Јас сум задоволен поради заработката, искуството и местата што ги прошетав. Еве сум веќе втор договор на Carnival, почнав како Assistant Waiter сега сум Asst team waiter.
Напорно е многу посебно првите месец дена додека фатиш ритам. За виза не се секирај 99% е пролазноста. Ако немаш гостински привилегии не смееш да шеташ каде што се гостите и кога не си на работа али реално и немаш потреба од тоа. Ако не си на работа и ако бродот е укрцан на порт можеш да си излезиш кога сакаш.
Саатниците за ресторан, бар и хаускипинг департмент ти се минимум 10 саати на ден или 70 саати неделно така да може некогаш да работиш и 7-8 а некогаш и 12-13. Али не ги работиш директно тие 10 саати туку имаш паузи саат-два зависи каде работиш. Пример кога почнуваш како Assistant Waiter обично работиш во staff mess и работиш појадок од 6:30 до 9:00 па ручек од 10:30 до 1:30 и на крај вечера од 5:30 докај 9:45 со тоа што еднаш неделно имаш lunch off. Бакшиш има, зависи каде работиш.
Мој совет е не само во ресторан или хаускипинг департмент зошто е многу напорно али и најлесно и најбрзо се заминува таму. Ако можеш некако во бар т.е како bar waiter и таму е напорно али многу подобра заработувачка има.
Има уште многу за пишување али морам назад на брод, ако сакаш прашај па ќе ти кажам кога ќе видам.
Поздрав од european crew center од Port Canaveral. И
@Tonchie не, не им се плаќа сега вифито и е ултра брз интернетот.
А и добри ќебапи имаат.
Sent from my iPad using Tapatalk