ни во Турско го немало-КЛАСИЧЕН РЕКЕТ НА НАРОДОТ...:bravo::violent1::violent1::violent1::violent1::locked:..

А,ќе заборавев за крај,порака за МТВ,"ПРЕРОДБЕНИЧКАТА"телевизија.....:helou:
Џабе ви се и ПАРИ И СЕ....
Кога друг ве КОМАНДУВА...:pusk:
Пак ќе ги искради некој парите..пак ќе останат вработените со прстот в уста...
Од се срце посакувам ШО ПОБРЗО ЗАТВОРАЊЕ НА ТАА ТН ТЕЛЕВИЗИЈА...:locked:
Зошто немате ни М од медиум...:locked::baeh:

Отсекогаш сте биле,сте и ќе бидете ВЛАДЕЈАЧКА ТЕЛЕВИЗИЈА,односно ќе играте по нотите на власта...:bravo::music5:
Само КЛУЧОТ ЗА ВАС....:locked:
АМИН ! :pop:

Во турско полесно поминвале, можеби поарно ќе беше да останат....сега сме статус кво на дното........

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
se cigancite za 100 denari...
Да беа само сто,немаше да правиме проблеми,но не се.1300 за МРТ,300 евра за сертификати кој ги бараат само нашите граничари и никаде на друго место,лиценци за фирма и најново што ме извади од кожа е документ од трудова дека треба сите вработени да поминат обука за безбедност! Која се разбира кошта 200 евра.Абе осет имаат ли,осет со новиве закончиња.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Добро, ланските попусти и ослободувања во давачките мислевте туку така ќе ги избегнете? Јавно се намалува данок на едно, ослободува данок од друго, но се воведуваат 2-3 нови давачки. Тоа што го слушам од сопругата што се плаќаат...а тек ако побараш поврат на данок...

Туку да не ме карате...
радиодиф. такса плаќам редовно, но за 2011 во пошта ми рекоа наводно ќе одело преку УЈП или на друг начин. Затоа за јануари сеуште немам платено. Да не знае некој како иде ова плаќањево за семејства?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
радиодиф. такса плаќам редовно, но за 2011 во пошта ми рекоа наводно ќе одело преку УЈП или на друг начин. Затоа за јануари сеуште немам платено. Да не знае некој како иде ова плаќањево за семејства?
УЈП ќе ги изготвува решенијата и ќе ги доставува (мислам и дека почна веќе), по што ако не се плаќа, одма те блокираат и ти наплаќаат присилно, и тоа со камата! Иначе присилна наплата до сега имаше само за фирми од страна на извршители, ама од јануари 2011 се тоа преминува во надлежност на УЈП. Така да, почекај да ти стигне решение, и плаќај си редовно :wink:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Боже господи... за што е тази такса? За това дека има некоj радио или телевизиja?! А ако имам кабелна,па на 2-ма ке плакjaм за една и иста услуга? Това е абсурд. Едно време каj нас имаше данок за ергени,това малце ме вракja ком ваквата давачка.

V

Vollstandig

Гостин
Се пожаливме шо се пожаливме сите, си ги кажавме маките. Ами да дојди до собир утре, штрајк пред влада за глупостите шо ги прај колку луѓе ќе излезат?

ИЧ е толку или ако ви е поубо со бројки ќе ви напишам : 0 е толку.

Зошто?

-44 % се живи “вмр-овци“ шо ќе им речат на тие од партијата да не излагат на протести пошто “работат баш околу тој проблем“ да се среди.
35 % се исто така живи “сдсдм-овци“ исто партијата ќе им пушти трач да се жалат за владата да се буни оти се лоши сметките, за да падни вмро и да дојди СДСМ на власт.
21 % се обичниот народ кој не е партиски определен, и гледа колку народ и каков народ ќе излезе на протести штрајкоиви и кога ќе сфати дека е политички зафатено све ова, си останува дома да глеа сеир.

Е така функционира кај нас истото беше и со тутунарите на крај сеа со тв, да се излези на штрајк, па да се подредат работите малце.

Нели македонци бе, горд народ, лавови, што знам што волци, и кој уште животни останаа, ајде рикајте како лавови,завивајте како волци.
Или на сите ни е полесно на форум да пишиме “Аф Аф Аф“ а во живо сме “Мјауу“

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Боже господи... за што е тази такса? За това дека има некоj радио или телевизиja?! А ако имам кабелна,па на 2-ма ке плакjaм за една и иста услуга? Това е абсурд. Едно време каj нас имаше данок за ергени,това малце ме вракja ком ваквата давачка.
фми, што збориш бе- па и вие исто плаќате - за државна ТВ, ај не го лажи народов овде- ко да незнаеме што се случува во БГ- плус кажи си колку ве чини месечната такса за кабелската телевизија

а ова со плаќањево заостанати радиодифузни такси е чиста пљачка - пошто-зашто сакаат да ја оправат оддамна пропаднатата телевизија- а најлесен начин е тапшај го по рамо и УДРИ го по џебот народот- :nesvest:

V

Vollstandig

Гостин
Tаа такса за ергени шо ја спомна fmi сакаа да ја воведат и овде само падна на уставен суд тој закон:)

Kajgana Shop

На врв Bottom