Радиодифузна такса!

Член од
29 јуни 2009
Мислења
49
Поени од реакции
12
Ако Законот за радиодифузна такса падне на Апелационен од страна на Транспарентност и Омбудсманот дека не треба да плаќаме ретроактивно.
Тогаш за сите сметки за вода,парно,струја,телефон,интернет,мобилен,весници,не треба да плаќаме сметки постари од еден месец.
Истото ќе важи и за кредитите земени од банка, под услов ако има заостанато повеќе од еден месец.
Значи Транспарентност се залага да не плаќаме ретроактивно.
Ако го добие спорот Транспарентност, само треба да се повикате на тој случај.:pos2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.855
Поени од реакции
12.392
Сигурно не ќе да е ова слично на струја и кредити пошто самите Мрт си признаваат дека нема врска од она што го барале (дека заглупавеле од толку крадење пари маме им нивно).
Граѓаните да платат само една сметка
Македонската радиотелевизија ретерира во ставот по реакцијата на Народниот правобранител и сега ги информира граѓаните дека треба да платат само една сметка од 130 денари за радиодифузна такса. Се друго е незаконски и никој не може да бара да се плати ретроактивно за 15 месеци. Дополнително сега реагира и Транспарентност Македонија од каде укажуваат дека постапката на МТВ е незаконска заедно со извршните решенија за наплата кои стигнаа кај правните лица.
-Освен што е прекршен законот за радиодифузија, одреден закон може да се применува ретроактивно доколку Уставот го предвидува тоа, што не е случај и со давачките - вели Ана Јаневска Делева, извршен директор на Транспарентност Македонија.
Таа ги повикува надлежните институции да изградат јасен став во врска со овој случај и времено да ја стопираат присилната наплата на радиодифузната такса, во кој период на граѓаните ќе им се отвори можност за потпишување на договор со МТВ и подмирување на законски предвидена давачка во 12 месечни износи.
Правобранителот грешката ја лоцира кај МТВ што навреме не ги пратила сметките и укажа дека треба да се има предвид и рокот на застареност.
Инаку ова истово се дешаваше и претходно...со бирање агенција за присилна наплата.
http://www.dnevnik.com.mk/default-mk.asp?ItemID=DAC41946EF5C39489A37DAD93628081D&arc=1
СО ФИРМА ИСТЕРУВАЧ НА ДОЛГОВИ
МРТВ присилно ќе наплаќа претплата
Македонската радио-телевизија наскоро ќе распише конкурс за избор на фирма што ќе ја наплаќа радиодифузната такса од 1 јуни, кога давачката повеќе нема да се наплаќа со сметките за струја. Фирмата-кандидат, како еден од главните услови за да биде избрана, ќе треба да предложи модел за наплата кој ќе гарантира дека ќе се соберат најмалку 60 отсто од предвидените пари од радиодифузната такса.
Со други зборови легално користење на нелегални средства за полнење на буџет (државен и сопствен).

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Еве денеска ми стигна честитка од МТВ ,и сега што правиме една рата да плакам или сите ? ајде совет

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Izgleda ke mora da se plaka radiodifuzna taksa, tesko ke se izbegnuva, a deka ke tuzat sigurno ke bide ke si platis i sudski trosoci edinstveno ne gi plakajte smetkite koi se postari od edna godina bidejki taa davacka zastaruva za edna godina kako i smetkite za struja, voda i sl.
Jas nesum protiv plakanje na radiodifuzna taksa ama da ima i sto da se gleda na MTV a kako sto site znaeme davaat programa stara so godini po "10" pati sum gi gledas skoro site nivni programi. Neka se ogledaat na RTS I HRT lugeto plakaat ama i gledaat kvalitetna programa.

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Ај сега и од мене едно прашање:
Стигаат сабајле 2 решенија од МТВ на мое и на име на татко ми.
Според закон за радиодифузија, обврзници се секое семејство, правно лице, усгостителски објект и т.н.
Е сега кој им дава право да ме сметаат како посебно семејство, кога според закон за семејство сум веке во семејство + додека студирам моите родители се должни да ме издржуваат, што значи дефинитивно не сум друго семејство.
За кој к** сега јас треба да плакјам радиодифузија, затоа што некој од МТВ нема нова кола?? Епа немам кола ни јас, немам ни посебен телевизор, и што ке ми заплени извршителот, мое со документ имам куќа и ништо друго, ке ја стави на продажба???

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И јас сакам да прашам,дали ги плативте последните две сметки?
Или и тие не треба да ги плаќаме :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.855
Поени од реакции
12.392
Еве денеска ми стигна честитка од МТВ ,и сега што правиме една рата да плакам или сите ? ајде совет
И мене ми стигна (за 2010 според решение ...). За плаќање, ваљда месец за месец...едино ако по твоја желба сакаш по неколку сметки да платиш одеднаш. Сепак ја (иако мрчев :) али друго е реалност, друго е муабет, нема кој да не заштити како граѓани) ќе плаќам месец за месец пошто као наслушнав има некои цаки кои верувам ќе му текне на некого да ги огласи против овој начин на плаќање. До тогаш, ќе си плаќам.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И мене ми стигна (за 2010 според решение ...). За плаќање, ваљда месец за месец...едино ако по твоја желба сакаш по неколку сметки да платиш одеднаш. Сепак ја (иако мрчев :) али друго е реалност, друго е муабет, нема кој да не заштити како граѓани) ќе плаќам месец за месец пошто као наслушнав има некои цаки кои верувам ќе му текне на некого да ги огласи против овој начин на плаќање. До тогаш, ќе си плаќам.
Почна од јануари 2010 или и задните години ги плати?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.855
Поени од реакции
12.392
Само за оваа година. Така стои и на решението. Се задолжува лицето тралала, според тој и тој член, одлука да плати ...за јануари, февруари...декември 2010 по 130 денари месечно до 15-ти во месецот или наеднаш за цела година.
Мислам дека се откажаа од старите сметки, а и според решението немам долг за прошлите години, мада не сум сигурен. Никогаш не си сигурен со вакви играчи :)

T

The Blob

Гостин
И мене пред некоја недела ми стигна, ги шарнав за цела 2010 наеднаш, нека ми се мавнат у курац, пред тоа ми имаше стигнато и за цела 2009, али видов дека сите пари легнуваат на иста сметка,со ист број на повикување и слично,и платив само за декември 2009. Има теорија лудациве да тужат за тие неплатени сметки пред декември 2009?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Само за оваа година. Така стои и на решението. Се задолжува лицето тралала, според тој и тој член, одлука да плати ...за јануари, февруари...декември 2010 по 130 денари месечно до 15-ти во месецот или наеднаш за цела година.
Мислам дека се откажаа од старите сметки, а и според решението немам долг за прошлите години, мада не сум сигурен. Никогаш не си сигурен со вакви играчи :)
Хе хе хе....луди ли се ....мислат дека ќе ги кредитирам однапред....нек дадат поштен попуст па можда и размислам за однапред да платам.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Ебате државата!

Денес стигна писменце по гулаб кое вели дека треба да наплатам долг од 1300 денари за РДТ т.е. за 13 месеци + 4700 за извршител на кој очи му немам видено + ддв и некои додатни трошоци па вкупно околу 6 700 денари. И пазете сега - сметката стигна на работа(приватна фирма), значи за правно лице, каде не користам ниту радио, а камоли телевизор.

Колку што знам законот за РДТ падна на Уставен Суд, имаше и на а1 на вести. И сеа чаре? Не треба да плаќам нели:kesa:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ебате државата!

Денес стигна писменце по гулаб кое вели дека треба да наплатам долг од 1300 денари за РДТ т.е. за 13 месеци + 4700 за извршител на кој очи му немам видено + ддв и некои додатни трошоци па вкупно околу 6 700 денари. И пазете сега - сметката стигна на работа(приватна фирма), значи за правно лице, каде не користам ниту радио, а камоли телевизор.

Колку што знам законот за РДТ падна на Уставен Суд, имаше и на а1 на вести. И сеа чаре? Не треба да плаќам нели:kesa:
извршителот ти го пратил писмото бе за тоа треба да платиш + 4700

едноставно не Плаќајте луѓе не бидете до толку лесни да ве лажат.нека тужат нека земат ( нема шанси за тужба на уставен падна таксата) мене ми дојде извршител за неплатени собраќајни казни, си дојде човекот со полициска асистенција итн итн и бараше имот кој кемиго заплени а пошто немам ништо на мое име нема што да ми заплени,па почна нешто да врти околу адресата на којашто сум живеел дека од таа куѓа можел да земе дрн дрн,а пошто куѓата сеуште се води на таткоми,го упатив во шупата во којашто се наоѓа еден стар кревет со пружини без душек и му реков дека јас таму престојувам и живеам се погледнаа како попарени а џандариве им се изнасмеаа а дојдоа со две комбиња да збираат луѓето :pos2::pos2::pos2::tapp:,после тоа си отидов во мвр и си извадив нова лична карта со адреса на мвр1 скопје тоест се пријавив како бездомник па нека повелат нека ме најдат,иначе затворот одамна отпадна како мекра за наплаќање долгови,а извршителот нека чека сега да ми се наполни жиро сметката :pos2:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
248
Поени од реакции
54
prvo neka mi platat da im ja gledam programata pa ja ke im platam nazad so ne sum ja gleal programata ruski seriski so mafijasi i filmovi dedo mi so ne gi pameti poeke i komentatori so ne zboruvat angliksi puka bruka nikogo kur ne go boli a pari baraat

Kajgana Shop

На врв Bottom